29 Mart 2024 Cuma


09:20   VAHAP SEÇER`DEN TOROSLAR VE AKDENİZ`DE OTOBÜS TURU   18:09   VAHAP SEÇER, MERSİN ESOB`U ZİYARET ETTİ: “GÖREVE GELDİĞİMİZ GÜNDEN İTİBAREN ESNAFLA İYİ İLİŞKİLER İÇERİSİNDE OLDUK”   16:48   MEZİTLİ BELEDİYESİ, SAHİL YOLUNDA ÇALIŞMA BAŞLATTI    16:07   DEM PARTİ EŞ GENEL BAŞKANI TUNCER BAKIRHAN: "KÜRT OLANLAR MECLİS`TE KÜRT HALKI İÇİN MÜCADELE EDENLERDİR"   15:41   YARGITAY`DA BAŞKANLIK SEÇİMİ YEREL SEÇİM SONRASINA KALDI: SEÇİME 1 NİSAN`DA DEVAM EDİLECEK   15:23   ÖĞRENCİLERE "SEÇİM" TATİLİ: 1 NİSAN PAZARTESİ GÜNÜ OKULLAR TATİL   14:25   ÖZGÜR ÖZEL: “KRİZİN ÇIKTIĞI YERE ACİL MÜDAHALE MANGAMIZ HAZIR”   14:10   TİP ÇANKAYA BELEDİYE BAŞKAN ADAYI İRFAN DEĞİRMENCİ ANKA HABER AJANSI’NI ZİYARET ETTİ   14:02   CHP İZMİR İL BAŞKANI ASLANOĞLU, “SANDIĞIN GÜVENLİ OLMAMASI AKP’NİN İŞİNE GELİYOR”   13:47   YARGITAY 4. GÜNDE DE BAŞKANINI SEÇEMEDİ   13:37   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, 3. ÇEVRE YOLU`NU ÜNİVERSİTE CADDESİ`NE BAĞLADI   12:51   VAHAP SEÇER: “İKİNCİ DÖNEMDE ÇOK DAHA GÜZEL HİZMETLER OLACAK”   12:40   CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADAYI TUNCER, HER KOŞULDA GENÇLERİN VE EĞİTİMCİLERİN YANINDA OLACAĞINI VURGULADI   12:36   CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, YÖRÜK KÜLTÜRÜNÜ VAR ETMEK İÇİN DESTEK İSTEDİ   12:28   EMEKLİDEN İNDİRİMLİ UÇAK BİLETİ MÜJDESİNE TEPKİ: "İNSANIN AKLIYLA ALAY EDİYORLAR"   11:37   YEREL SEÇİMLERE 3 GÜN KALDI... SEÇMEN OYUNU NASIL KULLANACAK?   11:03   TGC: GAZETECİLER SEÇİM SONUÇLARINA ENGELSİZ ULAŞABİLMELİ, İNTERNET KESİNTİSİ OLMAMASI İÇİN ÖNLEM ALINMALI   10:31   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, ÇÖLYAK HASTALARINI RAMAZAN AYINDA DA UNUTMADI   09:33   LAİKLİK MECLİSİ`NDEN KURTULMUŞ`A ``LAİKLİK GÜNÜ`` TEPKİSİ: "AÇIKTIR Kİ AKP`Lİ NUMAN KURTULMUŞ LAİKLİĞİ DEĞİL, LAİKLİĞİN TASFİYE EDİLMESİNE DÖNÜK FAALİYETLERİ KORUMA DERDİNE DÜŞMÜŞTÜR"   09:14   VAHAP SEÇER, TARSUS`TA FAALİYET GÖSTEREN STK`LARLA BİR ARAYA GELDİ  
 
     
   

Başkan Kocamaz Atatürk ve Adile Hala Anıtı’nın Açılışını Gerçekleştirdi


Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Tarsus’ta yapımı tamamlanan Atatürk ve Adile Hala Anıtı’nınaçılışını gerçekleştirerek, 95 yıl önce Tarsus’ta yaşanan anıyı ölümsüzleştirdi.

 

Tarih : 17 Mart 2018 Cumartesi 04:27   Okunma : 681

Çukurova’nın Fransız işgalinden kurtulması için 1919 yılında eline silah alarak Kuvayı Milliye saflarına katılan, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Kahraman Türk kadını! Sen yerlerde sürünmeye değil,  omuzlar üzerinde yükselmeye layıksın’ sözlerine mazhar olan Tarsuslu Kara Fatma lakaplı Onbaşı Adile Hala Anıt Heykeli’nin açılışı yapıldı.

Açılışa Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can, Tarsus Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sabri Kılıç, Tarsus Garnizon Komutanı Yüzbaşı Selim Onaran, Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Lütfi Altınsu, Ülkü Ocakları Mersin İl Başkanı Gökhan Demir, MHP Tarsus İlçe Başkanı Ertuğrul Bodur, Tarsus Ülkü Ocakları Başkanı Emre Bircan,Türkiye Kuvayı Milliye Mücahitler Derneği Tarsus Şubesi, meclis üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda Tarsuslu vatandaş katıldı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin mimarı Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 95 yıl önce Tarsus’u ziyareti esnasında yaşanan bir sahne karşısında kullandığı sözleri ile konuşmasına başlayan Başkan Kocamaz, “Tarsus ziyaretinde Atamızın yolunu kesen bir kadın, “Bastığın toprağa kurban olayım Paşam!” diyerek ayaklarına kapanır. Kadını yerden kaldırmak için eğilen Mustafa Kemal’in kulağına bu kadının Kurtuluş Savaşında çeşitli cephelerde çarpışan Adile Çavuş olduğunu fısıldarlar. Gözlerinden iki damla yaş süzülen Gazi Paşa, güneşten yüzü yanmış kadının ellerinden tutup ayağa kaldırarak ve ona şöyle seslenir: ‘Kahraman Türk kadını! Sen yerlerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde yükselmeye layıksın ’ şeklinde konuştu.

“Kahramanlar,hatıralarına dikilen anıtlarda yaşar, geleceğe uzanırlar”

Başkan Kocamaz, Anadolu’nun ebedi yurdumuz olarak kalmasını sağlayan Milli Mücadele sırasında binlerce Türk kadınının cephe gerisinde hizmet verirken, çok sayıda kadınımızın da silahlı mücadeleye katılarak dünyaya örnek olacak kahramanlıklar gösterdiklerinin altını çizerek, Halide Onbaşı, Erzurumlu Kara Fatma, İzmirli Ayşe Hanım, Gördesli Makbule, Gaziantepli Yirik Fatma, Adanalı Tayyar Rahmiye gibi kadın kahramanlardan da bahsetti.Karboğazı Zaferi’nin kazanılmasında önemli bir yere sahip olan Tarsuslu Kılavuz Hatice ve silah arkadaşları arasında “Kara Fatma” ve “Adile Onbaşı” olarak anılan Tarsuslu Adile Hala’nın Milli Mücadelenin unutulmaz kadın kahramanları arasında olduğunu ifade eden Başkan Kocamaz, “Büyük Atatürk’ün gözyaşları içinde ellerinden tutarak ayağa kaldırdığı bu kahraman Türk kadınının aziz hatırası bugün açılışını yaptığımız “Atatürk ve Adile Hala Anıtı” ile ölümsüzleşecektir. Kahramanlar destanlar, marşlar, şiirler ve türkülerle birlikte hatıralarına dikilen anıtlarda yaşar, geleceğe uzanırlar” dedi.

Kahramanların milletlerin her devirde yaşayan manevi değerleri ve milletlere hız, tarihe yön veren enerji kaynakları olduğunu sözlerine ekleyerek Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e, Adile Hala’ya ve Afrin Harekatı Kahramanı Mehmetçiklere selam gönderen Başkan Kocamaz,“Çocuklar ve gençler çevrelerinde ne kadar çok kahraman örneği görürlerse, yiğit ve vatansever yetişme ihtimalleri o kadar artar. Bir millet aslını inkârla çöker. Aslını inkârın başlangıcı ise maziye sövmek ve milli kahramanları yok saymaktır. Milli kahramanları unutmak nasıl bir felaketse, onları yaşatmak da o kadar büyük bir hizmettir. “Atatürk ve Adile Hala Anıtı” da kutlu Milli Mücadelemizin hatıralarını gelecek kuşaklara taşıyacak önemli ve anlamlı bir eserdir. Cenabı Mevla’m, tarih boyunca nice kahramanlar çıkaran aziz milletimizi kahramansız bırakmasın” ifadelerini kullandı.

Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can da Atatürk ile Adile Hala arasında geçen tarihi hikayeyi anlatarak,“Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanımız bizleri ziyaret ettiğinde, Atamızın Adile Hala için söylediği söz ile ilgili bir anıt yapılması ricasında bulunmuştu. Biz de Büyükşehir Belediye Başkanımıza bu ricayı ilettik. Sayın Başkanım da zaten bu anıtı yapmakla ilgili bir düşüncesinin olduğunu belirtti. Şimdi de açılışını gerçekleştiriyoruz. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

Adile Hanım Kimdir?

1870 yılında Tarsus’ta doğan Adile Hala, Çukurova’nın Fransız işgalinden kurtulması için 1919 yılında eline silah alarak Kuvayı Milliye saflarına katılarak, her muharebede en ön safta savaşmıştır.20 Ekim 1921 tarihinde yapılan Ankara antlaşmasından sonra Fransızlar Çukurova’yı terk edince bu bölgedeki Milli Kuvvetler,  Batı Cephesindeki düzenli ordu içinde yer alırken,  Adile Hala da arkadaşıyla ile birlikte bu birliklerde görev almıştır. Atatürk, 1923 yılında Tarsus’u ziyaret ettiğinde, istasyondan şehre yürürken Kara Fatma lakaplı Adile Hala ayaklarına kapanarak sevgisini ‘Bastığın toprağa kurban olayım paşam’ sözleriyle dile getirmiş, Aziz Atatürk’te onu yerden kaldırırken, ‘Kahraman Türk kadını! Sen yerlerde sürünmeye değil,  omuzlar üzerinde yükselmeye layıksın’ demiştir.Türk kadınının kahramanlığını tüm dünyaya ilan edenlerden yalnızca biri olan ve 1948 yılında vefat eden Adile Hala’nın mezarı Tarsus şehir mezarlığında, Kuvayı Milliye kısmında bulunmaktadır.






Paylaş :
Etiketler :  mersin büyükşehir belediyesi, burhanettin kocamaz, şevket can

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA