19 Nisan 2024 Cuma


16:18   CHP`NİN TBMM GRUP AMİRİ BAYRAKTAR İÇİN CENAZE TÖRENİ DÜZENLENDİ   15:51   YOZGAT`TA DEPREMDEN HASAR GÖREN BİNALARLA İLGİLİ HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR   15:22   YENİŞEHİR DÜNYA VE AVRUPA TRİATLON YARIŞLARINA HAZIR    14:53   CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL BAŞKANLIĞINDA YAPILAN MYK TOPLANTISI SONA ERDİ   14:39   AYM, İZİNSİZ BİLDİRİ DAĞITAN, AFİŞ ASAN ÖĞRENCİLERE DİSİPLİN CEZASI GETİREN YÖK KANUNU MADDESİNİ İPTAL ETTİ   13:32   ÖMER FETHİ GÜRER: ET VE SÜT KURUMU ETE YAPTIĞI ZAMLARI GERİ ALMALIDIR   12:52   CHP TOKAT MİLLETVEKİLİ KADİM DURMAZ: "DEPREM KAPIMIZA DAYANDI HÂLÂ ÖNLEM YOK"   12:45   İLİÇ`TE BİR MADENCİNİN DAHA CESEDİNE ULAŞILDI   12:37   TOKAT SULUSARAY`DA YAŞANAN DEPREM YOZGAT`IN BAZI İLÇELERİNDE DE HASARA NEDEN OLDU   12:10   İZMİR`DE 4,5 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM... İZMİR VALİSİ ELBAN AÇIKLAM YAPTI   11:56   AKP`DEN GÖREVİ DEVRALAN CHP`Lİ MAZGİRT BELEDİYE BAŞKANI TAYHAVA BELEDİYENİN BORCUNU AÇIKLADI   11:08   AVUKATLAR YÜRÜYÜŞ YAPACAK, "AVUKATLAR İÇİN DE ADALET" DİYECEK   10:45   ELAZIĞLI ÜRETİCİ: "PEYNİR ALAMAYAN VATANDAŞLAR MERDİVEN ALTINDA ÜRETİLEN PEYNİRE YÖNELİYOR"   10:32   KREDİ KARTI BORÇLARI PATLAYAN VATANDAŞLARDAN İKTİDARA: "EKONOMİYİ DÜZELTMEK İÇİN SARAYDAN BAŞLA, UÇAK İNMEYEN HAVALİMANLARINDAN, GEÇİLMEYEN KÖPRÜLERDEN BAŞLA"   10:23   İZMİR`DE ATAMASI YAPILMAYAN ÖĞRETMENLERDEN ERDOĞAN`A TEPKİ   09:44   MERSİN BÜYÜKŞEHİR ZABITA EKİPLERİ, YAZ SEZONUNA HAZIR   09:09   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`DEN BİR İLK: 23 NİSAN ULUSLARARASI ÇOCUK FESTİVALİ   08:23   NACİ GÖRÜR: "ERKEN UYARI SİSTEMİ HAYAT KURTARMAZ, HAYAT KURTARACAK OLAN KENTİ DEPREME HAZIRLAMAKTIR"   01:28   TOKAT`IN SULUSARAY İLÇESİNDE 4.1 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM   22:43   TOKAT SULUSARAY`DA 4.4 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM MEYDANA GELDİ  
 
     
   

Dayatma var hak ihlali var


Ortaöğretime Geçiş Sınavına girenler dahil olmak üzere yaklaşık 1 milyon 200 bin öğrenci yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okul tercihinde bulunmak zorundalar. ‘Yerel Yerleştirme İle Öğrenci Alan Okullar’ ekranından tercih yapılmaması halinde öğrencilere ‘Merkezi Sınavla Öğrenci Alan Okullar’ ile ‘P

 

Tarih : 13 Temmuz 2018 Cuma 07:25   Okunma : 810

Liselere geçişte tercih süreci bugün sona eriyor. Yerleştirme sonuçları ve boş kontenjanlar, 30 Temmuz’da açıklanacak. Yerleştirme işlemi önce sınavla öğrenci alan okullar için yapılacak. Sınavla öğrenci alan okullara yerleştirilemeyen öğrenciler, mahalli yerleştirme sistemine göre kaydedilecek. Tercihleri doğrultusunda mahalli yerleştirmeyle de bir okula kayıt yapılamayan öğrenciler açık liseye düşecek. 6 Ağustos’ta da yerleştirmeye esas nakil dönemleri başlayacak. Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, tercih sürecinde neler yaşandığını şöyle anlattı:

-Ortaöğretime Geçiş Sınavına girenler dahil olmak üzere yaklaşık 1 milyon 200 bin öğrenci yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okul tercihinde bulunmak zorundalar. ‘Yerel Yerleştirme İle Öğrenci Alan Okullar’ ekranından tercih yapılmaması halinde öğrencilere ‘Merkezi Sınavla Öğrenci Alan Okullar’ ile ‘Pansiyonlu Okullar’ tercih ekranı açılmadı. Adres sınırı dayatması tüm öğrencilere uygulandı. Öğrencilere adres üzerinden yerleştirme seçeneksizliği dayatıldı.

-Eğitim sisteminde yaratılan eşitsizlikler, okullar arasında da eşitsizliklere neden olmaktadır. Yerel yerleştirme dayatması ile öğrenciler arasında sınıfsal bir ayrımcılık da yaratılmıştır. Oysa ki her öğrencinin istediği yerde ve istediği okul türünde eğitim görmesi en temel haktır ve devlet eliyle fiilen bu hak gasp edilmiştir.

-Yerel yerleştirmede okul türü ‘tercihine’ sınır getirilerek bir okul türünden en fazla 3’tercih yapabilirsiniz denilmiştir. Bir eğitim hakkı ihlali de çocuklara kılavuzun bu maddesi ile dayatılmıştır. Oysa ki bir öğrenci tüm tercihlerini tek okul türünden yapma hakkına sahiptir. Veliler ve öğrencilere yerleşememe veya istediği okula yerleşememe kaygısı yaratılmış, özel okullar fiilen adres gösterilmiş veya yoksul aileler için ise meslek lisesi veya imam hatip lisesini istesen de istemesen de yazmak zorundasın denilmiştir.

-Yerel yerleştirmede ikinci bir dayatma; ‘Kendi kayıt alanından en az 3 okul yazmak zorundasın’ ifadesi ile yaşama geçirilmiştir. Komşu ve diğer kayıt alanlarından ‘tercih’ yapmak isteyen öğrenciler istemedikleri okul türlerini yazmak zorunda bırakılmıştır. Örneğin, her kayıt alanından Anadolu lisesi yazmak isteyen bir öğrenci kendi kayıt alanındaki 2. ve 3. tercihlerini meslek veya imam hatip lisesi şeklinde yapmak zorunda kalmıştır.

-‘Özel ortaöğretim kurumlarına kesin kayıt işlemini tamamlayan öğrenciler ise tercihte bulunamayacaklar’ denilerek özelleştirme öğrencilere fiilen dayatılmıştır. Açıkça bu sınav sistemi ve yerleştirme kılavuzu ile öğrencilere ‘Paran varsa, o da yetmez paran kadar eğitim’ deklare edilmiştir. 

-Psikolojik danışman ve rehber öğretmenlere bakanlık tarafından ‘tercih’ ile ilgili yeterli ve doğru bilgilendirmeler yapılmamış, bu durum hem öğretmenler, hem de öğrenciler açısından bir mağduriyet yaratmış, kılavuzu ve sınav sonuçlarını seçim sonrasına erteleyerek öğretmenlerin aynı zamanda tatil hakkı ellerinden alınmış, psikolojik danışman ve rehber öğretmenler fiilen çalıştırılmıştır.

 

NAKİL DÖNEMİ TAKVİMİ

-30 Temmuz: Yerleştirme sonuçlarının
ilanı

- 6-10 Ağustos: Yerleştirmeye esas 1. nakil tercihlerinin alınması

-13 Ağustos: Sonuçların ilanı.

-13-17 Ağustos: Yerleştirmeye esas 2. nakil tercihlerinin alınması

-19 Ağustos: Sonuçların ilanı

-27-31 Ağustos: Yerleştirmeye esas 3. nakil tercihlerinin alınması

-03 Eylül: Sonuçların ilanı.

-03-06 Eylül: Yerleştirmeye esas 4. nakil tercihlerinin alınması

-08 Eylül: Sonuçların ilanı

-10-14 Eylül: Yerleşemeyen öğrenciler için nakil komisyonlarına başvuru

-16 Eylül: Sonuçların ilanı






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA