29 Mart 2024 Cuma


16:07   DEM PARTİ EŞ GENEL BAŞKANI TUNCER BAKIRHAN: "KÜRT OLANLAR MECLİS`TE KÜRT HALKI İÇİN MÜCADELE EDENLERDİR"   15:23   ÖĞRENCİLERE "SEÇİM" TATİLİ: 1 NİSAN PAZARTESİ GÜNÜ OKULLAR TATİL   14:25   ÖZGÜR ÖZEL: “KRİZİN ÇIKTIĞI YERE ACİL MÜDAHALE MANGAMIZ HAZIR”   14:10   TİP ÇANKAYA BELEDİYE BAŞKAN ADAYI İRFAN DEĞİRMENCİ ANKA HABER AJANSI’NI ZİYARET ETTİ   14:02   CHP İZMİR İL BAŞKANI ASLANOĞLU, “SANDIĞIN GÜVENLİ OLMAMASI AKP’NİN İŞİNE GELİYOR”   12:40   CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADAYI TUNCER, HER KOŞULDA GENÇLERİN VE EĞİTİMCİLERİN YANINDA OLACAĞINI VURGULADI   12:36   CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, YÖRÜK KÜLTÜRÜNÜ VAR ETMEK İÇİN DESTEK İSTEDİ   12:28   EMEKLİDEN İNDİRİMLİ UÇAK BİLETİ MÜJDESİNE TEPKİ: "İNSANIN AKLIYLA ALAY EDİYORLAR"   11:37   YEREL SEÇİMLERE 3 GÜN KALDI... SEÇMEN OYUNU NASIL KULLANACAK?   11:03   TGC: GAZETECİLER SEÇİM SONUÇLARINA ENGELSİZ ULAŞABİLMELİ, İNTERNET KESİNTİSİ OLMAMASI İÇİN ÖNLEM ALINMALI   09:33   LAİKLİK MECLİSİ`NDEN KURTULMUŞ`A ``LAİKLİK GÜNÜ`` TEPKİSİ: "AÇIKTIR Kİ AKP`Lİ NUMAN KURTULMUŞ LAİKLİĞİ DEĞİL, LAİKLİĞİN TASFİYE EDİLMESİNE DÖNÜK FAALİYETLERİ KORUMA DERDİNE DÜŞMÜŞTÜR"   09:14   VAHAP SEÇER, TARSUS`TA FAALİYET GÖSTEREN STK`LARLA BİR ARAYA GELDİ   09:06   SEZGİN TANRIKULU`NDAN ERDOĞAN`IN DİYARBAKIR`DAKİ SÖZLERİNE TEPKİ: DİYARBAKIR İÇİN KÜRTLER İÇİN BİR ŞEY İFADE ETMEDİ. YENİ BİR SÜREÇ BEKLEMEK, BU KONUŞMADAN SONRA DOĞRU DEĞİL   01:25   YSK`NIN MAHALLİ İDARELER ARA SEÇİMİNE İLİŞKİN KARARI RESMİ GAZETE`DE YAYIMLANDI   21:03   YAVAŞ`TAN ALTINOK`A: "KIZIM 32 YIL SÜRECEK KREDİ ÇEKİP EV ALDI. ALNININ TERİNİ YİYOR, EMEĞİNİN HAKKINI ALIYOR"   20:43   İZMİR KADIN PLATFORMU: “ÖLDÜRÜLEN HER KIZ KARDEŞİMİZ İÇİN SOKAKLARI DOLDURMAYA DEVAM EDECEĞİZ”   20:40   ÖZGÜR ÖZEL: “SARIYER`E AKP KORKUSU YAŞATANLARI SON KEZ UYARIYORUM. OKTAY AKSU`DA BİRLEŞELİM. KORKULU RÜYA GÖRMEYELİM”   20:17   KILIÇDAROĞLU`NDAN SAHTE PANKART TEPKİSİ: "PARTİMİN BÜTÜN ADAYLARINA DESTEĞİM TAMDIR"   20:17   KILIÇDAROĞLU`NDAN SAHTE PANKART TEPKİSİ: "PARTİMİN BÜTÜN ADAYLARINA DESTEĞİM TAMDIR"   20:17   KILIÇDAROĞLU`NDAN SAHTE PANKART TEPKİSİ,PARTİMİN BÜTÜN ADAYLARINA DESTEĞİM TAMDIR  
 
     
   

Yeşilboğaz: “Bölünmeye Ve Karmaşaya Neden Olacak”


Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, Türkiye Büyük Millet Meclisinde siyasi parti temsilcileri ile Mersin ve Adana Milletvekillerini ziyaret ederek, siyasi iradenin ‘çoklu baro ve nispi seçim’ öneren değişiklik teklifinin ülkemize, avukatlık mesleğine ve topluma vereceği zararları anlattı.

 

Tarih : 5 Haziran 2020 Cuma 14:32   Okunma : 847

Meclise sunulacak teklif için siyasilerden destek isteyen Yeşilboğaz, hükümetin, baroların seçim sistemi ve yapısını değiştirme hazırlığının yargıyı daha da siyasallaştıracağını hatırlatarak, “Çoklu baro, nispi temsil’ gibi uygulamalar toplumu ciddi anlamda böler, kargaşaya neden olur. Kırılgan gruplar daha da mağdur edilecek. Milletvekillerimizin yargıyı ve toplumu kaosa sürükleyecek adım atmayacaklarına inanıyoruz” dedi.

“CEZALANDIRMAK İÇİN YASA ÇIKARILAMAZ”

CHP Grup Başkanvekilleri Engin Özkoç, Engin Altay, CHP Mersin Milletvekilleri Ali Mahir Başarır, Cengiz Gökçel, AKP Mersin Milletvekilleri Hacı Özkan ve Cumhur Taşkın, AKP Adana Milletvekilleri Tamer Dağlı, Mehmet Şükrü Erdinç, Ahmet Zenbilci ve Abdullah Doğru’yu ziyaret ederek, baroların yapısında ve seçim sisteminde yapılacak olan değişiklik teklifinin toplumu ve hukuk sistemini kaosa sürükleyeceğini ifade eden Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “Meclisin yeni açılması ve genel kurulun başlaması nedeniyle az sayıda siyasileri ziyaret edebildim. Milleti temsil eden vekillerimizin, gerek hukuku, gerekse toplumu kaosa sürükleyecek bir değişikliğin yasalaşmasına sebep olmamalarını temenni ediyorum. Değişiklik gündeme gelirken sürecin muhatapları olarak barolara danışılmadı. Bizim birincil talebimiz sürecin işletilme şekli ve sebebi. Ankara Barosu üzerinden daha önce raflarda duran ve her daim ortaya çıkarılmaya çalışılan projenin Ankara Barosu bahane edilerek yeniden gündeme getirilmesini sağlıklı bulmuyoruz. İkincisi, baro herhangi bir şey söyledi diye bütün sistem cezalandırılıyor. Bir yasa yapılırken öfkeyle, tepkiyle yapılamaz. Yasa ihtiyaçtan doğar. Toplumsal talep olması halinde toplumun ihtiyaçlarına cevap verme adına yasa çıkarılır. Ama burada cezalandırma amacıyla yasal düzenleme yapılmak isteniyor. Yargı sopa olarak kullanılamaz, cezalandırmak için yasa çıkarılamaz.

“BAROLAR İŞ YAPAMAZ HALE GELECEK”

Bir defa bu yasal düzenleme için Anayasa’yı dahi değiştirmek zorundasınız. Baroların, odaların Anayasal kurum olmaları nedeni ile yapılacak düzenleme, Anayasa’ya da aykırı olacaktır. Nisbi temsil dedikleri şey, kesinlikle yönetim kurullarının işlevsiz hale getirilmesi ve çok parçalı yapı ile baroları iş yapamaz hale getirmektir. Şu an zaten kişisel anlamda en çok oyu alan adaylar, hangi gruptan seçime girerse girsin rahatlıkla seçilebiliyor. Bu bağımsızlığı nedeni ile karar verirken, grubunun değil kendini seçen genel kurulun iradesini esas alıyor. Daha özgür karar veriyor. Bu yapı daha demokratiktir” şeklinde konuştu.

“KIRILGAN GRUPLAR DAHA DA MAĞDUR EDİLECEK”

Çoklu baronun toplumda ciddi anlamda bölünmeye ve karmaşaya neden olacağının altını çizen Yeşilboğaz “Hakim ve savcı alımlarının liyakat unsuruna göre yapılmadığını, mülakat ve alımların nasıl yapıldığını biliyoruz. Çoklu baro ülkenin köküne dinamit koyma ve yargıyı tüm unsurları ile tamamen siyasetin kucağına atmadır. Yandaş bir baro kurulduğu zaman hâkim ve savcı alımları sadece o yandaş baro üzerinden yapılabilir. Barolar daha bağımsız bir yapıya sahip olduğu için, kimse diş geçiremedi. Fakat yargının şu anda bağımsız olduğunu söyleyemiyoruz. Çoklu baro hem toplumsal barışa, hem hak arama özgürlüğüne, hem de adil yargılanma hakkına zarar verecektir. Yarın sizin başınıza bir şey gelse, ben A barosundan geldim dediğiniz zaman, bizi cezalandırmak adına size yanlış kararlar verecekler. Yani hâkim ve savcıları da daha yanlı hale getirecekler. Yine tabanda da toplumu bölecektir. Vatandaşlar barolara göre bölünecektir. Vatandaşların hukuk devletine ve yargıya inancı tamamen kaybolacaktır. Bunların dışında CMK görevlendirilmesi, adli yardım nasıl paylaştırılacak?” diye konuştu. Toplumsal davalara ör: Kadına şiddet, çocuk istismarı, çevre davaları insan hakkı ihlallerinde ayrımcılık nedeni ile müdahale edilemeyecek ve kırılgan gruplar daha da mağdur edilecektir.

“MÜZAKERE OLMAZSA DEMOKRATİK HAKKIMIZI KULLANIRIZ”

 

Baro başkanları olarak yaptıkları ortak açıklamada hükümete, “Bu düzenlemeyi rafa kaldırın, ülkede bu kadar sorun varken gereksiz bir kaos ve tartışma olmasın” dediklerini belirten Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “Bizim mevcut Avukatlık Kanunumuz şimdiki ihtiyaçlarımızı tamamıyla karşılamıyor. Yasalar günün koşullarına göre, ihtiyaçlara göre tabiki değişmeli ancak 21. yüzyıla uygun, mesleğimizi ve barolarımızı daha ileriye götürecek demokratik bir yasayı hep birlikte yapalım istiyoruz. Sorunlarımıza değinmeden sadece yapısı ve seçim sistemi ile oynayarak yasamızı değiştirerek böl, parçala, yönet mantığıyla tahakküm altına almaya yönelik bir girişimde bulunuyorsunuz. Bizim bunu kabul etmemiz mümkün değil. 19 Mayıs’taki ve 1 Haziran’daki ortak bildirimizi tekrarlıyoruz. Oturup masaya konuşalım, müzakere yöntemlerini öyle açalım. Eğer müzakere yöntemleri kapatılırsa, biz de demokratik hakkımızı kullanırız” dedi.

Ziyaretten memnuniyet duyduklarını ifade eden siyasiler, süreci yakından takip ettiklerini, toplum ve hukuk sisteminin yararına adım atılması gerektiğini belirttiler.






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA