18 Nisan 2024 Perşembe


11:33   UZMAN ERBAŞLARIN SÖZLEŞMESİNİN FESHİ...ANAYASA MAHKEMESİ, TAKSİRLİ SUÇLARDA SÖZLEŞMENİN FESHİNİ ÖNGÖREN YASA HÜKMÜNÜ İPTAL ETTİ   11:23   HAKKINDA 10 YIL 5 AY HAPİS CEZASI BULUNAN FEHMİ ORAL MEŞE HAVALİMANINDA YAKALANDI   11:21   DENİZ YÜCEL: "DÜNYANIN MÜLTECİ KAMPI, ÇÖP KONTEYNERİ OLDUĞUMUZ YETMEDİ, ŞİMDİ DE ÖLÜM ÜLKESİ OLDUK"   11:19   METEOROLOJİ, 13 İLDE KUVVETLİ RÜZGAR VE KISA SÜRELİ FIRTINA UYARISI YAPTI   11:06   MERSİN ÜNİVERSİTESİ HEYETİNDEN MTOSB’YE ZİYARET   11:05   GAMZE TAŞÇIER`DEN 1 MAYIS ÇAĞRISI: "TAKSİM MEYDANI BAŞTA OLMAK ÜZERE MEYDANLARDA OLACAĞIZ"   11:04   CHP TBMM GRUP MÜDÜRÜ LEVENT BAYRAKTAR HAYATINI KAYBETTİ   11:03   TÜİK: ŞUBAT AYINDA TAVUK YUMURTASI ÜRETİMİ YÜZDE 5,7 AZALARAK 1,73 MİLYAR ADET OLDU   11:01   ÖZGÜR ÖZEL: "GRUP MÜDÜRÜMÜZ, ÇALIŞMA ARKADAŞIMIZ LEVENT BAYRAKTAR`A ALLAH`TAN RAHMET, AİLESİNE BAŞSAĞLIĞI DİLİYORUM"   10:49   ÖZGÜR KARABAT, KONUT SATIŞLARINDAKİ ARTIŞA DİKKAT ÇEKTİ: “KISMİ FİYAT DÜŞÜŞLERİNİ FIRSAT BİLENLER BU KOŞULLARDA SERVETLERİNE SERVET KATMAYA DEVAM EDİYOR”   10:46   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, TARSUS-MERSİN ARASINDA SEFER SAYISINI ARTIRDI   10:19   EMEKLİLERDEN VEDAT IŞIKHAN`A: BİZ BUNUN CEVABINI SANDIKTA VERDİK. OLMAZSA BİR DAHAKİ SANDIKTA TAMAMEN VERİRİZ   10:18   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`İN EVDE SAĞLIK VE BAKIM HİZMETLERİ TOROSLARIN ETEKLERİNE KADAR ULAŞIYOR   01:24   TOKAT`IN SULUSARAY İLÇESİNDE 4.7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM MEYDANA GELDİ   01:18   ÖZGÜR ÖZEL STRAZBURG`TA AKPM BAŞKANI ROUSSOPOULOS VE ESKİ YUNANİSTAN BAŞBAKANI ÇİPRAS İLE GÖRÜŞTÜ.   22:57   TURİST REHBERLERİ VE SEYAHAT ACENTELERİNE İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ, TBMM GENEL KURULU`NDA KABUL EDİLDİ   19:23   CHP`NİN "15 TEMMUZ`DA DAĞITILAN SİLAHLAR VE SONRASINDA OLUŞAN MAFYA DÜZENİ ARAŞTIRILSIN" ÖNERİSİ AKP VE MHP OYLARIYLA REDDEDİLDİ   19:09   CHP, 20-21 NİSAN`DA "YEREL YÖNETİMLER ÇALIŞTAYI" DÜZENLEYECEK   17:19   KOBANİ DAVASI’NDA TUTUKLU SANIKLARIN TUTUKLULUĞUNUN DEVAMINA KARAR VERİLDİ   16:37   CHP`Lİ BAŞARIR: "ERDOĞAN-ÖZEL GÖRÜŞMESİNE İLİŞKİN BANA ULAŞAN BİR TAKVİM YOK. İKİ GENEL BAŞKANIN KENDİ BELİRLEYECEĞİ BİR TAKVİM OLACAK"  
 
     
   

81 yaşındaki Pakize teyze, iğne oyası ile 4 çocuk okutup, evlendirdi


Mersin’in Tarsus ilçesinde 81 yaşındaki kadın iğne oyası ile 4 çocuğunu okutup, evlendirdi.

 

Tarih : 23 Ocak 2021 Cumartesi 17:59   Okunma : 214

Mersin'in Tarsus ilçesinde 81 yaşındaki kadın iğne oyası ile 4 çocuğunu okutup, evlendirdi.

Yaz aylarında doğum yeri olan Çamlıyayla'da 3-4 ay geçiren, burada iğne oyası üretmeye devam eden Pakize Enücür, genç kız iken öğrendiği iğne oyasını 81 yaşına rağmen devam ediyor.

Babasının kendisini okula göndermediğini ve evlendirdiğini, 1973 yılında eşinin bir kaza sonucu vefat ettiğini ve o zamanlar da yaptığı iğne oyasından vazgeçmediğini belirten Pakize Enücür, “7 yaşında öğrendim. Okula da gidemediğim için devamlı yaptım. İnşallah da yapmaya devam edeceğim. Evlendikten sonra devam ettim, eşim öldü. İki kızım, iki oğlum vardı. Onları iğne oyası yaparak büyüttüm. Onların okul ihtiyaçlarını da yine iğne oyası yaparak karşıladım. Parası da güzel kendisi de güzel. Gençlerde öğrensin. Eskiden iğne oyasına verilen değer daha büyüktü. Şimdiki nesiller iğne oyası yerine hazır işlere yöneldi. Bizim iş, göz nuru demek, emek demek, alınteri demek. Yaptığımız iğne oyalarının içinde en zoru coşturan ve küpeli dediğimiz ürünler. Ayrıca Yerçiçeği, bademli, yarım papatya gibi iğne oyası türleri de var. Müşteri hangisini isterse onu yapıyoruz. Ayrıca kitap ayraçları ve göğüs süsü de yapıyoruz. Yeni nesil bu işi öğrenmeli” dedi.

Pakize Enücür, yaptığı iğne oyalarının 25 TL ile 150 TL arasında alıcı bulduğunu, en basit bir iğne oyasının bile 3 günde tamamlandığını belirterek “Bazı iğne oyası ürünlerini yapmak zor. Onlara bir hafta, 10 gün emek verdiğimiz oluyor. Elim tuttuğu, gözüm gördüğü müddetçe iğne oyası işlemeye devam edeceğim. Bir yıla yakındır pandemi, korona virüsü hastalığı var. Bizim gibi yaşlılara sokağa çıkmak kısıtlı. Bu nedenle evde zaman geçirenler için iğne oyası hem iyi bir meşgale, hem de ek gelir getiren bir sanat. Temennim, bu işi yeni nesil genç kızlarımızın da öğrenmesi, bu sanatın yaşatılmasıdır” dedi.

İğne oyası

Tarsus ve Çamlıyayla yöresinde özellikle köylü kadınların yaptığı iğne oyası, yıllardır süregelen bir geçim kaynağı. Özellikle Çamlıyayla (Namrun) ve köylerdeki kadınların iğne ve iplik ile göz nuru dökerek yaptığı iğne oyaları kadınların başlarındaki yazmaların (yağlıkların) elbiselerde yakaların süsü olarak dikkat çekiyor.

Son yıllarda birde kitap ayracı gibi değişik türde ürünler yapan kadınlar, özellikle Çamlıyayla Belediyesinin iğne oyasına verdiği önemli kendini tanıtmaya başladı. Yurt dışında bile tanınmaya başlanan iğne oyaları birçok ailenin geçim kaynağı.






Paylaş :
Etiketler :  COVID-19, DEPREM, İZMİR, KORONAVİRÜS, PANDEMİ, MERSİN, 81 YAŞINDAKİ, PAKİZE TEYZE, İĞNE OYASI, İLE, 4 ÇOCUK, OKUTUP, EVLENDİRDİ

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA