7 Haziran 2024 Cuma


18:23   VELI AĞBABA: "ŞEHIR MERKEZI BIR RANTA TESLIM EDILMIŞ DURUMDA, MALATYALıLARıN DEYIMIYLE `SAHAPSıZ` BIR MALATYA VAR"   17:39   CHP PM ÜYESI ERTÜRK: "TWEET ATANLARı SAATLER IÇINDE BULAN YETKILILER, ÖZEL ÇOCUĞA DAYAK KONUSUNDA NEDEN SESSIZLER?"   16:28   İNAN AKGÜN ALP: "KARS`ıN YUKARıKARAGÜNEY VE AŞAĞıKARAGÜNEY KÖYLERINDE INSANLARıMıZ HÂLÂ EŞEK SıRTıNDA SU TAŞıYOR"   15:19   ÖZGÜR ÖZEL, BTP GENEL BAŞKANı HÜSEYIN BAŞ İLE GÖRÜŞTÜ   14:53   ALI MAHIR BAŞARıR`DAN İKTIDARA ÇAĞRı   14:29   ÖZGÜR ÖZEL: “127 MILLETVEKILIYLE ERKEN SEÇIM KARARıNı ALABILECEK GÜÇTE DEĞILIM. OLSA YARıN ALıRıM, ÖBÜR PAZAR IKTIDARA GELIRIM"   14:18   MERSIN BÜYÜKŞEHIR, DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ`NDE HEM ÇOCUKLARA HEM DE YAŞ ALMıŞLARA ÖZEL ETKINLIK DÜZENLEDI   13:45   SÜLEYMANCıLARA AIT YURTTAKI ÇOCUK İSTISMARı DAVASıNDA İMAMA 28 YıL HAPIS CEZASı VERILDI   12:35   CHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıSı BULUT, CUMHURBAŞKANı YARDıMCıSı YıLMAZ`A SORDU...   12:15   ÇAKıRÖZER ``MAYıS AYı BASıN ÖZGÜRLÜĞÜ RAPORU``NU AÇıKLADı   12:12   DEM PARTI`DEN ERKEN SEÇIM ÇAĞRıSı...    12:03   GÖKHAN GÜNAYDıN`DAN ÜNIVERSITELERE YABANCı ÖĞRENCI KABULÜ KRITERLERIYLE İLGILI ARAŞTıRMA ÖNERGESI   11:47   MEZITLI BELEDIYESI`NDEN DERE TEMIZLIĞI   10:58   AYHAN BARUT`TAN IKTIDARA: 10 BIN LIRA MAAŞı ALAN VATANDAŞıMıZ NASıL KURBAN KESECEK? BU ÇILEYE SON VERIN   10:48   SERKAN SARı`DAN BAKAN TEKIN`E MEZUNIYET TÖRENLERINI YASAKLAYAN GENELGE TEPKISI: ÇOCUKLARıMıZıN SEVINCINI YOK ETMEYIN   10:41   GAMZE AKKUŞ İLGEZDI: "KÜÇÜKÇEKMECE`DE YAŞANAN ELIM OLAY YALNıZCA BIR FRAGMAN"   10:40   AFYONKARAHISAR VALILIĞI, BELEDIYE BAŞKANı KÖKSAL`ı ``IRAKLı UYRUKLU KIŞIYE RUHSAT VERMEDIĞI`` GEREKÇESIYLE IFADEYE ÇAĞıRDı   10:19   MERSIN`DE “ÇOCUK FUTBOL ŞENLIĞI” BAŞLADı   09:24   MALATYA`DA 6 ŞUBAT DEPREMLERINDE YıKıLAN KıRÇUVAL OTELI DAVASı YARıN BAŞLıYOR... MILLI SPORCUNUN ANNESI ZELIHA AĞıRBAŞ: "AILELER OLARAK BIR AN ÖNCE ADALETIN SAĞLANMASıNı ISTIYORUZ"   01:10   BASıN KARTı YÖNETMELIĞINDE DEĞIŞIKLIK YAPıLMASıNA DAIR YÖNETMELIK RESMI GAZETE`DE YAYıMLANDı  
 
     
   

“ÇOCUĞUNUZU OKULA HAZIRLADINIZ... PEKİ, ANNE-BABA OLARAK SİZ HAZIR MISINIZ?”


Akdeniz Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Uzman Psikoloğu Gülnihal Bilim, çocuğu okula ilk defa başlayacak ebeveynler için kritik öneme sahip uyarılarda bulundu. Okula yeni başlamanın, hem çocuklar hem de ebeveynler açısından heyecan verici bir başlangıcın yanı sıra, bilinmezliğe açılan bir kapıyı da aralamak olduğunu vurgulayan Uzman Psikolog Bilim; “Bir çocuğun okula başlarken yaşayacağı ilk deneyimler, onun gelecekteki yaşamında büyük önem taşıyacaktır. Bu nedenle bu kıymetli süreçte anne-babalar olarak, hem kendinizi hem de çocuğunuzu bu sürece hazırlamak çok önemlidir” dedi.

 

Tarih : 11 Eylül 2022 Pazar 19:10   Okunma : 412

Akdeniz Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Uzman Psikoloğu Gülnihal Bilim, çocuğu okula ilk defa başlayacak ebeveynler için kritik öneme sahip uyarılarda bulundu. Okula yeni başlamanın, hem çocuklar hem de ebeveynler açısından heyecan verici bir başlangıcın yanı sıra, bilinmezliğe açılan bir kapıyı da aralamak olduğunu vurgulayan Uzman Psikolog Bilim; “Bir çocuğun okula başlarken yaşayacağı ilk deneyimler, onun gelecekteki yaşamında büyük önem taşıyacaktır. Bu nedenle bu kıymetli süreçte anne-babalar olarak, hem kendinizi hem de çocuğunuzu bu sürece hazırlamak çok önemlidir” dedi.

Okula başlama sürecinde, en az çocuk kadar, anne ve babanın da hazır olmasın gerektiğinin altını çizen Uzman Psikolog Gülnihal Bilim, “En temel olması gereken şey, anne ve babanın duygusal olarak hazır olmasıdır. Çocuk ailesinden ayrılırken ebeveyninin üzüntüsünü ve kaygısını hissettiğinde uyum süreci zorlaşmaktadır. Mümkün olduğunca sürecin normal ve gelişimsel olduğunuzu kendinize sık sık hatırlatmanız önemlidir” dedi. Uzman Psikolog Bilim; merak uyandırmanın da bu süreçte önemli yer tuttuğunu belirterek; “Okula başlarken okulla ilgili çocuğunuza okulun nasıl bir yer olduğunu, neye benzediğini, içinde neler olduğunu sorgulamasına ve hayal etmesine fırsat sunarak çocuğunuzun okulla ilgili merak uyandıracak ve ilgisini arttıracaktır” diye konuştu.

“Öğretmeni sağlıklı iletişim kurun, öğretmenine güvendiğinizi hissettirin”

Ebeveynlerin, çocuğunun öğretmeni ile iletişiminin kuvvetli olması ve işbirliği içinde olmaya özen göstermesi gerektiğini söyleyen Uzman Psikolog Bilim; “Çocuk; ebeveyninin öğretmenine inandığını ve güvendiğini hissederse kendisi de benzer davranışlar edinecek ve benzer duygular hissedecektir. Böylece öğretmen-çocuk arasında bağı kuvvetlendirecektir” ifadelerini kullandı.

“Belirsizlikleri en aza indirmek için detaylıca anlatın”

Okulun belirsizliklerle dolu olması da çocuğun alışma sürecini zorlayan bir etmendir” diyen Bilim; “Bu nedenle belirsizlikleri en aza indirmek adına çocuğunuza nereye gideceğini, ne kadar süre vakit geçireceğini, gün içinde neler yapacağını, onu okula kimin bırakıp kimin alacağı gibi rutin süreçleri detaylı anlatmak gerekmektedir” şeklinde konuştu. Çocuğa, okulda onu bekleyen yeniliklerden bahsetmenin de uyum sürecine katkı sunacağını ifade eden Bilim, bu süreçte ev veya şehir değiştirme gibi büyük değişikliklerden kaçınılması gerektiğini, çünkü çocuğun birçok farklı yeni deneyimle aynı dönemde baş etmeye çalışmasının zorlayıcı olacağının altını çizdi.

 

“Çocuğunuzun sorularını yanıtlayın”

Okula yeni başlayan çocukların, bu süreçte çok soru soru sorabileceğine de işaret eden Gülnihal Bilim; sözlerini şöyle sürdürdü; “Bu durum merakını gidermesinin yanı sıra kendisini rahatlatma ihtiyacından dolayıdır. Bu nedenle çocuğunuzun sorduğu sorulara sabırla yanıt vermek önemlidir. Nasıl yanıt vereceğinizi bilmediğiniz sorular sorması durumunda da ‘Bunu sana nasıl açıklayacağımı bilmiyorum, yanıtı öğrenip seni bilgilendireceğim’ diyebilirsiniz. Okulla ilgili yapılan alışverişlerde, ev ve oda düzenlemesinde çocuğunuzun fikrini almak, ona seçenekler sunmak ve çocuğu sürece dâhil etmek çocuğunuzun motivasyonunu arttıracaktır.”

“Çocuğunuzun yanında olduğunuzu hissettirin”

“Çocuğu okula bırakma ve ayrılma sürecini iyi yönetmek ve travmatik bir hale sokmamak da kritik öneme sahiptir” diyen Bilim; “Evet, bu bir geçiş ve alışma süreci olduğu için sancılı geçebilir, biraz gözyaşı da olabilir. Ancak çocuğu okula bırakan ebeveynin okuldan ağlayıp uzaklaşması çok sakıncalıdır. Çocuğun güven duyduğu bağlanma figürü olan anne-babasının olmadığı bir ortamda tek kalması olumsuz duygulara yol açabilir. Bu nedenle çocuğun; yeni mekânı, yeni insanları güvende hissettiği kişiler olan ebeveynleri ile keşfetmesi daha rahat olacaktır. Bu nedenle kademeli şekilde okuldan uzaklaşmak en sağlıklı yöntem olacaktır” diye konuştu.

“Çocuğunuzu okula bırakırken ve okuldan alırken dakik olun”

Özellikle okulun ilk günlerinde çocukları vaktinde okula bırakmanın ve vaktinde teslim almanın önemine de dikkat çeken Uzman Psikolog Gülnihal Bilim; ebeveynlerin, çocuğuna kendi olumlu okul deneyimlerini anlatarak model olmasının da okul hakkında olumlu tutum geliştirmelerine yardımcı olacağına işaret etti. “Her konuda olunması gerektiği gibi okula başlarken de kararlı, istikrarlı ve tutarlı olunmalıdır” şeklinde sürdüren Uzman Psikolog Gülnihal Bilim; sözlerini şöyle sürdürdü;

“Ağladığı için, ‘Tamam, sen bugün okula gitme bir şey olmaz’ demek çocukta ‘ağladığımda isteklerim oluyor’ algısı oluşturacaktır. Bunun yerine, ‘Seni anlıyorum, bu gerçekten zor bir süreç ama ben her zaman senin yanındayım ve destekçinim’ demek çocuğun duygularını yansıtarak konuşmak çocuğu güvende hissettirecektir. Bir süreliğine evden bir objeyi okula götürmesine izin verebilirsiniz. Okul ile ev arasında bir bağ kurmak amacıyla çocuğunuzun okulda yaptığı faaliyetlerden evde sergi oluşturabilirsiniz. Okulda tanıştığı arkadaşlarıyla dışarıda da programlar yapmak çocuğun okulla bağını arttıracaktır.

Okul sonrası gün değerlendirmesinde sorgulayıcı olmayın. Sürece kendi gününüzden bahsederek başlayabilirsiniz ve ‘Günün nasıl geçti?’ sorusu yerine, bugün en çok seni ne şaşırttı, ne güldürdü gibi sorular sorabilirsiniz. Çocuğun; değişim süreçlerinde birileri tarafından anlaşıldığını hissetmesi çok önemlidir. Bu nedenle çocuğunuzun duygularını yok saymayın, anlayıp karşılık verin. Eğer çocuk, bir aydan uzun bir süre türlü okula alışamıyorsa ayrılık kaygısı yaşıyor olabilir. Bu nedenle ‘zamanla zaten alışır’ diye göz ardı etmeden ve vakit kaybetmeden bir uzman desteği almak önemlidir. Böyle bir durum ile karşılaşmanız halinde Akdeniz Belediyesi olarak her zaman yanınızda olduğumuzu belirtmek isteriz.”

Uzman Psikolog Bilim; zorlandıkları konularda danışmanlık almak ya da bilgi sahibi olmak isteyen ebeveynlerin, Akdeniz Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’ne; Çağrı Merkezi’nin 0324-3366583 numaralı telefonu veya 05527688888 whatsapp hattı üzerinden başvuru yapabileceklerini kaydetti.






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA