5 Mayıs 2024 Pazar


16:15   YSK, CHP`NİN HATAY VE İSKENDERUN SEÇİMLERİNE YÖNELİK `TAM KANUNSUZLUK` BAŞVURUSUNU REDDETMİŞTİ... ANKA, KARARIN GEREKÇESİNE ULAŞTI   16:05   "BASKI" İDDİALARININ GÖLGESİNDE ANKARA TABİP ODASI SEÇİMLERİ...    15:53   EMNİYET TEŞKİLATI SENDİKASI`NDAN `İNTİHAR VE MOBBİNG` ANKETİ   15:01   AYLİN NAZLIAKA, AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞININ FAALİYETLERİNİ DEĞERLENDİRDİ   12:48   İSTANBUL`DA 1 MAYIS GÖZALTILARI SÜRÜYOR   12:06   VEHBİ BAKIRLIOĞLU: "CANLI HAYVAN VE ET İTHALATI REKORA DOĞRU KOŞUYOR"   12:03   PINARBAŞI`NDA 2 HAZİRAN`DA SEÇİM YENİLENECEK... CHP`Lİ GENÇ: "HALKIMIZIN BİZE OLAN GÜVENİNİN FARKINDAYIZ. 2 HAZİRAN GÜNÜ PINARBAŞI`NA BAHARI TEKRAR GETİRECEĞİZ"   11:47   DİYANET`İN YEMEK MENÜSÜNE CHP`Lİ GÜRSEL EROL`DAN TEPKİ   09:48   ÖMER FETHİ GÜRER`DEN TARIM SEKTÖRÜNDE ÇALIŞAN KADINLARIN SOSYAL GÜVENLİK PRİMLERİNİN DEVLET TARAFINDAN KARŞILANMASI İÇİN KANUN TEKLİFİ   09:29   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ‘YEŞİL DÖNÜŞÜM MERKEZİ` KURMAYA HAZIRLANIYOR   09:27   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ EKİPLERİ, OLUMSUZ HAVA KOŞULLARINA KARŞI SAHADAYDI    15:08   YENİ MÜFREDATA TEPKİLER SÜRÜYOR   15:02   1 MAYIS`TA ARKADAŞLARI GÖZALTINA ALINAN ``FİLİSTİN İÇİN BİN GENÇ`` EYLEMCİLERİ: ``FİLİSTİN MÜCADELESİ YARGILANAMAZ``   14:15   ÖZEL, KILIÇDAROĞLU GÖRÜŞMESİNİN DETAYLARINI ANLATTI   12:56   İÇİŞLERİ BAKANLIĞI: ``YERLİKAYA DA DAHIL BAKAN YARDIMCILARININ KORUMA ARAÇ VE KORUMA POLİS SAYISI AZALTILMIŞTIR``   12:52   1 MAYIS`TA TAKSİM`E ÇIKMAK İSTERKEN GÖZALTINA ALINAN 65 KİŞİ ADLİYEYE SEVK EDİLDİ   12:32   ÇEKMEKÖY BELEDİYESİ`NİN AKP`DEN CHP`YE GEÇMESİYLE ÇOCUK PARKI AKARYAKIT İSTASYONU OLMAKTAN KURTULDU   11:47   MSB: FIRAT KALKANI VE BARIŞ PINARI BÖLGELERİNDE 7 PKK/YPG`Lİ TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ   11:40   CHP`Lİ ZELİHA AKSAZ ŞAHBAZ: “MENENJİT VAKALARI ARTIYOR, VERİLER GİZLENİYOR. BAKANLIK, ÜCRETSİZ AŞI YAPSIN”   10:46   EĞİTİM-SEN SİNOP ŞUBE BAŞKANI UZUN YENİ MÜFREDATI ELEŞTİRD  
 
     
   

BAKAN KİRİŞCİ, VENEZUELLA`DAKİ TARIMI TÜRK MÜTEAHHİTLERE BENZETTİ: TARIM SEKTÖRÜNÜN SAHİP OLDUĞU KNOW HOWDAN BÜTÜN DÜNYANIN YARARLANMASINI İSTİYORUZ


Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, TBMM`de bütçe görüşmelerinde, “Türkiye`de tarım arazileri bitti de mi Venezüella, Nijer, Kazakistan, Sudan`da geziyorsunuz diye soruluyor. Ben şimdi size şu soruyu sormak istiyorum. Geçtiğimiz yıl 29,3 milyar dolarlık bir yatırımı, 131 ülkede 11 bin 93 proje ile gerçekleştiren, dünyada Çin`den sonra ikinci sıraya yerleşen, müteahhitlerimizi nereye koyacağız. Bunların ülkede yapacak işleri yok mu da başka ülkelerde kendilerine iş arıyorlar. Bu ülkede tarım sektörünün sahip olduğu know howdan (bilgi birikimi) bütün dünyanın yararlanmasını istiyoruz. Bundan bu ülke kazanacak” diye konuştu.

 

Tarih : 1 Kasım 2022 Salı 01:44   Okunma : 146

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, TBMM`de bütçe görüşmelerinde, “Türkiye`de tarım arazileri bitti de mi Venezüella, Nijer, Kazakistan, Sudan`da geziyorsunuz diye soruluyor. Ben şimdi size şu soruyu sormak istiyorum. Geçtiğimiz yıl 29,3 milyar dolarlık bir yatırımı, 131 ülkede 11 bin 93 proje ile gerçekleştiren, dünyada Çin`den sonra ikinci sıraya yerleşen, müteahhitlerimizi nereye koyacağız. Bunların ülkede yapacak işleri yok mu da başka ülkelerde kendilerine iş arıyorlar. Bu ülkede tarım sektörünün sahip olduğu know howdan (bilgi birikimi) bütün dünyanın yararlanmasını istiyoruz. Bundan bu ülke kazanacak” diye konuştu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`nda Tarım ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Su Enstitüsü, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu`nun 2021 yılı kesin hesabı, 2023 yılı bütçelerine ilişkin kanun teklifleri ve Sayıştay raporları görüşüldü. Bakanlık ve kurumların 2021 yılı kesin hesap kanunu ve 2023 yılı bütçe kanunu AKP ve MHP`li milletvekillerinin oylarıyla komisyonda kabul edildi.

Bakan Kirişci, milletvekillerinin sorularını yanıtlarken şöyle konuştu:

“Çiftçi sayısıyla ilgili de 2019 yılında ÇKS ye kayıtlı çiftçi sayısı 2 milyon 83 bin 02 iken 2022 yılı ekim ayı itibariyle 2 milyon 173 bin 996 olmuştur.  Çiftçi sayımız ve ekilen alanlar yıllar itibariyle azalmamakta olup tarımsal hâsılamızdaki artış da aslında bunu doğrulamaktadır. 

Çiftçinin banka borcu Ziraat Bankası`nca kullandırılan tarımsal kredilere 2002 yılında 77 bin çiftçi kredi  kullanmaktayken 2022 yılında 435 bin çiftçi kredi kullanmıştır. 2022 eylül ayı itibariyle 753 bin çiftçinin  toplam 153.8  milyar Türk Lirası borcu bulunmaktadır.

“SUDAN`DA YAŞANAN HÜKÜMET DEĞİŞİKLİĞİ VE PANDEMİ SEBEBİYLE TAHSİS EDİLEMEMİŞTİR”

Türkiye Sudan arasında Nisan 2014`te imzalanan anlaşmayla yüzde 80 TİGEM yüzde 20`si Sudan Tarım ve Ormancılık Bakanlığı`na ait ortak şirket kurulmuştur. Araştırma kapsamında şirkete tahsis edilmesi gereken araziler Sudan`da yaşanan hükümet değişikliği ve pandemi sebebiyle tahsis edilememiştir. Arazi kiralaması konusunda hiçbir ödeme yapılmamış. Herhangi bir yatırım da gerçekleştirilmemiştir. Konu hakkında Sudan`la görüşmelerimiz devam etmektedir.

MÜTEAHHİTLERİ ÖRNEK GÖSTERDİ

Bir diğer konu, Türkiye`de tarım arazileri bitti de mi Venezüella, Nijer, Kazakistan, Sudan`da geziyorsunuz diye soruluyor. Ben şimdi size şu soruyu sormak istiyorum. Geçtiğimiz yıl 29,3 milyar dolarlık bir yatırımı, 131 ülkede 11 bin 93 proje ile gerçekleştiren, dünyada Çin`den sonra ikinci sıraya yerleşen, müteahhitlerimizi nereye koyacağız. Bunların ülkede yapacak işleri yok mu da başka ülkelerde kendilerine iş arıyorlar. Bu ülkede tarım sektörünün sahip olduğu know howdan (bilgi birikimi) bütün dünyanın yararlanmasını istiyoruz. Bundan bu ülke kazanacak.

Dış ticarette, gıdayı da ekliyorsunuz, sadece tarım alınınca net ithalatçı konumundayız deniyor.  İhracat sınıflandırması TÜİK tarafından uluslar arası standartlarda olup, birinci tarım ürünleri ve işlenmiş tarım ürünlerini de içermektedir. Ayrıca ihraç edilen işlenmiş gıdaların içeriğinde birinci tarım ürünlerinin de yer aldığı dikkate alındığında, bu sınıflama doğru olmaktadır. Biz yemi de ithal ediyoruz, bu yemi bazen küspe olarak ithal ediyoruz. Bu küspe olarak ithal ettiğimiz yeme, biz ne diyeceğiz? Bu bir tarımsal girdi değildir mi diyeceğiz. Bu yeme dönüşmüş, endüstriyel ürün olmuş, bundan dolayı hariç mi tutalım diyeceğiz. Dolayısıyla TÜİK`i burada esas aldık.

Bir diğer konu, Türkiye en fazla gıda maddesi ithal eden ülke konumundadır. Türkiye tarım ve gıda ürünlerinde net ihracatçı ülkedir. Yıl 2002, bu ülkenin nüfusu 65 milyon. Yıl 2002, bu ülkeye gelen turist sayısı 15 milyon. Yıl 2002, bu ülkede kişi başı milli gelir 3 bin 600 dolar. İhracat 3 milyar 700 milyon dolar. Yıl 2022, ihracat 2021 rakamını söylüyorum, ihracat 25 milyon dolar. Net dış ticaret fazlası, 7 milyar dolar. Nüfus, 85 milyon, turist sayısı 50 milyon. Değerli arkadaşlar rakamlar buyken, bu ülke halen üretmiyor dersek, bizi izleyen üreticilere de haksızlık etmiş oluruz.

“SAMAN İTHALATIMIZ YOK”

Saman ithalatımız da yok. İthalat, tabir yerindeyse 0,002 mertebesinde. Dolayısıyla bu zamana kadar geride kalan 19 yılda, 87 milyar dolar dış ticaret fazlası veren sektöre, burası üretmiyor demek çok büyük haksızlık olur. Buğday ithalatında üçüncüyüz deniliyor. Türkiye buğday üretiminde kendine yeten bir ülkedir. Bu yılki tahminimiz 19,5 milyon tondur. Bu bize yetecek bir miktardır. Buğdayda, dahilde işleme rejimi kapsamında, ihracat bazlı ithalat yapılmaktadır. Aldığımız buğday, un, makarna, irmik, bulgur vb. olarak ihraç edilmektedir. Buğday unu ihracatında, ülkemiz 2002 yılında dünyada 11. sıradayken, bugün 2005 yılından beri 1. sırada yer almaktadır. 

Gübre ve mazot yeterince desteklenmiyor deniyor. Değerli arkadaşlar gübre desteği birim fiyatları ürün bazında yüzde 130 ile 163 oranlarında artırılmıştır. Mazot desteği artan maliyetler ölçüsünde ürün gruplarına göre, yüzde 130 ila yüzde 395 oranlarında artırılmıştır. 2002 yılında bir ton buğday karşılığında 210 litre mazot alırken, Ekim 2022 itibariyle 265 litre mazot alınmaya başlanmıştır.

“İHRAÇ EDİLMEK KAYDIYLA İTHALAT YAPILMAKTADIR”

Yine Kanada`dan mercimek ithal ediyoruz diye ifade kullanıldı. İhraç edilmek kaydıyla ithalat yapılmaktadır. Bunun altını çiziyorum, tıpkı buğdayda olduğu gibi. Mercimek üretimi geçen yıla göre yüzde 69 artış ile 445 bin tona çıkmıştır. Türkiye dünya mercimek üretiminde dördüncü sırada, ihracatında ise üçüncü sırada yer almaktadır. 2022 yılı ilk 9 ayında ise 290 milyon dolarlık ithalata karşılık 330 milyon dolarlık ihracat ile 40 milyon dolar dış ticaret fazlası elde edilmiştir.

Nohut ithalatından söz edildi. Türkiye dünya nohut üretiminde ikinci, ihracatında ise üçüncü sıradadır. Nohut üretiminin 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 22 artış ile 580 bin ton olarak gerçekleşmesi öngörülmektedir. 2021 yılında 28 milyon dolarlık ithalata karşılık 132 milyon dolarlık ihracat gerçekleşmiştir. 2022 yılının ilk 9 aylında 32 bin ton karşılığı 31 milyon dolarlık nohut ihraç edilmiştir. Türkiye son yıllarda uyguladığı başarılı politikalarla her alanda olduğu gibi bu alanda da net ihracatçı konumundadır.

Pamuk üretimi belirlenirken, girdi maliyetleri neden hesaplanmıyor diye bir soru soruluyor. Pamukta tüm zamanların üretim rekoru kırılarak, 2022 yılında kütlü pamuk üretimimizin 2 milyon 750 bin ton olması beklenmektedir. 2021-2022 döneminde 3,6 dolar kilograma ulaşan dünya lif pamuk fiyatı 2022 yılı ekim ayında 2,1 dolar kilograma gerilemiştir. Küresel piyasalarda yaşanan fiyat azalışının üreticimizi olumsuz etkilememesi için biz ne yaptık? Mazot ve gübre desteği 2021 yılında dekara 76 lirasıyken, 2022 yılında bunu 3,6 katına çıkararak dekara 271 liraya yükselttik. Ödemelerimizi buna göre yapacağız. Ayrıca kütlü pamuk üreticilerimize tona 1100 lira fark ödemesi, destek olarak da ödenmektedir.

Bir diğer konu zeytinlikler yok ediliyor. Değerli arkadaşlar zeytin üretiminde tüm zamanların üretim rekoru kırıldı. Zeytin üretimi 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 71 artarak, 2 milyon 976 bin tona ulaşmış durumdadır. Son 20 yılda zeytin ağacı varlığımız yüzde 91 artış ile 189 milyonu geçmiş bulunmaktadır.”

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA