14 Haziran 2024 Cuma


10:16   MERSIN`DE “DENIZ KAPLUMBAĞALARıNıN UYDU ILE İZLENMESI PROJESI” HAYATA GEÇIRILDI    10:12   GAMZE AKKUŞ İLGEZDI: "EMEKLI MAAŞıYLA BıRAKıN KURBANı, SEBZE VE MEYVE BILE ALıNAMıYOR"   09:25   MERSIN BÜYÜKŞEHIR, `AFET VE İMAR ÇALıŞTAYı` DÜZENLEDI   15:37   TOROSLAR’DA YAYLA YOLLARı BAKıMDAN GEÇIYOR   15:36   CHP MEZITLI İLÇE BAŞKANı ULAŞ YıLMAZ’DAN BAYRAM MESAJı   15:35   TARSUSLU KURSIYERLER YAPTıKLARı ESERLERI SERGILEDI, BÜYÜK BEĞENI TOPLADı   14:36   ÇOCUKLARıN BAYRAMLıKLARı MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN   14:32   YENIŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı ÖZYIĞIT, KENT KONSEYI SEÇIMINE KATıLDı   14:22   CHP`LI PALA`DAN FAHRETTIN KOCA`YA HEMODIYALIZ SORUSU   12:23   ÖZGÜR ÖZEL`DEN DEVLET BAHÇELI`NIN İTTIFAK İSTEĞINE YANıT GELDI   11:40   GÜLCAN KıŞ: “ÇEŞMELI-TAŞUCU OTOYOLUNU ÇILE YOLU OLMAKTAN ÇıKARıN ARTıK ”   11:39   CHP’LI DINÇER: "BIZIM INSANLARıMıZ RUSLARDAN DAHA Mı DEĞERSIZ?"   11:36   CHP AKDENIZ İLÇE BAŞKANı SEMIH PALAMUT’TAN BAYRAM MESAJı   09:55   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NIN “SOSYAL POLITIKALAR ÇALıŞTAYı” TAMAMLANDı   09:40   CHP`DEN ORMAN YANGıNLARıNA KARŞı ÖNLEM PAKETI...   16:01   TOROSLAR’ıN ARTıK BIR BALıK PAZARı OLACAK   15:53   CHP`LI DENIZ YÜCEL`DEN MHP`LI YALÇıN`A TEPKI   15:47   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER, HALK TV’DE KÜÇÜKKAYA’NıN KONUĞU OLDU   14:42   DİSK, KESK, TMMOB VE TTB`DEN `TASARRUF` PROTESTOSU   14:32   CHP GRUP BAŞKANVEKILI EMIR: "NORMALLEŞME SÜRECINI MUHALEFETIN YUMUŞATıLMASı GIBI ALGıLAMAK ISTEYENLER BOŞ BIR HAYALE KAPıLıYORLAR"  
 
     
   

SAMSUN ÇEVRE PLATFORMU: BU TORBA YASADA TOPLUM YARARI YOK, DOĞA YOK, EMEK YOK, DAYANIŞMA YOK


Samsun Çevre Platformu, zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasını da öngören torba kanun teklifini protesto etti. Platform Sözcüsü Mehmet Özdağ, "Bugün komisyonda görüşülecek torbada, yediğiniz zeytinden babanızın emeği ile yapılan limanların kimin cebine bedavaya gideceğine, petrol sektöründe çalışan emekçilerin hayatının hiçe sayılmasından hizmet iş kolunda sendikasızlaştırmanın yolunu açan maddelere kadar sermaye için sıralanmış 14 madde var. Peki bu torbada ne yok? Toplum yararı yok, doğa yok, emek yok, dayanışma yok" dedi.

 

Tarih : 14 Aralık 2022 Çarşamba 18:44   Okunma : 277

MEHMET REBİİ ÖZDEMİR

Samsun Çevre Platformu, zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasını da öngören torba kanun teklifini protesto etti. Platform Sözcüsü Mehmet Özdağ, "Bugün komisyonda görüşülecek torbada, yediğiniz zeytinden babanızın emeği ile yapılan limanların kimin cebine bedavaya gideceğine, petrol sektöründe çalışan emekçilerin hayatının hiçe sayılmasından hizmet iş kolunda sendikasızlaştırmanın yolunu açan maddelere kadar sermaye için sıralanmış 14 madde var. Peki bu torbada ne yok? Toplum yararı yok, doğa yok, emek yok, dayanışma yok" dedi.

Samsun Çevre Platformu, zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasını da öngören torba kanun teklifini, bugün İlkadım ilçesindeki Süleymaniye Geçidi`nde yaptığı basın açıklamasıyla protesto etti. Platform adına açıklama yapar Mehmet Özdağ, şunları söyledi:

"SINIRSIZ EMEK SÖMÜRÜSÜ, SINIRSIZ DOĞA TALANIDIR"

"Covid-19 pandemisinin sonuçlarını can kayıplarımızla ve ciddi sağlık sorunlarımızla, yaşam standardımızda ciddi düşüşlerle yaşadık, yaşamaya devam ediyoruz. Ancak pandemi sonrası dönem, sermaye çevrelerine yeni kaynakların transfer edilmesi, ülke coğrafyasının ve halkın sınırsız sömürüsü için tam bir fırsat oldu. Nasıl mı? Pandemi sonrası son üç yıldır, adı ‘Elektrik Piyasası` ile başlayan ve ‘bazı kanunlarda` diye devam eden ve aynı anda 6831 sayılı Orman Kanunu, 3573 sayılı Zeytin Kanunu, 5403 sayılı Toprak Koruma Kanunu, 3213 sayılı Maden Kanunu, 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu gibi pek çok kanunda değişiklikler yapan yasal düzenlemelerle. Bu kanunların ortak noktaları; enerji, maden ve inşaat şirketlerine yeni kolaylıkların yanı sıra, acele kamulaştırma adıyla vatandaşın malının şirketlere devredilmesi ve sınırsız emek sömürüsü, sınırsız doğa talanıdır.

"TOPLUM YARARI YOK, DOĞA YOK, EMEK YOK, DAYANIŞMA TOK"

Bir torba kanun teklifi, AKP milletvekilleri tarafından 10 Aralık 2022 tarihinde TBMM Başkanlığı`na sunulmuş olup, bugün Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu`nda görüşülecektir. Bugün komisyonda görüşülecek torbada, yediğiniz zeytinden babanızın emeği ile yapılan limanların kimin cebine bedavaya gideceğine, petrol sektöründe çalışan emekçilerin hayatının hiçe sayılmasından hizmet iş kolunda sendikasızlaştırmanın yolunu açan maddelere kadar sermaye için sıralanmış 14 madde var. Peki bu torbada ne yok? Toplum yararı yok, doğa yok, emek yok, dayanışma yok. Kanun teklifinin gerekçesinde yer alan ‘Covid-19`un neden olduğu kısıtlamaların esnetilmesi sonrasında yaşanan talep artışı, küresel piyasalarda yaşanan dalgalanmalar ve iklimsel nedenlere dayanan doğal gaz fiyatlarında olağandışı ve öngörülemeyen artışlar ile birlikte oluşan maliyet` ifadesi, açıkça post-pandemi fırsatçılığının itirafıdır. Bu kanun tasarısının birinci maddesi ile zeytinlik alanlarda elektrik ihtiyacını karşılamaya yönelik madencilik faaliyeti yapılabilmesinin önündeki 3573 sayılı yasal engel kaldırılmak isteniyor. 

"MADDE VE MADENCİLİK FAALİYET ALANLARI ZEYTİNLİKLERLE SINIRLI DEĞİL"

Tasarı henüz ilgili komisyonda bile görüşülmeden 11 Aralık 2022 Pazar günü Maden Yönetmeliği yayınlanıyor. Normlar hiyerarşisinde önce yasa çıkartılır, sonra o yasanın uygulamasına dönük ikincil mevzuat düzenlenir. Ama bu sefer vatandaşın hukuk mücadelesini önlemek için zeytinden bahsetmeyen yönetmelik önden yayınlanıp, arkadan kanunla düzenleme yapılıyor. Tıpkı geçen yıl bu zamanlar elektrik faturamızda önden 1 kuruşluk TRT payını kaldırıp, arkadan 100 kuruşluk zam yaptıkları gibi. Yine bu madde ile madencilik faaliyeti yapılan alanlara verilen izinler zeytinliklerle sınırlı değildir. Bakanlığın kamu yararı görmesi durumunda orman, mera, tarım alanı, sulak alan gibi alanlarda da artık enerji yatırımları ve madencilik yapılabilmesinin önü açılarak, şu anda devam eden onlarca ÇED davasının hukuki dayanaktan yoksun bırakılması sağlanıyor.

"SOSLU MADEN KANUNU`YLA ZEYTİNLİKLERE ÇÖKÜYORLAR"

Hatırlatmak gibi olmasın ama AKP iktidarı, zeytine tam 8 kez yenildi. Önce ‘Zeytinciliğin ıslahı` diyerek 2006, 2008, 2010 ve 2014`te yapılan düzenlemelere karşı verilen mücadelelerde zeytin kazandı, halk kazandı, doğa kazandı ve kazanılan zaferler TBMM tutanaklarına ‘Hükümsüz` olarak geçti. Bu hezimetlerden sonra bu sefer zeytin tasarılarını başka kanunların içerisine yedirmeyi denediler. 2003 ve 2010`da Maden Kanunu`na, 2014`te Elektrik Piyasası Kanunu`na, 2017`de ise Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı içine koyarak halka yedirmeye çalıştılar. Yine yenildiler. Bu sefer yeniden, enerji üretimi soslu Maden Kanunu içerisinde zeytinliklere çökmeyi deniyorlar. Yine yenilecekler, yine yenilecekler. Milyarlarca dolarlık enerji ve maden sektörünü ilgilendiren yasa tasarıları ortada sağlam veriler, raporlar, analizler olmadan, toplumun tüm kesimleri dahil edilmeden düzenlenemez. Bu tasarıyı görüşmek üzere Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknolojileri Komisyonu bugün toplanıyor. Komisyondan geçerse Meclis Genel Kurulu`na havale edilecek. Bu şekilde hazırlanan bir tasarının Meclis Genel Kurulu`na gelmemesi gerekir. Bunu sağlamak bizim elimizde. Vekillerimizi arayalım, komisyon üyelerini arayalım, görüşlerimizi doğrudan kendimiz söyleyelim. Gelin, bu sefer, zeytinin dokuzuncu zaferini birlikte başaralım."






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA