5 Mayıs 2024 Pazar


16:15   YSK, CHP`NİN HATAY VE İSKENDERUN SEÇİMLERİNE YÖNELİK `TAM KANUNSUZLUK` BAŞVURUSUNU REDDETMİŞTİ... ANKA, KARARIN GEREKÇESİNE ULAŞTI   16:05   "BASKI" İDDİALARININ GÖLGESİNDE ANKARA TABİP ODASI SEÇİMLERİ...    15:53   EMNİYET TEŞKİLATI SENDİKASI`NDAN `İNTİHAR VE MOBBİNG` ANKETİ   15:01   AYLİN NAZLIAKA, AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞININ FAALİYETLERİNİ DEĞERLENDİRDİ   12:48   İSTANBUL`DA 1 MAYIS GÖZALTILARI SÜRÜYOR   12:06   VEHBİ BAKIRLIOĞLU: "CANLI HAYVAN VE ET İTHALATI REKORA DOĞRU KOŞUYOR"   12:03   PINARBAŞI`NDA 2 HAZİRAN`DA SEÇİM YENİLENECEK... CHP`Lİ GENÇ: "HALKIMIZIN BİZE OLAN GÜVENİNİN FARKINDAYIZ. 2 HAZİRAN GÜNÜ PINARBAŞI`NA BAHARI TEKRAR GETİRECEĞİZ"   11:47   DİYANET`İN YEMEK MENÜSÜNE CHP`Lİ GÜRSEL EROL`DAN TEPKİ   09:48   ÖMER FETHİ GÜRER`DEN TARIM SEKTÖRÜNDE ÇALIŞAN KADINLARIN SOSYAL GÜVENLİK PRİMLERİNİN DEVLET TARAFINDAN KARŞILANMASI İÇİN KANUN TEKLİFİ   09:29   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ‘YEŞİL DÖNÜŞÜM MERKEZİ` KURMAYA HAZIRLANIYOR   09:27   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ EKİPLERİ, OLUMSUZ HAVA KOŞULLARINA KARŞI SAHADAYDI    15:08   YENİ MÜFREDATA TEPKİLER SÜRÜYOR   15:02   1 MAYIS`TA ARKADAŞLARI GÖZALTINA ALINAN ``FİLİSTİN İÇİN BİN GENÇ`` EYLEMCİLERİ: ``FİLİSTİN MÜCADELESİ YARGILANAMAZ``   14:15   ÖZEL, KILIÇDAROĞLU GÖRÜŞMESİNİN DETAYLARINI ANLATTI   12:56   İÇİŞLERİ BAKANLIĞI: ``YERLİKAYA DA DAHIL BAKAN YARDIMCILARININ KORUMA ARAÇ VE KORUMA POLİS SAYISI AZALTILMIŞTIR``   12:52   1 MAYIS`TA TAKSİM`E ÇIKMAK İSTERKEN GÖZALTINA ALINAN 65 KİŞİ ADLİYEYE SEVK EDİLDİ   12:32   ÇEKMEKÖY BELEDİYESİ`NİN AKP`DEN CHP`YE GEÇMESİYLE ÇOCUK PARKI AKARYAKIT İSTASYONU OLMAKTAN KURTULDU   11:47   MSB: FIRAT KALKANI VE BARIŞ PINARI BÖLGELERİNDE 7 PKK/YPG`Lİ TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ   11:40   CHP`Lİ ZELİHA AKSAZ ŞAHBAZ: “MENENJİT VAKALARI ARTIYOR, VERİLER GİZLENİYOR. BAKANLIK, ÜCRETSİZ AŞI YAPSIN”   10:46   EĞİTİM-SEN SİNOP ŞUBE BAŞKANI UZUN YENİ MÜFREDATI ELEŞTİRD  
 
     
   

FATMA KURTULAN: BÜTÇE, TOPLUMSAL CİNSİYETE DUYARLI OLMALI


HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan, TBMM Genel Kurulu`nda 2023 yılı bütçesinin tümü üzerine yaptığı değerlendirmede, “Bu karanlık tabloda görülüyor ki kadınlar yok. Kadınları görmeyen bütçeyi de bu karanlık tabloyu da kabul etmiyoruz. Bu nedenle yıllardır, ‘Toplumsal cinsiyete duyarlı bütçe` diyoruz. 41 ülkede bu denendi ve başarılı oldu. ‘Bütün kurumların bütçesi toplumsal cinsiyete duyarlı olmalı` diyoruz. Kamu kaynakları eşitliği sağlanmalı ve şiddet ile mücadele edilmelidir” dedi.

 

Tarih : 16 Aralık 2022 Cuma 18:27   Okunma : 226

HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan, TBMM Genel Kurulu`nda 2023 yılı bütçesinin tümü üzerine yaptığı değerlendirmede, “Bu karanlık tabloda görülüyor ki kadınlar yok. Kadınları görmeyen bütçeyi de bu karanlık tabloyu da kabul etmiyoruz. Bu nedenle yıllardır, ‘Toplumsal cinsiyete duyarlı bütçe` diyoruz. 41 ülkede bu denendi ve başarılı oldu. ‘Bütün kurumların bütçesi toplumsal cinsiyete duyarlı olmalı` diyoruz. Kamu kaynakları eşitliği sağlanmalı ve şiddet ile mücadele edilmelidir” dedi.

TBMM Genel Kurulu`nda bugün, 2023 yılı bütçesinin tümü üzerine parti grupları ve yürütme adına konuşmalar yapılıyor. Genel Kurul`da söz alan HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan, bütçenin halk için kullanılmadığını ve kaynakların yandaşlara aktarıldığını savunarak şunları söyledi:

“Parlamentonun faaliyetleri arasında bütçe ve bütçe görüşmelerinin önemli bir yeri var. Bütçe halkındır, bütçe hakkı halka aittir. Parlamentoların varlık amacı da halktan aldığı yetkiyle halk adına bütçeleme yapmaktır. Ancak bu hak AKP iktidarında gasp edildi ve biz, bu parlamentoda iki ay boyunca iktidarın ve yandaşlarının rant bütçesini görüştük. Bir kez daha, bütçe hakkının halk için kullanılmadığını gördük. Halka ait kaynakların, özü itibarıyla bir avuç sermayedarlara nasıl peşkeş çekildiğini gördük. Yine iktidarın, muhalefetin tek bir önerisini dikkate almadığını gördük. Bu anlamda halkımıza vereceğimiz bir tek müjde var; bu bütçenin iktidarın son bütçesi olduğudur. Bir yıl sonra halkın bütçesini hep birlikte yapacağız, bu rant ve talan düzeni bitecek, sizlerden toplanan vergiler sizlere geri dönecek.

“HALKIN KÜÇÜLEN SOFRASINDAN BAHSETMEDİLER”

Büyük bir ekonomik iflasın içerisinde, AKP iktidarı ile küçük ortağının son ve telaşlı nefeslerini duyduğumuz bir bütçe sürecini geride bırakıyoruz. Komisyon sürecinden Genel Kurul sürecine kadar yaklaşık 45 gündür bozuk bir kaset gibi ‘2002 yılı` nakaratını tekrarlayan bakanlar ve milletvekilleri, hiçbir şey söylemeyerek Türkiye`nin iflasına, derin ekonomik krize, açlığa, yoksulluğa, borçluluğa dair tek bir kelam etmediler. ‘Türkiye büyüyor` dediler, halkın küçülen sofrasından bahsetmediler. Büyüyen borçlardan, binalara sığmayan icra dosyalarından, büyüyen sefaletten hiç bahsetmediler. ‘Türkiye ihracat rekorları kırıyor` dediler; ithalat batağına batmış, üretmeyen Türkiye`den bahsetmediler. ‘İstihdam artıyor, işsizlik azalıyor` dediler; 10 milyonu aşkın işsiz yurttaştan, yağmalanan İşsizlik Fonu`ndan, kadın işsizliğinden bahsetmediler. Açlıktan uyuyamayan, yokluktan sokağa çıkamayan milyonlarca yurttaştan hiç söz etmediler.

“ASGARİ ÜCRET 12 BİN 500 TL OLMALI”

Sonuç olarak, 2023 yılı bütçesinde kulağını muhalefete tıkayan, demagoji içerisinde debelenen iktidar ve küçük ortağının söyleyecek hiçbir şeyinin kalmadığını 45 gündür burada, utanç içinde izliyoruz. ‘Bu bütçe, bir seçim bütçesidir` dedik. ‘Bu bütçe, bir çıkar bütçesidir` dedik. Bakın, 7 milyonu aşkın asgari ücretli emekçi, insan onuruna yaraşır bir ücret talep ediyor. 2023 yılı asgari ücret tespiti için görüşmeler 7 Aralık`ta başladı. Açlık sınırının 7 bin 887 TL, yoksulluk sınırının 26 bin 123 TL olduğu 2022 yılı Türkiye`sinde gerçek rakamları telaffuz etmekten imtina eden bir AKP iktidarı ve onun güvencesi altında olan patronlar var. Geçen yıl, asgari ücretin 2022 yılı için 5 bin 500 TL olması gerektiğini söylemiştik. Bu rakamları HDP olarak söylediğimiz zaman, AKP sıralarından ‘Nerede yaşıyorsunuz, siz de iyi uçuyorsunuz` diye bağıran onlarca milletvekili vardı. Ne oldu? 6 ay dolmadan ek bütçeye ihtiyaç duyuldu. 4 bin 250 TL yaptığınız asgari ücret, 6 aya eridi, kül oldu. 6 ayda, HDP`nin öngörüsü ve siyasetine yenildiniz. Bugün de asgari ücret, açlık sınırı ile başa baş gidiyor. Asgari ücretin açlık sınırında dolaşmasına izin vermeyeceğiz. HDP olarak, asgari ücretin en az 12 bin 500 TL olması gerektiğini belirtiyoruz.”

Kurtulan, gıda fiyatlarındaki artışı da hatırlatarak, “(İktidar) Bilerek, isteyerek, çalıp çırparak yaratılan sefaletin yükünü emekçilere yüklüyor. Çalınan kocaman bir vergi serveti var, ortada bir hırsız var. Bakın, 2022 yılının ilk 10 ayında, kur korumalı mevduat sistemine Hazine`den 90 milyar TL üzerinde harcama yapıldı. Servetine servet katan zenginleri yine vatandaşın vergileri ile besliyorsunuz. İşte AKP iktidarının ekonomi tercihleri ve sonuçları bu şekilde” dedi.

HDP hakkındaki kapata davasına da değinen Kurtulan, “Biliyoruz ki kopara kopara zehirli meyve veren ağaca çevirdikleri hukuk, er ya da geç bu talan, yolsuzluk ve adaletsizlik iktidarını zehirleyecektir” diye konuştu.

“TOPLUMSAL CİNSİYETE DAYALI BÜTÇE”

Kurtulan, yurttaşların bütçe hakkından bahsederek, “Bu karanlık tabloda görülüyor ki kadınlar yok. Kadınları görmeyen bütçeyi de bu karanlık tabloyu da kabul etmiyoruz. Bu nedenle yıllardır, ‘Toplumsal cinsiyete duyarlı bütçe` diyoruz. 41 ülkede bu denendi ve başarılı oldu. ‘Bütün kurumların bütçesi toplumsal cinsiyete duyarlı olmalı` diyoruz. Kamu kaynakları eşitliği sağlanmalı ve şiddet ile mücadele edilmelidir” diye konuştu.

“ÇOCUKLAR İÇİN İHTİSAS KOMİSYONU”

Kurtulan, çocuklara yönelik bütçeleme de yapılması gerektiğini kaydederek, “Bu Meclis`in çocuklara yönelik politikası yoktur. Türkiye`yi sarsan vakalar dışında bu Meclis`te çocuk gündemi açılmamaktadır. 2 yıldır bilinen vahşete dair tek bir adım atılmamış, adeta istismarın boyutu arttıkça saklama gayreti de artmıştır. Üstelik failler yine korunmuş, sistematik istismar en yetkili ağızlarca sıradanlaştırılmaya çalışılmıştır. Bu ve buna benzer vahşeti araştıracak, Meclis bünyesinde bir komisyon dahi bulunmamaktadır. Çocuk politikası inşa eden ve çocukların sorunlarını merkeze alan bir ihtisas komisyonu hâlâ kurulmadı. 23 milyona yakın çocuk nüfusu var, ancak gerekli yasal düzenlemeleri yapacak, çocukların karşı karşıya olduğu sorunlara yapısal çözümler üretecek daimi bir çocuk komisyonu Meclis bünyesinde yoktur” dedi.






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA