BURHAN DEMİRCİOĞLU
Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından Osmaniyeli esnaf, iş yerlerini açmaya başladı. İş yeri sahibi Mustafa Pınar, “İş yerini açtıktan sonra, bazı yerlerde fahiş fiyatlarla mal verildiğini duyduk. Biz, kesinlikle böyle bir şey yapmadık. 10 liraya lamba, 3,5 liraya mum sattık. Başka yerlerde 20 liraya satılıyordu. Çünkü bu tür durumlarda fırsatçılık yapmak iyi olmaz” dedi.
Osmaniye`de, Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından iş yerlerini açan esnaf, bazı işletmelerin fahiş fiyatlarla ürün satışı yaparak fırsatçılık yaptığını söyledi. Osmaniye`de depremin ardından yaşadıklarını anlatan esnaf Mustafa Pınar, şöyle konuştu:
“BAZI YERLERDE FAHİŞ FİYATLARLA MAL VERİLDİĞİNİ DUYDUK”
“Osmaniye`de esnaf olarak hizmet etmekteyim. Deprem günü evimizde çoluğumuzu çocuğumuzu aldık, güvenli yerlere yerleştik. Şu anda çadırda kalıyoruz. Çocuğumu yerleştirdikten sonra iş yerimi açtım. İş yerini açtıktan sonra, bazı yerlerde fahiş fiyatlarla mal verildiğini duyduk. Biz, kesinlikle böyle bir şey yapmadık. 10 liraya lamba, 3,5 liraya mum sattık. Başka yerlerde 20 liraya satılıyordu. Çünkü bu tür durumlarda fırsatçılık yapmak iyi olmaz. Çünkü biz de zor duruma düştük. Benim şu anda eşim, ailem, çocuklarımın hepsi çadırda. Böyle durumlarda yardım etmezsek olmaz. Diyanet`ten geldiler, yardım ettik. Gereken her yerlere, verecek yerlere verdik. Yani halkımız zor durumda, fırsatçılık yapmak iyi bir şey değil. İkinci gün biz açtık. Yani dedik ki tek herkese, umuma hizmet. Yani yeri geldi, 20 bir liraya aldığımız malı 20 liradan verdik. Dedik ki bu da hizmet. Bize müşteri geldi, adam `Telefonum kırıldı` dedi, 650 liralık bir şey aldı. Yani ‘Param yok` diyor, öyle veriyoruz. Bazıları ‘Param eksik` diyor, veriyoruz. Yani ‘Sonra getiririm` diyor, verdik. Öyle çok ürün verdik. Hatta çoğu da getirdi de yani. Böyle geliyorlar, adam ‘Terliğim yok` diyor. Mesela hiçbir şeyi yok, çocuğunun iç çamaşırı yok ve herhangi bir şeyi yok. Adam `Telefonum kırıldı, hiçbir şey yapamadım` diyor. Hatta daha bizden daha kötü durumda çevre ilçelerden mal almaya geldiler, onlara yardımcı olduk. Yani depremde anında hizmet edilecek şeylerde çok yardımcı olduk.
“ESNAFIN KREDİ KARTI BORÇLARI ERTELENEBİLİR”
Esnaf olarak devletten beklentimiz; şu anda esnaf zor durumda, çok insanlar zor durumda. Dükkanı yıkılan var, daha kötü durumda olan var, borçları olan var, çekleri olan var, kredi kartları olanlar var. Adamların dükkanı yıkılmış, açamamışlar. Yani devlet, en azından bir kredi kartını 6 ay erteleyebilir. İcabında esnaf sicille düşük faizli krediler hemen sunabilir. Yani bu, halkımız için mecbur. Adamın evi yıkılmış. Bak, benim ailem çadırda şu anda ama iş yerimde bir şey yok. Evim yıkıldı, evime ağır hasar verdiler. Esnafın durumu da kötü. Mesela çekleri oluyor, kredi kartları oluyor. En azından bunlara bir erteleme, hemen acil gelmesi lazım.”