CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, Kızılay`ın depremden sonra başta çadır olmak üzere yardımlarla ilgili yetersiz kalmasının nedeninin geçmişte kurumla ilgili alınan yanlış kararlar olduğunu belirtti. Altı yıl önce Kızılay`ın şube sayıları azaltılırken uyardıklarını söyleyen Gök, "Bugün yaşananların nedeni o zamanlar alınan yanlış kararlardır. Bizim bu konuda altı yıl önce verdiğimiz soru önergesine yanıt bile vermediler" dedi.
Gök, Kahramanmaraş merkezli depremin ardımdan yardım çalışmalarında yaşanan aksamalarla tartışılır hale gelen ve özellikle çadır bile bulamayan Kızılay`ın bu halinin alınan yanlış kararlardan kaynaklarını söyledi. Gök, ANKA Haber Ajansı`na yaptığı açıklamada, iktidarın Kızılay`ın şube sayısının azaltılması yoluna gittiği ve altı yıl önce kendilerini uyardıklarını hatırlatarak, "Özellikle `kendilerine yakın olmadığını düşündükleri, muhalif gördükleri` şubeleri kapatmak için bu kararları aldılar. İnsan kaynakları heba edildi. Bugün depremin üzerinden 17 gün geçmiş Kızılay hala çadır bulamıyor. Bu da Kızılay`ın ne kadar yetersiz, plansız ve öngörüsüz olduğunun göstergesi. Şube sayısı azalınca çadır stokları da azaldı. Biz daha o zaman olabilecekleri görmüş, uyarmıştık" diye konuştu.
Gök, altı yıl önce Kızılay`ın şube sayısının azaltılmasıyla ilgili dönemin Başbakanı Binali Yıldırım`ın yanıtlaması istemiyle TBMM`ye soru önergesi verdiğini ve "Meydana gelecek herhangi bir doğal afette şube ağı daraltılan Kızılay`ın ivedilikle afet bölgesine yetişebilmesi ve koordinasyonu sağlaması nasıl mümkün olabilir" diye sorduğunu ancak önergesine yanıt alamadığını belirtti.
Levent Gök soru önergesinde şu sorulara yanıt istemişti:
“12.05.2017 tarihinde Türkiye genelinde 319 Kızılay Şubesine kapatma tebligatı gönderilmiştir. Tebligatta spesifik bir gerekçe belirtilmemiş kapatılmasına karar verilen Kızılay şubelerinin etkin ve aktif olarak faaliyet gösteremedikleri yazılmıştır. Sağlık hizmetleri için hayati önem taşıyan kan bağışı hizmetlerinin öncü kuruluşu Türk Kızılay`ıdır. Her yıl artan miktarlarda kan bağışı almakta ve vatandaşlarımızı kan bağışına teşvik etmektedir. Türkiye`nin her bölgesinden kan bağışçılarına ihtiyaç varken Kızılay`ın şube sayısı daraltılmaktadır.
“TÜRKİYE COĞRAFİ VE DEMOGRAFİK SEBEPLERLE GÜÇLÜ BİR KIZILAY DERNEĞİ`NE HER DAİM İHTİYAÇ DUYMAKTADIR”
Türk Kızılay`ı, Türkiye genelinde 700`e yakın şubesi, gönüllüleri ve çalışanları ile Türkiye`nin en köklü kurumlarından biridir. Türkiye yüzölçümünün yüzde 92`si, nüfusun ise yüzde 95`i deprem kuşağı üzerinde yaşamaktadır. Deprem dışındaki doğal afetlerin de ne zaman ve nasıl bir şiddetle ülkemizi vuracağını önceden kestirmek mümkün değildir. Türkiye coğrafi ve demografik sebeplerle güçlü bir Kızılay Derneği`ne her daim ihtiyaç duymaktadır. Türk Kızılay`ının dünyanın diğer ülkelerinde yürüttüğü başarılı projeler uluslararası platformda ülkemize itibar kazandırmakta, vatandaşlarımız için övünç kaynağı olmaktadır.
“TÜRK KIZILAY`ININ HALKLA İLİŞKİLERİ 319 ŞUBESİNİN KAPATILMASINA RAĞMEN NASIL SAĞLANACAKTIR”
Türk Kızılay`ının şubelerinin hemen hemen yarısının kapatılmasının somut gerekçeleri nelerdir? Türkiye`nin herhangi bir noktasında meydana gelecek herhangi bir doğal afette şube ağı daraltılan Kızılay`ın ivedilikle afet bölgesine yetişebilmesi ve koordinasyonu sağlaması nasıl mümkün olabilir? Kan bağışı ve gönüllülük konularında temel gücünü halktan alan Türk Kızılay`ının halkla ilişkileri 319 şubesinin kapatılmasına rağmen nasıl sağlanacaktır? Türk Kızılay`ının ülke genelinde ve küresel ölçekte etkinliğini artırması için hangi çalışmalar yürütülmektedir?”