8 Mayıs 2024 Çarşamba


17:11   ERKAN BAŞ`TAN `SİYASETTE YUMUŞAMA` ELEŞTİRİSİ   16:52   ULAŞ KARASU`DAN ABDULKADİR URALOĞLU`NA `ÖNERGE YANITI` TEPKİSİ   16:19   EKONOMİST MAHFİ EĞİLMEZ: ``HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNÜ SAĞLADIĞINIZ ANDA MANZARA DEĞİŞİR``   16:18   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI SEÇER, TARSUS VE ÇAMLIYAYLA MUHTARLARIYLA BİR ARAYA GELDİ    15:19   CHP`Lİ SEYİT TORUN: “FINDIK KONUSU AÇILDIĞINDA MANGALDA KÜL BIRAKMAYAN YETKİLİLER, ÜÇ KURUŞLUK DESTEKLERİ BİLE YATIRMIYOR"   14:33   YENİŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ABDULLAH ÖZYİĞİT’TEN MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI SEÇER’E ZİYARET    14:29   YENİŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ABDULLAH ÖZYİĞİT, 32 MAHALLE MUHTARIYLA BULUŞTU   13:41   GÜLCAN KIŞ: “İHRACAT YASAĞI ÇÖZÜM DEĞİL SORUN DOĞURUR. ÜRETİCİNİN GİRDİ MALİYETLERİ DÜŞÜRÜLMELİ”    12:58   AHMET DAVUTOĞLU: "SİNAN ATEŞ`İN EŞİNİN İFADESİNİ İDDİANEMEYE KOYMAZSANIZ ÖZGÜR ÖZEL İLE VERDİĞİNİZ YUMUŞAMA RESMİNİN NE ANLAMI KALIR?"   11:43   OKUL MÜDÜRÜNÜN ÖLDÜRÜLMESİNE TEPKİLER ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR...   11:04   CHP`Lİ BAKIROĞLU`NUN DİNLEDİĞİ ÇİFTÇİ: "ATATÜRK NE DEDİYSE İKTİDAR TERSİNİ UYGULUYOR, ÇİFTÇİ DÜŞMANLIĞI NEDEN?"   09:57   TBMM İLİÇ MADEN KAZASINI ARAŞTIRMA KOMİSYONU`NUN CHP`Lİ ÜYELERİ SAHA İZLENİMLERİNİ ANLATTI   09:39   TBMM ARAŞTIRMA KOMİSYONU İLİÇ`TE...    09:23   MERSİN BÜYÜKŞEHİR İSTİHDAMI ARTIRMAK İÇİN DUR DURAK BİLMİYOR   17:34   MİLLİ BOCCE SPORCUSU MEHMET CAN YAKIN, DÜNYA ŞAMPİYONASI ÖNCESİ HEYECANINI BAŞKAN YILDIZ İLE PAYLAŞTI   16:45   HİKMET YALIM HALICI`DAN BAKAN TEKİN`E ATAMA TEPKİSİ   16:21   ÖZGÜR ÖZEL, DEVLET BAHÇELİ İLE GÖRÜŞMESİ HAKKINDA KONUŞTU   15:32   ÖZGÜR ÖZEL: “EMEKLİLERİ UNUTMUŞ DEĞİLİZ... 26 MAYIS`TA HERKESİ ANKARA`DA BÜYÜK EMEKLİ MİTİNGİNE DAVET EDİYORUM"   15:22   ``İSTİSMARCI SUCU`` DAVASI ÖNCESİ KADINLAR ADALET İÇİN SESLENDİ   15:16   TSE`DEN MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ`NDE "DIŞ TETKİK"...  
 
     
   

BURCU KÖKSAL`DAN `ÖRSELENMİŞ KADIN SENDROMU` TANIMININ TCK`YA EKLENMESİ İÇİN KANUN TEKLİFİ: SİSTEMATİK ŞİDDETE MARUZ KALAN KADINLARIN İŞLEDİKLERİ SUÇLAR MEŞRU MÜDAFAA OLARAK DEĞERLENDİRİLSİN


CHP Grup Başkanvekili Burcu Köksal, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü öncesinde “Örselenmiş Kadın Sendromu” tanımının Türk Ceza Yasası`na eklenmesi için kanun teklifi verdi. Teklifte; sistematik biçimde şiddete maruz kalan ve bu sendromu yaşayan kadınlara, şiddet uygulayanlara karşı işledikleri suçların meşru müdafaa kapsamında değerlendirilerek ceza verilmemesi öngörüldü.

 

Tarih : 23 Kasım 2023 Perşembe 11:46   Okunma : 35

CHP Grup Başkanvekili Burcu Köksal, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü öncesinde “Örselenmiş Kadın Sendromu” tanımının Türk Ceza Yasası`na eklenmesi için kanun teklifi verdi. Teklifte; sistematik biçimde şiddete maruz kalan ve bu sendromu yaşayan kadınlara, şiddet uygulayanlara karşı işledikleri suçların meşru müdafaa kapsamında değerlendirilerek ceza verilmemesi öngörüldü.

CHP Grup Başkanvekili Burcu Köksal, ‘Örselenmiş Kadın Sendromu` tanımının Türk Ceza Kanunu`na eklenerek sistematik şiddete maruz kalan kadınlara, şiddeti uygulayanlara karşı işledikleri suçların meşru müdafaa kapsamında değerlendirilerek ceza verilmemesini öngören kanun teklifini TBMM Başkanlığı`na sundu. Köksal, teklifle ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Kadına yönelik şiddetin artarak sürdüğü bir dönemde şiddetin önlenmesi amacı ile gerekli düzenlemelerin yapılması ivedilik gerektiren bir konudur. 25 Kasım Kadına Yönelik Uluslararası Şiddet İle Mücadele Günü`nde ülkemizde artan şiddet olayları sebebi ile uluslararası arenada da şiddetin en yaygın olduğu ülke sıralamalarında ne yazık ki en üst sıralardayız. İstanbul Sözleşmesi`nden çıkılması ve 6284`ün uygulanmaması gibi durumların yanı sıra cezaların caydırıcılığı yeterli olmamakla birlikte, şiddet artışını da tetiklemektedir.

“ÖRSELENMİŞ KADIN SENDROMU TANIMI TCK`YA GİRMELİ”

Şiddet olaylarındaki artışla, fiziksel ve psikolojik şiddet esnasında kendini korumaya çalışan kadınların şiddetten kaçma veya kurtulma çabaları da suç unsuru olarak değerlendirilmektedir. Bu bağlamda sürekli sistematik olarak şiddete maruz kalan kadınların bu şiddeti uygulayanlara karşı işledikleri suçlar meşru müdafaa hükmü kapsamında değerlendirilmelidir. Örselenmiş kadın sendromunda o an saldırı bitmiş bile olsa geçmişten gelen ve devam edecek olan düzenli ve sistematik bir şiddet söz konusudur. Kadının psikolojik durumunun belirlenmesi ve adli tıp raporlarıyla örselenmiş kadın sendromu tespit edilir.

“KADINA YÖNELİK ŞİDDET ESNASINDA MEŞRU MÜDAFAA SUÇ SAYILMAYACAK”

Örselenmiş kadın sendromu sürekli fiziksel, duygusal ve cinsel şiddet gören kadınların psikolojik durumlarını anlatan bir kavramdır. Mağdurlar sürekli şiddete maruz kalma hatta öldürülme ihtimali ile yaşıyor. Sürekli olarak sistematik şiddete maruz kalan kadınların bu şiddete karşı kendilerini savunmak için işlemiş oldukları suçlar hakkında Türk Ceza Kanunu`nda meşru müdafaanın geniş yorumlanması gerekir. Kanun teklifimiz, Türk Ceza Kanunu`na örselenmiş kadın sendromu tanımını 6.maddeye ekleyerek ve bu sendromu yaşadığı tespit edilerek kadınların maruz kaldıkları şiddet karşısında işlemiş oldukları suçların TCK`nın 25. maddesi olan meşru müdafaa ve zorunluluk hali kapsamında değerlendirilmesini, şiddet altındayken suç unsuru teşkil eden savunma için ceza almamalarını sağlayacaktır.”

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA