2 Haziran 2024 Pazar


17:29   RIZE`DE ``ÇAY MITINGI``NE KATıLAN ÜRETICILERINDEN ÇAĞRı: ``YAŞ ÇAY ALıM FIYATı EN AZ 25 TL OLMALı``   16:33   RIZE’DE ÜRETICININ TALEBI: "ÇAY KANUNU ÇıKARıLSıN"   16:14   CHP`DEN RIZE`DE "ÇAY MITINGI"...   15:05   MERSIN BÜYÜKŞEHIR EKIPLERI, LGS SıNAVıNA GIREN ÖĞRENCILERE VE AILELERINE SU İKRAM ETTI   14:35   LGS SıNAVı SONA ERDI... ÖĞRENCILER EN ÇOK SAYıSAL DERSLERDE ZORLANDı   13:41   CHP HEYETI SEÇIMIN TEKRARLANDıĞı PıNARBAŞı`NDA...   13:01   İSTANBUL KÜÇÜKÇEKMECE`DE ÇÖKEN BINANıN ÇEVRESINDEKI 3 BINA BOŞALTıLDı.. ÇÖKME ANLARı KAMERALARA YANSıDı   11:28   İSTANBUL VALILIĞI: "KÜÇÜKÇEKMECE`DE ÇÖKEN BINADA 1 KIŞI HAYATıNı KAYBETMIŞ, 7 KIŞI DE YARALANMıŞTıR"   09:33   GAMZE AKKUŞ İLGEZDI: "KÜRESEL EMEKLILIK RAPORUNDA EN KÖTÜ EMEKLILIK SISTEMLERININ SıRASıYLA HINDISTAN, FILIPINLER, ARJANTIN VE TÜRKIYE OLDUĞU ORTAYA ÇıKTı"   09:30   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI SPOR KULÜBÜ, SÜPER LIG`E ÇıKTı   09:29   "FILISTIN İÇIN BIN GENÇ" GRUBU: 10 ARKADAŞıMıZ ŞAFAK OPERASYONUYLA GÖZALTıNA ALıNDı   08:12   3 ILÇE VE 4 BELDEDE YEREL SEÇIM YENILENIYOR... OY VERME IŞLEMLERI BAŞLADı   01:44   ÖZGÜR ÖZEL: “GÖZALTıNA ALıNAN ÖZEL SEKTÖR ÖĞRETMENLERININ TABAN MAAŞ VE GÜVENCELI ÇALıŞMA TALEPLERININ YANıNDAYıZ”   01:32   BELEDIYELERDEKI NORM KADRO ILKE VE STANDARTLARıNA ILIŞKIN YÖNETMELIKTE DEĞIŞIKLIK YAPıLDı   17:29   ABD BAŞKANı BIDEN, LGBTQİ+ ONUR AYı`Nı KUTLADı   16:55   MERSIN’DE MARDINLILER DAYANıŞMA GECESINDE BIRARAYA GELDI   16:40   TÜRKIYE BELEDIYELER BIRLIĞI BAŞKANLıK SEÇIMI’NDE CHP’NIN ADAYı BELLI OLDU   16:04   ÖZGÜR ÖZEL, TAYFUN KAHRAMAN`ıN KıZı VERA`NıN MEZUNIYET TÖRENINE KATıLDı   15:03   CHP SAMSUN MILLETVEKILI MURAT ÇAN: "BARıNAKLARı GEZEREK RAPOR OLUŞTURACAĞıZ"   14:08   CHP, YARıN RIZE`DE DÜZENLENECEK ÇAY MITINGI`NE HAZıRLANıYOR...  
 
     
   

BURCU KÖKSAL`DAN `ÖRSELENMİŞ KADIN SENDROMU` TANIMININ TCK`YA EKLENMESİ İÇİN KANUN TEKLİFİ: SİSTEMATİK ŞİDDETE MARUZ KALAN KADINLARIN İŞLEDİKLERİ SUÇLAR MEŞRU MÜDAFAA OLARAK DEĞERLENDİRİLSİN


CHP Grup Başkanvekili Burcu Köksal, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü öncesinde “Örselenmiş Kadın Sendromu” tanımının Türk Ceza Yasası`na eklenmesi için kanun teklifi verdi. Teklifte; sistematik biçimde şiddete maruz kalan ve bu sendromu yaşayan kadınlara, şiddet uygulayanlara karşı işledikleri suçların meşru müdafaa kapsamında değerlendirilerek ceza verilmemesi öngörüldü.

 

Tarih : 23 Kasım 2023 Perşembe 11:46   Okunma : 46

CHP Grup Başkanvekili Burcu Köksal, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü öncesinde “Örselenmiş Kadın Sendromu” tanımının Türk Ceza Yasası`na eklenmesi için kanun teklifi verdi. Teklifte; sistematik biçimde şiddete maruz kalan ve bu sendromu yaşayan kadınlara, şiddet uygulayanlara karşı işledikleri suçların meşru müdafaa kapsamında değerlendirilerek ceza verilmemesi öngörüldü.

CHP Grup Başkanvekili Burcu Köksal, ‘Örselenmiş Kadın Sendromu` tanımının Türk Ceza Kanunu`na eklenerek sistematik şiddete maruz kalan kadınlara, şiddeti uygulayanlara karşı işledikleri suçların meşru müdafaa kapsamında değerlendirilerek ceza verilmemesini öngören kanun teklifini TBMM Başkanlığı`na sundu. Köksal, teklifle ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Kadına yönelik şiddetin artarak sürdüğü bir dönemde şiddetin önlenmesi amacı ile gerekli düzenlemelerin yapılması ivedilik gerektiren bir konudur. 25 Kasım Kadına Yönelik Uluslararası Şiddet İle Mücadele Günü`nde ülkemizde artan şiddet olayları sebebi ile uluslararası arenada da şiddetin en yaygın olduğu ülke sıralamalarında ne yazık ki en üst sıralardayız. İstanbul Sözleşmesi`nden çıkılması ve 6284`ün uygulanmaması gibi durumların yanı sıra cezaların caydırıcılığı yeterli olmamakla birlikte, şiddet artışını da tetiklemektedir.

“ÖRSELENMİŞ KADIN SENDROMU TANIMI TCK`YA GİRMELİ”

Şiddet olaylarındaki artışla, fiziksel ve psikolojik şiddet esnasında kendini korumaya çalışan kadınların şiddetten kaçma veya kurtulma çabaları da suç unsuru olarak değerlendirilmektedir. Bu bağlamda sürekli sistematik olarak şiddete maruz kalan kadınların bu şiddeti uygulayanlara karşı işledikleri suçlar meşru müdafaa hükmü kapsamında değerlendirilmelidir. Örselenmiş kadın sendromunda o an saldırı bitmiş bile olsa geçmişten gelen ve devam edecek olan düzenli ve sistematik bir şiddet söz konusudur. Kadının psikolojik durumunun belirlenmesi ve adli tıp raporlarıyla örselenmiş kadın sendromu tespit edilir.

“KADINA YÖNELİK ŞİDDET ESNASINDA MEŞRU MÜDAFAA SUÇ SAYILMAYACAK”

Örselenmiş kadın sendromu sürekli fiziksel, duygusal ve cinsel şiddet gören kadınların psikolojik durumlarını anlatan bir kavramdır. Mağdurlar sürekli şiddete maruz kalma hatta öldürülme ihtimali ile yaşıyor. Sürekli olarak sistematik şiddete maruz kalan kadınların bu şiddete karşı kendilerini savunmak için işlemiş oldukları suçlar hakkında Türk Ceza Kanunu`nda meşru müdafaanın geniş yorumlanması gerekir. Kanun teklifimiz, Türk Ceza Kanunu`na örselenmiş kadın sendromu tanımını 6.maddeye ekleyerek ve bu sendromu yaşadığı tespit edilerek kadınların maruz kaldıkları şiddet karşısında işlemiş oldukları suçların TCK`nın 25. maddesi olan meşru müdafaa ve zorunluluk hali kapsamında değerlendirilmesini, şiddet altındayken suç unsuru teşkil eden savunma için ceza almamalarını sağlayacaktır.”

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA