9 Mayıs 2024 Perşembe


22:46   TBMM GENEL KURULU`NDA “SÖZ VERME” TARTIŞMASI… SAKIK: DÜŞMANCA TAVRINIZDAN SIKILDIK, BİÇER KARACA: DÜŞMANCA TAVIR NİTELEMESİNİ KABUL ETMEM   22:05   MADAM MARTHA KOYU İHALESİ YARGI SÜRECİNE RAĞMEN YAPILDI, ADALILAR TEPKİLİ   21:47   CUMHURİYET GAZETESİ, 100. YILINI KUTLUYOR... IŞIK KANSU: "TÜRKİYE CUMHURİYETİ YAŞADIKÇA CUMHURİYET GAZETESİ DE YAŞAYACAKTIR"   21:03   ÖZGÜR KARABAT: "AKP İKTİDARI AÇISINDAN ENFLASYON BİR FIRSAT, VATANDAŞ AÇISINDAN İSE BİR DERT"   20:57   ÖZGÜR ÖZEL: "ATANAMAYAN ÖĞRETMENLERİ, MÜLAKAT MAĞDURLARINI, ÇAĞDAŞ EĞİTİM TALEP EDENLERİ 18 MAYIS`TA SARAÇHANE MEYDANI`NA BEKLİYORUZ"   20:08   İBB TEFTİŞ KURULU, 5 YAŞINDAKİ EDANUR GEZER`İN ÖLÜMÜYLE İLGİLİ SORUŞTURMAYI TAMAMLADI: AĞAÇ A.Ş. PERSONELİNE İHRAÇ, PARK VE BAHÇELER DAİRE BAŞKANLIĞI BİRİM YÖNETİCİLERİNE KINAMA CEZASI ÖNERİLDİ   19:37   TBMM`DE CHP VE AKP ARASINDA "AKRABA ATAMALARI" TARTIŞMASI... GÜNAYDIN`DAN ŞAHİN USTAYA: "TROLLERİN PEŞİNE BİR GRUP BAŞKANVEKİLİ DÜŞMEZ"   19:23   DEM PARTİ`DEN SAADET PARTİSİ`NE ZİYARET: "TÜRKİYE`NİN MÜZAKEREYLE, DİYALOGLA ÇÖZEMEYECEĞİ BİR SORUNU OLMADIĞINA İNANIYORUZ"   19:12   ADALET BAKANI TUNÇ: "9`UNCU YARGI PAKETİ HENÜZ TAMAMLANMADI, HAZIRLIKLAR DEVAM EDİYOR"   19:06   TARSUS BELEDİYESİ EMLAK, ÇEVRE TEMİZLİK VE İLAN REKLAM VERGİ BORCUNDA SON ÖDEME 31 MAYIS   18:36   TOROSLAR ZABITASI “TARTI KONTROL NOKTASI” TAM NOT ALDI   18:27   BAŞKAN BOLTAÇ, MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARAFINDAN DÜZENLENEN MUHTARLAR BULUŞMASI PROGRAMINA KATILDI   18:19   GAZETECİ YAMAN KAYA`YA SİLAHLI SALDIRIDAN YARGILANAN ŞAHISLAR TUTUKSUZ YARGILANMAK ÜZERE SERBEST BIRAKILDI   18:14   DEPREMDE YIKILAN SELİM KÖSE APARTMANI`NDA YAKINLARINI KAYBEDEN AVUKAT, ADALET NÖBETİNDE: "DAVA DOSYALARINDA ADALET ARAMAYI BIRAKTIK, DEPREMİ UNUTTURMAYIN, BİZE DESTEK OLUN"   18:09   AYŞE ATEŞ`İN SAVCILIK İFADESİNDE "MHP" VE "ÜLKÜ OCAKLARI" ONLARCA KEZ GEÇERKEN, İDDİANAMEDE HİÇ YER ALMADI   18:04   RİZE İDARE MAHKEMESİ`NDE BUGÜN ÇAMLIHEMŞİN AYDER YAYLASI`NIN İMAR PLANLARINA KARŞI AÇILAN DAVALARIN DURUŞMALARI YAPILDI   18:01   İSTANBUL TABİP ODASI YENİ YÖNETİMİ GÖREV DAĞILIMI YAPTI   17:11   ERKAN BAŞ`TAN `SİYASETTE YUMUŞAMA` ELEŞTİRİSİ   17:05   301 MADENCİNİN YAŞAMINI YİTİRDİĞİ SOMA FACİASINDA KAMU GÖREVLİLERİ YARGILANMAYA BAŞLADI. AİLELER ADALET İSTEDİ: “BİR NEBZE ADALET PEŞİNDEYİZ AMA 10 YILDAN BERİ BULAMADIK   16:52   ULAŞ KARASU`DAN ABDULKADİR URALOĞLU`NA `ÖNERGE YANITI` TEPKİSİ  
 
     
   

ANKARA BAROSU`NUN KADIN AVUKATLARINDAN AÇIKLAMA: "EŞİT VAROLUŞUMUZU VE YAŞAM HAKKIMIZI YOK SAYAN UYGULAMALARI KABUL ETMİYORUZ"


Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi`nden avukatlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında bugün Aile Mahkemesi önünde açıklama yaptı. Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Avukat Sevil Ceylan Erkat, "Hukuk güvensizliği, kadınlar üzerindeki siyasi baskıyı artırırken; ekonomik kriz kadın yoksulluğunu körüklüyor. Siyasal iktidarın cezasızlık politikaları, 6284 sayılı yasanın kötü uygulamaları yaşam hakkımızı elimizden alıyor. Hukuk devletinin altını oyan hukuk güvensizliğini, eşit varoluşumuzu ve yaşam hakkımızı yok sayan uygulamaları kabul etmiyoruz. Bunlara karşı hep direndik, daima direneceğiz" dedi.

 

Tarih : 24 Kasım 2023 Cuma 13:06   Okunma : 301

Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi`nden avukatlar, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında bugün Aile Mahkemesi önünde açıklama yaptı. Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkanı Avukat Sevil Ceylan Erkat, "Hukuk güvensizliği, kadınlar üzerindeki siyasi baskıyı artırırken; ekonomik kriz kadın yoksulluğunu körüklüyor. Siyasal iktidarın cezasızlık politikaları, 6284 sayılı yasanın kötü uygulamaları yaşam hakkımızı elimizden alıyor. Hukuk devletinin altını oyan hukuk güvensizliğini, eşit varoluşumuzu ve yaşam hakkımızı yok sayan uygulamaları kabul etmiyoruz. Bunlara karşı hep direndik, daima direneceğiz" dedi.

Ankara Barosu Kadın Hakları Merkezi`nden avukatlar bugün Ankara Adliyesi 4 Nolu Ek Hizmet Binası, Aile Mahkemesi önünde 5 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla basın açıklaması yaptı. Avukatlar; "Canım çekilir misin oturmuşsun haklarıma", "Kadın dayanışması yaşatır", "Kadın kadının yurdudur", "Evin direği kolondur" ve "İnadına isyan, inadına özgürlük" yazılı dövizleri taşıdı.

Yapılan basın açıklamasında Kadın Hakları Merkezi Başkanı Avukat Sevil Ceylan Erkat, şunları kaydetti:

"MEDENİ KANUNDA DEĞİŞİKLİK PLANLARI DAYATMAK ATAERKİNİN ARTMASI DEMEKTİR"

"Gerçek gündemi konuşmak; hakimlere, kolluğa, siyasi iktidara bir kere daha burada gerçek gündemi haykırmak için buradayız. Gerçek gündem kadına yönelik şiddettir, kadın cinayetlerinin önlenmesidir. Gerçek gündem bugün aynı zaman Filistin`deki kadınları, lubunyaları ve çocukları bir kez daha ezen savaştır. Savaş ataerkinin dilidir. Gazze`deki kadınların, lubunyaların ve çocukların maruz bıraktığı şiddettir. Bu şiddet, dalga dalga yayılarak hepimizi zehirlemektedir. Şiddetin zehrini reddetmek için buradayız.

Ülkemizde kadına yönelik şiddet her geçen yıl, her alanda artıyor. Kadına yönelik şiddetin temelinde toplumsal cinsiyet eşitsizliği bulunuyor. İstanbul Sözleşmesi`nde belirtildiği gibi toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için bütüncül politikalar gerekli. Fakat siyasi iklim bundan, gerçek gündemden çok uzakta. Biz kadınların gündeminde, kadın cinayetleri ile nefret suçları ile ayrımcılıkla ve toplumsal cinsiyet temelinde şiddetin her türlü ile mücadele var. Pek çok yönetici, `kadına yönelik şiddetle mücadele ediyoruz` diyor. Ancak Medeni Kanun başta olmak üzere, yasalarda yapılmak istenen değişiklikler ve yargı uygulamaları mücadele etmekten öte şiddeti meşrulaştırıyor.

Kamu kaynakları ile hiçbir toplumsal ve hukuki gerekçe olmaksızın aile çalıştayları adı verilen, kadın ve toplumsal cinsiyet odaklı çalışmaları gözardı eden çalışmalar ile medeni kanunda değişiklik planlanıyor. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği bu kadar derinken; yoksulluk nafakasının kaldırılması, kadına yönelik ekonomik şiddetin meşrulaştırılması demektir. Medeni kanunda değişiklik planları dayatmak ataerkinin artması demektir. Haklarımızdan geri dönüş demektir. Yani, eşitlik taleplerimizden vazgeçmek kadına karşı şiddete meşrulaştırmak demektir. Reddediyoruz.

"İSTANBUL SÖZLEŞMESİ`Nİ VE 6284 SAYILI YASAYI HER ŞEYE RAĞMEN UYGULATACAĞIMIZI, YAŞAMLARIMIZI SAVUNACAĞIZ DEMEK İÇİN BURADAYIZ"

Karşılaştığımız pek çok yargı uygulamasından şiddet mağdurlarına yönelik kolluk ve diğer yargı çalışanlarının davranışlarından kadına yönelik şiddetle mücadele etmediklerini biliyoruz. Kadına yönelik şiddetle mücadele edildiğine ancak ve ancak yargıda erkeklik savunmaları dikkate alınmadığında, şiddet faillerine caydırıcı cezalar verildiğinde, koruyucu ve önleyici tedbirler etkili şekilde uygulandığında, etkili soruşturma ve kovuşturma yürütldüğünde, yargı mekanizmaları eril bakış açısından sıyrılarak karar verdiğinde ikna olabiliriz. Çünkü, şiddete maruz bırakılanın içinde bulunduğu şiddet tehlikesini ispat zorunluluğu olduğu sanılan 6284 sayılı yasanın hala doğru uygulanmadığı bir düzendeyiz.

Henüz üzerinden bir yıl geçmeyen bir kadın cinayeti aklımızda. Geçen kış şubat ayında, kolluk kuvvetlerinin birçok şahit olduğu şiddetin mağduru olan Canan Semiz, burada aile mahkemelerinde ilgili mahkemenin 6284 saılı kanunu, kadına şiddeti ve bu ülkede kadınların yaşadığı tehlikeleri özümseyememesi sebebi ile geri çevrilmiş; hemen akabinde de mahkemenin `tehlike yok, ihlal yok` dediği fail tarafından öldürülmüştür. Dolayısıyla tam da burada, aile mahkemeleri önünde sesimizi yükseltmek zorundayız. Bizler, bu cinayetlerin peşini bırakmayacağımızı, İstanbul Sözleşmesi`ni ve 6284 sayılı yasayı her şeye rağmen uygulatacağımızı, yaşamlarımızı savunacağız demek için buradayız.

"YAŞAM HAKKIMIZI YOK SAYAN UYGULAMALARI KABUL ETMİYORUZ"

İstanbul Sözleşmesi`nden çekilmiş olmanın ve ekonomik krizin oluşturduğu iklimde toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin politikaların gerçekleştirilmesi imkansızdır. Siyasi iktidarın, şiddet ve nefret üreten söylemleri gözetildiğinde mücadelenin zor olduğu tartışmasız olsa da anayasa ve medeni kanunda değişiklik yapılacağı söylemlerinin hukuk güvensizliği oluşturduğunu ısrarla vurguluyoruz. Hukuk güvensizliği, kadınlar üzerinden siyasi baskıyı artırırken; ekonomik kriz kadın yoksulluğunu körüklüyor. Siyasal iktidarın cezasızlık politikaları, 6284 sayılı yasanın kötü uygulamaları yaşam hakkımızı elimizden alıyor. Hukuk devletinin altını oyan hukuk güvensizliğini, eşit varoluşumuzu ve yaşam hakkımızı yok sayan uygulamaları kabul etmiyoruz. Bunlara karşı hep direndik, daima direneceğiz. Ataerkil cenderesinin karşısında taleplerimizi bıkmadan, her alanda dile getirerek kadın yönelik şiddetin önlenmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin gerçekleşmesi için mücadelemizi sürdüreceğiz."

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA