2 Mayıs 2024 Perşembe


12:43   CHP MİLLETVEKİLİ KIŞ’TAN YENİ İLİÇ’LERE SEBEP OLACAK MADEN KANUNU’NA TEPKİ   12:43   ANKARA`DA YAĞMUR ALTINDA 1 MAYIS...    12:36   TÜRKİYE İŞÇİ PARTİSİ: “TİP TAKSİM`E YÜRÜME KARARLILIĞINI SÜRDÜRÜYOR”   12:32   ÖZGÜR ÖZEL: “MÜCADELEMİZ İŞÇİLERİN BAYRAM GİBİ 1 MAYISLARI YAŞADIKLARI GÜNLER İÇİN”   10:58   ÖZGÜR ÖZEL SARAÇHANE`DE...    10:10   İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI İMAMOĞLU 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMINI KUTLADI   10:04   TAKSİM`E ÇIKMAYA ÇALIŞAN BİR GRUBA POLİS MÜDAHALE ETTİ, 30 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI   09:56   MERSİNLİ KADINLAR, `KADIN VE BİSİKLET` TEMALI SANAT ÇALIŞMASINDA BULUŞTU   09:51   MERSİN BÜYÜKŞEHİR KARİYER MERKEZİ`NİN YENİ NESİL MENTORLUK PROGRAMININ KONUSU ‘LOJİSTİK SEKTÖRÜ` OLDU   01:41   RESMİ GAZETE`DE YAYIMLANAN CUMHURBAŞKANI KARARIYLA TL MEVDUATA UYGULANAN STOPAJ ORANLARI DEĞİŞTİ   01:38   CHP`Lİ YAVUZYILMAZ, İLİÇ`TE BAŞKA BİR MADEN ŞİRKETİNİN DE LİÇ YIĞDIĞINI AÇIKLADI   22:09   KILIÇDAROĞLU`NDAN 1 MAYIS`TA TAKSİM ÇAĞRISI: "EMEKÇİLERİN PARTİMİZ İLE BERABER OMUZ OMUZA TAKSİM`DE OLMALARINI DİLİYORUM"   22:09   KILIÇDAROĞLU`NDAN 1 MAYIS`TA TAKSİM ÇAĞRISI: "EMEKÇİLERİN PARTİMİZ İLE BERABER OMUZ OMUZA TAKSİM`DE OLMALARINI DİLİYORUM"   21:48   ÖZGÜR ÖZEL, FİLİSTİN ÖĞRENCİLER BİRLİĞİ TEMSİLCİLERİYLE TBMM`DE BİR ARAYA GELDİ   21:36   GÜLCAN KIŞ: "ULUSAL ÇIKARLARIMIZA UYGUN, YERLİ VE GERÇEKÇİ BİR ENERJİ POLİTİKASINA İHTİYACIMIZ VAR"   21:36   AHMET SERKAN TUNCER’DEN 1 MAYIS MESAJI   21:08   GAZETECİLER, 3 MAYIS DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ`NDE PROPAGANDAYA KARŞI HAKİKATİ KONUŞACAK   20:33   ERDOĞAN`DAN 1 MAYIS AÇIKLAMASI: "MÜSAADE EDİLENLER DIŞINDA BİR ALANDA MİTİNG DÜZENLEMEK İYİ NİYETLİ DEĞİLDİR"   20:10   CHP`Lİ ADIGÜZEL`DEN AKP`YE SAĞLIK SİSTEMİ ELEŞTİRİSİ: "HÜKÜMET, BİRİKEN SORUNLARI SAĞLIK ÇALIŞANLARINA YÜKLEMEKTEDİR"   20:10   BAŞKAN BOLTAÇ’TAN ’1 MAYIS EMEK VE DAYANIŞMA GÜNÜ’ MESAJI  
 
     
   

GAMZE TAŞCIER`DEN BAKAN IŞIKHAN`A: “ASGARİ ÜCRET YÖNETMELİĞİ`NİN HANGİ MADDESİNDE, ASGARİ ÜCRETE YILDA TEK SEFER ARTIŞ YAPILACAĞI YAZMAKTADIR?”


CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, asgari ücretin yılda bir kez artırılmasıyla ilgili ‘“Tek zam olacak çünkü yönetmeliğimizde de öyle` diyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan`a; “Asgari Ücret Yönetmeliği`nin hangi maddesinde, asgari ücrete yılda tek sefer artış yapılacağı yazmaktadır? Asgari Ücret Yönetmeliği`nin hangi maddesinde, çok zorunlu koşullarda Cumhurbaşkanı`nın talimatıyla asgari ücrette ikinci artış yapılabildiği yazmaktadır? Asgari Ücret Tespit Komisyonu`nun kanun ve yönetmelikte yer alan yetkisi hangi yasal düzenlemeye dayanarak Cumhurbaşkanınca kullanılmaktadır” diye sordu.

 

Tarih : 8 Aralık 2023 Cuma 12:09   Okunma : 239

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, asgari ücretin yılda bir kez artırılmasıyla ilgili ‘“Tek zam olacak çünkü yönetmeliğimizde de öyle` diyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan`a; “Asgari Ücret Yönetmeliği`nin hangi maddesinde, asgari ücrete yılda tek sefer artış yapılacağı yazmaktadır? Asgari Ücret Yönetmeliği`nin hangi maddesinde, çok zorunlu koşullarda Cumhurbaşkanı`nın talimatıyla asgari ücrette ikinci artış yapılabildiği yazmaktadır? Asgari Ücret Tespit Komisyonu`nun kanun ve yönetmelikte yer alan yetkisi hangi yasal düzenlemeye dayanarak Cumhurbaşkanınca kullanılmaktadır” diye sordu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Kabine toplantısı sonrası gazetecilerin soruları üzerine asgari ücret artışıyla ilgili; “Tek zam olacak çünkü yönetmeliğimizde de öyle. Asgari Ücret Yönetmeliği`nde yılda bir kere. Çok zorunlu koşullarda, deprem gibi geçen yıl Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla asgari ücrete ikinci zammı yaptık" dedi. CHP Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, konuyu TBMM gündemine taşıyarak Bakan Işıkhan`ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. Taşcıer`in önergenin gerekçesiyle ilgili açıklamaları şöyle:

“AKP`NİN KANUN NİZAM TANIMADIĞINI CÜMLE ALEME İLAN ETMİŞ OLUYORLAR”

“Sayın Bakan`ın asgari ücrete tek artış yapma kararlarına gerekçe ararken ifade ettiği, ‘Yönetmelikte yazıyor` iddiasının peşini bırakmıyoruz. Önergede sorduğum sorulara millet adına yanıt bekliyorum. Asgari Ücret Yönetmeliği`nin hangi maddesinde, asgari ücrete yılda tek sefer artış yapılacağı yazıyor? Bu yönetmeliğin hangi maddesinde, çok zorunlu koşullarda Cumhurbaşkanı`nın talimatıyla asgari ücrette ikinci artış yapılabildiği yazıyor? Bir kere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı`nın söylediği ifadeler, hem doğru değil hem de bir itirafı içeriyor. AKP`nin kanun nizam tanımadığını cümle aleme ilan etmiş oluyorlar. Çünkü asgari ücreti belirleme yetkisi, hem kanunda hem yönetmelikte yazdığı üzere, Asgari Ücret Tespit Komisyonu`nundur. Bu komisyonun emekçinin lehine bir karar alamayacak şekilde kurgulanmış olması bir yana, bu haliyle bile yetkisini gasp etmeyi kendilerine hak görüyorlar. Yönetmelik çok açık şekilde, komisyon kararının kesin olduğunu ve kararı kamuoyuna komisyon başkanının açıklayacağını hüküm altına alıyor. Ama bu kural göz ardı edilerek kararı Erdoğan keyfine göre açıklıyor.

“BAKAN YA YANLIŞ BİLİYOR YA DA MİLLETİ GÖZ GÖRE GÖRE KANDIRMAYA ÇALIŞIYOR Kİ İKİSİ DE SON DERECE VAHİM”

Bakanın söylemine göre kaç artış yapılacağına da Cumhurbaşkanı talimatıyla karar veriliyor. Sayın Bakan`dan bunun da cevabını bekliyorum. Asgari Ücret Tespit Komisyonu`nun kanun ve yönetmelikte yer alan yetkisi hangi yasal düzenlemeye dayanarak Cumhurbaşkanınca kullanılıyor? Keza yönetmelikte yılda tek sefer artış yapılacağına dair bir ibare var ise 2004, 2007, 2008, 2009, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2022 ve 2023 yıllarında nasıl oldu da yılda iki artış yapıldı? Kanunda ve yönetmelikte açık bir şekilde yazan, ‘Ücret en geç iki yılda bir olmak üzere belirlenir` ibaresi, Sayın Işıkhan için ne anlam ifade ediyor, merak ediyorum. Bakan ya yanlış biliyor ya da milleti göz göre göre kandırmaya çalışıyor ki ikisi de son derece vahim.”

“ASGARİ ÜCRET YÖNETMELİĞİ`NİN HANGİ MADDESİNDE, ASGARİ ÜCRETE YILDA TEK SEFER ARTIŞ YAPILACAĞI YAZMAKTADIR”
Taşcıer, önergesinde Bakan Işıkhan`a şu soruları yöneltti:

“Asgari Ücret Yönetmeliği`nin hangi maddesinde, asgari ücrete yılda tek sefer artış yapılacağı yazmaktadır? Asgari Ücret Yönetmeliği`nin hangi maddesinde, çok zorunlu koşullarda Cumhurbaşkanı`nın talimatıyla asgari ücrette ikinci artış yapılabildiği yazmaktadır? Asgari Ücret Tespit Komisyonu`nun kanun ve yönetmelikte yer alan yetkisi hangi yasal düzenlemeye dayanarak Cumhurbaşkanınca kullanılmaktadır? Eğer ifade ettiğiniz üzere Asgari Ücret Yönetmeliği`nde yılda tek sefer artış yapılacağına dair bir ibare var ise 2004, 2007, 2008, 2009, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2022 ve 2023 yıllarında nasıl olmuştur da yılda iki artış yapılmıştır? Asgari Ücret Yönetmeliği`nin 7. maddesinde yer alan ‘Ücret en geç iki yılda bir olmak üzere belirlenir` ibaresi sizin için ne anlam ifade etmektedir? 4857 sayılı İş Kanunu`nun 39. maddesinde yer alan ‘Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca Asgari Ücret Tespit Komisyonu aracılığı ile ücretlerin asgari sınırları en geç iki yılda bir belirlenir` ibaresi sizin için ne anlam ifade etmektedir?”

 

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA