16 Mayıs 2024 Perşembe


16:49   BES EDİRNE ŞUBESİ`NDEN `TASARRUF` PROTESTOSU   15:14   CHP, ÖZGÜR ÖZEL`İN KATILIMIYLA “ENGELSİZ YARINLAR BULUŞMASI” DÜZENLİYOR   15:12   GAMZE TAŞCIER: “ÇOCUKLAR İSTİSMAR EDİLİRKEN SUSANLARI, İSTİSMARI MEŞRULAŞTIRMAYA ÇALIŞANLARI TARİH AFFETMEZ”   14:46   DİSK: ASIL SUÇLU OLAN TAKSİM`İ 1 MAYIS`A YASAKLAYANLARDIR   14:26   BTP GENEL BAŞKANI BAŞ: "BUNLARIN `TASARRUF EDECEĞİZ` DEMELERİNE BAKMAYIN. ÖZELLEŞTİRME FURYASINA BAŞLANACAK"   13:15   BODRUM`DA CENGİZ İNŞAAT`TAN SONRA CENNET KOY`A BİR OTEL DAHA   12:52   AHMET DAVUTOĞLU: "DÜN GECE SON YILLARIN EN ÖNEMLİ GECESİ YAŞANDI. MAFYATİK YAPILAR DEVLETİMİZİN HER YANINA SIZMIŞ. KAMUOYUNA DERHAL BİR AÇIKLAMA YAPILMALI"   12:29   TÜİK : "GENİŞ AİLELERİN YÜZDE 25,7`Sİ YOKSULLUK SINIRININ ALTINDA YAŞIYOR``   12:13   MÜSAVAT DERVİŞOĞLU`NDAN YARGI PAKETİ TEPKİSİ   11:29   YAŞ ÇAY FİYATINA CHP’DEN DE TEPKİ GELDİ   11:12   SEZGİN TANRIKULU: ENGELLİLERE ÖDENEN MAAŞ AÇLIK SINIRININ DİBİNDE, BU MAAŞLARLA YAŞAMLARINI SÜRDÜRMELERİ MÜMKÜN DEĞİL   11:03   TÜİK VERİLERİNE GÖRE TÜRKİYE`DE DOĞURGANLIK HIZI SON 22 YILDA 2,38 ÇOCUKTAN, 1.51 ÇOCUĞA DÜŞTÜ   10:40   TÜİK, MART AYI ÜCRETLİ ÇALIŞAN İSTATİSTİKLERİNİ YAYINLADI   10:31   CUMHURBAŞKANLIĞI`NIN "AİLENİN KORUNMASI VE GÜÇLENDİRİLMESİ" GENELGESİ RESMİ GAZETE`DE YAYIMLANDI   10:09   KAYIHAN PALA`DAN BAKAN YERLİKAYA`YA: “BAKANLIĞINIZ 2019-2024 DÖNEMİNDE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİNE KAÇ DENETİM YAPMIŞTIR”   09:57   MERSİN’DE 19 MAYIS, RUHUNA YAKIŞIR ŞEKİLDE KUTLANACAK   22:44   CHP DİYARBAKIR MİLLETVEKİLİ SEZGİN TANRIKULU: "DEDAŞ BÖLGEDEKİ ÇİFTÇİLERE BÜYÜK ZULÜM UYGULUYOR"   22:31   DEM PARTİ ANKARA İL ÖRGÜTÜ`NDEN KOBANİ AÇIKLAMASI: ”BU ÇIKMAZDAN GERİ DÖNÜN, DİYALOG VE MÜZAKERELERİN, BARIŞIN ÖNÜNÜ AÇIN”   22:11   CAN ATALAY İÇİN İSTANBUL ADLİYESİ ÖNÜNDEN ADALET ÇAĞRISI... TİP GENEL BAŞKANI BAŞ: "ADINDA ADALET OLAN BU PARTİ TÜRKİYE`DE ADALETİ KATLEDEREK VAR OLUYOR"   21:36   İYİ PARTİ `KAMUDA İSRAFIN ARAŞTIRILMASINI` İSTEDİ... İYİ PARTİ`Lİ KARAKAŞ: "BU PAKET KAMUDAKİ İSRAFIN İTİRAFIDIR"  
 
     
   

GAMZE TAŞCIER`DEN BAKAN IŞIKHAN`A: “ASGARİ ÜCRET YÖNETMELİĞİ`NİN HANGİ MADDESİNDE, ASGARİ ÜCRETE YILDA TEK SEFER ARTIŞ YAPILACAĞI YAZMAKTADIR?”


CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, asgari ücretin yılda bir kez artırılmasıyla ilgili ‘“Tek zam olacak çünkü yönetmeliğimizde de öyle` diyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan`a; “Asgari Ücret Yönetmeliği`nin hangi maddesinde, asgari ücrete yılda tek sefer artış yapılacağı yazmaktadır? Asgari Ücret Yönetmeliği`nin hangi maddesinde, çok zorunlu koşullarda Cumhurbaşkanı`nın talimatıyla asgari ücrette ikinci artış yapılabildiği yazmaktadır? Asgari Ücret Tespit Komisyonu`nun kanun ve yönetmelikte yer alan yetkisi hangi yasal düzenlemeye dayanarak Cumhurbaşkanınca kullanılmaktadır” diye sordu.

 

Tarih : 8 Aralık 2023 Cuma 12:09   Okunma : 243

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, asgari ücretin yılda bir kez artırılmasıyla ilgili ‘“Tek zam olacak çünkü yönetmeliğimizde de öyle` diyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan`a; “Asgari Ücret Yönetmeliği`nin hangi maddesinde, asgari ücrete yılda tek sefer artış yapılacağı yazmaktadır? Asgari Ücret Yönetmeliği`nin hangi maddesinde, çok zorunlu koşullarda Cumhurbaşkanı`nın talimatıyla asgari ücrette ikinci artış yapılabildiği yazmaktadır? Asgari Ücret Tespit Komisyonu`nun kanun ve yönetmelikte yer alan yetkisi hangi yasal düzenlemeye dayanarak Cumhurbaşkanınca kullanılmaktadır” diye sordu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Kabine toplantısı sonrası gazetecilerin soruları üzerine asgari ücret artışıyla ilgili; “Tek zam olacak çünkü yönetmeliğimizde de öyle. Asgari Ücret Yönetmeliği`nde yılda bir kere. Çok zorunlu koşullarda, deprem gibi geçen yıl Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla asgari ücrete ikinci zammı yaptık" dedi. CHP Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, konuyu TBMM gündemine taşıyarak Bakan Işıkhan`ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. Taşcıer`in önergenin gerekçesiyle ilgili açıklamaları şöyle:

“AKP`NİN KANUN NİZAM TANIMADIĞINI CÜMLE ALEME İLAN ETMİŞ OLUYORLAR”

“Sayın Bakan`ın asgari ücrete tek artış yapma kararlarına gerekçe ararken ifade ettiği, ‘Yönetmelikte yazıyor` iddiasının peşini bırakmıyoruz. Önergede sorduğum sorulara millet adına yanıt bekliyorum. Asgari Ücret Yönetmeliği`nin hangi maddesinde, asgari ücrete yılda tek sefer artış yapılacağı yazıyor? Bu yönetmeliğin hangi maddesinde, çok zorunlu koşullarda Cumhurbaşkanı`nın talimatıyla asgari ücrette ikinci artış yapılabildiği yazıyor? Bir kere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı`nın söylediği ifadeler, hem doğru değil hem de bir itirafı içeriyor. AKP`nin kanun nizam tanımadığını cümle aleme ilan etmiş oluyorlar. Çünkü asgari ücreti belirleme yetkisi, hem kanunda hem yönetmelikte yazdığı üzere, Asgari Ücret Tespit Komisyonu`nundur. Bu komisyonun emekçinin lehine bir karar alamayacak şekilde kurgulanmış olması bir yana, bu haliyle bile yetkisini gasp etmeyi kendilerine hak görüyorlar. Yönetmelik çok açık şekilde, komisyon kararının kesin olduğunu ve kararı kamuoyuna komisyon başkanının açıklayacağını hüküm altına alıyor. Ama bu kural göz ardı edilerek kararı Erdoğan keyfine göre açıklıyor.

“BAKAN YA YANLIŞ BİLİYOR YA DA MİLLETİ GÖZ GÖRE GÖRE KANDIRMAYA ÇALIŞIYOR Kİ İKİSİ DE SON DERECE VAHİM”

Bakanın söylemine göre kaç artış yapılacağına da Cumhurbaşkanı talimatıyla karar veriliyor. Sayın Bakan`dan bunun da cevabını bekliyorum. Asgari Ücret Tespit Komisyonu`nun kanun ve yönetmelikte yer alan yetkisi hangi yasal düzenlemeye dayanarak Cumhurbaşkanınca kullanılıyor? Keza yönetmelikte yılda tek sefer artış yapılacağına dair bir ibare var ise 2004, 2007, 2008, 2009, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2022 ve 2023 yıllarında nasıl oldu da yılda iki artış yapıldı? Kanunda ve yönetmelikte açık bir şekilde yazan, ‘Ücret en geç iki yılda bir olmak üzere belirlenir` ibaresi, Sayın Işıkhan için ne anlam ifade ediyor, merak ediyorum. Bakan ya yanlış biliyor ya da milleti göz göre göre kandırmaya çalışıyor ki ikisi de son derece vahim.”

“ASGARİ ÜCRET YÖNETMELİĞİ`NİN HANGİ MADDESİNDE, ASGARİ ÜCRETE YILDA TEK SEFER ARTIŞ YAPILACAĞI YAZMAKTADIR”
Taşcıer, önergesinde Bakan Işıkhan`a şu soruları yöneltti:

“Asgari Ücret Yönetmeliği`nin hangi maddesinde, asgari ücrete yılda tek sefer artış yapılacağı yazmaktadır? Asgari Ücret Yönetmeliği`nin hangi maddesinde, çok zorunlu koşullarda Cumhurbaşkanı`nın talimatıyla asgari ücrette ikinci artış yapılabildiği yazmaktadır? Asgari Ücret Tespit Komisyonu`nun kanun ve yönetmelikte yer alan yetkisi hangi yasal düzenlemeye dayanarak Cumhurbaşkanınca kullanılmaktadır? Eğer ifade ettiğiniz üzere Asgari Ücret Yönetmeliği`nde yılda tek sefer artış yapılacağına dair bir ibare var ise 2004, 2007, 2008, 2009, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2022 ve 2023 yıllarında nasıl olmuştur da yılda iki artış yapılmıştır? Asgari Ücret Yönetmeliği`nin 7. maddesinde yer alan ‘Ücret en geç iki yılda bir olmak üzere belirlenir` ibaresi sizin için ne anlam ifade etmektedir? 4857 sayılı İş Kanunu`nun 39. maddesinde yer alan ‘Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca Asgari Ücret Tespit Komisyonu aracılığı ile ücretlerin asgari sınırları en geç iki yılda bir belirlenir` ibaresi sizin için ne anlam ifade etmektedir?”

 

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA