8 Ağustos 2025 Cuma


19:59   CHP MERSIN KADıN KOLLARı’NDAN SERT TEPKI: “KADıN CINAYETLERI MÜNFERIT DEĞIL, POLITIKTIR!”    15:17   EKREM İMAMOĞLU’NDAN IKTIDARA MURAT ÇALıK TEPKISI   15:16   ÖZGÜR ÖZEL’E SALDıRAN SELÇUK TENGIOĞLU’NUN TUTUKLULUĞUNUN DEVAMıNA KARAR VERILDI   15:14   MILLI DAYANıŞMA, KARDEŞLIK VE DEMOKRASI KOMISYONU’NUN IKINCI TOPLANTıSıNDA JAMMER ÖNLEMI   15:13   GÜLCAN KıŞ’TAN BAKAN GÖKTAŞ’A SORU ÖNERGESI TEPKISI   14:33   TARSUS’UN YOLLARı YENILENIYOR: 9 MAHALLEDE ASFALT YAMA ÇALıŞMASı   09:22   YENIŞEHIR BELEDIYESI’NDEN SÜRDÜRÜLEBILIRLIKTE ÖRNEK ADıM: ISO 50001 SERTIFIKASıYLA MERSIN’DE BIR İLK!   09:15   MERSIN YAZ AKŞAMLARıNA RITIM KATıYOR: BÜYÜKŞEHIR’IN KONSERLERI TATILCILERI COŞTURDU   01:28   CHP’DEN ÖZGÜR ÖZEL’IN MAKAM ARACı IDDIALARıNA YANıT: İDDIA EDILDIĞI GIBI BIR MAKAM ARACı BULUNMAMAKTADıR   23:59   MERSIN’DE TÜRK-JAPON DOSTLUĞU YENIDEN TAÇLANDı: 135 YıLLıK VEFA VE 40 YıLLıK KARDEŞLIK AYNı SOFRADA BULUŞTU   22:25   ÖZGÜR ÖZEL: BIR ÇETE İBB DAVASı BORSASı OLUŞTURDU. HSK’YA YARıN TARIH, GÜN, SAAT VERECEĞIZ   21:05   İMAMOĞLU’NDAN TUZLA MITINGINE MESAJ: DIPLOMAM HıZLA IPTAL EDILSIN, DIYE ÜNIVERSITEYE BASKı YAPAN SAVCıLıK, IDDIANAMEYI HALA HAZıRLAYAMADı   20:22   CHP’LI BANKOĞLU’NDAN GENÇLIK DELEGESI ENES HOCAOĞULLARı’NıN TUTUKLANMASıNA TEPKI: DÜŞMAN HUKUKU UYGULANıYOR   20:18   MERSIN’DE 11 YAŞıNDAKI ARAS’TAN TÜRKIYE’YE İLHAM OLAN ÇEVRE HAREKETI   16:12   TOROSLAR KARDEŞ GÖÇERLER YÖRÜK ETKINLIĞINE HAZıR   16:08   CHP GRUP BAŞKANVEKILI EMIR: "BIZIM OLDUĞUMUZ BIR KOMISYONDA BIR ANAYASA ÇALıŞMASı ASLA OLMAYACAK, YAPıLAMAZ"   16:06   DEM PARTILI CENGIZ ÇIÇEK, SAHTE BELGE VE DIPLOMA ŞEBEKESININ FAALIYETLERINE ILIŞKIN TBMM’YE ARAŞTıRMA ÖNERGESI SUNDU   16:04   GAMZE TAŞCıER’DEN ÖLDÜRÜLEN TBMM PERSONELINE ILIŞKIN AÇıKLAMA   16:02   İBB BAŞKANVEKILI ASLAN: EKREM İMAMOĞLU’NUN YOL ARKADAŞLARı OLARAK ASLA USANMAYACAĞıZ, BıKMAYACAĞıZ BU MILLETE HIZMET ETMEKTEN   15:52   TARSUS BELEDIYE BAŞKANı BOLTAÇ’TAN SAHADA YOĞUN MESAI  
 
     
   

KARAMAN`DAKİ ZEYVE PAZARI`NIN ESNAFI İŞİNİ KAYBETME KORKUSU YAŞIYOR: “BİZİ EKMEĞİMİZDEN EDECEKLER”


Karaman`daki Zeyve Pazarı`nın esnafı, bölgede hidroelektrik santralleri (HES) yapılacağı haberleri ve işlettikleri tezgahların kira bedellerinin metrekare başına 500 liraya yükseltilmesi nedeniyle zor günler yaşıyor. Pazarda aile çay bahçesi işleten Ayşe Sağdemir, “Bir bizim yerimizi istimlak ettiler. Sit alanıydı, bir şey yapılamıyordu, bütün kuralları kendilerine uydurdular, bizi ekmeğimizden edecekler” dedi. Pazarda kendi yaptığı ürünleri satan Huriye Ay ise “Buranın yer sorunu var, metrekaresine 500 lira istiyorlar. Bir aydır bin lirayı toplamışsam insan değilim. Metrekaresi 500 lira olur da biz buradan ne kazanırız” diye konuştu.

 

Tarih : 15 Mayıs 2022 Pazar 10:40   Okunma : 330

Haber: MAHİR BAĞIŞ – Kamera: KEMAL SEVİNDİRİCİ

Karaman`daki Zeyve Pazarı`nın esnafı, bölgede hidroelektrik santralleri (HES) yapılacağı haberleri ve işlettikleri tezgahların kira bedellerinin metrekare başına 500 liraya yükseltilmesi nedeniyle zor günler yaşıyor. Pazarda aile çay bahçesi işleten Ayşe Sağdemir, “Bir bizim yerimizi istimlak ettiler. Sit alanıydı, bir şey yapılamıyordu, bütün kuralları kendilerine uydurdular, bizi ekmeğimizden edecekler” dedi. Pazarda kendi yaptığı ürünleri satan Huriye Ay ise “Buranın yer sorunu var, metrekaresine 500 lira istiyorlar. Bir aydır bin lirayı toplamışsam insan değilim. Metrekaresi 500 lira olur da biz buradan ne kazanırız” diye konuştu.

Karaman`ın Ermenek ilçesine bağlı Yayla Pazarı köyü sınırları içerisinde yer alan 600 yıllık tarihi Zevye Pazarı`nın esnafı, son zamanlarda işlerini kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya. Asırlık çınar ağaçları ve küçük şelaleler oluşturan dereleriyle ünlü Zeyve Pazarı mesire alanını turizm dönemlerinde her gün binlerce insanın ziyaret ediyor. Pazar alanında, kendi el yapımı ürünleri satanlardan çay bahçesi işletenlere, meyve ve sebze satan esnaftan butik restoranlara kadar birçok işletme bulunuyor. Karamanlı, Silifkeli ve Anamurlu üreticiler, pazardan elde ettikleri gelirle yaşamlarını idame ettiriyor. Pazar esnafı, son yıllarda, bölgede HES yapılacağı haberleri ve işlettikleri tezgahların kira bedellerinin metrekare başına 500 liraya yükseltilmesiyle zor günler yaşıyor. Esnaf hem HES haberlerine hem de kira fiyatlarının yükseltilmesine tepki göstererek çözüm talep ediyor.

“BİZİ EKMEĞİMİZDEN EDECEKLER”

Pazarda aile çay bahçesi işleterek geçimini sağlayan Ayşe Sağdemir, “Buraya ‘HES yapılacak` dediler, HES yapımına karşıyız. Bir bizim yerimizi istimlak ettiler. Sit alanıydı, bir şey yapılamıyordu, bütün kuralları kendilerine uydurdular, bizi ekmeğimizden edecekler. Biz, burada ekmek yiyoruz, burada kazanıyoruz. Biz, bu HES`e karşıyız. Bu suyu kaldıracaklar, yok edecekler. Bu güzelim doğayı mahvedecekler ve ekmeğimizden edecekler. Biz, yıllardır buradan ekmek yiyoruz” diye konuştu.

Yaşamının neredeyse tamamının bu pazarda geçtiğini söyleyen Sağdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Doğduğumuzdan beri buradayız, biz bu köylüyüz. Çay bahçemiz var. Bizden habersiz değer biçmişler, para yatırmışlar; biz çıkmıyoruz, yerimizdeyiz. Beş yıl içinde proje yapılması gerekiyordu; beş yıl dolmak üzere, hala bir başlangıç yok. Kendi kendilerine değer biçmişler buraya, haberimiz yok. Kime sorup da değer biçiyorlar? Bilirkişiyle gelip değer biçiyorlar, para yatırıyorlar bankaya ve benim yerime el koyuyorlar. Şu anda benim elimden gitmiş durumda. Sen kime sordun oraya değer biçerken, para yatırırken? Kendi yerimi neden parayla satan alayım. İstemiyoruz HES yapılmasın. Biz, buradan kazanıyoruz hayatımızı.”

“METREKARESİ 500 LİRA OLUR DA BİZ BURADAN NE KAZANIRIZ”

68 yaşındaki Huriye Ay`ın ise pazar alanında sadece bir metrekarelik bir tezgahı var. Ay, yıllardır evinde hazırladığı ürünleri bu tezgahta satarak geçimini sağlıyor. Ay da tezgah kirasının fahiş fiyatlara yükseldiğini dile getirerek şunları söyledi:

“Buranın yer sorunu var, metrekaresine 500 lira istiyorlar. Bir aydır, akşama kadar, varır gelirim; bir aydır bin lirayı toplamışsam insan değilim. Metrekaresi 500 lira olur da biz buradan ne kazanırız? Sattığım zaten kendi ürünlerim, iki üç kova. Bunun bir çözümü olması lazım. Bu yer paralarının düşürülmesi lazım.

Önceden gelirlerdi, 20 lira, 15 lira keserlerdi, bir sorun olmazdı. 15 senedir gelirim ben buraya ama bu sene oldu bu. Belimde 18 platin var, burada ekmek parasını kazanacağım diye uğraşıyorum, ona da zorluk çıkartıyorlar.”






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA