28 Mart 2024 Perşembe


09:33   LAİKLİK MECLİSİ`NDEN KURTULMUŞ`A ``LAİKLİK GÜNÜ`` TEPKİSİ: "AÇIKTIR Kİ AKP`Lİ NUMAN KURTULMUŞ LAİKLİĞİ DEĞİL, LAİKLİĞİN TASFİYE EDİLMESİNE DÖNÜK FAALİYETLERİ KORUMA DERDİNE DÜŞMÜŞTÜR"   09:14   VAHAP SEÇER, TARSUS`TA FAALİYET GÖSTEREN STK`LARLA BİR ARAYA GELDİ   09:06   SEZGİN TANRIKULU`NDAN ERDOĞAN`IN DİYARBAKIR`DAKİ SÖZLERİNE TEPKİ: DİYARBAKIR İÇİN KÜRTLER İÇİN BİR ŞEY İFADE ETMEDİ. YENİ BİR SÜREÇ BEKLEMEK, BU KONUŞMADAN SONRA DOĞRU DEĞİL   01:25   YSK`NIN MAHALLİ İDARELER ARA SEÇİMİNE İLİŞKİN KARARI RESMİ GAZETE`DE YAYIMLANDI   21:03   YAVAŞ`TAN ALTINOK`A: "KIZIM 32 YIL SÜRECEK KREDİ ÇEKİP EV ALDI. ALNININ TERİNİ YİYOR, EMEĞİNİN HAKKINI ALIYOR"   20:43   İZMİR KADIN PLATFORMU: “ÖLDÜRÜLEN HER KIZ KARDEŞİMİZ İÇİN SOKAKLARI DOLDURMAYA DEVAM EDECEĞİZ”   20:40   ÖZGÜR ÖZEL: “SARIYER`E AKP KORKUSU YAŞATANLARI SON KEZ UYARIYORUM. OKTAY AKSU`DA BİRLEŞELİM. KORKULU RÜYA GÖRMEYELİM”   20:17   KILIÇDAROĞLU`NDAN SAHTE PANKART TEPKİSİ: "PARTİMİN BÜTÜN ADAYLARINA DESTEĞİM TAMDIR"   20:17   KILIÇDAROĞLU`NDAN SAHTE PANKART TEPKİSİ: "PARTİMİN BÜTÜN ADAYLARINA DESTEĞİM TAMDIR"   20:17   KILIÇDAROĞLU`NDAN SAHTE PANKART TEPKİSİ,PARTİMİN BÜTÜN ADAYLARINA DESTEĞİM TAMDIR   20:17   KILIÇDAROĞLU`NDAN SAHTE PANKART TEPKİSİ   20:17   KILIÇDAROĞLU`NDAN SAHTE PANKART TEPKİSİ   17:51   MERAL AKŞENER, ESKİŞEHİR`DE ESNAFI ZİYARET ETTİ: "60 YAŞINDA EMEĞİYLE ÇALIŞAN BİR İNSAN GEÇİNEMEMEKTEN ŞİKAYET EDİYOR"   17:18   HATAY BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, ENKAZDAN KURTARDIĞI OSMANLI DÖNEMİNE AİT NADİR ESERLERİ TÜRK TARİH KURUMU`NA EMANET ETTİ   17:03   TRABZON`UN HAYRAT İLÇESİNDE MEYDANA GELEN GÖÇÜKTE 3 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ   16:58   SERDAR SOYDAN: MERSİN HALKI ARTIK DEĞİŞİM İSTİYOR, HİZMET İSTİYOR   16:57   SOSYAL MEDYA ÜNLÜSÜ "JAHREİN", KILIÇDAROĞLU`NA TAZMİNAT ÖDEYECEK... KILIÇDAROĞLU`NUN AVUKATI ÇELİK: MİKTAR YÖNÜNDEN KARARA İTİRAZ EDECEĞİZ   16:44   KESK İZMİR`DEN CUMHUR İTTİFAKI ADAYLARINA PROPAGANDA TEPKİSİ: “OKULLARDA SİYASİ PROPAGANDA YAPANLAR VE BUNA İZİN VERENLER SUÇ İŞLEMEKTEDİR"   16:22   ÖZGÜR ÖZEL: TRABZON`UN HAYRAT İLÇESİNDEKİ GÖÇÜKTE TOPRAK ALTINDA KALARAK YAŞAMINI YİTİREN 3 İŞÇİMİZE ALLAH`TAN RAHMET, AİLELERİNE BAŞSAĞLIĞI DİLİYORUM   16:05   (2) ÖZGÜR ÖZEL: ESENYURT VE TÜRKİYE İTTİFAKI HEPİNİZİ MAHCUP EDECEK. BİZİM BİRLİKTELİĞİMİZ BİRİLERİNİ RAHATSIZ ETMİŞ, BİR SÜRÜ YALAN ATIYORLAR  
 
     
   

KIZILBÜK`TEKİ OTEL İNŞAATINI GÖRÜNTÜLEYEN ÇEVRECİLER GÖZALTINA ALINDI: “KOLLUK, ŞİRKETİN HUKUK TANIMAYAN FAALİYETLERİNE SEYİRCİ KALIRKEN, DOĞA SAVUNUCULARINI GÖZALTINA ALMIŞTIR”


Marmaris Kızılbük Koyu`ndaki otel inşaatı görüntülerini kamuoyu ile paylaşan Marmaris Kent Konseyi üyeleri, şantiye alanında izinsiz video çektikleri gerekçesiyle dün akşam gözaltına alındı. Geceyi emniyette geçiren çevreciler, bugün Muğla Valiliği ve şirket hakkında suç duyurusunda bulundu. Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) üyesi Candan Süsoy, “Şirketin yasa tanımaz girişimine devam etmesi üzerine Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi alanın girişinde nöbet eylemi başlatmıştır. Valilik emrindeki kolluk kuvvetleri şirketin hukuku tanımayan faaliyetlerine seyirci kalırken, hukuksuzluğu protesto etmek isteyen doğa savunucularını gözaltına almıştır” açıklamasını yaptı.

 

Tarih : 17 Ağustos 2022 Çarşamba 17:09   Okunma : 505

ESMA TURAN

Marmaris Kızılbük Koyu`ndaki otel inşaatı görüntülerini kamuoyu ile paylaşan Marmaris Kent Konseyi üyeleri, şantiye alanında izinsiz video çektikleri gerekçesiyle dün akşam gözaltına alındı. Geceyi emniyette geçiren çevreciler, bugün Muğla Valiliği ve şirket hakkında suç duyurusunda bulundu. Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) üyesi Candan Süsoy, “Şirketin yasa tanımaz girişimine devam etmesi üzerine Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi alanın girişinde nöbet eylemi başlatmıştır. Valilik emrindeki kolluk kuvvetleri şirketin hukuku tanımayan faaliyetlerine seyirci kalırken, hukuksuzluğu protesto etmek isteyen doğa savunucularını gözaltına almıştır” açıklamasını yaptı.

Marmaris`teki Kızılbük Koyu`nda yaklaşık 30 yıl önce başlatılan ve sonrasında Sinpaş GYO`ya satılan otel-devre mülk projesine Muğla Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü`nün 13 Ağustos 2021 tarihinde verdiği “ÇED gerekli değildir” kararı, Marmaris Kent Konseyi ve Marmarisli yurttaşlar tarafından 11 Eylül 2021 tarihinde ‘yürütmeyi durdurma` talebiyle yargıya taşınmıştı.

Muğla 3. İdare Mahkemesi, temmuz ayında projeye verilen “ÇED gerekli değildir” kararını iptal etmişti.

Kararın iptali sonrası Marmaris Belediyesi`nin inşaatın faaliyetine son verip alanı mühürlemesinin ardından çevreciler alanda nöbet tutmaya başladı. 9 Ağustos 2022`de şirketin şikayeti üzerine gözaltına alınan ve 3 saatlik sorgunun ardından serbest bırakılan çevreciler bu kez de ‘izinsiz şantiye alanına girildiği` ve ‘Dinamitçi şirket Marmaris`i terk et` sloganları atıldığı iddiasıyla dün akşam saat 20:00`da gözaltına alındı ve geceyi emniyette geçirdi.

“MÜVEKKİLLERİMİN YORGUN OLDUĞUNU, YARIN İFADE VERECEĞİMİZİ BEYAN ETMEMİZE RAĞMEN BU TALEBİMİZ DİKKATE ALINMADI”

İfadeleri alındıktan sonra gece saat 03:30`da serbest bırakılan çevreciler, emniyet önünde açıklama yaptı. Çevrecilerin avukatı Arzu Alper, şunları söyledi:

“Şu an saat 03:24 müvekkillerim saat 20:00`dan bu yana gözaltına alınmış durumdalar. Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanunu aykırılıktan dolayı merkez emniyette ifadeleri alındı ve serbest bırakıldı. Hemen akabinde iş yeri dokunulmazlığını ihlal ve izinsiz kamera ile çekim yapmaktan dolayı çarşı karakoluna gitmemiz gerekti. Çarşı karakolu tarafından şu an da firari oldukları ifade edilerek bizzat emniyet araçları ile müvekkillerim çarşı karakoluna getirildiler. Biz müvekkillerimin yorgun olduğunu, yarın ifade vereceğimizi beyan etmemize rağmen bu talebimiz dikkate alınmadı.

“TAKİPSİZLİK KARARI VERİLMESİNİ TALEP ETTİK AMA BİZ SAAT 20.00`DAN 03.30`A KADAR RESMEN SÜRÜNDÜRÜLDÜK”

Yapılan suçlamada inşaatı yapan firma yetkilisi Aykut Çelik tarafından ‘izinsiz olarak şantiye sahasına girildiği, izinsiz olarak çekim yapıldığı ve orada “dinamitçi şirket Marmaris`i terk et” diye slogan atıldığı, kendilerinin söylemesine rağmen inşaat sahası içinde çekim yapmaya devam ettiklerini, halkı kin ve öfkeye sevk eden davranışlarda bulunduklarını iddia etmiştir. İfadelerimiz alındıktan sonra serbest bırakıldık. Takipsizlik kararı verilmesini talep ettik ama biz saat 20:00`dan 03:30`a kadar süründürüldük.

“YARIN BİZ SANDALYELERİMİZLE YİNE NÖBET ALANIMIZA GİDECEĞİZ VE İŞİMİZE KALDIĞIMIZ YERDEN DEVAM EDECEĞİZ”

Marmaris Kent Konseyi üyesi Halime Şaman da “Bugün bir şey oldu, bu çok önemliydi. Bugüne kadar Belediye`nin, emniyet güçlerinin tespit edemediği mühürlü haldeyken inşaat faaliyetini biz girdik tespit ettik. Bu engellenmeye çalışıldığı için bu gözaltı sürecini yaşadık. Olsun, yarın biz sandalyelerimizle yine nöbet alanımıza gideceğiz ve işimize kaldığımız yerden devam edeceğiz” diye konuştu.

“SİNPAŞ VE KIZILBÜK GYO MÜHÜRÜ SÖKEREK İNŞAAT FAALİYETLERİNE VE YURTTAŞLARIN MİLLİ PARK ALANINA GİRİŞİNİ ENGELLEMEYE DEVAM ETMEKTEDİR”

Marmaris Kent Konseyi`nin çağrısı ile bugün Marmaris Adliyesi önünde toplanan yaşam savunucuları, Muğla Valiliği ve şirket hakkında suç duyurusunda bulundu. Adliye önünde yapılan basın açıklamasını Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) üyesi Candan Süsoy okudu. Süsoy şunları söyledi:

“Marmaris Kızılbük`te Milli Park alanı içerisinde Sinpaş ve Kızılbük GYO AŞ tarafından yürütülen ve Marmarisli yurttaşların açtığı davada Muğla 3. İdare Mahkemesi Muğla Valiliği tarafından verilen ‘ÇED gerekli değildir` kararı iptal ederek yürütmesini durdurmuştur. Mahkeme kararından 5 gün sonra Marmaris Belediyesi de inşaat sahasının girişini mühürleyerek inşaat faaliyetini durdurduğunu ilan etmiştir. Ancak, Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına ve Belediyenin inşaat alanını mühürlemesine rağmen Sinpaş ve Kızılbük GYO mührü sökerek inşaat faaliyetlerine ve yurttaşların Milli Park alanına girişini engellemeye devam etmektedir. Şirketin yasa tanımaz girişimine devam etmesi üzerine Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi alanın girişinde nöbet eylemi başlatmıştır. Valilik emrindeki kolluk kuvvetleri ise şirketin hukuku tanımayan bu faaliyetlerine seyirci kalırken, hukuksuzluğu protesto etmek isteyen doğa savunucularını gözaltına almıştır.

“BU ALAN YASALAR GEREĞİ DEVLETİN HÜKMÜ VE TASARRUFU ALTINDADIR VE KAMUSAL KULLANIMA AÇIK OLMASI GEREKİR”

Şirketin bariyer oluşturarak yurttaşların girişine izin vermediği alan Marmaris Milli Parkı alanı içerisindedir. Yani bu alan yasalar gereği devletin hükmü ve tasarrufu altındadır ve kamusal kullanıma açık olması gerekir. Hal böyle iken, yasaların uygulanmasından sorumlu kurumlar bu şirketlerin Milli Parkı halkın girişine kapatmasına da göz yummakta, hatta destek vermektedir. Zira Milli Parka girmek isteyen yurttaşları şirketin çalışanları engellerken polis kuvvetleri de bu engellemeye destek vermektedir.”

“ANAYASA HÜKMÜNÜN FİİLEN UYGULANMASINI SAĞLAYACAK VE BU GÖREVİ YÜRÜTMEKLE GÖREVLİ OLANLARIN UYMAMASI HALİNDE GÖREV SUÇU İŞLEMİŞ OLACAKLARINI İFADE EDEN HÜKÜMLERDİR”

Süsoy açıklamasına şu şekilde devam etti:

“Türkiye Cumhuriyeti Anayasası`nın 138. maddesi, ‘Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez` hükmünü içermektedir. İl İdaresi Kanunu`nun 11/A maddesi valiye ‘Suç işlenmesini önlemek, kamu düzen ve güvenini korumak için gereken tedbirleri alır. Bu maksatla Devletin genel ve özel kolluk kuvvetlerini istihdam eder, bu teşkilat amir ve memurları vali tarafından verilen emirleri derhal yerine getirmekle yükümlüdür` görevini yüklemiştir.  2559 sayılı Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu`nun 2. maddesinde ise polisin görevleri arasında ‘Kanunlara, Cumhurbaşkanlığı kararnamelerine, yönetmeliklere, Hükümet emirlerine ve kamu düzenine uygun olmayan hareketlerin işlenmesinden önce bu kanun hükümleri dairesinde önünü almak` sayılmıştır. Tüm bu görev tanımları birbiriyle uyumlu, mahkeme kararlarına uyulması zorunluluğunu koyan Anayasa hükmünün fiilen uygulanmasını sağlayacak ve bu görevi yürütmekle görevli olanların uymaması halinde görev suçu işlemiş olacaklarını ifade eden hükümlerdir.

“SUÇ İŞLEDİKLERİNİ BELİRLEMİŞ BULUNUYORUZ”

Süreci başından itibaren yakından takip eden Muğla Çevre Platformu üyeleri olarak Sinpaş ve Kızılbük GYO`nun mahkeme kararına uymayan faaliyetlerine izin verdikleri için Muğla Valiliği ve kolluk kuvvetlerinin yasalarla belirlenmiş görevlerini yerine getirmediğini, bu anlamda görev suç işlediklerini belirlemiş bulunuyoruz.  Bugün Marmaris Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunarak, suç oluşturan eylemleri açık ya da örtük olarak birlikte gerçekleştiren Muğla Valisi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği  İl Müdürlüğü yetkilileri, Marmaris Milli Parklar Müdürlüğü yetkilileri, görevini kötüye kullanan kolluk görevlileri ile nitelikli dolandırıcılık suçunu ve mühür sökme suçunu işleyen  Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. Kızılbük Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı yetkilileri,  inşaatı yürüten firma yetkilileri hakkında ivedilikle etkin bir  soruşturma yapılarak, kamu davası açılması yönünde iddianame düzenlenmesini talep ediyoruz.”

KIZILBÜK GYO`DAN YAZILI AÇIKLAMA GELDİ

Kızılbük GYO ise konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

“Sözde Ekolojik Mücadele Komitesi ismi altında marjinal kişiler tarafından bir süredir Kızılbük Thermal Wellness Resort projemize karşı haksız yere sürdürülen karalama kampanyasının bir parçası olarak, proje alanının girişinde ‘nöbet` adı altında çalışanlarımız ve ziyaretçilerimiz bir süredir taciz edilmektedir. Bu tacizin son aşaması olarak da yine bu marjinal kişilerin 16.08.2022 günü, şirketimize ait, tapulu mülkümüze izinsiz giriş yaparak, işçilerin konakladığı yere kadar girerek yine izinsiz şekilde video ve fotoğraf çekimi yaptıkları ve işçileri kışkırttıkları anlar görüntülerle saptanmıştır. İşçilerin, bu taciz ve provokasyon ile ayaklanması sonrası olayların daha da büyümemesi adına Marmaris İlçe Emniyet Müdürlüğü tarafından olaylara müdahale edilmiş, mülkümüze izinsiz giriş yaparak provokasyon amaçlayan bu kişiler göz altına alınmıştır. Bu marjinal kişilerin asıl amaçlarının, özel mülk içine zorla girerek işçileri kışkırtma marifetiyle, provokasyon yaparak toplumsal bir kargaşa çıkarma boyutuna ulaştığını kamuoyunun bilgilerine sunarız. Sinpaş Grubu, geçmişte gerçekleştirdiği projelerde de olduğu gibi, bugün de bağlı bulunduğu kanunlara, mevzuatlara ve çevresel faktörlere aykırı olan hiçbir işin veya eylemin içinde bulunmamıştır. Yukarıda yapmış olduğumuz açıklamalar ışığında, sosyal medya ve basında yer alan yanıltıcı bilgi ve haberlere itibar edilmemesini, şirketimiz tarafından yapılan resmi açıklamaların takip edilerek dikkate alınmasını istirham ederiz.”

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA