28 Temmuz 2025 Pazartesi


15:57   TÜRKIYE BELEDIYELER BIRLIĞI BAŞKAN VEKILI SEÇER: "BIZIM BELEDIYECILIK ANLAYıŞıMıZıN IKTIDARı RAHATSıZ ETME SEBEBI; SOSYAL BELEDIYECILIKTE GÖSTERDIĞIMIZ BAŞARı"   15:52   CAN ATALAY’DAN ORMAN YANGıNLARıNA TEPKI   15:39   "EV HAPSI" KALDıRıLAN ABDURRAHMAN TUTDERE, ANNE VE BABASıNı ZIYARET ETTI   15:34   CHP KADıN KOLLARı GENEL BAŞKANı ASU KAYA’DAN KADıN CINAYETLERINE SERT TEPKI   15:29   BURSA’DAKI ORMAN YANGıNıNA ILIŞKIN 1 KIŞI GÖZALTıNA ALıNDı...   07:18   "KORKU - 19 MART OPERASYONU VE ÖNCESI" BELGESELI YOUTUBE’DA YAYıMLANDı   01:26   SEÇER: “GELECEĞIMIZ AŞURE GIBI BEREKETLI OLSUN”   21:26   SILIFKE’DE ÇıKAN ORMAN YANGıNıNA BÜYÜKŞEHIR EKIPLERI MÜDAHALE EDIYOR    21:20   CHP’NIN CUMHURBAŞKANLıĞı ADAY OFISI AÇıLıYOR... ÖZGÜR ÖZEL: TENCERESI KAYNAMAYAN MILLET KARARıNı VERMIŞ, BUNLARı GÖNDERECEK   20:40   TİP, EHP VE TÖP’TEN TÜSİAD ÖNÜNDE EYLEM: MILYONLARCA EMEKÇIYE SABıR ÖĞÜTLEYENLERE DIYECEK TEK SÖZÜMÜZ VAR. BIZDE SABıR DA DAYANACAK GÜÇ DE KALMADı"   19:50   MANSUR YAVAŞ: "HUKUK, DEMOKRASI OLMADıĞı ZAMAN EKMEK OLMUYOR, FAIZLER, ENFLASYON ARTıYOR, FAKIRLIK OLUYOR"   19:45   DILEK İMAMOĞLU: BUGÜN BURADA HEP BERABER HAYKıRıYORUZ, EVET ADALET, HUKUK, ÖZGÜRLÜK ISTIYORUZ   18:52   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’IN KıYAFET EVLERI ÇOCUKLARı BEKLIYOR   18:50   BERKAY GEZGIN: CHP’NIN CUMHURBAŞKANLıĞı ADAY OFISI AÇıLıŞı GELECEĞIMIZ IÇIN ÇOK ÖNEMLI BIR ADıM OLACAK   18:40   MURAT KARAYALÇıN: "HEP BIRLIKTE CUMHURBAŞKANı ADAYıMıZı ESKI GENEL MERKEZIMIZDEN SELAMLAYACAĞıZ"   17:55   CHP’NIN CUMHURBAŞKANLıĞı ADAY OFISI AÇıLıYOR... HIKMET ÇETIN: "BERABER ÇALıŞACAĞıZ, ELIMDEN GELEN NE VARSA YAPACAĞıM"   11:07   ‘KÖY BIZIM, ŞENLIK BIZIM’ ETKINLIKLERININ YENI DURAĞı ÇAMLıYAYLA OLDU   11:03   İKI ASKERIN SıVı KAYBıNA BAĞLı ÇOKLU ORGAN YETMEZLIĞINDEN ŞEHIT OLMASı... CHP’LI BULUT: BU ÖLÜMLERDEN KIM SORUMLUYSA HESABıNı VERMELI   09:36   MSB: İSKENDERUN’DA RAHATSıZLANARAK HASTANEYE KALDıRıLAN ER KARAMAN VE ER ERDOĞAN ŞEHIT OLDU   18:03   BÜYÜKŞEHIR İLE MERSIN DENIZI ATıKLARDAN ARıNıYOR  
 
     
   

Çocuklarda İştahsızlık


Çocuğunun iştahsız olması birçok annenin şikayetçi olduğu bir durum.Uzm. Dr. Ayşe Yiğit Keskin, iştahsızlık nedenleri ve tedavisi konusunda önemli bilgiler verdi. Çocukların iştahının açılabilmesi için ebeveynlere önerilerde bulundu.

 

Tarih : 3 Şubat 2022 Perşembe 16:36   Okunma : 1162

Çocuğunun iştahsız olması birçok annenin şikayetçi olduğu bir durum.Uzm. Dr. Ayşe Yiğit Keskin, iştahsızlık nedenleri ve tedavisi konusunda önemli bilgiler verdi. Çocukların iştahının açılabilmesi için ebeveynlere önerilerde bulundu.

Çocuğunun iştahsız olması ve yemek istememesi birçok annenin şikayet ettiği bir durum. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Yiğit Keskin, iştahsız bir çocukta ilk olarak beslenme eksikliğinin büyüme ve gelişmede geriliğe yol açıp açmadığına bakılması gerektiğini söyledi. Keskin, “Eğer büyüme gelişme geriliği varsa; gastrit reflü kabızlık, çöliak, besin allerjileri gibi sindirim sistemi hastalıkları, karaciğer kalp ve böbrek rahatsızlıkları, demir ve vitamin eksiklikleri, hipotiroidi gibi endokrin hastalıklar araştırılmalıdır. Huzursuz aile ortamı da psikolojik faktör olarak çocukta görülen iştahsızlığın önemli bir sebebidir” dedi.

Uzm. Dr. Ayşe Yiğit Keskin şu bilgileri verdi:

İştahsız çocuğun Değerlendirilmesi:

Birçok neden çocuklarda iştahsızlığa neden olabilir. Bunun için öncelikle çocukların hekim tarafından düzenli kontrollerinin yapılması, büyüme çizgilerinin (persantil eğrilerinin)takip edilmesi; iyi bir öykü alınması, tam bir fizik muayene ile gerekirse laboratuvar tetkiklerinin yapılarak altta yatan bir neden var mı değerlendirilmesi gerekir. Çocukların çoğunda organik bir neden saptanamayabilir. Burada aileden alınan öykü ve çocuğun yediği 3 -7 günlük gıdanın listesinin değerlendirilmesi çok önemlidir.

*Ailesi tarafından iştahsız kabul edilen fakat yaşına uygun gelişen, yediği gıdalar yaşına ve vücut yapısına uygun olan çocuklarda; aileye temel beslenme kuralları anlatılmalıdır.

*Yemeğe ilgisiz içine kapanık çocuklarda; genellikle psikolojik faktörler göz önüne alınmalı, çocukla yeterince kaliteli zaman geçirilip geçirilmediği, öz bakımında ve ihtiyacı olduğu zamanlarda koşulsuz yanında olunduğunun ona hissettirilip hissettirilemediği, karşılıklı güvenli bağlanmanın sağlanıp sağlanamadığı sorgulanmalı gerekirse ailenin bir uzmandan destek alması sağlanmalıdır.

*Yemek seçen çocuklarda; iştah sevdikleri gıdalara karşı iyidir ancak sevmediği gıdalarda yemek yemeyi reddederler. Bu çocuklarımızı zorlamak yerine teşvik edilmeli, rol model olunmalı, akranları ile yemek yemesi sağlanarak gözlem yapmasına fırsat verilmelidir.

*iştahsız ve hareketli çocuklar; yemek yemeye ilgisizdirler ve kolay doyarlar. Onlar için yemek hızlıca bitmeli ve oyuna tekrar dönülmelidir. Bu çocuklarda yemek öncesinde oyunlar oynanarak oyun ihtiyacı karşılanmalı ve sofrada keyifli yemek ritüelleri oluşturulmalıdır.

*Hastalıktan dolayı iştahı azalan çocuklarımızın beslenme isteksizliğine ise saygı göstermeliyiz. Hekimimizle işbirliği yaparak bu süreci atlatmalıyız.

İştahsız Çocukta Ebeveynler Neler Yapabilir:

*Öğün sırasında çocuk sunulan besini reddederse fazla ısrarcı olunmamalı, öğünde iki seçenek sunulmalı, eğer yemek istemiyorsa bir sonraki öğüne kadar beklenmelidir. Reddedilen besine bir süre ara verilmeli fakat yine belli aralıklar çocuğa sunulmalıdır. Mide kapasiteleri küçük olduğundan 7-8  kaşıktan sonra yemeyebilir. Çocuklar kıyaslanmamalı, yemek yedirmek için korkutulmamalı, tehdit edilmemelidir.

*Çocuğun öğün saatleri düzenli olmalı, ebeveynleri ile beraber masaya oturmalı kendinin yemesine izin verilmelidir. Çocuğun kalabalık bir sofrada yemek yemesi iştahını olumlu etkiler.

*Çocuğun tabağı ilgini çekecek şekilde süslenerek beslenme isteği arttırılmaya çalışılabilir.

*Yemek saatleri düzenli olmalı, yemek aralarında iştahı kesebilecek besinler ve tatlı atıştırmalıklardan uzak durulmalı, aile bireyleri çocuğa karşı ortak tutum sergilemelidir.

*Yemek sırasında televizyon ve tablet kullanılmamalıdır. Çocukları ekran karşısında beslemek beslenme kontrolünün bozulmasına ve iştah kaybına neden olabileceği gibi; yediğini kontrolsüzce yediğinden obeziteye de yol açabilir.

*Meyve suyu, süt, çay, kola gibi içecekler öğün öncesinde yada öğün sırasında verilmemelidir.

*Aktivite ve egzersiz iştah üzerine olumlu etkilere sahiptir. Yemek öncesi oyunlar oynanarak çocuğun acıkması ve yemek sırasında ilgisinin dağılması engellenebilir. Ancak ağır aktiviteler  iştahı kapatabilir buna da dikkat etmek gerekir.

 

 

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA