28 Ağustos 2025 Perşembe


11:01   YUMURTALıK’TA BAYRAM RUHU SOKAKLARA TAŞıYOR: ÇOCUKLARA ŞENLIK, HALK YÜRÜYÜŞE HAZıR   10:15   “MERSIN BAROSU’NDAN TARIHI ÇAĞRı: KARDEŞLIK YOLUNDA HUKUKI REFORM ŞART”   09:56   GÜLCAN KıŞ’TAN SERT TEPKI: “ÖĞRENCILER YURTSUZ, AILELER ÇARESIZ!”   09:36   BILIM HER YERDE: MERSIN’DE KUŞAKLARı BULUŞTURAN GEZICI ATÖLYELER   15:54   TOROSLAR’DA YENI YOLLAR VATANDAŞıN HIZMETINE SUNULUYOR   15:50   MEZITLI BELEDIYESI ETÜT MERKEZI ÖĞRENCILERI SU PARKı’NDA EĞLENCEYLE MOTIVASYON DEPOLADı   10:37   YENIŞEHIR BELEDIYESI SEMT PAZARLARıNDA DENETIMLERINI SÜRDÜRÜYOR   10:28   MERSIN YAZı SANATLA KAPATTı: FESTIVAL VE KONSERLERLE KENT DOYASıYA EĞLENDI   10:25   EĞITIMDE FıRSAT EŞITLIĞININ ADı: NAZALIN SELVI   20:10   TBB’DEN TÜRKIYE’YE HIZMET ATAĞı: 534 ARAÇLıK DEV HIBE PROGRAMı BAŞLADı   20:02   YUMURTALıK’TA HIZMET SEFERBERLIĞI: BAŞKAN ALTıOK SAHADA, İLÇE YENILENIYOR   16:10   ULUSLARARASı AF ÖRGÜTÜ: “İSRAIL’IN, GÜNEY LÜBNAN’DAKI TAHRIBATı SAVAŞ SUÇU NITELIĞINDE”   16:08   MEMUR ZAMMıNDA DÜĞÜM: ORANLAR BELLI OLDU, KRIZ ÇıKTı   14:56   İSRAIL’IN GAZZE HASTANESI’NE SALDıRıSıNA DÜNYADAN TEPKI   14:52   MÜCAHIT BIRINCI’NIN IFADESININ ALıNMASı IÇIN İSTANBUL EMNIYET MÜDÜRLÜĞÜ’NE MÜZEKKERE YAZıLDı   14:34   TRUMP, FED YÖNETICISI LISA COOK’U GÖREVDEN ALDı   11:48   MEZITLI BELEDIYESI’NDEN ÜNIVERSITE ÖĞRENCILERINE MÜJDE   10:45   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN GENÇLERE TAM DESTEK: YENI EĞITIM DÖNEMINDE HIZMETLER ZIRVEYE TAŞıYOR   10:33   AKDENIZ’DE RISK YARATAN METRUK YAPıLARLA MÜCADELE SÜRÜYOR   10:22   TARIHE SAYGı, UMUDA YÜRÜYÜŞ: ÖZGÜR ÖZEL, KOCATEPE’DE GÜN DOĞUMUNU SELAMLADı  
 
     
   

VATANDAŞ PAZARDA FİLESİNİ DOLDURAMIYOR: "İFTARDA EN FAZLA İKİ ÇEŞİT YEMEK YAPABİLİYORUZ"


Başta gıda olmak üzere temel tüketim mallarında yapılan katma değer vergisi (KDV) indirimine rağmen fiyat artışları önlenemiyor. Doğal gaz, elektrik ve akaryakıtta yapılan son zamların maliyetlere yansımasıyla semt pazarlarında fiyatlar el yakmaya devam etti. İstanbul`un Şişli ilçesinde pazar günleri kurulan Mecidiyeköy Semt Pazarı`ndan geçen hafta 15 liradan satılan domatesin fiyatı bu hafta 25 liraya çıktı. Çarliston biberin fiyatı 30 lira oldu. Pazarcı da alışverişe gelen vatandaş da fiyat artışından şikayetçi. Pazarda filesini dolduramayan bir vatandaş, "İftarda en fazla iki çeşit yemek yapabiliyoruz" dedi. Bir vatandaş ise 100 lira verdiği yarım karpuzla pazar alışverişini tamamladığını söyledi.

 

Tarih : 4 Nisan 2022 Pazartesi 13:10   Okunma : 465

Haber: GAYE ŞEYMA CAN - Kamera: ANIL VEREL

Başta gıda olmak üzere temel tüketim mallarında yapılan katma değer vergisi (KDV) indirimine rağmen fiyat artışları önlenemiyor. Doğal gaz, elektrik ve akaryakıtta yapılan son zamların maliyetlere yansımasıyla semt pazarlarında fiyatlar el yakmaya devam etti. İstanbul`un Şişli ilçesinde pazar günleri kurulan Mecidiyeköy Semt Pazarı`ndan geçen hafta 15 liradan satılan domatesin fiyatı bu hafta 25 liraya çıktı. Çarliston biberin fiyatı 30 lira oldu. Pazarcı da alışverişe gelen vatandaş da fiyat artışından şikayetçi. Pazarda filesini dolduramayan bir vatandaş, "İftarda en fazla iki çeşit yemek yapabiliyoruz" dedi. Bir vatandaş ise 100 lira verdiği yarım karpuzla pazar alışverişini tamamladığını söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu`na (TÜİK) göre yüzde 61,14`e, Enflasyon Araştırma Grubu`na (ENAG) göre yüzde 142,63`e yükselen enflasyon, Mecidiyeköy`de her pazar günü kurulan semt pazarındaki etiketlerde kendini gösterdi. Geçen hafta üzerinde 15 lira etiket bulunan domates, bu hafta 25 liradan satıldı. Vatandaşın en çok tükettiği sebze olan Çarliston biberin fiyatı 30 lira oldu.

YARIM KARPUZ 100 LİRA

Pazarda bir kıvırcık 10 liradan satılırken yumurtanın kolisi 48 liraya çıktı. Vatandaş elma ve portakala da 10`ar lira ödedi. Pazarda karpuzun kilosu 15 lira oldu. Vatandaşlar yarım karpuza 100 lira ödedi. Tam yağlı sert peynir 70 liraya satılırken zeytin 30 ila 46 lira asında alıcı buldu.

Mecidiyeköy Semt Pazarı`nda ANKA Haber Ajansı`na konuşan vatandaş da esnaf da artan fiyatlardan şikayetçi etti.

“FİYATLAR PAHALILAŞTI, SATIŞLAR AĞIRLAŞTI”

Pazar esnafı Mahmut Sevim, zamlardan dolayı satış yapamadıklarını belirterek, “Fiyatlar çok pahalılaştı, satışlar çok ağırlaştı, hiç gitmiyor vallahi. Mesela bu elmaların alışı 8 lira, 10 lira satıyoruz, para kazanmıyoruz kesinlikle. Bir kuruş para kazancı yok. Portakalların da öyle, 8 liradan 7,5 liradan alışı var halde, 10 liradan satışı yapılmıyor. İnsanlar da kaldıramıyor. İnsanlar da biliyor neyin olduğunu, görüyorlar işte. Petrole zam geldi, doğal gaza zam geliyor, her gün bir şeye, şekere, yağa zam geldiği için tarıma yansıyor. Bunlar da buraya mazotla, benzinle geldikleri için hepsi pahalı oluyor” dedi.

“ESKİDEN KALIP KALIP PEYNİR SATIYORDUK, ŞİMDİ 10-15 LİRALIK SATIYORUZ”

Pazarda peynir satan Ahmet Yener, satışların düşüşünü şöyle anlattı:

“Eskiden kalıp alıyorlardı, bir kalıp, iki kalıp, üç kalıp alıyorlardı. Şimdi yarım kalıp, 10 liralık, 15 liralık, 20 liralık peynir veriyoruz. Başka bir şey olmuyor yani. Yüzde 50, yüzde 60 süt ürünlerine zam geldi. Ona göre biz de burada fiyat belirliyoruz ama gerçek fiyatlar değil şu anda bunlar.”

"FİYATLARI MANDA YOĞURDU YİYENLERE SOR" 

Bir vatandaş da fiyatları nasıl bulduğuna ilişkin soru üzerine, her gece yatmadan önce manda yoğurduna Medine hurması ve bal katarak yediğini açıklayan Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan`a gönderme yaparak, “Yoğurt alacağım, manda yoğurdu. Ama bulamıyorum. Manda yoğurdu yiyenlere sor, bana sorma” diyerek pahalılığa tepki gösterdi.

“BİR MERCİMEK ALIP DA ÇORBA YAPAMIYORUM”

Pazara alışveriş yapmaya gelen 70 yaşlarındaki kadın, elindeki tek poşeti göstererek, “Ne alabiliyoruz ki ne yiyelim? Azıcık aldığım işte bu. Ben, bununla iftar edeceğim. Bu kadar aldım. Buna gücüm yetti. İftara iki yemek yapabilirim, üç yapamam. Bir bunu yaparım bir de çorba. Kilosu 20 lira mantarın, yarım kilo 10 lira. Daha ne istiyorsunuz kardeş? Bir mercimek alıp da çorba yapamazsam daha napayım” dedi.

“ALACAĞIMIZ ÇOK ŞEY VAR AMA BAKIP GEÇİYORUZ”

Başka bir vatandaş ise “Bunları aldım işte. Bir emekli maaşıyla anca idare ediyoruz. Alacağımız çok şey var ama bakıp geçiyoruz. Ben de evde iş yapıyorum. Yapmazsam açız. Bu akşam bir pırasa yapacağım. Bir de bulgur aldım, yanına pilav yapacağım o kadar” diye konuştu.

Diğer bir vatandaş da “Herkes ne kadar alışveriş yapabiliyorsa ben onun da aşağısında aldım. İftar kültürümüz, her şeyimiz bitti. Bitirenler sağ olsun. Bitirenler utansın” dedi.

Başka bir vatandaş da elindeki yarım karpuzu göstererek, “Sadece yarım karpuza 100 lira verdik, bu kadar, bitti. Bayağıdır pazara gelmiyorduk, fiyatlar çok değişmiş ama çare yok” diye konuştu.






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA