3 Temmuz 2025 Perşembe


17:28   EMIRLER ORMAN PARKı PIKNIK ALANı’NDA ATEŞ YAKMAK YASAKLANDı   16:05   TARSUS BELEDIYESI’NDEN EMEKLILER GÜNÜ’NE ANLAMLı ETKINLIK   15:56   AKDENIZ BELEDIYESI’NDEN TEMIZ KENT VE SAĞLıKLı ÇEVRE İÇIN KESINTISIZ HIZMET   15:50   KıRATLı: “TÜRKIYE’DE EN ÇOK YATıRıMı MERSIN ALıYOR”   15:36   BÜYÜKŞEHIR, MODACı DILEK HANIF İLE MERSINLI KADıNLARıN DOKUMALARıNı BULUŞTURDU   15:04   TARLADA ÇÜRÜYECEKTI, SOFRALARA ULAŞTı   13:54   CHP YENIŞEHIR İLÇE BAŞKANı TOPRAK ÇALıŞKAN’DAN 2 TEMMUZ SIVAS KATLIAMı ANMA MESAJı   13:48   TOROSLAR’DA EMEKLILERE SOHBET EVI GELIYOR   13:45   PARIS TRABZONLULAR DERNEĞINDEN BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT’E TEŞEKKÜR ZIYARETI    10:20   GÜLCAN KıŞ’TAN YANGıN ÇıKıŞı: “ORMAN YOKSA HAYAT YOK, BU VURDUMDUYMAZLıĞA ARTıK YETER!”   08:59   MERSIN İLE ÇIN’IN XıNıNG KENTI ARASıNDA ‘KARDEŞ ŞEHIR PROTOKOLÜ’ İMZALANDı   08:50   ADANA VE MERSIN’DEN ADıYAMAN’A VEFA   22:15   MERSIN OSB’YE ÇINLI HEYETTEN ÖVGÜ    17:35   UYSAL: BU TOPRAKLAR SADECE ARSA DEĞIL, ALıN TERIDIR   16:35   TARSUS BELEDIYESI TEMMUZ AYı OLAĞAN MECLIS TOPLANTıSı GERÇEKLEŞTI   14:15   OSMANGAZI KÖPRÜSÜ İLE 1,5 SAATLIK KÖRFEZ GEÇIŞI 6 DAKIKAYA DÜŞTÜ   13:31   MEZITLI TOKİ’DE HAK SAHIPLERI EVLERINE KAVUŞTU   12:40   MERSIN’IN DENIZI ALARM VERIYOR! CHP’LI GÜLCAN KıŞ’TAN BAKANLıĞA KIRLILIK TEPKISI VE SORU ÖNERGESI   12:15    TOROSLAR’DA ÇÖP KONTEYNERLERI YERINDE YıKANARAK DEZENFEKTE EDILIYOR   10:05   YUMURTALıK BELEDIYESI’NDE ÖNCELIK INSAN SAĞLıĞı  
 
     
   

İSTAÇ, SANAYİDE KULLANILMAK ÜZERE FOSİL YAKITIN 5`TE BİRİ FİYATINA ALTERNATİF YAKIT ÜRETİYOR


İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki İstanbul Çevre Yönetimi Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (İSTAÇ); petrol, kömür ve doğal gaz fiyatlarının yükselmesiyle enerji maliyetlerini düşürmek isteyen sanayicilere fosil yakıtın 5`te biri fiyatına atıktan türetilmiş yakıt (ATY) temin ediyor. İSTAÇ Saha Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Eyyup Demirhan, “24 bin ton alternatif yakıt üretiyoruz. Böylece fabrikaların ihtiyaç duyacağı fosil yakıt ihtiyacını azaltarak ülke ekonomisine katkı sunuyoruz” dedi. 

 

Tarih : 7 Nisan 2022 Perşembe 14:30   Okunma : 556

Haber: EDDA SÖNMEZ- Kamera: ANIL VEREL 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraki İstanbul Çevre Yönetimi Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (İSTAÇ); petrol, kömür ve doğal gaz fiyatlarının yükselmesiyle enerji maliyetlerini düşürmek isteyen sanayicilere fosil yakıtın 5`te biri fiyatına atıktan türetilmiş yakıt (ATY) temin ediyor. İSTAÇ Saha Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Eyyup Demirhan, “24 bin ton alternatif yakıt üretiyoruz. Böylece fabrikaların ihtiyaç duyacağı fosil yakıt ihtiyacını azaltarak ülke ekonomisine katkı sunuyoruz” dedi. 

Son zamanlarda sanayide enerji kullanımına yapılan zamlar tesisleri; üretim için doğalgaz, linyit, kömür gibi fosil yakıtlar yerine alternatif yakıtlara yönlendirdi. Daha ucuz olduğu için tercih edilen atıktan türetilmiş yakıt, geri dönüşümü ekonomik olmayan, kâğıt-karton, kauçuk, plastik, tekstil gibi atıklardan oluşuyor.

İBB iştiraki İSTAÇ da petrol, kömür ve doğal gaz yapılan zamların arından enerji maliyetlerini düşürmek isteyen sanayicilere fosil yakıtın 5`te biri fiyatına atıktan türetilmiş yakıt temin ediyor. Son zamların ardından sanayicilerin atıktan türetilmiş yakıta olan talebinin de hızla attığı bildirildi.

İSTAÇ Saha Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Eyyup Demirhan ve İSTAÇ Endüstriyel Atık Müdürü Bekir Tombul, Eyüpsultan Kemerburgaz`da bulunan ATY Tesisi`nde yaptıkları çalışmalar ile ilgili olarak ANKA Haber Ajansı`na konuştu.

Üretilen alternatif yakıt kalitesinin, atığın içeriğine bağlı olduğuna dikkat çeken Demirhan, “Ayrıca genelde yüksek hacim oranına sahip bu atıklardan ATY üreterek, evsel atıklara karıştırılmasının önüne geçiyoruz. Böylece düzenli depolama sahalarımızın kullanım süreleri artıyor, işletme maliyetlerinden de tasarruf sağlıyoruz” dedi. 

"SANAYİCİMİZE DESTEK AMAÇLI YILDA 24 BİN TON ATIKTAN YAKIT ÜRETİYORUZ" 

Eyyup Demirhan, ATY Tesisi ve tüm dünyanın giderek uzaklaştığı fosil yakıtlara alternatif nitelikteki yakıt üretimi ile ilgili şunları söyledi:

"Bulunduğumuz tesis Eyüp Kemerburgaz`da bulunan ATY tesisimiz. Bu tesisimiz müdürlüğümüz olarak endüstriyel atık müdürlüğüne bağlı olan bir tesistir. Buraya gelen ürünlerimiz geri dönüşümde ekonomik değerleri olmayan kâğıt, karton, plastik, kauçuk ve tekstil bazlı ürünlerdir. Gelen ürünler bu görmüş olduğunuz kırıcılardan geçerek 50 milim çapında bir hacme sahip olacak şekilde çıkar. Çıkan bu ürün de sanayide ve çimento fabrikalarında, kireç fabrikalarında ve termik santrallerde alternatif yakıt olarak kullanılmaktadır. Fosil yakıta göre yüzde 80 daha uygun olduğu için sanayicimizi desteklemek amaçlı bu ürünlerimizi onlarla paylaşıyoruz. Ürünümüzün kalorifik değerleri sanayideki üreticiler için uygun bir seviyededir. Yılda 24 bin ton yakıt üretiyoruz. Böylece fabrikaların ihtiyaç duyacağı fosil yakıt ihtiyacını azaltılarak ülke ekonomisine katkı sunuyoruz."

"ŞU AN ALTERNATİF YAKITA TALEP YAKLAŞIK 5 KAT ARTTI"

İSTAÇ Endüstriyel Atık Müdürü Bekir Tombul da alternatif yakıt talebinin 5 kat arttığına işaret ederek, tesisin çalışmalarıyla ilgili şu ilgileri paylaştı:

"Bu tesisimize sanayiden kaynaklanan, maddesel geri dönüşümü mümkün olmayan yani plastik, tekstil, kauçuk ve benzeri üretim atıkları gelmekte. Fakat bu tarz atıklarımızı kalorifik değeri var. Biz de bu tesiste iki kademeli kırma yapıp ilk kademede 15-20 santim boyutlarına düşünüyoruz. Daha sonra bunun içerisinden istenmeyen malzemeleri metal, taş toprak ve benzeri yakıtlarda istenmeyen maddeleri ayırıyoruz. İkinci aşamada bunu 50 milimin altına yani 5 santimin altında düşürerek sanayinin istediği alternatif yakıt haline getiriyoruz. Alternatif yakıtın kullanıcıları başta çimento fabrikaları, kireç fabrikaları ve termik santraller olabiliyor.  Biz daha çok çimento fabrikaları ile çalışıyoruz. Şu an alternatif yakıta talep yaklaşık 5 kat arttı. Biz de buna istinaden hem vardiya sayımızı hem de yeni yatırımlarımızı planladık. Şu an mevcut tesisimizde yıllık 24 bin tonluk bir üretimimiz var. Talep artışı nedeniyle kapasitemizi artırma gibi bir hedefimiz bulunmakta."

"SANAYİDEN GELEN ATIĞI SANAYİYE BİR DEĞER OLARAK GERİ GÖNDERMİŞ OLUYORUZ"

Bekir Tombul, alternatif yakıtın mevcut fosil yakıtlara göre yaklaşık yüzde 80 daha ucuz olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Ürettiğimiz alternatif yakıt, fosil yakıttan yüzde 80 daha ucuz olduğu için gün geçtikçe talep artıyor. Bu da bize yeni dönemde hem yatırım alanı sağlayacak hem de atıklarımızı değerlendirmiş olacağız ve böylelikle bu atıklar diğer evsel atıklar ile karışıp çöp sahalarına gitmemiş olacak. Bunun bize şöyle de bir tasarrufu oluyor: Aynı zamanda hem atığımızı değerlendirmiş oluyoruz hem de çöple birlikte sahalara gitmediğinden dolayı çöp sahalarında alan tasarrufumuz oluyor. Yani elimizdeki bir değeri gömmemiş oluyoruz. Sanayiden gelen aslında atığı sanayiye bir değer olarak geri göndermiş oluyoruz. Ve böylece ülke ekonomimize katkı sağlamış oluyoruz. Gördüğünüz gibi son aşaması bu şekilde. Bunları buradan araçlara yüklüyor ve sevkiyatını yapıyoruz. Alıcılar da bu şekilde alıp direk fırınlara gönderiyor."

 

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ  

- İSTAÇ SAHA HİZMETLERİ GENEL MÜDÜR YARDIMCISI EYYUP DEMİRHAN VE İSTAÇ ENDÜSTRİYEL ATIK MÜDÜRÜ BEKİR TOMBUL RÖPORTAJLARI 

- FABRİKA İÇERİSİ GENEL GÖRÜNTÜLER 

 

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA