3 Mayıs 2024 Cuma


16:48   BAŞKAN ALİ BOLTAÇ, “BU ŞEHİR HAYALET ŞEHİR OLARAK ANILIYOR AMA BİZ BU ŞEHRİ HAYAL EDİLECEK BİR ŞEHRE DÖNÜŞTÜRECEĞİZ”   15:54   GÜLCAN KIŞ: "MERSİN, SÖZ VERİLİP BİTİRİLEMEYEN PROJELERİN MERKEZİ HALİNE GETİRİLMİŞTİR"   15:21   NUMAN KURTULMUŞ, YENİ ANAYASA İÇİN SAADET - GELECEK GRUBUNU ZİYARET ETTİ   15:02   DEM PARTİ EŞ GENEL BAŞKANLARI, YARIN CHP LİDERİ ÖZEL İLE GÖRÜŞECEK... "ANAYASA TARTIŞMALARINI MUHALEFET KENDİ İÇİNDE DE YAPMALI"   14:27   TOROSLAR BELEDİYE BAŞKANI YILDIZ EMEKÇİLERLE KOL KOLA YÜRÜDÜ   14:19   YENİŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI ABDULLAH ÖZYİĞİT, 1 MAYIS’TA İŞÇİLERLEYAN YANA YÜRÜDÜ   14:07   ÖĞRETMEN ADAYLARI ATAMA BEKLİYOR... EĞİTİM-İŞ GENEL BAŞKANI ÖZBAY: "1 MİLYONA YAKIN ÖĞRETMEN ADAYI VAR. PLANLAMA YAPILMAZSA SORUNLAR GİDEREK ARTACAK"   13:48   YENİ ANAYASA ZİYARETLERİ DEVAM EDİYOR... TBMM BAŞKANI KURTULMUŞ DEM PARTİYİ ZİYARET ETTİ   12:35   MSB: KIDEMLİ BAŞÇAVUŞ MUSTAFA YAŞAR ŞEHİT OLDU   11:53   1 MAYIS`TA TAKSİM`E ÇIKMAK İSTEDİKLERİ İÇİN GÖZALTINA ALINAN 35 KİŞİNİN ADLİYEYE SEVK EDİLMELERİ BEKLENİYOR   11:52   TAKSİM`E ÇELENK BIRAKMALARINA İZİN VERİLMEYEN EMNİYET TEŞKİLATI SENDİKASI: "EMNİYET ÇALIŞANLARI DA EMEKÇİDİR"   10:54   TÜİK 2023 YILI KIRMIZI ET ÜRETİM İSTATİSTİKLERİNİ AÇIKLADI... ET ÜRETİMİ YÜZDE 8,8 ARTARAK 2 MİLYON 384 BİN 47 TON OLARAK TAHMİN EDİLDİ   10:46   KADİRLİLİ EMEKLİ: "10 BİN LİRA MAAŞLA 20 BİN LİRAYA NASIL KURBAN ALACAĞIZ? SÜRÜNÜYORUZ"   10:38   TÜİK: ÇİĞ SÜT ÜRETİMİ 2023 YILINDA YÜZDE 0,4 AZALARAK 21 MİLYON 481 BİN 567 TON OLDU   10:04   ÖMER FETHİ GÜRER, `TAVUKTA İHRACAT SINIRLAMASI`NI DEĞERLENDİRDİ: "ANLIK UYGULAMALARLA SORUNLAR ÇÖZÜLEMEZ"   09:58   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`DEN TARSUS`A SAĞLIKLI YAŞAM DANIŞMA MERKEZİ   09:34   TÜRKER ATEŞ: VATANDAŞ, VERGİSİNİ DE BORÇLANARAK ÖDÜYOR. KARTLA DEVLETE YAPILAN ÖDEMELER ÜÇE KATLANDI   09:24   VAHAP SEÇER, 1 MAYIS`TA İŞÇİLERLE YÜRÜDÜ: “BİZİM İKTİDARIMIZDA EMEKÇİ KARDEŞLERİMİZ BAYRAMI İSTEDİĞİ YERDE KUTLAYACAK”   20:01   ALİ YERLİKAYA: "ÜLKE GENELİNDE DÜZENLENEN 1 MAYIS ETKİNLİKLERİNDE 226 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI"   19:11   YASAKLAR İSTİKLAL CADDESİ`Nİ DE BOMBOŞ BIRAKTI  
 
     
   

GARO PAYLAN: AZINLIKLARIN GAYRİMENKULLERİ ÜZERİNE HAYAL KURAN, YAĞMALAMAK ÜZERE BEKLEYEN BAZI ÇIKAR GRUPLARI VAR


HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, Azınlık Vakıfları Seçim Yönetmeliği 2013 yılında iptal edildiği için dokuz yıldır yönetim değişikliği yapılamayan azınlık vakıflarını gündeme getirdi. İktidarın azınlık vakıflarına da kayyum atadığını söyleyen Paylan, "Kendilerinin yönetici olmasını istediği kişileri yönetimin başında tutmak için kayyumlar atadılar. Şimdi de belli yöneticileri görevde tutmak için maalesef seçimi, onları görevde tutacak şekilde düzenlemek istiyorlar. Bu vahim bir durum" dedi. Paylan, azınlık gayrimenkullerinin kastederek, "Bu gayrimenkuller üzerine hayaller kuran, yağmalamak üzere bekleyen bazı çıkar grupları var. Onlar da belli kişilerin yönetimde kalmasını istiyorlar ki daha rahat yağmalayabilsinler" diye konuştu.

 

Tarih : 12 Nisan 2022 Salı 14:57   Okunma : 409

BERKAY VAROL

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan, Azınlık Vakıfları Seçim Yönetmeliği 2013 yılında iptal edildiği için dokuz yıldır yönetim değişikliği yapılamayan azınlık vakıflarını gündeme getirdi. İktidarın azınlık vakıflarına da kayyum atadığını söyleyen Paylan, "Kendilerinin yönetici olmasını istediği kişileri yönetimin başında tutmak için kayyumlar atadılar. Şimdi de belli yöneticileri görevde tutmak için maalesef seçimi, onları görevde tutacak şekilde düzenlemek istiyorlar. Bu vahim bir durum" dedi. Paylan, azınlık gayrimenkullerinin kastederek, "Bu gayrimenkuller üzerine hayaller kuran, yağmalamak üzere bekleyen bazı çıkar grupları var. Onlar da belli kişilerin yönetimde kalmasını istiyorlar ki daha rahat yağmalayabilsinler" diye konuştu.

Azınlık Vakıfları Seçim Yönetmeliği, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2013 yılında iptal edildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2 Mart 2021 tarihinde İnsan Hakları Eylem Planı`nı açıklarken gayrimüslim cemaat vakıfları yönetim kurullarının oluşturulması ve seçimine ilişkin Vakıflar Yönetmeliği`nde düzenleme yapılacağını söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kasım 2021`de TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`nda, yönetmeliği nisan ayında çıkarılacağını açıkladı. Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy ise Aralık 2021`de, hazırlık çalışmasında son aşamaya gelinen yönetmeliğin nisan ayında çıkarılmasının öngörüldüğünü bildirdi. 

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, yönetmelik olmadığı için dokuz yıldır yönetim değişikliği yapılamayan azınlık vakıflarını TBMM`nin gündemine taşıdı. Bakan Mehmet Nuri Ersoy`un yanıtlaması istemiyle TBMM`ye soru önergesi veren Paylan, ANKA Haber Ajansı`na değerlendirmelerde bulundu. Paylan, azınlık toplulukların nasıl bir yönetmelikle karşılaşacaklarını bilmediklerini söyledi.

“ASLINDA DEMOKRATİK DE YAPILMAYAN SEÇİMLERİ DAHİ ELİMİZDEN ALDILAR”

Türkiye`de geçmişte Ermenilerin, Rumların, Süryanilerin, Yahudilerin binin üzerinde vakfı olduğunu, bugünler de ise bu sayının çok azaldığını söyleyen Paylan, “Geriye çok az sayıda Hristiyan ve Musevi topluluk kaldı. Bunların vakıflarının daha etkin yönetilmesi için bizler cemaat içinde seçimler yaparız. Bu, aynı zamanda demokrasinin bir gereğidir. Maalesef hükümet, bu seçimlerin demokratik bir şekilde olmaması ve bu seçimlerin engellenmesi için elinden geleni yapıyor. Bundan tam dokuz yıl önce, aslında demokratik de yapılmayan seçimleri dahi elimizden aldılar” diyerek hükümeti eleştirdi.

“SEÇİM YAPMAK İSTİYORUZ, ONLAR DİYORLAR Kİ ‘SİZİN NASIL SEÇİM YAPACAĞINIZA BİZ KARAR VERECEĞİZ`”

Seçimlerin daha demokratik olmasını istediklerini belirten Paylan, “Aslında Dimyat`a pirince giderken eldeki bulgurdan da olduk. Seçim hakkımızı elimizden aldılar ve dokuz yıldır bu seçim hakkımızın geri verilmesi için mücadele veriyoruz. Ancak şimdi geldiğimiz noktada bir dayatma ile karşı karşıyayız. Düşünebiliyor musunuz; biz, azınlıklar olarak seçim yapmak istiyoruz, onlar diyorlar ki ‘Sizin nasıl seçim yapacağınıza biz karar vereceğiz. Sizinle istişare etmeyeceğiz, konuşmayacağız`. Defalarca söz verdiler, ipe un serdiler, ertelediler. Şimdi de seçimlerin kendi istedikleri şekilde yapılması için bir dayatma riskiyle karşı karşıyayız maalesef” dedi.

“MAALESEF AZINLIK TOPLUMLARINA DA KAYYUM ATADILAR”

Paylan, dokuz yıl boyunca hükümet tarafından yönetmeliğin çıkarılmamasını, “İktidar, Türkiye`yi bir kayyum rejimi ile yönetiyor. Belediyelere, üniversitelere rektör diye kayyum atıyorlar. Maalesef azınlık toplumlarına da kayyum atadılar. Kendilerinin yönetici olmasını istediği kişileri yönetimin başında tutmak için kayyumlar atadılar. Şimdi de belli yöneticileri görevde tutmak için maalesef seçimi, onları görevde tutacak şekilde düzenlemek istiyorlar. Bu vahim bir durum. Bütün Hristiyan, Musevi topluluklarını toplasanız bir futbol stadyumu dolduramayacak durumda olan topluluklardan bahsediyoruz” diye değerlendirdi.

Azınlık vakıflarına bağlı kilise, okul, havra, hastane gibi kurumlar olduğunu anımsatan Paylan, bunların daha demokratik yönetilmesi için seçim yapmak istediklerini vurguladı.

“BU GAYRİMENKULLERİ YAĞMALAMAK ÜZERE BEKLEYEN BAZI ÇIKAR GRUPLARI VAR”

Paylan, “Ama onlar, kendi kayyumlarının yönetimde kalması için mücadele veriyorlar. Bu da hem demokrasiye büyük bir darbe hem de bu vakıfların etkin yönetilmesinin önünde büyük bir engeldir. Bu da azınlık topluluklarının sahip olduğu kurumların zayıflamasına yol açacaktır. Bunun Türkiye`ye nasıl bir yararı olabilir bilmiyorum ama bence buradaki temel motivasyon, bu yöneticileri yönetimde tutmak. Burada başka bir motivasyon daha var ki o, Türkiye Cumhuriyeti tarihi boyunca Hristiyan ve Musevi malları, bu azınlık vakıflarının yağmalanmıştır. Bizce önemli gayrimenkullere sahip bu vakıflar. Bu gayrimenkuller üzerine hayaller kuran, yağmalamak üzere bekleyen bazı çıkar grupları var. Onlar da belli kişilerin yönetimde kalmasını istiyorlar ki daha rahat yağmalayabilsinler” diye konuştu.

“BUNUN ADINA HESAPLI, KİTAPLI, ŞAİBELİ, ADRESE TESLİM SEÇİM DENİR”

Ermeni bir milletvekili olarak yıllardır yönetmeliğin demokratik olması için mücadele verdiğini söyleyen Paylan, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Yedi yıldır bir milletvekili olarak bu konuda altı bakan eskittim. Hepsine sorularım, baskılarım, muhalefetim oldu bu yönetmeliğin çıkması için. Diğer toplumlar içinde de bu yönetmeliğin çıkması için çok ciddi mücadele veren azınlık temsilcileri var. Bunların hiçbiri şu anda nasıl bir yönetmelik çıkacağını bilmiyorlar. ‘Toplumla görüştük` diyorlar ama yaptıkları görüşmeleri biliyoruz. Sonuç olarak burada esas olan seçmen iradesidir. Toplulukların nasıl bir seçim yapacağını açık, şeffaf bir şekilde bilmesi gerekir. Buna dair görüşlerini açık, şeffaf bir şekilde hükümete, bürokrasiye iletmesi gerekir. Ama onlar, kapalı kapılar ardında belli kişileri görevde tutmak, belli çıkar gruplarının çıkarlarına hizmet etmek için seçim yapmak istiyorlar. Bunun adına da seçim denmez. Bunun adına hesaplı, kitaplı, şaibeli, adrese teslim seçim denir. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Günlerdir ilgili bakana ulaşmaya çalışıyorum, henüz dönmedi. Bu seçim yönetmeliğinin bir dayatma şeklinde çıkmaması için mücadele veriyorum. Mademki seçim bizim seçimimiz, bu seçimde öncelikle bu toplulukların sözünün esas olması gerekir. Elbette burada da hükümetle müzakere etmek gerekir ama ortada bir müzakere yok, dayatma var.”

“BELLİ İNSANLAR BU VARLIKLARI DÜŞÜK KİRA İLE KİRALIYORLAR VEYA PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR”

Garo Paylan, Ermeni, Rum, Süryani, Musevi gibi toplulukların geçmişten geleceğe kendilerine mal bıraktıklarını belirtirken “Atalarımız, bizlere çok önemli varlıklar bırakmışlardı. Bu varlıkların zaten yüzde 90`ı gasp edildi. Biz, geriye kalan yüzde 10`un mücadelesini veriyor, korumaya çalışıyoruz. Yüzde 10`a sahip çıkabilsek ve kira gelirlerini elde edebilsek biz bu okullarımızı ihya ederiz, çocuklarımıza çok daha iyi eğitim verebiliriz. Din insanlarımıza, öğretmenlerimize çok daha iyi maaş verebiliriz. Ama bu varlıklarımız şu anda belli ellerde ve iyi yönetilmiyor. Bu açıdan biz, Ermeni toplumu içinde de bir mücadele verdik ama maalesef bu gayrimenkullerin etkin gelir elde etmesini engelleyen belli yapılar var. Belli insanlar bu varlıkları düşük kira ile kiralıyorlar veya peşkeş çekiliyor” dedi.

“TOPLUMUN GÜÇLENMESİNİ İSTEMEYEN, TAM TERSİNE ZAYIFLAMASINI İSTEYEN BİR ANLAYIŞ VAR”

Demokratik olarak yapılacak seçimlerin bu varlıkların korunmasını ve etkin kullanılmasını sağlayacağını ifade eden Paylan, “Toplum denetimine açılması lazım. Denetime açıldığında yöneticiler değişir, bu gayrimenkuller daha etkin yönetilir. Hak ettikleri kira gelirlerini elde ederler. Bu kira gelirleri ile bu vakıflar yaşlılarına bakar, yoksullarına sosyal destek sağlar, öğrencilerini daha iyi eğitir, ibadethanelerini daha da güzelleştirir, bakımlarını yapar. Böylece toplum güçlenir ama toplumun güçlenmesini istemeyen, tam tersine zayıflamasını isteyen bir anlayış var” diye konuştu.

“DEVLETİN BU KONUDAKİ TAKINTISINI ANLAMIYORUZ”

Paylan, vakıf seçimlerinde olduğu gibi Türkiye`de de demokratik bir seçim mücadelesi verdiklerini belirterek şunları söyledi:

“Demokratik bir seçim olursa demokratik bir Türkiye`ye ulaşabiliriz ve demokrat insanlar yönetime gelebilir diyoruz. Aynı şekilde azınlık topluluklarında da demokratik bir seçim yapılabilirse ancak demokrat kişiler yönetime gelir. Toplum denetimine bu vakıflar açılır ve daha etkin yönetilir. Böylece azınlık toplulukları güçlenirler. Ancak bunu istemeyen bir anlayış var. Devletin bu konudaki takıntısını anlamıyoruz.”

“HAKLARIMIZ GASP EDİLDİ, GELENEKLERİMİZE TECAVÜZ EDİLDİ”

Paylan, Aralık 2019`da Türkiye`deki Ermeni patrik seçimlerini anımsatarak, “Patrik seçimi sürecinde bizim geleneklerimizde olmayan bir dayatma ile karşı karşıya kaldık. Bizim geleneklerimizde olmayan bir şekilde ‘Yalnızca Türkiye`deki iki aday bu seçime katılabilir` dendi. Diğer adayların hakları gasp edildi. Maalesef yaratılan korku iklimiyle Ermeni toplumuna bu dayatıldı. ‘Eğer bunu kabul etmezseniz hiçbir şey elde edemezsiniz, seçim de yapamazsınız` dendi. Korku maalesef hâkim oldu. Haklarımız gasp edildi, geleneklerimize tecavüz edildi bu anlamda. Ben buna muhalefet ettim ama bu korku ikliminde çok da fazla buna ses çıkaran olmadı” diyerek o süreci anlattı.

“BU BİZİM SEÇİMİMİZ; ERMENİLERİN, RUMLARIN SEÇİMİ”

Ermeni, Rum, Musevi gibi toplulukların kendine özgü geleneklerinin olduğuna dikkat çeken Paylan, “Bu bizim seçimimiz; Ermenilerin, Rumların seçimi. Bizim vakıflarımızın seçimi. Bugün Türkiye`de bir holding, 70 bin kişi çalıştırıyor, kendi şirketlerine atadığı yönetim kurulu üyelerini bile kendisi seçebiliyor. Bizlerin seçiminde öncelikle bizlerin sözünün esas olması gerekir. Devlet, burada bir hakem rolü olarak en fazla bu söze bir mühür basabilir” dedi.

“TÜM SİYASİ PARTİLERİN DE BUNA İTİRAZ ETMESİNİ BEKLİYORUZ”

Paylan, yönetmelik konusunda toplumların isteklerinin esas alınması gerektiğini söyledi ve “Bu yapılmadığı sürece, demokratik bir seçimden bahsedemeyiz. Tıpkı patrik seçiminde olduğu gibi dayatma ile karşı karşıya kalma riskimiz var. Buna karşı demokrat insanların biz desteğini ve tüm siyasi partilerin de buna itiraz etmesini bekliyoruz” diye konuştu.

"HASTANE VAKIFLARININ SEÇİM DIŞINDA BIRAKILACAĞI İDDİASI DOĞRU MUDUR"

Garo Paylan, azınlık vakıflarının yönetim kurullarını seçmesine imkan sağlayan yönetmeliğe ilişkin Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy`un yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı`na soru önergesi verdi. Paylan, Ersoy`a, şu soruları yöneltti:

“Azınlık Vakıf Seçim Yönetmeliği`nde de bir dayatma ile mi karşı karşıya kalacağız? Azınlık Vakıf Seçimleri Yönetmeliği`ni neden azınlık toplum temsilcileri ile müzakere etmiyorsunuz? Azınlık Vakıf Seçim Yönetmeliği sürecini neden katılımcı ve şeffaf bir yöntemle yürütmüyorsunuz? Ermeni ve Rum toplumlarının en büyük vakıfları olan hastane vakıflarının seçim dışında bırakılacağı iddiası doğru mudur? Azınlık Vakıf Seçim Yönetmelik taslağını görmek ve görüşlerimizi iletmek istiyoruz. Yönetmelik açıklanmadan bu talebimizi karşılayacak mısınız? Azınlık Vakıf Seçim Yönetmeliği`yle çıkar gruplarının beklentilerinin karşılanacağı iddiaları doğru mudur? Demokratik olmayan yöntemlerle hazırlanan seçim yönetmeliği azınlık toplumları içinde demokrasiyi sağlayabilir mi?”






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA