Malatya İnşaat Mühendisleri Odası Başkan Yardımcısı ve İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlisi Vehbi Aluçlu, Pütürge`de yaşanan depremle ilgili “Pütürge segmentinin yan kollarında da zaman içerisinde büyük olmamak şartıyla depremler meydana geliyor. Çelikhan`da 4,4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bu deprem, Erkenek segmentinde bir öncü deprem olarak karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla bu deprem, ana depremin habercisi anlamına geliyor. Yani deprem kapıda ve risk devam ediyor. Dolayısıyla bu riski minimuma indirecek adımları atmamız gerekiyor" dedi.
Malatya İnşaat Mühendisleri Odası Başkan Yardımcısı ve İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlisi Vehbi Aluçlu, Pütürge`de meydana gelen depremle ilgili açıklama yaptı. Aluçlu, “Bu depremler zaman içerisinde oluyor, olmaya da devam edecek. Bu depremin bir periyodu var. 150 ila 240 yıl gibi bir süre içerisinde enerji birikmesi söz konusu, şu anda 150 ila 240 yıllık sürenin içerisindeyiz. Biriken bu enerji mutlaka boşalacak. Bu enerji Pütürge`de boşaldı fakat ana kolda ana deprem meydana gelmişti, meydana gelen 5,2 büyüklüğündeki deprem yan kollarda meydana gelen depremler. Şu anada Pütürge segmentinin artçı depremleriyle karşı karşıyayız” değerlendirmesinde bulundu.
"BİNALARIN DÖNÜŞÜMÜ BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR"
Malatya`nın üç tarafının faylarla çevrili olduğuna dikkat çeken Aluçlu, şunları söyledi:
"Güneyde Doğu Anadolu Fayı, batıda Malatya Fayı, kuzeyde ise Kuzey Anadolu Fayı`nı görüyoruz. Bu üçgenin içerisinde yaşamak zorunda isek bizim yapı stokunu elden geçirerek, hazırlık yapmamız gerekiyor. Seferberliği depremden önce yapmak zorundayız. Seferberliğin, depremden sonra insanlara yardım etmek şeklinde değil de depremden önce binaların dönüşümü şekilde yapılması gerekiyor. Bunun yaparsak Malatya`yı depreme hazırlarız yoksa depremden sonra bölgeye gidip battaniye dağıtmak, yemek vermek, vatandaşların ihtiyaçlarını karşılamak seferberlik değil. Binaların dönüşümüyle ilgili olan kısım büyük önem taşıyor.”
"ADA BAZLI ÇÖZÜMLER ÜRETMELİYİZ"
Aluçlu, yerel yönetimlerin yapı stokunun envanterini çıkarması gerektiğini ifade ederek, “Olası muhtemel bir depremde yıkılabilecek olan binaların depremden önce yıkılmasını sağlamalıyız. Bunun içinde bir komisyon oluşturulması gerekiyor. Bu komisyon tarafından önce kentteki yapı stokunun envanterini çıkarması gerekiyor. Sonrasında da sağlam olmayan binalar tespit edilecek. Çürük binaları ayırdıktan sonra mutlaka ada bazlı dönüşüm yapmalıyız. Binaları yeniden yaparken mutlaka ada bazlı çözümler üretmeliyiz” dedi.
"DEPREM KAPIDA VE RİSK HALA DEVAM EDİYOR"
Doğu Anadolu Fayı`nın bir bütün olduğuna dikkat çeken Aluçlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bu fay parça parça kırılıyor. Palu, Pütürge, Erkenek, Pazarcık, segmentleri var. Bu segmentler zaman içerisinde enerjilerini boşaltarak devam ediyor. Pütürge segmentinde 6,8 ve 5,7 büyüklüğünde depremler meydana geldi. Bu fayın iki seferde kırılması farklı, bir seferde kırılması farklı. Eğer bir seferde kırılsaydı depremin büyüklüğünü 7,2 olarak bekliyorduk. Ama iki seferde kırıldı ve ilkinde 6,8, ikincisinde ise 5,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Bu depremlerin üzerinden iki yıl geçmesine karşın hala artçı depremler devam ediyor. Pütürge segmentinin yan kollarında da zaman içerisinde büyük olmamak şartıyla depremler meydana geliyor, gelmeye de devam edecek. Bundan sonraki süreçte Malatya`yı Sincik-Çelikhan-Erkenek-Gölbaşı fayı ilgilendiriyor. Bu fay 60-65 kilometre uzunluğunda. Çelikhan`da 4,4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bu deprem, Erkenek segmentinde bir öncü deprem olarak karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla bu deprem, ana depremin habercisi anlamına geliyor. Yani deprem kapıda ve risk devam ediyor. Dolayısıyla bu riski minimuma indirecek adımları atmamız gerekiyor.
"BİR TEK ZAMANI BELLİ DEĞİL"
Bu fay belli, depremi eğer tek seferde kırılırsa 7,2 ila 7 arasında bekliyoruz. Her şey belli ama bir tek zaman belli değil. Zamanını bilmediğimiz bu depreme hazırlık yaparsak, Malatya`yı da depreme hazırlamış oluruz. Buradan sonra bir fay daha var; Gölbaşı`ndan başlıyor Pazarcık ve Türkoğlu`na kadar giden bir fay var. Bu fay, yaklaşık 110 kilometre uzunluğunda bir fay. Bu fay en son 1513 yılında kırılmış. Bu fayda da bir deprem bekleniyor. Bu deprem, önce Erkenek segmentinde de olabilir, Pazarcık segmentinde de olabilir. Normalde bizim beklediğimiz Erkenek segmentinde meydana gelecek olan deprem. Bu deprem Malatya`yı çok etkileyecek. Malatya, depremin olacağı bu yere kuş uçuşu 27 kilometrelik bir mesafede bulunuyor. Sivrice 85-90 kilometre uzaklıktaydı. Dolayısıyla bu fay daha yakın ve depremden daha fazla etkilenme söz konusu. Erkenek segmenti en çok Malatya`yı etkileyecek, Adıyaman`ı etkileyecek be Kahramanmaraş ve Elazığ`da az da olsa etkilenecek."