18 Mayıs 2025 Pazar


15:16   TARSUS BELEDIYE BAŞKANı BOLTAÇ: "19 MAYıS GENÇLIK VE SPOR BAYRAMı`Nı COŞKUYLA, GURURLA VE EN IÇTEN DUYGULARıMLA KUTLUYORUM"   14:20   4. ULUSLARARASı KILIKYA ULTRA MARATONU… MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER: “AMACıMıZ; BINLERCE YıLıN BIRIKIMINI TÜRKIYE`YE VE DÜNYAYA TANıTMAK”   14:02   CHP`NIN, "MILLET İRADESINE SAHIP ÇıKıYOR" MITINGLERININ ALTıNCıSı PENDIK`TE DÜZENLENECEK   13:55   İSKİ`DEN SAZLıDERE IDDIALARıNA YANıT: “KAÇAK YAPıLARA SU VERILMESI MEVZUAT UYARıNCA MÜMKÜN DEĞIL”   12:03   CHP`LI BAKAN, İZMIRLILERI GÜNDOĞDU MEYDANı`NDAKI 19 MAYıS MITINGINE ÇAĞıRDı: "BUGÜN TÜRKIYE`DE GENÇLERIN UMUTLARı YOK EDILMEK ISTENIYORSA; 19 MAYıS`ı BIR DIRENIŞ GÜNÜ GIBI ANLAMAK GEREKIR"   11:50   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER: "GENÇLERIMIZIN VE TÜM MILLETIMIZIN 19 MAYıS ATATÜRK`Ü ANMA, GENÇLIK VE SPOR BAYRAMı`Nı YÜREKTEN KUTLUYORUM"   11:29   ÖZGÜR ÖZEL: “CUMHURIYET`IN IZINDEN HIÇ AYRıLMAYAN TÜRKAN SAYLAN`ı, VEFATıNıN 16`NCı YıLıNDA SAYGı VE RAHMETLE ANıYORUM”   10:34   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, "TARIHI KILIKYA YOLU PROJESI"NI TAMAMLADı   10:01   TALAT DINÇER`DEN, BAKAN URALOĞLU`NA: "KABILELERIN SAHIP OLDUĞU INTERNETI BIZ NEDEN KULLANAMıYORUZ?"   09:28   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER`DEN KIREMITHANE PAZAR YERI`NE ZIYARET   23:33   HATAYSPOR DEPLASMANDA ADANA DEMIRSPOR`U 5-0 MAĞLUP ETTI     22:19   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI TARAFıNDAN KOOORDINE EDILEN 550 KILOMETRELIK TARIHI KILIKYA YOLU YÜRÜYÜŞE AÇıLDı   11:50   ÖMER FETHI GÜRER: "ZIRAI DON BAHÇELERI VURDU, GEÇTI"   11:26   UCM BAŞSAVCıSı KHAN, HAKKıNDAKI SORUŞTURMA SONUÇLANANA KADAR GÖREVINDEN AYRıLDı   11:18   İMAMOĞLU: “POPÜLIST LIDERLER, KENDI POLITIK GÜNDEMLERI UĞRUNA, HER ŞEYI MANIPÜLE ETMEKTEN KAÇıNMıYORLAR”   11:01   "DEĞIŞIM ARIFESINDE ÜNIVERSITE BULUŞMASı"...ÜNIVERSITELERDE ÖZGÜRLÜK VE KATıLıMCı YÖNETIM IÇIN ORTAK ÇAĞRı   10:56   YANKı BAĞCıOĞLU: "TÜRK SILAHLı KUVVETLERI`NIN TEMELININ DISIPLIN, YAPıSıNıN EĞITIM OLDUĞUNU HER TÜRK VATANDAŞı FARKıNDADıR"   10:56   YANKı BAĞCıOĞLU: "TÜRK SILAHLı KUVVETLERI`NIN TEMELININ DISIPLIN, YAPıSıNıN EĞITIM OLDUĞUNU HER TÜRK VATANDAŞı FARKıNDADıR"   10:18   YALÇıN KARATEPE: ``GENÇ IŞSIZLIĞIN YÜZDE 15, GENIŞ TANıMLı IŞSIZLIĞIN YÜZDE 28,5 OLDUĞU BIR ÜLKEDE SIZ NEYIN BAŞARıSıNı KUTLUYORSUNUZ?"   10:17   MERSINLI ÖZEL BIREYLER GELENEKSEL 3. BOCCE TURNUVASı`NDA KıYASıYA YARıŞTı  
 
     
   

CHP KAPATILAN KÖY ENSTİTÜLERİNİ ZİYARET PROGRAMINA ESKİŞEHİR ÇİFTELER İLE BAŞLADI


CHP, 82. kuruluş yıl dönümünde önemine dikkat çekmek için 21 köy enstitüsünü ziyaret programına Eskişehir Mahmudiye Çifteler Köy Enstitüsü ile başladı. CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, “21 köy enstitüsü binası ve arazileri Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından koruma altındadır. Ancak birçoğu harabeye dönüştürülmüş durumdadır. Bundan dolayı 21 köy enstitüsünü yaşatmak, mirasını çağın koşullarına uygun olarak geliştirip, geleceğe taşımak için çıktık yollara” dedi. 

 

Tarih : 16 Nisan 2022 Cumartesi 16:11   Okunma : 445

CHP, 82. kuruluş yıl dönümünde önemine dikkat çekmek için 21 köy enstitüsünü ziyaret programına Eskişehir Mahmudiye Çifteler Köy Enstitüsü ile başladı. CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, “21 köy enstitüsü binası ve arazileri Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından koruma altındadır. Ancak birçoğu harabeye dönüştürülmüş durumdadır. Bundan dolayı 21 köy enstitüsünü yaşatmak, mirasını çağın koşullarına uygun olarak geliştirip, geleceğe taşımak için çıktık yollara” dedi. 

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya başkanlığındaki CHP heyeti, 82. kuruluş yıl dönümünde Türkiye`nin 21 farklı şehrindeki köy enstitüsünü ziyaret ederek incelemelerde bulunmak amacıyla başlatılan programın ilkini gerçekleştirdi. Yıldırım Kaya`nın yanı sıra Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel ve Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer`in bulunduğu heyet, Türkiye`nin ilk köy enstitüsü olan Eskişehir Mahmudiye Çifteler Köy Enstitüsü`nü ziyaret etti. Heyete, Mahmudiye Belediye Başkanı İshak Göndoğan ve CHP İl Örgütü yöneticileri de eşlik etti.

Enstitüde incelemelerde bulunan milletvekilleri, binaların terk edildiğine dikkat çekti. Milletvekillerine eşlik eden vatandaşlar da enstitünün hamamının, misafirhanesinin ve çamaşırhanesinin bulunduğunu, ancak harabe halde olduğunu ifade ettiler.

Mahmudiye Belediye Başkanı İshak Gündoğan, “Köy enstitüleri meşaleydi şimdi söndürdüler bunların eksikliğini biz hissediyoruz. CHP iktidarında köy enstitülerine hak ettiği değeri vereceğiz” dedi.

CHP Eskişehir İl Başkanı Recep Taşel, “İlk 21 tane olan köy enstitüsünün ziyaret programını Eskişehir`den başlatıyoruz" dedi. 

"CUMHURİYETİN İLK ÇOBAN ATEŞİNİN YAKILDIĞI YERDEYİZ"

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, “17 yaş grubunda 549 bin öğrencimiz ne okulda ne işte. Kayıp bir nesilden bahsediyoruz. Bunun sebepleri taşımalı eğitim, ekonomik koşullar nedeniyle çocuklarımızın okulları terk etmesi, biz o yüzden buradayız. Cumhuriyet`in ilk yıllarında ilk çoban ateşinin yakıldığı yerdeyiz” dedi.

Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer de “Köy enstitüleri hayat geçmese bile Türkiye Cumhuriyeti`nin ikinci yüzyıl dediğimiz sürecine bu ruh ışık verecek, aydınlatacak. Atatürk`ün çağdaş laik, akıl yolundaki yolculuğumuzda köy enstitülerine her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var.  

"ÇİFTELER KÖY ENSTİTÜSÜ İLK TOHUMDUR"

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya ise şunları söyledi:

"Ziyaret ettiğimiz Çifteler Köy Enstitüsü köy öğretmeni yetiştirmek için 1937 yılında çıkartılan 3238 sayılı Köy Öğretmenleri Kanunu kapsamında ‘eğitmen kursu` olarak açılmış, daha sonra köy enstitüsü olarak eğitime devam etmiştir. İlk öğrencilerini ise Ankara ve Tunceli`den almıştır. 1947 yılına kadar 8675 eğitmen yetiştirilmiştir. 

Çifteler Köy Enstitüsü ilk kurulan köy enstitüsüdür, yani ilk tohumdur. Birçok köy enstitüsünün binaları yok edilmişken bu binalar ayakta duruyor. O dönem, köy enstitülerinin kuruluşuna karşı çıkan anlayış ‘Ölü doğan bir projedir, Köylüyü köyde tutma çabasıdır` diyerek amansız bir mücadele başlatmış; sonunda da 1954 yılında köy enstitülerini kapatmıştır.

“O GÜN KÖY ENSTİTÜLERİNİ KAPATAN ANLAYIŞ, BUGÜN DE 20 BİN KÖY OKULUNU KAPATMIŞTIR”

O gün köy enstitülerini kapatan anlayış, bugün de 20 bin köy okulunu kapatmıştır. Okulu kapatılan, öğretmeni olmayan köyler boşalmış; tarım, hayvancılık bitme noktasına gelmiştir. Köylerimiz bugün boş, ıssız, insansızdır; çocuk seslerinden mahrum kalmıştır. Domatesi, biberi, patlıcanı taneyle aldığımız, ekmeğe 10 lira ödediğimiz bugün dönüp geriye baktığımızda “Eğitim içinde üretim, üretim içinde eğitim…” anlayışını hayata geçiren, modern tarımı köylünün ayağına getiren köy enstitülerinin kapatılmasının ne büyük kayıp olduğunu daha net görüyoruz. 21 köy enstitüsü binası ve arazileri Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından koruma altındadır. Ancak birçoğu harabeye dönüştürülmüş durumdadır. Bundan dolayı, 21 köy enstitüsünü yaşatmak; mirasını çağın koşullarına uygun olarak geliştirip, geleceğe taşımak için çıktık yollara.”

Çifteler Köy Enstitüsü`nün öğretmen okuluna dönüştürüldükten sonra müdürlüğünü yapan Faik Dikmen, enstitülerden kendilerine kalan geleneği öğretmen okulunda devam ettirdiklerini anlattı. Öğretmen okulunda okuyan başka bir vatandaş ise, “Bu enstitüye ait 2 bin dönüm arazi var. Orada da tarım yapıyorlar. Oradan ürettiklerini hem kendileri tüketiyorlar. Hem de Van Erciş Köy Enstitüsü`ne buradan buğday götürüyorlar” dedi.

PROGRAM 18 HAZİRAN`DA HASANOĞLAN KÖY ENSTİTÜSÜ İLE SONA ERECEK

CHP heyeti, 21 köy enstitüsünü ziyaret programını 18 Haziran`da Ankara Hasanoğlan Köy Enstitüsü`yle tamamlayacak. Hasanoğlan Köy Enstitüsü Amfisi`nde, “Dünden Bugüne Köy Enstitüleri ve Laik Eğitim Mücadelemiz” başlıklı bir çalıştay düzenlenecek. Yapılan çalışmalar daha sonra raporlaştırılarak kamuoyuna açıklanacak.






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA