10 Eylül 2025 Çarşamba


16:46   İSTANBUL BAROSU DAVASıNDA TARIHI SAVUNMA: TURGUT KAZAN’DAN HUKUK MANIFESTOSU   16:40   GÜRSEL TEKIN’DEN SESSIZ VEDA: “TÜRKIYE’NIN GERÇEK GÜNDEMIYLE MEŞGUL OLUN”   15:07   12 DEV ADAM’A MERSIN’DEN TAM DESTEK: MARINA’DA YARı FINAL HEYECANı   15:05   ÖZGÜR ÖZEL: BIZ SANDıĞı TEK ADAMLARDAN SÖKE SÖKE ALDıK, TEK ADAMA VERMEYECEĞIZ   14:57   BAŞKAN YıLDıZ: “İDMAN YURDU’NU KENTIN SAHIPLENDIĞI BIR TAKıM HALINE GETIRMELIYIZ”   14:55   ECE SEÇKIN’DEN ADALET BAKANLıĞı’NA ÇAĞRı   14:48   “ŞEKER”IN UMUT YOLCULUĞU: HATAY’DAN MERSIN’E UZANAN BIR KURTULUŞ HIKAYESI   10:12   TARıMSAL KALKıNMAYA 32 BIN METRE BORU: ERDEMLI’DEN ÜRETICIYE KARARLı DESTEK   01:03   CHP 102 YAŞıNDA: SEÇER’DEN BIRLIK, ADALET VE UMUT MESAJı   16:18    TARSUS BELEDIYESI’NDEN ORTAK AKıLLA HIZMET ATAĞı   16:16   AKDENIZ ZABıTASı, YOĞUN ŞIKAYETLERE NEDEN OLAN “KUŞ PAZARı”Nı KALDıRDı   16:15   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI İLE KADıNLAR DIREKSIYONDA, KARIYER YOLUNDA   16:13   MEZITLI BELEDIYESI’NIN ÜCRETSIZ PSIKOLOG VE DIYETISYEN HIZMETI   16:11   TOROSLAR’A 5 PARK MÜJDESI   16:09   YENIŞEHIR BELEDIYESINDEN EVLILIKTE SAĞLıKLı ILETIŞIM EĞITIMI   21:33   LOJISTIKTE YENI ÇAĞ: ŞEHIR İÇI TESISTE HıZ, VERIM VE SÜRDÜRÜLEBILIRLIK YARıŞı   21:13   GOLDEN GLOBAL’DAN DIJITAL ATıLıM: 190 ÜLKEYE SANIYELER İÇINDE PARA TRANSFERI   16:52   “KıZKALESI’NDE KUM, FILE VE KÜRESEL REKABET”   16:22   BAŞKAN V. ŞENER’DEN YENI EĞITIM-ÖĞRETIM YıLı MESAJı   15:52   GÜRSEL TEKIN: “CHP’YI PARÇALAMAYA ÇALıŞANLARA GEÇIT YOK!”  
 
     
   

MERSİN BÜYÜKŞEHİR DESTEKLEDİ, ÇALTIBOZKIRLILAR ÜRETTİ 


Mersin Büyükşehir Belediyesi`nin desteklediği Çaltıbozkır Üretim ve Pazarlama Kooperatifi, 3 yıl içerisinde üretim alanını genişleterek Belediye`ye lavanta fidesi satacak kapasiteye ulaştı. 

 

Tarih : 3 Ağustos 2022 Çarşamba 11:54   Okunma : 410

Mersin Büyükşehir Belediyesi`nin desteklediği Çaltıbozkır Üretim ve Pazarlama Kooperatifi, 3 yıl içerisinde üretim alanını genişleterek Belediye`ye lavanta fidesi satacak kapasiteye ulaştı. 

Emekli öğretmen Mehmet Asım Özçalık`ın 2018 yılında Çaltıbozkır Derneği`ni kurması üzerine, içlerinde gazetecilerin ve ev kadınlarının da bulunduğu Dernek üyeleri; lavanta yetiştiriciliği kursuna katıldı. Dernek üyelerinin Büyükşehir Belediyesi`ne başvurarak lavanta fidesi istemesi üzerine; Belediye tarafından Çaltobozkırlılara 5 bin adet lavanta fidesi hibe edildi. İlk etapta fideleri yetiştirip başarılı sonuçlar elde eden Çaltırbozkır Derneği üyeleri, bir sonraki aşamada Çaltıbozkır Üretim ve Pazarlama Kooperatifi`ni kurdu. Kooperatif üretime başladıktan 3 yıl sonra, Belediye`ye fide satacak kapasiteye ulaştı. 

Dikilen 5 bin lavanta fidesiyle önemli bir üretim başarısı sağladıklarını belirten Çaltıbozkır Derneği Başkanı Mehmet Asım Özçalık, şöyle konuştu:

“Bu dikimde çok başarılı olduk, çok verimli oldu. Bu sahaya halkımızın ilgisi arttı. Bu ilgi sonucunda Mersin Büyükşehir Belediyesi, bize distilasyon tesisi hediye etti. Bu tesis ile kendi ürettiğimiz ürünleri, çiçekleri, sadece lavanta değil; ardıç, defne, köknar, kekik ve benzeri 10 çeşit ürünün burada buhar sistemiyle, yağ çıkarımını yapıyoruz.” 

Sadece Silifke ve Çaltıbozkır yöresinin değil, Gülnar ve Mut çevresinden yapılan bitkisel üretimlerin de kooperatiflerine gelmeye başladığını kaydeden Özçalık, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Onların da yağ çıkarımlarını yapıyoruz. Kooperatif olunca diğer sistemlerden, kişilerden, özel kuruluşlardan daha uygun şekilde hizmet vermeye başladık. İlgi ve alaka giderek artıyor. Başlangıçta 5-10 dönüm civarında bir sahada üretime başlamışken, bugün 100 dönüme ulaşan lavanta sahamız var. 30-40 dönüm civarında kekik sahamız var. Halkımızın da desteği ve ilgisi de giderek artmakta. Bize bu desteği veren Mersin Büyükşehir Belediyesi`ne katkılarından dolayı müteşekkiriz. İlerleyen zamanlarda çok daha ciddi çalışmalarla, çok daha fazla destekler alacağımıza inanıyoruz.”

Çaltıbozkır Köyü`nde yaşayan herkesin günden güne kendilerine daha fazla destek ve katkı sunduğunu söyleyen Çaltıbozkır Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Başkanı Hatice Gülcan Yüksel ise şunları söyledi:

“Tesisimizde 11 çeşit yağ üretiyoruz. Buradan elde ettiğimiz lavanta yağından sabun, kese, kolonya, mum, lokum, oda spreyi yapıyoruz. Gelirimizin bir kısmı ile üniversitede okuyan 8 öğrenciye burs veriyoruz. Eski okullarımızın tadilatını yaptırıyoruz. Bir tanesini müzeye dönüştürdük, bir tanesini kütüphaneye dönüştürdük. 6 okulumuz daha var. Üretime tüm köy halkının dahil olmasını istiyoruz. Özellikle kadınlar, üretim ve etiketleme aşamasında bize yardımcı oluyorlar. Biz bunu ilk başta alternatif tarım olarak düşünmüştük. Çok temiz bir tarım. Az su istiyor, az bakım istiyor. Görseli güzel, turizm açısından çok iyi. Lavanta bahçelerini görmek isteyen yerli ve yabancı, çok sayıda turist ağırlıyoruz.”  

 

 

 

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA