9 Mayıs 2024 Perşembe


23:19   MİLLİ EĞİTİM BAKANI TEKİN, YARIN ARALARINDA EĞİTİM-İŞ VE EĞİTİM-SEN`İN DE OLDUĞU SENDİKA BAŞKANLARIYLA `EĞİTİMDE ŞİDDET`İ GÖRÜŞECEK   22:46   TBMM GENEL KURULU`NDA “SÖZ VERME” TARTIŞMASI… SAKIK: DÜŞMANCA TAVRINIZDAN SIKILDIK, BİÇER KARACA: DÜŞMANCA TAVIR NİTELEMESİNİ KABUL ETMEM   22:05   MADAM MARTHA KOYU İHALESİ YARGI SÜRECİNE RAĞMEN YAPILDI, ADALILAR TEPKİLİ   21:47   CUMHURİYET GAZETESİ, 100. YILINI KUTLUYOR... IŞIK KANSU: "TÜRKİYE CUMHURİYETİ YAŞADIKÇA CUMHURİYET GAZETESİ DE YAŞAYACAKTIR"   21:03   ÖZGÜR KARABAT: "AKP İKTİDARI AÇISINDAN ENFLASYON BİR FIRSAT, VATANDAŞ AÇISINDAN İSE BİR DERT"   20:57   ÖZGÜR ÖZEL: "ATANAMAYAN ÖĞRETMENLERİ, MÜLAKAT MAĞDURLARINI, ÇAĞDAŞ EĞİTİM TALEP EDENLERİ 18 MAYIS`TA SARAÇHANE MEYDANI`NA BEKLİYORUZ"   20:08   İBB TEFTİŞ KURULU, 5 YAŞINDAKİ EDANUR GEZER`İN ÖLÜMÜYLE İLGİLİ SORUŞTURMAYI TAMAMLADI: AĞAÇ A.Ş. PERSONELİNE İHRAÇ, PARK VE BAHÇELER DAİRE BAŞKANLIĞI BİRİM YÖNETİCİLERİNE KINAMA CEZASI ÖNERİLDİ   19:37   TBMM`DE CHP VE AKP ARASINDA "AKRABA ATAMALARI" TARTIŞMASI... GÜNAYDIN`DAN ŞAHİN USTAYA: "TROLLERİN PEŞİNE BİR GRUP BAŞKANVEKİLİ DÜŞMEZ"   19:23   DEM PARTİ`DEN SAADET PARTİSİ`NE ZİYARET: "TÜRKİYE`NİN MÜZAKEREYLE, DİYALOGLA ÇÖZEMEYECEĞİ BİR SORUNU OLMADIĞINA İNANIYORUZ"   19:12   ADALET BAKANI TUNÇ: "9`UNCU YARGI PAKETİ HENÜZ TAMAMLANMADI, HAZIRLIKLAR DEVAM EDİYOR"   19:06   TARSUS BELEDİYESİ EMLAK, ÇEVRE TEMİZLİK VE İLAN REKLAM VERGİ BORCUNDA SON ÖDEME 31 MAYIS   18:36   TOROSLAR ZABITASI “TARTI KONTROL NOKTASI” TAM NOT ALDI   18:27   BAŞKAN BOLTAÇ, MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ TARAFINDAN DÜZENLENEN MUHTARLAR BULUŞMASI PROGRAMINA KATILDI   18:19   GAZETECİ YAMAN KAYA`YA SİLAHLI SALDIRIDAN YARGILANAN ŞAHISLAR TUTUKSUZ YARGILANMAK ÜZERE SERBEST BIRAKILDI   18:14   DEPREMDE YIKILAN SELİM KÖSE APARTMANI`NDA YAKINLARINI KAYBEDEN AVUKAT, ADALET NÖBETİNDE: "DAVA DOSYALARINDA ADALET ARAMAYI BIRAKTIK, DEPREMİ UNUTTURMAYIN, BİZE DESTEK OLUN"   18:09   AYŞE ATEŞ`İN SAVCILIK İFADESİNDE "MHP" VE "ÜLKÜ OCAKLARI" ONLARCA KEZ GEÇERKEN, İDDİANAMEDE HİÇ YER ALMADI   18:04   RİZE İDARE MAHKEMESİ`NDE BUGÜN ÇAMLIHEMŞİN AYDER YAYLASI`NIN İMAR PLANLARINA KARŞI AÇILAN DAVALARIN DURUŞMALARI YAPILDI   18:01   İSTANBUL TABİP ODASI YENİ YÖNETİMİ GÖREV DAĞILIMI YAPTI   17:11   ERKAN BAŞ`TAN `SİYASETTE YUMUŞAMA` ELEŞTİRİSİ   17:05   301 MADENCİNİN YAŞAMINI YİTİRDİĞİ SOMA FACİASINDA KAMU GÖREVLİLERİ YARGILANMAYA BAŞLADI. AİLELER ADALET İSTEDİ: “BİR NEBZE ADALET PEŞİNDEYİZ AMA 10 YILDAN BERİ BULAMADIK  
 
     
   

ZEHİRSİZ SOFRALAR PLATFORMU: TARIM ZEHİRLERİ SEBEBİYLE YILIN İLK YARISINDA AB`DEN TÜRKİYE KAYNAKLI 259 BİLDİRİM YAPILDI


Zehirsiz Sofralar Platformu, tarım zehirleri sebebiyle 2022 yılının ilk yarısında Avrupa Birliği`nden (AB) Türkiye kaynaklı 259 bildirim yapıldığını açıkladı. Platform, eldeki verilerin gerekli önlemlerin alınmadığını, denetimlerin yeterli ve uygun bir şekilde yapılmadığını ortaya koyduğunu belirtti.

 

Tarih : 9 Ağustos 2022 Salı 12:21   Okunma : 276

Zehirsiz Sofralar Platformu, tarım zehirleri sebebiyle 2022 yılının ilk yarısında Avrupa Birliği`nden (AB) Türkiye kaynaklı 259 bildirim yapıldığını açıkladı. Platform, eldeki verilerin gerekli önlemlerin alınmadığını, denetimlerin yeterli ve uygun bir şekilde yapılmadığını ortaya koyduğunu belirtti.

Zehirsiz Sofralar Platformu, tarım zehirlerinde rekor artış olduğu bilgisini paylaştı. Platform, artan zehir rakamlarına dair, “Pestisit, yani tarım zehri kalıntısı sebebiyle 2021 yılında AB ülkelerinden yapılan Türkiye kaynaklı 372 bildirim ile önceki üç yılın ortalamasının yaklaşık üç katına çıkarak rekor kırıldı. 2022 yılının henüz ilk yarısında ise bu bildirimlerin sayısı 259`a ulaştı. Kalıntı bildirimlerindeki artış eğilimi, geçen yıl kırılan rekorun da aşılabileceğini gösteriyor. Üstelik bildirimlere göre yasaklı madde tespiti de hâlâ devam ediyor. Bütün bu veriler, gerekli önlemlerin alınmadığını, denetimlerin yeterli ve uygun bir şekilde yapılmadığını ortaya koyuyor” bilgilendirmesinde bulundu.

Zehirsiz Sofralar Platformu`ndan yapılan açıklamada daha sonra şu değerlendirmeler yapıldı:

“DENETİM SONUÇLARININ ŞEFFAFLIKLA PAYLAŞILMAMASI ENDİŞE YARATIYOR: Tarım ve Orman Bakanlığı, pestisit kalıntıları konusunda iç pazarda denetimler yapıyor. Ancak denetim sonuçlarının taklit ve tağşiş yapıldığı kesinleşen gıdalarda olduğu gibi şeffaflıkla paylaşılmaması ve ihraç edilen ürünlerde pestisit kaynaklı bildirimlerin artması, iç pazara sunulan ürünlerde daha fazla pestisit bulunabileceğine dair tüketicilerde endişe yaratıyor.

TESPİT EDİLEN PESTİSİTLER ENDİŞE VERİCİ: AB Gıda ve Yemler İçin Hızlı Alarm Sistemi (Rapid Alert System for Food and Feed-RASFF), Türkiye`den ihraç edilen limon, greyfurt, biber, mandalina, portakal, nar, asma yaprağı, ayva, domates, karpuz, maydanoz, üzüm, armut, kabak, patlıcan, yeşil fasulye ve keçi boynuzu zamkında limit üstü pestisit kalıntısı tespit etti.

KALINTILAR KISIRLIĞA, ÜREME SAĞLIĞI BOZUKLUKLARINA VE KANSERE NEDEN OLUYOR: AB`nin tespit ettiği bazı pestisit aktif maddelerin, ABD Çevre Koruma Ajansı (Environmental Protection Agency-EPA) ve Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (The International Agency for Research on Cancer-IARC) tarafından muhtemel kanserojen ve AB ve Japon Kimyasalların Sınıflandırılması ve Etiketlenmesi İçin Küresel Uyumluluk Sistemi (GHS) tarafından kısırlığa, üreme sağlığı bozukluklarına ve kansere neden olduğu belirtiliyor. Ayrıca, GHS tarafından solunduğunda ölümcül etkilere yol açan, toprak ve su için yüksek derecede toksik olduğu kanıtlanan ve EPA tarafından arılar için oldukça zararlı olduğu belirtilen maddeler de bu pestisitler arasında yer alıyor. 

DIŞ PAZARDA İTİBAR KAYBI, İÇ PAZARDA ENDİŞE HAKİM: Avrupa Komisyonu, 2019 yılında, Türkiye`den gelen limon, yeşil biber, nar ve asma yaprağında tespit edilen tarım zehirleri sebebiyle bu ürünlerin daha sık analiz edilmesine karar verdi. Tarımsal üretim potansiyeli yüksek olan Türkiye, ihraç ürünlerinde pestisit kullanıldığının uluslararası ölçekte ortaya konması ile ticari itibarını kaybediyor.

2022`NİN İLK YARISINDA 249 ÜRÜNDE LİMİT ÜSTÜ PESTİSİT KALINTISI TESPİT EDİLDİ: AB RASFF portalında yayınlanan 2020 yılına ilişkin raporun tehlike ve ürün kategorisine göre yapılan değerlendirmesinde, 2020 yılında en çok bildirim yapılan 10 konu başlığının üçünde Türkiye`nin adı geçiyor. Bu bildirimlerin sebebinin 190 parti meyve ve sebzede pestisit, 58 parti meyve ve sebzede aflatoksin ve 38 parti tohum, kabuklu yemiş ve türevi ürünlerde aflatoksin tespiti olduğu görülüyor. 2022`nin ilk yarısına bakıldığında, limit üstü pestisit kalıntısı tespit edilen meyve ve sebze sayısı 249 ile 2020 yılını çoktan aşmış durumda.

BİLGİLER HALKIN ERİŞİMİNE AÇIK DEĞİL: Bakanlık yetkilileri tarafından Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi`ne (GGBS), ülke genelindeki tüm gıda ve yem işletmeleri, bu işletmelere yönelik denetimler, alınan numuneler, numunelerin analiz sonuçları, işletmelere uygulanan idari cezalar, yaptırımlar, ithalat ve ihracat kayıtları gibi bilgiler giriliyor. Ancak bu bilgiler halkın erişimine açık değil. Avrupa`da olduğu gibi ülkemizde de GGBS verilerinin halkın erişimine açılmasını talep eden Zehirsiz Sofralar Platformu, son dönemde rekor seviyeye ulaşan kalıntılı ürünlere ilişkin halkın endişelerinin giderilmesi gerektiğini vurguluyor."






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA