Gazetemize konuşan Adnan Gündoğdu, "Türkiye gibi ülkelerde, geri kalmış ülkelerde başkanlık sisteminin, yani güçlerin tek elde toplanmasını çok sakıncaları var. Güçler arasındaki kuvvetler ayrılığı ilkesi gereğince olması gereken o güçler arası denge, başkanlık sisteminde başkan lehine, yani yürütme lehine; yasama aleyhine bozuluyor. Yargının yürütme üzerindeki etkileri zayıflıyor. Çünkü başkan, yargının bütün üyelerini atayan tek kişi, yasamada da tek belirleyici oluyor hemen hemen. Ayrıca başkanın yanında bakan olarak belirlediği, atadığı kişilerin meclise karşı, yasamaya karşı sorumlulukları yok. Dolayısıyla denetim mekanizmasının zayıf olduğu, bir anlamda "Dediğim dedik çaldığım düdük" anlayışının egemen olduğu bir sistem Türkiye'ye dayatılıyor." şeklinde konuştu.
"TÜRKİYE PARLAMENTER SİSTEMLE YÖNETİLMELİDİR"
"Bugün Cumhurbaşkanı kavramı artık kalktı. Tabii bir de şunun altını çizmek istiyorum, referandumda bunlar ne diyorlardı: "Yok ya başkanlık sistemi falan değil Cumhurbaşkanlığı sistemi" şimdi, yemin ettikten sonra, daha meclisten çıkarken ne dedi "Hayır bana Cumhurbaşkanı demeyin Başkan diyin artık." dedi. Niye çünkü başkanlık sistemi bunun adı. Ve şimdi itiraf ediyorlar başkanlık sistemini biz getirdik diye." konuşan Adnan Gündoğdu, "Umarım Türkiye demokrasisi açısından bu çok büyük yaralar açmaz ki açacağı konusunda ciddi endişelerimiz var. Çünkü 16 yıllık geçmişiyle AKP'ye baktığımızda daha dün bir bugün iki Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde bir pankart astı diye öğrenciler tutuklanmaya başladı ama öte yandan bilmem ne Arap ülkesinde şeyh öldü diye yas ilan eden bir Türkiye. Kendi hatasından kaynaklı 24 insanın öldüğü bir tren kazası yaşandı, beyefendi bugün geziye gidiyor. Yani bu kadar keyfi bir yönetim anlayışını göreceğiz, izleyeceğiz.
Umarım Türkiye kısa zamanda bu yanlışından döner, umarım Türkiye demokrasi mücadelesinden daha fazla geri kalmaz ve önümüzdeki süreçte bu halk gereğini yapar. Ama ben demokrasiye inanan bir insanım, demokratik yolla bu yanlışların düzeltilmesi lazım. Türkiye parlamenter sistemle yönetilmelidir, parlamenter sistem daha demokratiktir, daha güçler ayrılığı ilkesine uygundur ve Atatürk bu işleri çok iyi bilen bir insan olarak parlamenter sistem ile başkanlık sistemini arayış içerisindeyken Atatürk; başkan olun, tek lider olun şeklindeki teklifine, "Ben diktatör olmak istemiyorum." diyerek karşı çıkmıştır. Parlamenter sistemi getirilmesinin nedeni, cumhurbaşkanının meclis tarafından seçilme yönteminin nedeni, Türkiye'de diktatörlüğe girecek bir süreci önlemektir, başından tedbir almaktır. Atatürk'ün bile istemediği yetkiler Maalesef bugün tek adama verilmiştir ve Türkiye demokrasisi çok şey kaybetmiştir. Ama umarım tez zamanda Türkiye yeniden parlamenter demokrasiye dönmek için gerekli adımları yapar." ifadelerinde bulundu.