28 Temmuz 2025 Pazartesi


15:57   TÜRKIYE BELEDIYELER BIRLIĞI BAŞKAN VEKILI SEÇER: "BIZIM BELEDIYECILIK ANLAYıŞıMıZıN IKTIDARı RAHATSıZ ETME SEBEBI; SOSYAL BELEDIYECILIKTE GÖSTERDIĞIMIZ BAŞARı"   15:52   CAN ATALAY’DAN ORMAN YANGıNLARıNA TEPKI   15:39   "EV HAPSI" KALDıRıLAN ABDURRAHMAN TUTDERE, ANNE VE BABASıNı ZIYARET ETTI   15:34   CHP KADıN KOLLARı GENEL BAŞKANı ASU KAYA’DAN KADıN CINAYETLERINE SERT TEPKI   15:29   BURSA’DAKI ORMAN YANGıNıNA ILIŞKIN 1 KIŞI GÖZALTıNA ALıNDı...   07:18   "KORKU - 19 MART OPERASYONU VE ÖNCESI" BELGESELI YOUTUBE’DA YAYıMLANDı   01:26   SEÇER: “GELECEĞIMIZ AŞURE GIBI BEREKETLI OLSUN”   21:26   SILIFKE’DE ÇıKAN ORMAN YANGıNıNA BÜYÜKŞEHIR EKIPLERI MÜDAHALE EDIYOR    21:20   CHP’NIN CUMHURBAŞKANLıĞı ADAY OFISI AÇıLıYOR... ÖZGÜR ÖZEL: TENCERESI KAYNAMAYAN MILLET KARARıNı VERMIŞ, BUNLARı GÖNDERECEK   20:40   TİP, EHP VE TÖP’TEN TÜSİAD ÖNÜNDE EYLEM: MILYONLARCA EMEKÇIYE SABıR ÖĞÜTLEYENLERE DIYECEK TEK SÖZÜMÜZ VAR. BIZDE SABıR DA DAYANACAK GÜÇ DE KALMADı"   19:50   MANSUR YAVAŞ: "HUKUK, DEMOKRASI OLMADıĞı ZAMAN EKMEK OLMUYOR, FAIZLER, ENFLASYON ARTıYOR, FAKIRLIK OLUYOR"   19:45   DILEK İMAMOĞLU: BUGÜN BURADA HEP BERABER HAYKıRıYORUZ, EVET ADALET, HUKUK, ÖZGÜRLÜK ISTIYORUZ   18:52   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’IN KıYAFET EVLERI ÇOCUKLARı BEKLIYOR   18:50   BERKAY GEZGIN: CHP’NIN CUMHURBAŞKANLıĞı ADAY OFISI AÇıLıŞı GELECEĞIMIZ IÇIN ÇOK ÖNEMLI BIR ADıM OLACAK   18:40   MURAT KARAYALÇıN: "HEP BIRLIKTE CUMHURBAŞKANı ADAYıMıZı ESKI GENEL MERKEZIMIZDEN SELAMLAYACAĞıZ"   17:55   CHP’NIN CUMHURBAŞKANLıĞı ADAY OFISI AÇıLıYOR... HIKMET ÇETIN: "BERABER ÇALıŞACAĞıZ, ELIMDEN GELEN NE VARSA YAPACAĞıM"   11:07   ‘KÖY BIZIM, ŞENLIK BIZIM’ ETKINLIKLERININ YENI DURAĞı ÇAMLıYAYLA OLDU   11:03   İKI ASKERIN SıVı KAYBıNA BAĞLı ÇOKLU ORGAN YETMEZLIĞINDEN ŞEHIT OLMASı... CHP’LI BULUT: BU ÖLÜMLERDEN KIM SORUMLUYSA HESABıNı VERMELI   09:36   MSB: İSKENDERUN’DA RAHATSıZLANARAK HASTANEYE KALDıRıLAN ER KARAMAN VE ER ERDOĞAN ŞEHIT OLDU   18:03   BÜYÜKŞEHIR İLE MERSIN DENIZI ATıKLARDAN ARıNıYOR  
 
     
   

MİTHAT SANCAR`DAN MUSA ANTER DAVASININ DÜŞÜRÜLMESİNİN ARDINDAN, ADLİYE ÖNÜNDE AÇIKLAMA: “CEZASIZLIK, BU ÜLKEDE DERİN BİR DEVLET POLİTİKASIDIR”


HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, gazeteci ve yazar Musa Anter`in öldürülmesine ilişkin yargılamanın zaman aşımı gerekçesi ile düşürülmesi kararı sonrasında, Ankara Adliyesi önünde; “Cezasızlık, bu ülkede derin bir devlet politikasıdır; siyasal kültürün ihtiyaç duyulduğunda devreye sokulan sabit bir unsurudur” açıklamasını yaptı. Dava sonrasında Adliyenin yan kapısından çıkan ve yapılan açıklamaya destek vermek isteyen bir grup polis tarafından engellendi.

 

Tarih : 21 Eylül 2022 Çarşamba 22:15   Okunma : 292

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, gazeteci ve yazar Musa Anter`in öldürülmesine ilişkin yargılamanın zaman aşımı gerekçesi ile düşürülmesi kararı sonrasında, Ankara Adliyesi önünde; “Cezasızlık, bu ülkede derin bir devlet politikasıdır; siyasal kültürün ihtiyaç duyulduğunda devreye sokulan sabit bir unsurudur” açıklamasını yaptı. Dava sonrasında Adliyenin yan kapısından çıkan ve yapılan açıklamaya destek vermek isteyen bir grup polis tarafından engellendi.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar; 20 Eylül 1992 tarihinde Diyarbakır`da öldürülen gazeteci- yazar Musa Anter`in öldürülmesine ilişkin yargılamanın zaman aşımı gerekçesiyle düşürülmesi yönündeki kararın ardından Ankara Adliyesi ana kapısı önünde açıklama yaptı. Sancar, şu değerlendirmeleri yaptı:

“BU DAVA DEVLET İÇİNDE ÖRGÜTLENMİŞ, SİYASİ BİR KARAR İLE PLANLANMIŞ CİNAYETLER SERİSİNDEN BİRİDİR”

“Musa Anter`in katledilmesi dosyasında sürpriz bir karar çıkmadı. Beklendiği gibi zaman aşaması dolaysıyla dava düşürüldü. Bunun, iki açıdan açıklanması, değerlendirilmesi gerekiyor. Birincisi, hukuki açı; diğeri, hukuki açı. Aslında mahkeme zaman aşımı kararı vermek zorunda değildi. Çünkü, bu cinayet sıradan bir eylem olarak görülemezdi. Bu, devlet içinde örgütlenmiş, siyasi bir karar ile planlanmış cinayetler serisinden biridir. İnsanlar karşısında suç kapsamında kabul edilmesi gerekiyor. Evrensel hukuk böyle emrediyor. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve bu sözleşmeyi uygulayan AİHM içtihatları da böyle bir karar vermeyi gerektiriyordu ama mahkeme bunları dikkate almadı. 30 yıllık zaman aşımı dolduğunu belirterek davayı düşürdü.

“CEZASIZLIK, BU ÜLKEDE DERİN BİR DEVLET POLİTİKASIDIR”

Bugün, yargının içinde bulunduğu durumun başka bir karar imkân vermesini de beklemek herhalde fazlasıyla iyimserlik olurdu. Uzun süredir cezasızlık politikasının bütün benzer davalarda zaman aşımı bahanesiyle hayata geçirildiğine birlikte tanık oluyoruz. Cezasızlık, bu ülkede derin bir devlet politikasıdır; siyasal kültürün ihtiyaç duyulduğunda devreye sokulan sabit bir unsurudur. Cezasızlık; devlet suçlarının, devlet ile bağlantılı suçlarının devlet içindeki örgütlenmeler tarafından işlenen suçların örtülmesinin bir yöntemidir. Evet, AKP-MHP iktidarı da kendisinden önceki dönemlerin bu kültürünü sahiplenmiş, bu politikasını kararlı bir şekilde hayata geçirmeye devam etmektedir. Bugün bu davalar, Musa Anter davası ve bundan önce başka davalar bu şekilde düşürüldüğüyse bunda iktidarın cezasızlık politikasını en ileri boyutlara taşıması belirleyici rol oynamaktadır. Bu iktidar, başka alanlarda da cezasızlık politikasının yayılmasını sağlamıştır, uygulamaları ile bu toplumda bir suç imparatorluğunun ortaya çıkmasına yol açmıştır. Bizler, bu davaların peşini bırakmayacağız. Cezasızlık politikası, bir tahakküm ve sindirme aracıdır. İktidardakilerin, devlet içindeki güçlerin muhalefeti ve toplumu sindirme politikasının etkili bir yöntemidir. Bu iktidar da bu yöntemi her alanda hayata geçirmeye devam ediyor.

“BU DAVALARIN, BU ŞEKİLDE DÜŞÜRÜLMESİ HAKİKAT VE ADALET MÜCADELESİNE ENGEL OLMAYACAKTIR”

Musa Anter davasında bütün gerçekler ortadadır. İtiraflar en üst düzeyde devlet görevlileri tarafından yapılmıştır. Meclis Araştırma Komisyonu`nda yapılan çalışmalar rapora dönüşmüş ve orada da bütün bağlantılar bu cinayetin işlenmesine giden süreçten, bu cinayetin işlenmesinde rol alanlar açıkça yazılmıştır, yer almıştır. Bütün bu gerçeklere rağmen, her şey çıplak şekilde ortada olmasına rağmen davanın 30 yılda bitirilmemiş olması, hukuki gerekçelerle asla açıklanamaz. Tam tersine politik bir tercihin son derece net bir yansıması ile karşı karşıya. Bu davaların, bu şekilde düşürülmesi hakikat ve adalet mücadelesine engel olmayacaktır. İktidar hakikat peşinde koşanların, adalet isteyenlerin sesini kısmak için her yönteme başvurmaktadır.

“HAKİKAT MÜCADELESİNİN BİTMEYECEĞİNİ, ADALET ARAYIŞININ BÜYÜYEREK DEVAM EDECEĞİNİ BURADAN HERKESE DUYURMAK İSTİYORUZ”

Bugün, İstanbul`da Cumartesi Anneleri`nin maruz kaldığı saldırı da aynı zihniyetin ve politikanın ürünüdür. Cumartesi Anneleri de faili meçhuller ve kayıplar konusunda hakikat ve adalet mücadelesini kararlılıkla sürdürdükleri için her türlü engellemeye, baskıya, şiddete maruz kalmaktadırlar. Hakikat mücadelesinin bitmeyeceğini, adalet arayışının büyüyerek devam edeceğini buradan herkese duyurmak istiyoruz. Bu dosyalar, bugün kapatılmış olabilir, yargısal süreçlerin bundan sonraki aşamalarından da farklı kararların çıkmasını şu anda, bu şartlar altında beklemekte iyimser bir konu ama bu şartlar değişecektir.  Bu suç imparatorluğunu cezasızlık politikası ile büyüten rejim değişecektir. Bu suçlar da yer alan devlet içindeki çeteler, onların siyasi haramileri ve işbirlikçileri, onların suçlarını örtülmesinde rol oynayan her kademedeki görevliler bu rejim değiştiğinde adalet mücadelesinin sonuçları ile mutlaka yüzleşmek zorunda kalacaklar.

“BU ÜLKE ADALET İÇİN YENİ BİR BAŞLANGIÇ MÜCADELESİNİ YÜRÜTENLERİN BAŞARI HİKAYESİNİ YAKIN ZAMANDA MUTLAKA GÖRECEKTİR”

Bu ülke, demokrasi için, adalet için ve hakikat için yeni bir başlangıç mücadelesini yürütenlerin başarı hikayesini yakın zamanda mutlaka görecektir. Bu sayfayı bütün demokrasi güçleri birlikte açacaktır. Bu suçlar ile ilgili hakikati de adaleti de sağlayacak yeni bir inşayı mutlaka başaracaktır. Ape Musa`nın katledilmesi davasının bu şekilde sonuçlanması Ape Musa`nın sesinin bizlere bizden sonraki kuşaklara hakikatin ve mücadeleyi telkin eden, bizlere bunu görev olarak yükleyen duruşunu, mirasını ve sesini sahiplenmeyi de emretmektedir. Evet, Ape Musa`nın sesini de mirasını da yaşatacağız. Hakikat ve adalet mücadelesinde bizlere bıraktığı bu değerler yol gösterici olacaktır.”  

AÇIKLAMAYA KATILMAK İSTEYEN VATANDAŞLARA POLİS MÜDAHALESİ

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve HDP Milletvekilleri Fatma Kurtulan, Kemal Peköz, Rıdvan Turan ve basın danışmanları ile Musa Anter`in oğlu Dicle Anter`in; Adliyenin ana kapısından çıkışlarına izin verildi. Ancak duruşmayı takip eden diğer yurttaşlar Adliyenin C kapısına yönlendirildi. C kapısından çıkan yurttaşlara, ana kapı önündeki basın açıklamasına gitmek istemeleri üzerine polis tarafından müdahale edildi. Çevik kuvvet ekipleri, yurttaşları kalkanlarla alandan uzaklaştırdı.

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA