2 Mayıs 2025 Cuma


09:44   TAKSIM ABLUKASı YAKLAŞıK 24 SAAT SONRA KALDıRıLDı   09:40   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER, 1 MAYıS KORTEJINDE EMEKÇILERLE OMUZ OMUZA YÜRÜDÜ: “BU HÜKÜMETE ITIRAZıMıZ VAR”   09:14   ADıYAMAN BELEDIYE BAŞKANı TUTDERE: “BEN DE BU KENTE HIZMET EDEN BIR IŞÇIYIM”   01:58   BOLU KARTALKAYA`DAKI YANGıN FACIASıNDA ÇALıŞANLARıN OTOPARKA INEREK ARAÇLARı ÇıKARTTıĞı GÖRÜNTÜLER ORTAYA ÇıKTı   01:01   SAĞLıK BAKANı MEMIŞOĞLU: MERKEZ VE TAŞRA TEŞKILATıNDA GÖREVLENDIRILMEK ÜZERE 15 BIN 342 SÖZLEŞMELI PERSONEL ALıMı GERÇEKLEŞTIRILECEK     23:57   CHP`NIN KONYA MITINGI ÖNCESI TANıTıM ARACıNıN GEÇIŞI SıRASıNDA HAVAYA ATEŞ AÇıLMASıYLA ILGILI IKI KIŞI GÖZALTıNA ALıNDı   23:33   CHP`LI MURAT ÇAN: İKTIDAR STAJ VE ÇıRAKLıK MAĞDURLARıNA BIR AYRıMCıLıK YAPTı VE ONLARı GÖRMEZDEN GELDI   23:32   GÖKAN ZEYBEK: RANT PROJESI, KANAL İSTANBUL PROPAGANDASıNıN EN BAŞAT SAVUNUCULARıNDAN BIRI TRT`DIR   23:27   ALI BABACAN: TRT MILLETIN VARLıĞıDıR, ADIL BIR YAYıNCıLıK POLITIKASı IZLEMEK ZORUNDADıR. HAKKıMı HELAL ETMIYORUM   23:03   MUĞLA`DA IPTAL EDILEN PROJE GENELGEYLE GERI DÖNDÜ: BODRUM BARAJı YENIDEN GÜNDEMDE   22:52   ADALET BAKANı TUNÇ, KAPSAMLı EĞITIM SÜRECINI BAŞARıYLA TAMAMLAYAN 7 BIN 591 INFAZ VE KORUMA MEMURUNUN GÖREVINE BAŞLADıĞıNı BILDIRDI   22:50   CHP, 1 MAYıS`TA GÖZALTıNA ALıNAN YURTTAŞLARıN SÜRECINI TAKIP EDIYOR... ÖZGÜR KARABAT: HIÇ KIMSEYI YALNıZ BıRAKMAYACAĞıZ   22:27   CHP`NIN KONYA MITINGI ÇALıŞMASıNA SILAHLı SALDıRı... ERHAN ADEM: KURŞUNLA SUSTURAMAYACAKSıNıZ   22:26   MERSIN`DE 1 MAYıS KUTLAMASıNDA `BOZKURT IŞARETI` KAVGAYA NEDEN OLDU   21:51   CHP`LI İNAN AKGÜN ALP, TAKSIM MEYDANı YASAĞıNı TBMM GÜNDEMINE TAŞıDı   21:41   23 NISAN`DA CHP`NIN OTOBÜSÜNÜ KULLANAN ŞOFÖRE ADLI KONTROL... GÖKAN ZEYBEK, "İKTIDARıN TAMAMEN ŞIRAZESI KAYMıŞTıR"   20:58   ÖZGÜR ÖZEL:  TRT MILLETINDIR. O EKRANı MILLETE KAPATıP YALANLARA VE IFTIRALARA AÇANLARı BIR GÜN HATıRLANMAK ÜZERE MILLETIMIZE HAVALE EDIYORUM   20:57   CHP`NIN OTOBÜS ŞOFÖRÜ GÖKHAN GÜLYURT ADLI KONTROL ŞARTıYLA SERBEST BıRAKıLDı   20:08   CHP`LI BULUT: GENEL MERKEZIMIZIN EMEKTAR OTOBÜS ŞOFÖRÜ GÖKHAN KARDEŞIMIZI TUTUKLAMA TALEBIYLE MAHKEMEYE SEVK ETMIŞLER. BIRAZ INSAF, BIRAZ AKıL, BIRAZ VICDAN   20:01   ALI YERLIKAYA: 1 MAYıS ETKINLIKLERI KAPSAMıNDA 409 KIŞI GÖZALTıNA ALıNDı  
 
     
   

EKMUD YÖNETİM KURULU ÜYESİ DOÇ. DR. PARLAK: KUDUZ, DOĞRU AŞI UYGULAMASI YAPILDIĞINDA ÖNLENEBİLİR BİR HASTALIKTIR


Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanları Derneği (EKMUD) Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Emine Parlak, 28 Eylül Dünya Kuduz Günü`nde, Sağlık Bakanlığı verilerine göre geçen yıl 250 bin 375 kuduz riskli temas durumu oluşurken kuduz olgu sayısının 3 olduğunu belirtti. Parlak, “Kuduz, klinik belirtileri geliştikten sonra geri dönüşü söz konusu olmayan ve ölümle sonuçlanan, ancak kuduz riskli temas sonrası doğru aşı uygulaması yapıldığında önlenebilir bir hastalıktır. Belirlenen günlerde mutlaka aşı yaptırılmalıdır. Şüpheli bir temas durumunda yara bol su ile mümkün olan en kısa sürede yıkanmalıdır” dedi.

 

Tarih : 28 Eylül 2022 Çarşamba 10:09   Okunma : 225

Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanları Derneği (EKMUD) Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Emine Parlak, 28 Eylül Dünya Kuduz Günü`nde, Sağlık Bakanlığı verilerine göre geçen yıl 250 bin 375 kuduz riskli temas durumu oluşurken kuduz olgu sayısının 3 olduğunu belirtti. Parlak, “Kuduz, klinik belirtileri geliştikten sonra geri dönüşü söz konusu olmayan ve ölümle sonuçlanan, ancak kuduz riskli temas sonrası doğru aşı uygulaması yapıldığında önlenebilir bir hastalıktır. Belirlenen günlerde mutlaka aşı yaptırılmalıdır. Şüpheli bir temas durumunda yara bol su ile mümkün olan en kısa sürede yıkanmalıdır” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 2007 yılında, ilk kuduz aşısını geliştiren Louis Pasteur`ün ölüm tarihi olan 28 Eylül`ü Dünya Kuduz Günü olarak ilan etti. Dünya Kuduz Günü`nün amacı, hastalığın öneminin anlaşılması, farkındalık oluşturulması ve ortak hareket etmek. 1885 yılında Louis Pasteur tarafından kuduz aşısı bulunmasına rağmen hastalık görülmeye devam ediyor.

EKMUD Yönetim Kurulu Üyesi ve Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Üyesi Doç. Dr. Emine Parlak, Dünya Kuduz Günü dolayısıyla ANKA Haber Ajansı`nın sorularını yanıtladı. Doç. Dr. Parlak, kuduzun çok eski viral bir hastalık olduğunu ve hayvanlardan insanlara bulaştığını belirterek şunları söyledi:

“BU HASTALIK İNSANLARA HAYVAN ISIRMASI VE VİRÜS TAŞIYAN SALGILARIN BÜTÜNLÜĞÜ BOZULMUŞ DERİ VE MUKOZALARDAN GİRMESİ İLE BULAŞIR”

“Kuduz; kurt, tilki, yarasa ve çakal gibi yabani memeliler ile köpek, kedi, inek, eşek ve keçi gibi hayvanlarda görülmektedir. Bu hastalık insanlara hayvan ısırması ve virüs taşıyan salgıların bütünlüğü bozulmuş deri ve mukozalardan girmesi ile bulaşır. Daha nadir, organ nakli ve laboratuvardan hava yolu ile olabilir. Geri kalmış ve gelişmekte olan ülkelerde köpeklerden insana bulaşma, tüm kuduz olgularının yüzde 90`nını oluşturmaktadır. Köpekler, dünyanın büyük bir kısmında kuduz bulaşmasında en önemli aracılardır. Aşısı yapılmamış kedi ve köpekten hastalığı kapmak mümkündür. Kuduz olan hayvanın hareketlerinde değişiklikler, sinirlilik, korkaklık ve saldırganlık görülebilir. Genelde ısırma isteği bulunur. Ağzında yutma güçlüğüne bağlı salya akması, felçler ve kasılmalar olabilir. Bu hayvanlardan uzak durmalı ve en kısa sürede il/ilçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine haber verilmelidir. Evcil hayvanlara kuduz aşısı yaptırmak koruyucudur.

“ŞÜPHELİ BİR HAYVAN TARAFINDA ISIRILDINIZ, TIRMALANDINIZ YA DA TEMAS ETTİĞİNİZ DURUMLARDA DERHAL BİR ACİL SERVİSE BAŞVURMAK GEREKİR”

Şüpheli bir temas durumunda yara bol su ile mümkün olan en kısa sürede yıkanmalıdır, basınçlı bol su ile veya hortumu sıkarak yapılmalıdır. Bu, virüs geçişini azaltmada en etkili yöntemdir. Sabun ile yıkama yapılabilir. Povidon-iyodin gibi bir antiseptik de kullanılabilir. Şüpheli bir hayvan tarafında ısırıldınız, tırmalandınız ya da temas ettiğiniz durumlarda derhal bir acil servise başvurmak gerekir. Temas sonrası aşı yaptırmak gerekecektir. Evcil hayvan sahipleri yılda bir kuduz aşısı yaptırmalıdır. Vahşi hayvanlara temas edilmemelidir. Hayvanlar ile çalışan veya kuduzun yaygın olduğu ülkelere seyahat edecek kişiler, öncesinde aşı olabilir. Bu durumlarda bile ısırılma olursa ek doz aşı ya da serum ihtiyacı için doktora başvurulmalıdır.

“KUDUZ, DOĞRU AŞI UYGULAMASI YAPILDIĞINDA ÖNLENEBİLİR BİR HASTALIKTIR”

Hastadan sağlık çalışanına veya evde yaşadığı kişiye çevresel yüzeyler yoluyla bulaşma bugüne kadar bildirilmemiştir. Hastanede bakım veren kişilerin veya hasta yakınlarının hasta tarafından ısırılma, tırmalanma veya salyasının teması ile bulaşma olasıdır. İnsanlarda kuduz belirtileri ateş, boğaz ağrısı, baş ağrısı, mide bulantısı, sinirli, aktif davranmak, deride karıncalanmalar, su korkusu, kollarda ve bacaklarda zayıflık görülebilir. Etkili bir tedavisi yoktur. Bu nedenle en önemli amacımız önlemek olmalıdır. Hasta bir kez klinik hastalık belirtileri gösterdiğinde, ilerleyici beyin tutulumu ve ölüme yol açar. Kuduz, klinik belirtileri geliştikten sonra geri dönüşü söz konusu olmayan ve ölümle sonuçlanan, ancak kuduz riskli temas sonrası doğru aşı uygulaması yapıldığında önlenebilir bir hastalıktır. Belirlenen günlerde mutlaka aşı yaptırılmalıdır. Çok acil bir durumdur.

“2021 YILINDA 250 BİN 375 KUDUZ RİSKLİ TEMAS DURUMU OLMUŞTUR”

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 2021 yılında 250 bin 375 kuduz riskli temas durumu olmuştur. Aynı yıl kuduz olgu sayısı 3`tür.  Enfeksiyon hastalıkları içinde en yüksek vaka ölüm oranına sahiptir. DSÖ, her yıl dünyada kuduzdan 59 bin kişinin hayatını kaybettiğini tahmin etmektedir.  Özellikle Asya ve Afrika kıtalarında hastalık ve ölüm yaygın görülmektedir.”






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA