13 Mayıs 2024 Pazartesi


16:51   MERSİN MİLLETVEKİLİ KIŞ, OTİZMLİ ÇOCUKLARIN VE AİLELERİNİN SESİ OLDU   16:34   CAN ATALAY`DAN SOMA İÇİN SİLİVRİ`DEN MEKTUP   15:58   MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİNİN YAŞAM ALANINDA "ELEKTRİK" TEHLİKESİ...    14:50   MSB: "PENÇE KİLİT OPERASYONU BÖLGESİNDE ÇOK SAYIDA SİLAH, MÜHİMMAT VE MALZEME ELE GEÇİRİLDİ"   13:51   TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ BAŞKAN ÜNEY: "ÜLKEMİZ CARİ SAĞLIK HARCAMALARINA OECD ÜLKELERİNE GÖRE EN DÜŞÜK PAY AYIRAN ÜLKEDİR"   13:20   ÖZGÜR ÖZEL SOMA`DA… “SOMA’DAKİ EN GARİBAN İNSANIN YÜZÜ GÜLMEDEN HİÇBİRİMİZİN YÜZÜ GÜLMEYECEK”   12:59   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ`NDEN GÜLNAR`IN TANITIMINA DESTEK   12:34   ARZU ÇERKEZOĞLU: SOMA`DA 10 YILDIR ADALET YOK   12:15   SEZGİN TANRIKULU`NDAN 13 MAYIS`IN "MADEN İŞÇİSİNİN CAN GÜVENLİĞİ GÜNÜ" İLAN EDİLMESİ İÇİN KANUN TEKLİFİ   12:10   TARSUS’TA HAYVAN HAKLARI GÜNDEMDE: 1. SOKAK HAYVANLARI ÇALIŞTAYI İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI!   11:51   CHP MEZİTLİ İLÇE BAŞKANI YILMAZ’DAN EŞİTLİK VURGUSU   11:46   YENİŞEHİR BELEDİYESİNİN ATÖLYE TEMELLİ EĞİTİMLERİ DEVAM EDİYOR   11:17   ANNE VE BABALARA LGS UYARISI   09:57   9 İŞÇİNİN LİÇ YIĞINI ALTINDA KALDIĞI FACİANIN YAŞANDIĞI İLİÇ`TE İKİ KIZ KARDEŞ 90 GÜNDÜR BABALARINDAN GELECEK HABERİ BEKLİYOR   09:57   MERSİN BÜYÜKŞEHİR ŞEHİR TİYATROSU KURSİYERLERİ, İZLEYİCİ KARŞISINA ÇIKMAK İÇİN GÜN SAYIYOR   09:45   MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKANI TUNCER`DEN KADIN ÜRETİCİ PAZARI`NA ‘ANNELER GÜNÜ` ZİYARETİ   09:44   301 MADENCİNİN YAŞAMINI YİTİRDİĞİ SOMA FACİASININ ÜZERİNDEN 10 YIL GEÇTİ...   16:22   BAŞKAN ÖZER, ESENYURTLU ANNELERLE BİR ARAYA GELDİ   16:21   CHP ÇORUM MİLLETVEKİLİ TAHTASIZ, ALPAGUT`TA EYLEM YAPAN İŞÇİLERE DESTEK VERDİ: "EMEKTEN ALINTERİNDEN YANAYIZ"   15:47   ZÜBEYDE HANIM, ANNELER GÜNÜ`NDE İZMİR`DE ANIT KABRİ BAŞINDA ANILDI  
 
     
   

ÖMER FETHİ GÜRER: “490 BİN TON BUĞDAY TOHUMUNUN YALNIZCA 89 BİN TONUNU TİGEM VERİYOR. BUĞDAYIN 5`TE 1 TOHUMU TİGEM DIŞINDAN SAĞLANIYOR"


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Sayıştay raporlarına yansıyan bilgilere göre yıllık 490 bin ton buğday tohumunun yalnızca 89 bin tonunu artık Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) veriyor. Yani buğdayın 5`te 1 tohumu TİGEM dışından sağlanıyor. Çiftçilerimizin daha iyi kalitede verim alacakları tohum geliştirilmedikleri görülüyor. Güneydoğu Anadolu`da Ceyhan 99 adıyla üretilen buğday dışında İç ve Orta Anadolu`da, Trakya`da da TİGEM`in üretimini geliştirecek buğday tohumunu üretmesi şart. Çünkü çiftçimiz bu anlamda girdilerdeki sağlanacak desteklerle gelişebilir” dedi.

 

Tarih : 9 Ocak 2023 Pazartesi 11:16   Okunma : 346

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Sayıştay raporlarına yansıyan bilgilere göre yıllık 490 bin ton buğday tohumunun yalnızca 89 bin tonunu artık Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) veriyor. Yani buğdayın 5`te 1 tohumu TİGEM dışından sağlanıyor. Çiftçilerimizin daha iyi kalitede verim alacakları tohum geliştirilmedikleri görülüyor. Güneydoğu Anadolu`da Ceyhan 99 adıyla üretilen buğday dışında İç ve Orta Anadolu`da, Trakya`da da TİGEM`in üretimini geliştirecek buğday tohumunu üretmesi şart. Çünkü çiftçimiz bu anlamda girdilerdeki sağlanacak desteklerle gelişebilir” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Sayıştay raporlarına göre Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü`nün (TİGEM) Anadolu ve Trakya`da üreticilere hitap edecek çeşitte buğday tohumunu üretmediğini söyledi. Gürer konuya ilişkin şöyle konuştu:

“Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), 1926 yılından beri ülkemizde tarımın gelişmesi için çalışmalar sürdürüyor. Son yıllarda ise TİGEM değiştirildi. 35 çiftliğinin 18 tanesi özel sektöre kiralandı. Verimli arazileri olan bu çiftlikler kiralandıktan sonra 17 çiftlikte çalışmalarını sürdürüyor. Bu çiftliklerde özellikle tohum ıslahı yönünde çalışmalarda bulunuyor. Bu bağlamda ülkemizde buğday tohumu içinde TİGEM uzun yıllar önemli bir üretim alanı oldu. Son yıllarda ise TİGEM`in buğday tohumu üretiminde Güneydoğu Anadolu dışında İç ve Orta Anadolu dışında Trakya`yı ıslahatçılarla, daha çok ithalatçılara bıraktığı görülüyor. Ceyhan 99 türünde bir ürünle yalnızca Güneydoğu Anadolu`da pazar bulduğu ortaya çıktı. Sayıştay raporlarına yansıyan bilgilere göre yıllık 490 bin ton buğday tohumunun yalnızca 89 bin tonunu artık TİGEM veriyor. Yani buğdayın beşte bir tohumu TİGEM dışından sağlanıyor. Çiftçilerimizin daha iyi kalitede verim alacakları tohum geliştirilmedikleri görülüyor. Bunun geliştirilmesi şart, Güneydoğu Anadolu`da Ceyhan 99 adıyla üretilen buğday dışında İç ve Orta Anadolu`yla, Trakya`da da TİGEM`in üretimini geliştirecek buğday tohumunu üretmesi şart. Çünkü çiftçimiz bu anlamda girdilerdeki sağlanacak desteklerle gelişebilir.

"SUDAN`DA KURULAN ŞİRKETE İKİ YILDA 800 BİN LİRALIK AKTARIM SAĞLANMIŞ"

TİGEM Sudan`da, Nijer`de, Endonezya`da gidip tarımı geliştirme çalışmaları yapıyor. Oysa ülkemizde bu bağlamda yapması gerekli çok iş var. Sudan`da kurulan şirkete iki yılda 800 bin liralık aktarım sağlanmış oysa bu kaynaklar ülkemizde kullanılmalı. Yurt dışında tarımı geliştirme yerine, ülkemizde tarımı geliştirecek çalışmaların yapılması ihtiyaç durumunda, o nedenle TİGEM gibi çiftçiye destek için kurulmuş kuruluşların ülkemizdeki sorunlara eğilmesi, buğdayın tohum çeşidini geliştirip verim alınacak, İç ve Orta Anadolu`yla, Trakya`da sonuç verecek buğday tohumunu geliştirmesi beklentidir. Sayıştay raporunda da ifade edildiği gibi, yalnızca Ceyhan 99 ile Güneydoğu Anadolu`da buğday tohum pazarında yer almak yerine TİGEM, İç Anadolu`da, Orta Anadolu`da, Trakya`daki tahıl ambarı, tahıl deposu olan bu bölgelerde üretimi artıracak tohumları üretme çalışmalarında bulunmalıdır."

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA