26 Kasım 2025 Çarşamba


17:07   CHP 39’UNCU OLAĞAN KURULTAY’A GIDIYOR... CUMHURBAŞKANLıĞı ADAY OFISI TÜZÜĞE EKLENECEK   14:39   GAZETECI FATIH ALTAYLı’YA 4 YıL 2 AY HAPIS CEZASı VERILDI   14:35   TRUMP VE ZELENSKI, RUSYA-UKRAYNA BARıŞ GÖRÜŞMELERINE HAZıRLANıYOR; WITKOFF ISE GELECEK HAFTA MOSKOVA’DA PUTIN ILE GÖRÜŞECEK   14:34   ANTALYA BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı MUHITTIN BÖCEK HASTANEYE KALDıRıLDı   14:32   KADıN DAYANıŞMA KOMITESI ÜYESI KADıNLAR MEYDANLARı DOLDURDU: "ŞIDDET IKTIDARıNıZı YıKACAĞıZ"   10:32   “KADıNLAR YAŞASıN DIYE İSTANBUL SÖZLEŞMESI YAŞATıLMALı: DR. ŞEVKIN’DEN TBMM’DE ÇARPıCı MESAJ”   09:25   “MERSIN, İKLIM LIDERLIĞINDE ZIRVEYE TıRMANıYOR: CDP’DE ‘A’ NOTUYLA DÜNYA SAHNESINDE”   17:36   ŞANLıURFA ADLIYE SARAYı’NDA PATLAMA… VALI ŞıLDAK: “TEKNIK YÖNÜYLE INCELENIP PATLAMANıN SEBEBI ORTAYA KONULACAK”   17:33   ŞANLıURFA ADALET SARAYı’NDA PATLAMA   17:32   CHP KADıN KOLLARı GENEL BAŞKANı KAYA: "BU IKTIDARıN POLITIKASı KADıNLARı KORUMAK DEĞIL, KADıNLARı SUSTURMAK"   17:28   ÖZGÜR ÖZEL’DEN 25 KASıM MESAJı: “İKTIDARA GELDIĞIMIZDE, KADıNA YÖNELIK ŞIDDETE KARŞı ATıLMASı GEREKEN ADıMLARı CESARETLE ATACAĞıZ”   17:25   2026 BÜTÇESI PLAN VE BÜTÇE KOMISYONU’NDA… KADıNLARıN ŞIDDETI ANLATTıKLARı MEKTUPLARı VEREN CHP’LI KAYA’YA BAKAN TUNÇ’TAN “ŞOV YAPMA” TEPKISI   10:30   TARSUS’TA DÜŞÜNCE ŞÖLENI: 5. FELSEFE FESTIVALI GERÇEKLEŞTI   01:01   SEÇER: “MERSIN’IN BÜTÇESI GÜÇLÜ, HIZMETLERIMIZ KARARLı – 2026’DA YATıRıMLAR DAHA DA ARTACAK”   16:30   TOROSLAR BELEDIYE BAŞKANı ABDURRAHMAN YıLDıZ’DAN 25 KASıM MESAJı   16:25   MEZITLI BELEDIYE BAŞKANı TUNCER, “GELECEĞIMIZ ÖĞRETMENLERIN EMEĞIYLE ŞEKILLENIYOR”   16:23   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’IN EMEKTAR ÖĞRETMENLERINDEN, BAŞKAN SEÇER’E ZIYARET   15:01   ULUSLARARASı AKDENIZ SINEMALARı BULUŞMASı BAŞLıYOR   14:55   CHP’LI KıŞ: "BU ÜLKEYI EŞITLIKLE, ADALETLE, CESARETLE KADıNLAR AYAĞA KALDıRACAK"   14:54   CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL: “ÖĞRETMENLERIN HAK ETTIKLERI DEĞERI GÖRECEKLERI GÜNLER ÇOK YAKıN”  
 
     
   

TÜED: 5 BİN LİRALIK EMEKLİ İKRAMİYESİNDEN YARARLANAMAYAN ÇİFTÇİ SAYISI 1 MİLYON 629 BİN 730


Türkiye Emekliler Derneği (TÜED), çalışan emeklilerle birlikte Çiftçi Kayıt Sistemi`ne (ÇKS) kayıtlı 1 milyon 629 bin 730 emekli ile 17 özel banka bünyesindeki sandıklar üzerinden emekli olan yaklaşık 150 bin kişinin de 5 bin liralık ikramiyeden yararlanamadığını belirterek, bu vatandaşların yeni düzenleme beklediğini duyurdu.

 

Tarih : 15 Kasım 2023 Çarşamba 17:01   Okunma : 299

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED), çalışan emeklilerle birlikte Çiftçi Kayıt Sistemi`ne (ÇKS) kayıtlı 1 milyon 629 bin 730 emekli ile 17 özel banka bünyesindeki sandıklar üzerinden emekli olan yaklaşık 150 bin kişinin de 5 bin liralık ikramiyeden yararlanamadığını belirterek, bu vatandaşların yeni düzenleme beklediğini duyurdu.

TÜED Basın Sözcüsü M. Emin Tangören imzasıyla yapılan açıklamada, bir defaya mahsus emeklilere verilen 5 bin liralık ödeme dolayısıyla milyonlarca vatandaşın mağdur olduğu belirtildi. Açıklamada şunlara yer verildi:

"2 Kasım 2023 tarih ve 32357 sayılı Resmi Gazete`de yayınlanan, 7464 Sayılı Kanun`un 20. maddesi ile Sosyal Güvenlik Kurumu`nca, 2023 yılı 1 ekim ödeme döneminde emekli aylığı alanlara dosya bazında 5 bin TL tutarında (dul-yetim aylığı alanlara ise hisseleri oranında) bir defaya mahsus olmak üzere bir ödeme yapılması öngörülmüştü. Geçtiğimiz günlerde yapılan bu ödemelerin; sadece çalışan-çalışmayan emekliler ayrımını gündeme getirdiğini düşünürken, ödenecek kişi sayısını daha da düşürecek başkaca ayrımlar yapıldığı da ortaya çıktı.

Kısaca ÇKS olarak bilinen Çiftçi Kayıt Sistemi`ne üye olmuş vatandaşlarımız da bu ödemeden yararlanamamıştır. TZOB yetkililerinin açıklamalarına göre ÇKS`ye kayıtlı çiftçilerimizin yüzde 75`i emeklidir. Yine, Ziraat Odaları Bilgi Sistemi`ne (ZOBİS) göre çiftçi kayıt sistemine kayıtlı 2 milyon 172 bin 974 vatandaşımız bulunmaktadır. Bu durumda 5 bin TL`lik ikramiyeden yararlanamayan emekli çiftçi sayısı 1 milyon 629 bin 730`dur.

"YENİ BİR YASAL DÜZENLEME YAPILMALIDIR"

Diğer taraftan, çiftçilerin ve çalışan emeklilerin dışında, 17 özel banka bünyesindeki sandıklar üzerinden emekli olan yaklaşık 150 bin kişi de 5 bin TL ikramiyeden yararlanamamıştır.  Bütün bunlar yetmiyormuş gibi sayıları 4 milyon 157 bin 70`i bulan dul ve yetimlerimiz de ancak yüzdelik hisseleri oranında bu ikramiyeden faydalanabilmişlerdir. Yani 5 bin TL`yi tam olarak alamamışlardır. En yüksek ödeme bu kapsamda 3 bin 750 TL olmuştur. Yani gerçek anlamda adı bile tam olarak konulamamış olan, ama kamuoyunca 100. Yıl İkramiyesi olarak bilinen 5 bin TL tutarındaki bu ödemelerden yararlanabilen emekli sayısı, neredeyse 3-3,5 milyona kadar inmiştir. Aylardır hazırlandığı ve üzerinde çalışıldığı söylenen düzenlemenin bu şekliyle gündeme gelmesi ve gerçekleşmesi, sayıları 16 milyona yaklaşan emekli dul ve yetim topluluğumuzda büyük bir hayal kırıklığı yaratmıştır. Yapılması gereken derhal ve defaten, hiçbir sınırlama içermeden emekli dul ve yetimlerimize söz konusu ödemenin, yeni bir yasal düzenleme yapılarak yansıtılmasıdır. Yaşanan mağduriyet ancak bu şekilde giderilebilir." 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA