18 Temmuz 2025 Cuma


22:24   TBMM GENEL KURULU’NDA "LGS" TARTıŞMASı...CHP’LI BAŞARıR: GÖREVDEN ALıNAN BILIŞIM SORUMLUSUNUN 2022’DE ÇOCUĞU DA TÜM SORULARı TAM YAPMıŞ   22:10   KAMU IŞÇILERI, İSTANBUL’DA SES YÜKSELTTI: “İŞÇILERIN BIRLIĞI SERMAYEYI YENECEK”   22:10   EKREM İMAMOĞLU: TERÖRÜN BITMESI ADıNA BAŞLATıLAN SÜREÇ, MILLETLE BIRLIKTE YAPıLMALıDıR   21:45   CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN: MEMURLAR, DOĞUMDAN ITIBAREN ILK ÖĞRETIM ÇAĞıNA BAŞLAYANA KADAR YARı ZAMANLı ÇALıŞABILECEK   20:30   TBB HEYETI, SAVUNMA HAKKı IÇIN AVUKATı TUTUKLU BULUNAN İMAMOĞLU’NUN KARAR DURUŞMASıNA KATıLDı   19:04   ZEYDAN KARALAR: "BEN IYIYIM, HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNÜN OLDUĞU GÜNLER ÖZLEMIYLE..."   19:01   TBMM ZIRAI DON KOMISYONU DEĞERLENDIRME TOPLANTıSı... CHP’LI GÜRER: "NISAN AYıNDA YAŞANAN BIR DONA KASıM AYıNDA VERECEĞINIZ DESTEĞIN ARTıSı OLMAZ"   18:57   TBB BAŞKANı SAĞKAN, SILIVRI’DE EKREM İMAMOĞLU VE ZEYDAN KARALAR’ı ZIYARET ETTI   18:50   CHP’LI EMIR : TÜRKIYE’NIN FAILI MEÇHULLERLE ANıLAN BEYAZ TOROSLAR YERINE BARıŞLA, ADALETLE ANıLMASı GEREKIYOR   18:46   CHP’DEN KONGRE KARARı!   16:56   İMRALı HEYETI, ÖZGÜR ÖZEL ILE GÖRÜŞTÜ...   15:39   YENI ÖMERLI MAHALLESI’NDE YOL VE KALDıRıM ÇALıŞMALARı TAMAMLANDı   15:34   MERSIN BAROSU BAŞKANı ÖZDEMIR, İMAMOĞLU DURUŞMASıNA KATıLDı   11:10   BÜYÜKŞEHIR’IN SULAMA BORUSU DESTEĞIYLE ÜRETICI SUSUZ KALMıYOR   11:05   CUMHURBAŞKANLıĞı’NDA KAMU IŞÇILERININ BEKLEDIĞI ZAM GÖRÜŞMESI... TÜRK-İŞ, RESMI OLMAYAN YÜZDE 22’LIK TEKLIFI KABUL ETMEDI   10:25   EMEP GENEL BAŞKANı ASLAN: "TÜRK-İŞ YÖNETIMI, IŞÇININ GREV TALEBINE KULAK VERMEK YERINE, TARIHI ERTELEYEREK HÜKÜMETIN GÖNLÜNÜ HOŞ TUTUYOR"   09:10   AKDENIZ’DE HER GÜN TONLARCA MOLOZ TOPLANıYOR   08:58   BÜYÜKŞEHIR’IN TAVUSKUŞLU KAVŞAK’TAKI DÜZENLEMESI TRAFIĞI RAHATLATTı    18:55   VAHAP SEÇER TBB BAŞKAN VEKILI SEÇILDI   15:52   TOROSLAR’DA YOL VE KALDıRıM ÇALıŞMALARı HıZ KESMEDEN DEVAM EDIYOR  
 
     
   

ÇYDD`DEN `ÇOCUK HAKLARI` RAPORU: “TÜRKİYE`DEKİ ÇOCUKLARIN YÜZDE 45,2`Sİ TOPLUMSAL DIŞLANMA VE YOKSULLUK RİSKİ ALTINDA” 


Türkiye`de yaşayan her iki çocuktan biri yetişkinlerin çocuk haklarına saygı duymadığını düşünürken yine her iki çocuktan biri, sahip olduğu haklardan haberdar bile değil. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), bu gerçeklikten yola çıkarak, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü`nde Türkiye`de yaşayan çocukların mevcut durumuna dair hazırladığı raporu kamuoyuyla paylaştı. Raporda, “Türki?ye`deki? çocukların yüzde 45,2`si? toplumsal dışlanma ve yoksulluk riski ?? altında” değerlendirmesi yapıldı.

 

Tarih : 20 Kasım 2023 Pazartesi 16:21   Okunma : 245

Türkiye`de yaşayan her iki çocuktan biri yetişkinlerin çocuk haklarına saygı duymadığını düşünürken yine her iki çocuktan biri, sahip olduğu haklardan haberdar bile değil. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), bu gerçeklikten yola çıkarak, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü`nde Türkiye`de yaşayan çocukların mevcut durumuna dair hazırladığı raporu kamuoyuyla paylaştı. Raporda, “Türki?ye`deki? çocukların yüzde 45,2`si? toplumsal dışlanma ve yoksulluk riski ?? altında” değerlendirmesi yapıldı.

ÇYDD Çocuk Güvenliği Birimi Odak Kişisi Hasan Kızıldağ tarafından hazırlanan raporda; eğitim, sağlık, güvenlik ve katılım haklarına yönelik Türkiye`nin çeşitli yerlerinde yaşayan kırılgan gruplara mensup çocukların maruz kaldığı zorluklar detaylı bir şekilde analiz edildi. Türkiye`de çocuk olmayı çok boyutlu şekilde incelemeye imkan sağlayan rapor, çocukların yaşantı ve ihtiyaçlarına yönelik dikkat çekici sonuçlar sunmanın yanı sıra, başta erken çocukluk ve okul öncesi eğitim ile zorunlu ilköğretim ve örgün eğitimden kopuşlar olmak üzere eğitim sistemine dair ciddi şekilde düşünülmesi gerektiğini bir kez daha ortaya koydu. 13-17 yaş grubundaki çocukların yüzde 50,5`inin sınava iyi hazırlanmış olsa bile endişeli hissettiklerinin belirtildiği raporda yer alan veriler, öğrencilerin eğitim sistemine olan güvensizliğini ifade ederek yetkilileri harekete geçmeye davet etti. 

Cumhuriyet`in 100. yılında çocukların mevcut durumuna ilişkin hazırlanan ve “Türki?ye`deki çocukların yüzde 45,2`si? toplumsal dışlanma ve yoksulluk riski ?? altında” değerlendirmesi yapılan raporda, eğitim sistemindeki eşitsizliklerin dışında çocuk işçiliği, çocuğa yönelik fiziksel ve psikolojik şiddet, çocuk istismarı, çocuk evlilikleri vb. konular başlıklar olarak ön plana çıktı. Raporda yer alan, 2022 yılında 10 binden fazla kız çocuğunun resmi nikahla evlendirildiğine yönelik ifadeler, raporun en çarpıcı verilerinden birini ortaya koydu. Ayrıca, mülteci çocukların yaşadığı zorluklar ile çocukların deprem ve pandemi sürecinde karşılaştığı ekonomik sıkıntılar, raporun diğer önemli başlıkları olarak göze çarptı. 

ÇYDD`den Dünya Çocuk Hakları Günü ile ilgili yapılan açıklamada, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu`nda Dünya Çocuk Hakları Sözleşmesi`nin kabul edildiği 20 Kasım 1989`dan tam 68 yıl önce, 2 Mayıs 1921`de çocukları “geleceğin birer yıldızı ve ikbal ışığı” olarak betimleyen Cumhuriyet`in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk`ün 23 Nisan`ı çocuklara bayram olarak armağan etmesine vurgu yapılarak, Cumhuriyet`in 100. yılında çocukların sağlıklı ve güvenli bir ortamda büyüyebilmelerini destekleyerek laik, bilimsel ve kamusal eğitim ile geleceğe hazırlanmalarını sağlamak amacıyla çalışmaların devam edeceği belirtildi. Açıklamada ayrıca, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi`ni imzalayan tüm ülkelerin başta çocukların yaşam hakkı olmak üzere savaşların durdurulması ve çocuk haklarının hayata geçirilmesi için gerekli önlemleri almasının ve çocuklara yönelik çalışma sürdüren sivil toplum örgütlerinin iş birliği içinde olmasının gerekliliği ifade edildi. 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA