14 Ağustos 2025 Perşembe


23:44   SILIFKE’DE CIĞERLERIMIZ YANıYOR   15:39   CHP’LI BAŞARıR’DAN ANTALYA HALKıNA ÇAĞRı   15:37   KARALAR’ıN AVUKATıNDAN HUKUK SKANDALı İDDIASı   15:35   10 6’LıK TEKLIF MEMUR VE MEMUR EMEKLISINI MEMNUN ETMEDI   13:46   EVRENSEL GAZETESINE KURŞUNLU SALDıRı   13:42   İMAMOĞLU’NDAN ULUSLARARASı ÇAĞRı   13:18   CHP KADıN KOLLARı GENEL BAŞKANı KAYA’DAN AILE ARABULUCULUĞU TEPKISI   13:16   GÖKHAN GÜNAYDıN: ERKEN SEÇIMIN DAHA FAZLA GECIKTIRILEBILME IHTIMALI KALMAMıŞTıR   13:14   GAZZE’DE ATEŞKES ÇıKMAZı   13:07   KıŞ ÖNCESI BOZTEPE’YE KAPSAMLı BAKıM   11:35   YENIŞEHIR BELEDIYESI KALDıRıM VE YOL IŞGALLERINE GEÇIT VERMIYOR   10:52   MERSIN’DE KıRSAL KALKıNMAYA BÜYÜK DESTEK: ‘HADI GEL KÖYÜMÜZE DESTEK VERELIM’ PROJESIYLE 300 AILE AYAĞA KALKTı   10:51   ÜNIVERSITE ÖĞRENCILERI BARıNMA SORUNUYLA KARŞı KARŞıYA... BAŞKENTTE EV KIRALARı 17 BIN LIRADAN, YURT ÜCRETLERI 12 BIN LIRADAN BAŞLıYOR   10:46   TBMM’DE KURULAN MILLI DAYANıŞMA KARDEŞLIK VE DEMOKRASI KOMISYONU’NA ÖZEL INTERNET SITESI HAZıRLANDı   10:42   ÖSYM, MILLI EĞITIM BAKANLıĞı AKADEMI GIRIŞ SıNAVı’NıN SONUÇLARıNı AÇıKLADı   10:02   MERSIN’DE ÜCRETSIZ ALMANCA KURSLARıNA REKOR İLGI: HEM DIL HEM ÖZGÜVEN KAZANDıRıYOR   01:29   LÜTFI PARıLTı: “BAŞARı, TOPLUMA KATKıYLA TAÇLANıR”   18:16   FABRIKALARıN GIZLI ENERJI KAYBı: KAPıLARDAN KAÇAN ISı! YÜZDE 30’UN ÜZERINDE TASARRUF MÜMKÜN   18:01   AHKİB’DEN İHRACAT REKORU: YÜZDE 53’LÜK BÜYÜMEYLE 48,5 MILYON DOLARLıK İHRACAT!   17:37   "HAYALLER ENGEL TANıMAZ!": MERSIN’DE "BIR ŞEFKAT HARESI" RÜZGARı  
 
     
   

GAMZE TAŞCIER`DEN BAKAN IŞIKHAN`A: “ASGARİ ÜCRET YÖNETMELİĞİ`NİN HANGİ MADDESİNDE, ASGARİ ÜCRETE YILDA TEK SEFER ARTIŞ YAPILACAĞI YAZMAKTADIR?”


CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, asgari ücretin yılda bir kez artırılmasıyla ilgili ‘“Tek zam olacak çünkü yönetmeliğimizde de öyle` diyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan`a; “Asgari Ücret Yönetmeliği`nin hangi maddesinde, asgari ücrete yılda tek sefer artış yapılacağı yazmaktadır? Asgari Ücret Yönetmeliği`nin hangi maddesinde, çok zorunlu koşullarda Cumhurbaşkanı`nın talimatıyla asgari ücrette ikinci artış yapılabildiği yazmaktadır? Asgari Ücret Tespit Komisyonu`nun kanun ve yönetmelikte yer alan yetkisi hangi yasal düzenlemeye dayanarak Cumhurbaşkanınca kullanılmaktadır” diye sordu.

 

Tarih : 8 Aralık 2023 Cuma 12:09   Okunma : 403

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, asgari ücretin yılda bir kez artırılmasıyla ilgili ‘“Tek zam olacak çünkü yönetmeliğimizde de öyle` diyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan`a; “Asgari Ücret Yönetmeliği`nin hangi maddesinde, asgari ücrete yılda tek sefer artış yapılacağı yazmaktadır? Asgari Ücret Yönetmeliği`nin hangi maddesinde, çok zorunlu koşullarda Cumhurbaşkanı`nın talimatıyla asgari ücrette ikinci artış yapılabildiği yazmaktadır? Asgari Ücret Tespit Komisyonu`nun kanun ve yönetmelikte yer alan yetkisi hangi yasal düzenlemeye dayanarak Cumhurbaşkanınca kullanılmaktadır” diye sordu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Kabine toplantısı sonrası gazetecilerin soruları üzerine asgari ücret artışıyla ilgili; “Tek zam olacak çünkü yönetmeliğimizde de öyle. Asgari Ücret Yönetmeliği`nde yılda bir kere. Çok zorunlu koşullarda, deprem gibi geçen yıl Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla asgari ücrete ikinci zammı yaptık" dedi. CHP Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, konuyu TBMM gündemine taşıyarak Bakan Işıkhan`ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. Taşcıer`in önergenin gerekçesiyle ilgili açıklamaları şöyle:

“AKP`NİN KANUN NİZAM TANIMADIĞINI CÜMLE ALEME İLAN ETMİŞ OLUYORLAR”

“Sayın Bakan`ın asgari ücrete tek artış yapma kararlarına gerekçe ararken ifade ettiği, ‘Yönetmelikte yazıyor` iddiasının peşini bırakmıyoruz. Önergede sorduğum sorulara millet adına yanıt bekliyorum. Asgari Ücret Yönetmeliği`nin hangi maddesinde, asgari ücrete yılda tek sefer artış yapılacağı yazıyor? Bu yönetmeliğin hangi maddesinde, çok zorunlu koşullarda Cumhurbaşkanı`nın talimatıyla asgari ücrette ikinci artış yapılabildiği yazıyor? Bir kere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı`nın söylediği ifadeler, hem doğru değil hem de bir itirafı içeriyor. AKP`nin kanun nizam tanımadığını cümle aleme ilan etmiş oluyorlar. Çünkü asgari ücreti belirleme yetkisi, hem kanunda hem yönetmelikte yazdığı üzere, Asgari Ücret Tespit Komisyonu`nundur. Bu komisyonun emekçinin lehine bir karar alamayacak şekilde kurgulanmış olması bir yana, bu haliyle bile yetkisini gasp etmeyi kendilerine hak görüyorlar. Yönetmelik çok açık şekilde, komisyon kararının kesin olduğunu ve kararı kamuoyuna komisyon başkanının açıklayacağını hüküm altına alıyor. Ama bu kural göz ardı edilerek kararı Erdoğan keyfine göre açıklıyor.

“BAKAN YA YANLIŞ BİLİYOR YA DA MİLLETİ GÖZ GÖRE GÖRE KANDIRMAYA ÇALIŞIYOR Kİ İKİSİ DE SON DERECE VAHİM”

Bakanın söylemine göre kaç artış yapılacağına da Cumhurbaşkanı talimatıyla karar veriliyor. Sayın Bakan`dan bunun da cevabını bekliyorum. Asgari Ücret Tespit Komisyonu`nun kanun ve yönetmelikte yer alan yetkisi hangi yasal düzenlemeye dayanarak Cumhurbaşkanınca kullanılıyor? Keza yönetmelikte yılda tek sefer artış yapılacağına dair bir ibare var ise 2004, 2007, 2008, 2009, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2022 ve 2023 yıllarında nasıl oldu da yılda iki artış yapıldı? Kanunda ve yönetmelikte açık bir şekilde yazan, ‘Ücret en geç iki yılda bir olmak üzere belirlenir` ibaresi, Sayın Işıkhan için ne anlam ifade ediyor, merak ediyorum. Bakan ya yanlış biliyor ya da milleti göz göre göre kandırmaya çalışıyor ki ikisi de son derece vahim.”

“ASGARİ ÜCRET YÖNETMELİĞİ`NİN HANGİ MADDESİNDE, ASGARİ ÜCRETE YILDA TEK SEFER ARTIŞ YAPILACAĞI YAZMAKTADIR”
Taşcıer, önergesinde Bakan Işıkhan`a şu soruları yöneltti:

“Asgari Ücret Yönetmeliği`nin hangi maddesinde, asgari ücrete yılda tek sefer artış yapılacağı yazmaktadır? Asgari Ücret Yönetmeliği`nin hangi maddesinde, çok zorunlu koşullarda Cumhurbaşkanı`nın talimatıyla asgari ücrette ikinci artış yapılabildiği yazmaktadır? Asgari Ücret Tespit Komisyonu`nun kanun ve yönetmelikte yer alan yetkisi hangi yasal düzenlemeye dayanarak Cumhurbaşkanınca kullanılmaktadır? Eğer ifade ettiğiniz üzere Asgari Ücret Yönetmeliği`nde yılda tek sefer artış yapılacağına dair bir ibare var ise 2004, 2007, 2008, 2009, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2022 ve 2023 yıllarında nasıl olmuştur da yılda iki artış yapılmıştır? Asgari Ücret Yönetmeliği`nin 7. maddesinde yer alan ‘Ücret en geç iki yılda bir olmak üzere belirlenir` ibaresi sizin için ne anlam ifade etmektedir? 4857 sayılı İş Kanunu`nun 39. maddesinde yer alan ‘Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca Asgari Ücret Tespit Komisyonu aracılığı ile ücretlerin asgari sınırları en geç iki yılda bir belirlenir` ibaresi sizin için ne anlam ifade etmektedir?”

 

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 



 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA