20 Temmuz 2025 Pazar


21:11   ÖZEL: "BEYAZ TOROSLARA TESLIM OLMADıK, AK TOROSLARA TESLIM OLMAYACAĞıZ"   19:54    ÖYMEN’IN CENAZE PROGRAMı BELLI OLDU. İLK TÖREN TBMM’DE   19:51   ÖZGÜR ÖZEL, FıNDıK BAHÇESINDE ÜRETICILERLE SOHBET ETTI... FıNDıK ÜRETICISI ERDOĞAN: "İNSANLAR ARTıK FıNDıK BAHÇELERINI VEYA DIĞER TARıM ÜRÜNLERINI DE KONUTLARA TERK EDIYOR"   19:08   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI’NIN ATÖLYELERI SANAYI KOMPLEKSI GIBI ÇALıŞıYOR   19:07   ZEYTINLIKLERLE ILGILI TEKLIF YASALAŞMADAN ÖNCE AK PARTILILER TEPKILERINI DILE GETIRMEK ISTEYEN MUHALEFET GRUP BAŞKANVEKILLERINI SUSTURMAYA ÇALıŞTı   18:27   MURAT ÇALıK’ıN ANNESI HASTANE BAHÇESINDE NÖBETTE: “FERYADıMı DUYUN”   18:12   ALI MAHIR BAŞARıR: "KENAN EVREN’DEN BETER BIR YAPı, ZIHNIYET BUGÜN ALTıN, KÖMÜR KAYNAKLARıNı, TÜM MADENLERI YABANCı ŞIRKETLERE, KANADALıLARA, YERLI ŞIRKETLERE PEŞKEŞ ÇEKTI"   18:08   BAŞKAN SEÇER’DEN, ABDURRAHMAN TUTDERE’YE ZIYARET    18:01   MERSIN MILLETVEKILI UYSAL: TOROSLAR’A TEKSTIL KENT, MUT’A MODERN BIR HAL İSTIYORUZ   17:07   NEVAF KıLıÇ: “TÜRKIYE-IRAK EKONOMIK İŞBIRLIĞI YENI BIR SÜRECE GIRDI”   17:03   ABD ADALET BAKANLıĞı, EPSTEIN SORUŞTURMALARıNDAKI GIZLI IFADELERIN KAMUOYUNA AÇıKLANMASıNı TALEP ETTI   16:59   ÖZEL’DEN MURAT ÇALıK TEPKISI: "MUHATAPLARıN BIZLERIZ GEL, BIZDEN NE ISTIYORSAN HESAPLAŞ AMA ÇOCUĞUN, ANANıN YAKASıNDAN DÜŞÜN ARTıK   16:50   ASLı ÖYMEN: “BIR VIRÜSE YENIK DÜŞTÜK ASLıNDA KÜÇÜCÜK BIR VIRÜSE”   16:33   ÖZGÜR ÖZEL: "ALTAN ABIMIZI, GENEL BAŞKANıMıZı ÇOK ÖZLEYECEĞIZ. HEPIMIZIN BAŞı SAĞ OLSUN"   16:31   TOKAT’ıN YAZıCıK KASABASıNDAKI YURTTAŞLARDAN MADEN OCAĞıNA TEPKI: "KANıMıZıN SON DAMLASıNA KADAR MADENE KARŞıYıZ"   16:30   ALTAN ÖYMEN HAYATıNı KAYBETTI... ÖZGÜR ÖZEL: "GÖZÜN ARKADA KALMASıN GENEL BAŞKANıM, MÜCADELEN MÜCADELEMIZDIR"   10:47   TUNCER BAKıRHAN: "ANAYASA GÜNÜN SONUNDA BIZIM ÖNÜMÜZE GELECEK. ORADA KÜRT SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ, DEMOKRATIKLEŞME YOKSA, EKONOMIDE ADALET YOKSA, KIM BUNA EVET DER"   10:41   ZELIHA AKSAZ ŞAHBAZ: "MADEN KANUNU DÜZENLEMELERI, EKOLOJIK DENGEYI, YAŞAM KAYNAKLARıNı, INSAN YAŞAMıNı HIÇE SAYAN BIR PERVASıZLıĞıN ÜRÜNÜDÜR"   10:33   PARIS’TEKI GENÇ AVRUPALı SOSYALISTLER KONGRESI’NDE “FREE İMAMOĞLU” DÖVIZI KALDıRıLDı   09:20   LGS TERCIHLERI İÇIN ÖĞRENCILERE BÜYÜKŞEHIR’DEN DESTEK  
 
     
   

YOZGAT`IN SON KASKET USTASI: BENDEN SONRA ŞAPKA YAPACAK KİMSE YOK


Yozgat`ın son kasket ustası 71 yaşındaki Osman İçme, kasket dikerek babasından öğrendiği mesleğini devam ettiriyor. İçme, kendisinden sonra mesleğinin tamamen yok olmasından endişe duyduğunu söyledi. İçme, "Benden sonra da şapka yapacak kimse yok" dedi.

 

Tarih : 9 Ocak 2024 Salı 11:20   Okunma : 247

SEYFİ ÇELİKKAYA

Yozgat`ın son kasket ustası 71 yaşındaki Osman İçme, kasket dikerek babasından öğrendiği mesleğini devam ettiriyor. İçme, kendisinden sonra mesleğinin tamamen yok olmasından endişe duyduğunu belirterek, "Benden sonra da şapka yapacak kimse yok" dedi.

İçme,  diktiği kasketlere başka illerden de talep geldiğini ve ölçüye göre dikip gönderdiğini söyledi. İçme, "Yozgat`tan giden ve bizim burada şapka yaptığımızı bilen ve bizim şapkalardan giyen vatandaşlarımız var. İstanbul`da, İzmir`de, Bolu`da, Antalya`da, Ankara`da olsun bu arkadaşlar bizi arıyorlar. Bize numaralarını söylüyorlar, biz onların isteklerine göre şapkalarını yapıp kargoyla gönderiyoruz" dedi.

Osman İçme, şöyle konuştu:

"Babam şapkacı Abdurrahman. Babam Yozgat`ın ilk şapka ustasıydı. Babam rahmetli olduktan sonra da şu an Yozgat`ın son şapka ustası benim. Benden sonra da şapka yapacak kimse yok. Bu şapka Yozgat`a has bir şapkadır. İki modelimiz var. Biri 8 köşe bir de 3 köşe şapkamız var. Yozgat`ta bu şapkalar makbuldür. Türkiye`nin her tarafına da rahatlıkla gönderebiliyoruz. Talep bugünlerde biraz fazla oldu, havaların soğumasıyla birlikte. Yazın fazla o kadar olmuyor da kışın biraz daha fazla oluyor. Kaliteli kumaşlardan yapıyoruz. İşe yaramayan kumaşlardan şapka yapma şansımız olmuyor."

"BABAM GÜNDE YÜZ TANE ŞAPKA YAPIYORDU"

"Babam günde sabahtan akşama kadar 100 tane şapka yapıyordu" diyen kasket dikim ustası Osman İçme, "O zamanlar ben 95 tane yaptım. 100 taneye kadar yapamadım ama şimdi pek o kadar üzerine eğilemediğim, yapamadığım için 30-40 tane falan ancak yapıyorum şimdi. Yozgatlı olup da Yozgat`tan giden ve bizim burada şapka yaptığımızı bilen ve bizim şapkalardan giyen vatandaşlarımız var. İstanbul`da, İzmirde, Bolu`da , Antalya`da, Ankara`da olsun bu arkadaşlar bizi arıyorlar. Bize numaralarını söylüyorlar, biz onların isteklerine göre şapkalarını yapıp kargoyla gönderiyoruz" dedi.

"BAŞ AĞRISINI ENGELLER"

Osman İçme dikimini yaptığı kasketlerin özelliğini ve kullanım amaçlarını da şöyle anlattı:

"Bu şapkanın özelliği, şu ortasındaki etiket altında pamuk vardır. Üzerindeki mikadır. Bu insanın başındaki teri emer. Baş ağrısını önler. Harmanda bu şapkayı giydiği zaman, böyle giyer. Namaz vakti geldiğinde bu sefer de böyle çevirir. Namaz vakti burasının düz olmasının nedeni secdeye vardığında şapka rahatsızlık vermez. Daha önceden bunun içerisinde resim vardı. Resimli olduğu için namaz kılınmak mekruh dediler. Resmi çıkarttık, sadece şapka resmi var. O zaman insan resmi vardı. Şimdi sadece şapka resmi var."

"BUNU TAKTIĞIM ZAMAN ATATÜRK`Ü YAD EDİYORUM"

Yozgat`ta kasket kullanmaya devam eden vatandaşlardan Selahattin Eker, babasından kalan kasketi 12 senedir giydiğinin altını çizdi. Osman Karaca ise, "Kasketi yaklaşık üç yıldan beri giyiyorum. Kafamı kışın sıcak tutuyor, yazın serin tutuyor. Bir de kasket insanın karakteriyle de alakalı. Her kasket her insana yakışmaz. Sekiz köşe olurdu Yozgat kasketleri. Bir ara bende de vardı, giyiyordum, şu anda yok ama bulamıyoruz da. Elazığ şapkasını Yozgat kasketi olarak satıyorlar. Bunu taktığım zaman Atatürk`ü yâd ediyorum. Onun yadigarı Türk milletine. Çok büyük bir armağanı" diye konuştu.

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA