28 Ağustos 2025 Perşembe


12:27   TOROSLAR’DA SOSYAL BELEDIYECILIKLE GÖNÜLLERE DOKUNAN HIZMET   11:01   YUMURTALıK’TA BAYRAM RUHU SOKAKLARA TAŞıYOR: ÇOCUKLARA ŞENLIK, HALK YÜRÜYÜŞE HAZıR   10:15   “MERSIN BAROSU’NDAN TARIHI ÇAĞRı: KARDEŞLIK YOLUNDA HUKUKI REFORM ŞART”   09:56   GÜLCAN KıŞ’TAN SERT TEPKI: “ÖĞRENCILER YURTSUZ, AILELER ÇARESIZ!”   09:36   BILIM HER YERDE: MERSIN’DE KUŞAKLARı BULUŞTURAN GEZICI ATÖLYELER   15:54   TOROSLAR’DA YENI YOLLAR VATANDAŞıN HIZMETINE SUNULUYOR   15:50   MEZITLI BELEDIYESI ETÜT MERKEZI ÖĞRENCILERI SU PARKı’NDA EĞLENCEYLE MOTIVASYON DEPOLADı   10:37   YENIŞEHIR BELEDIYESI SEMT PAZARLARıNDA DENETIMLERINI SÜRDÜRÜYOR   10:28   MERSIN YAZı SANATLA KAPATTı: FESTIVAL VE KONSERLERLE KENT DOYASıYA EĞLENDI   10:25   EĞITIMDE FıRSAT EŞITLIĞININ ADı: NAZALIN SELVI   20:10   TBB’DEN TÜRKIYE’YE HIZMET ATAĞı: 534 ARAÇLıK DEV HIBE PROGRAMı BAŞLADı   20:02   YUMURTALıK’TA HIZMET SEFERBERLIĞI: BAŞKAN ALTıOK SAHADA, İLÇE YENILENIYOR   16:10   ULUSLARARASı AF ÖRGÜTÜ: “İSRAIL’IN, GÜNEY LÜBNAN’DAKI TAHRIBATı SAVAŞ SUÇU NITELIĞINDE”   16:08   MEMUR ZAMMıNDA DÜĞÜM: ORANLAR BELLI OLDU, KRIZ ÇıKTı   14:56   İSRAIL’IN GAZZE HASTANESI’NE SALDıRıSıNA DÜNYADAN TEPKI   14:52   MÜCAHIT BIRINCI’NIN IFADESININ ALıNMASı IÇIN İSTANBUL EMNIYET MÜDÜRLÜĞÜ’NE MÜZEKKERE YAZıLDı   14:34   TRUMP, FED YÖNETICISI LISA COOK’U GÖREVDEN ALDı   11:48   MEZITLI BELEDIYESI’NDEN ÜNIVERSITE ÖĞRENCILERINE MÜJDE   10:45   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN GENÇLERE TAM DESTEK: YENI EĞITIM DÖNEMINDE HIZMETLER ZIRVEYE TAŞıYOR   10:33   AKDENIZ’DE RISK YARATAN METRUK YAPıLARLA MÜCADELE SÜRÜYOR  
 
     
   

"16 MART BÜYÜK HEKİM YÜRÜYÜŞÜ" ÖNCESİNDE 14 MADDELİK 14 MART TALEBİ: "GELİN ŞİDDETSİZ, GÜVENLİ, GÜVENCELİ VE DEMOKRATİK BİR YAŞAMI HEP BİRLİKTE ÖRELİM"


Son yıllardaki ekonomik darboğazdan en çok etkilenen kesimlerin başında gelen hekimler 16 Mart Cumartesi günü Haydarpaşa Numune Hastanesi`nden Kadıköy İskeleye`ye kadar sürecek "Büyük Hekim Yürüyüşü"ne hazırlanıyor. Yürüyüş hazırlıkları devam ederken İstanbul Tabip Odası, 14 Mart Tıp Bayramı`nda hekimlere yazdıkları mektupta, 14 maddelik taleplerini sıraladı. Mektupta, hekimlerin yok sayıldığında, yaratılan sağlık sisteminde tüketim nesnesi haline dönüştürüldüklerine dikkat çekildi, "Gelin şiddetsiz, güvenli, güvenceli ve demokratik bir yaşamı hep birlikte örelim" denildi.

 

Tarih : 14 Mart 2024 Perşembe 12:58   Okunma : 504

EDDA SÖNMEZ

Son yıllardaki ekonomik darboğazdan en çok etkilenen kesimlerin başında gelen hekimler 16 Mart Cumartesi günü Haydarpaşa Numune Hastanesi`nden Kadıköy İskeleye`ye kadar sürecek "Büyük Hekim Yürüyüşü"ne hazırlanıyor. Yürüyüş hazırlıkları devam ederken İstanbul Tabip Odası, 14 Mart Tıp Bayramı`nda hekimlere yazdıkları mektupta, 14 maddelik taleplerini sıraladı. Mektupta, hekimlerin yok sayıldığında, yaratılan sağlık sisteminde tüketim nesnesi haline dönüştürüldüklerine dikkat çekildi, "Gelin şiddetsiz, güvenli, güvenceli ve demokratik bir yaşamı hep birlikte örelim" denildi.

Hekimlere yönelik yazılan mektup ise şöyle:

"ŞİDDETSİZ, GÜVENLİ, GÜVENCELİ, DEMOKRATİK BİR YAŞAM"

"Zor zamanlardan çıkamadık. Geçen yıl bugün sizlere Adıyaman Saat Kulesinin altında, saat 04:17`de durmuşken, bir mendil niye kanar diye sormuştuk Cansever`ce. Şimdiyse, yönetilemeyen, kısmen ertelenen ekonomik krizin ayak sesleri yükselip, üzerinden bir yıldan fazla zaman geçen depremin toplum sağlığına dönük etkileri hafifletilemez, pandeminin artçı etkileri sürüp, insanlarımız pek çok kronik sağlık sorunu ile kalakalmış, yoksulluk daha da derinleşmişken, demokrasi, hukuk, insan hakları ve ifade özgürlüğü her geçen gün ağır darbeler alıyor. Peki biz hekimler; yok sayıldığımız, tüketim nesnesine dönüştürülen sağlığın araçları olarak tepe tepe kullanıldığımız, ölümüne çalıştırıldığımız, emeğimizin değersizleştirildiği koşullarda neler yapabiliriz, bu zorlukların üstesinden birlikte gelebilir miyiz? Sağlık Bakanı Fahrettin Koca`ya, sık sık sağlık çalışanlarının özlük haklarıyla ilgili söz verdikleri ancak yapamadıkları bazı konular olduğunu ifade etmekle yetinemeyeceklerini bu 14 Martta bir kez daha hatırlatalım o halde!

Halk sağlığına zararlı ne varsa torbaya atıp çıkarıverdikleri bir kanunla, sağlık emekçilerini de köleleştiren bir düzeni yerleşik hale getirme çabaları hız kesmezken, Türk Tabipleri Birliği olarak son yıllarda hazırladığımız sağlıkta şiddet, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, fiili hizmet süresi zammı, öğrencilerin özlük hakları düzenlemeleri, tüm ücretlerin emekliliğe yansıması, 7600 ek gösterge, Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarında iyileştirme yapılması gibi kanun tekliflerini ısrarla Meclis`teki partilere sunduk ancak ne yazık ki Meclis`te gündeme dahi alınmadı. Elbette bu torbanın içinde bütün toplumun sağlık hakkını yok sayan ve bizleri aba altından artık çıkardıkları sopalarla tehdit eden tüm maddelerin Anayasa Mahkemesi`ne götürülmesi için de elimizden geleni yaptık.

Şimdi de 14 Mart`a giderken 14 talebimizle yeniden hatırlatıyoruz:

- TTB`nin sağlıkta şiddet yasa teklifi, şiddetsiz, güvenli çalışma ortamları için mekânsal önlem önerileri kabul edilmelidir. Güvenli çalışma ortamlarının sağlanması idarecilerin sorumluluğundadır. Şiddet olaylarında idarecilerin sorumluluğu öncelikli olarak dikkate alınmalıdır.

- Hekimlerin/sağlık emekçilerinin dinlenme koşulları, sağlık hizmetinde hataya sevk etmeyecek şekilde yeniden düzenlenmelidir. Doktor dinlenme odaları, emzirme odaları, kreş her sağlık kurumunda yeterli sayıda sağlanmalıdır. Nöbet ertesi izin, idarecilerin insafına bırakılmamalıdır.

- Pandemilerde, pandemiye yol açan hastalık, sağlık emekçileri için illiyet bağı aranmadan meslek hastalığı kabul edilmelidir.

- Sağlık emekçileri için fiili hizmet süresi zammı 120 gün olmalıdır.

- Hekimlerde ek gösterge üst sınırı 7600`e yükseltilmelidir.

- Tüm sağlık emekçilerine hakları olan, hiçbir koşuldan negatif etkilenmeyen, emekliliğe yansıyan, gerçek enflasyona uygun, insanca yaşayabilecekleri tek kalem maaş verilmelidir.

- Emekli Sandığı, SSK, Bağ-Kur emekli aylıkları arasındaki uçurum giderilmeli, tüm emekli hekim aylıkları yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmalı, tüm hekimler emeklerinin hakkı ölçüsünde emekli ikramiyesi alabilmelidir.

- Vergide adalet istiyoruz! Vergi dilimi üst sınırı yüzde 15 olmalıdır.

- Muayene süreleri, bilimsel ve nitelikli sağlık hizmeti gözetilerek düzenlenmelidir.

- Acil servislerde yeşil alan kaldırılmalı, poliklinik hizmeti verilmemelidir.

- Sağlık ortamına dair düzenlemeler, TTB ve ilgili sağlık emek-meslek örgütlerinin görüşleriyle yapılmalıdır.

- Atamalar bilimsel ölçütlere ve liyakate dayalı olmalıdır.

- Tıp fakültesi ve tıpta uzmanlık eğitimi kontenjanları, eğitimin niteliği gözetilerek azaltılmalıdır.

- Koruyucu sağlık sisteminin öncelendiği, güçlü ve bölge tabanlı birinci basamak, basamaklandırılmış ve parasız bir sağlık sistemi inşa edilmelidir.

Bu 14 Mart`ta da mücadelemiz için 14 talebimizi sizlerle paylaştık, birlikte seslenmeye, eylemeye devam edeceğiz. Halk sağlığının duayenlerinden Çağatay Güler hocamızın yazdığı o güzelim şiirlerinden birinin son dizelerini hatırlayalım mı?

"Meslektaşlarınızın değerini hiç bilmeyin!...

Siz bilmeyin ki başkaları hiç ama hiç bilmesinler!...

Kimseye ışık yakmayın!...

Kimseye kapı açmayın!...

Dama çıkın merdiveni çekin!... “

TTB meslektaşlarımızın değerini bilen, duyuran meslek örgütünüz olarak bütün ışıkları, kapıları ardına kadar açık tutup, merdivenlerden el ele tırmanacağımız günlerde birlikte, dayanışma içinde mücadeleyi büyütmek için var. Gelin şiddetsiz, güvenli, güvenceli ve demokratik bir yaşamı hep birlikte örelim".






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 



 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA