4 Mayıs 2024 Cumartesi


15:08   YENİ MÜFREDATA TEPKİLER SÜRÜYOR   15:02   1 MAYIS`TA ARKADAŞLARI GÖZALTINA ALINAN ``FİLİSTİN İÇİN BİN GENÇ`` EYLEMCİLERİ: ``FİLİSTİN MÜCADELESİ YARGILANAMAZ``   14:15   ÖZEL, KILIÇDAROĞLU GÖRÜŞMESİNİN DETAYLARINI ANLATTI   12:56   İÇİŞLERİ BAKANLIĞI: ``YERLİKAYA DA DAHIL BAKAN YARDIMCILARININ KORUMA ARAÇ VE KORUMA POLİS SAYISI AZALTILMIŞTIR``   12:52   1 MAYIS`TA TAKSİM`E ÇIKMAK İSTERKEN GÖZALTINA ALINAN 65 KİŞİ ADLİYEYE SEVK EDİLDİ   12:32   ÇEKMEKÖY BELEDİYESİ`NİN AKP`DEN CHP`YE GEÇMESİYLE ÇOCUK PARKI AKARYAKIT İSTASYONU OLMAKTAN KURTULDU   11:47   MSB: FIRAT KALKANI VE BARIŞ PINARI BÖLGELERİNDE 7 PKK/YPG`Lİ TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ   11:40   CHP`Lİ ZELİHA AKSAZ ŞAHBAZ: “MENENJİT VAKALARI ARTIYOR, VERİLER GİZLENİYOR. BAKANLIK, ÜCRETSİZ AŞI YAPSIN”   10:46   EĞİTİM-SEN SİNOP ŞUBE BAŞKANI UZUN YENİ MÜFREDATI ELEŞTİRD   09:35   MECLİS`İN SORU ÖNERGESİ KARNESİ... MUHALEFETİN SORULARI YANITSIZ KALDI   09:32   MERSİN BÜYÜKŞEHİR ZABITASINDAN DİLENCİ OPERASYONU   09:31   EKREM İMAMOĞLU AVRUPA SOSYALİST PARTİSİ ÖZEL OTURUMUNDA KONUŞTU   08:26   İLİÇ`TE İKİ MADENCİNİN DAHA CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI   15:56   ÖZGÜR ÖZEL, CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE GÖRÜŞMESİNİ DEĞERLENDİRDİ   15:47   KORAL ÖMÜR 3 MAYIS BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ’NÜ KUTLADI   15:35   DEM PARTİ`DEN CHP`YE ZİYARET...    15:32   ERDOĞAN`DAN, ÖZGÜR ÖZEL İLE GÖRÜŞMESİNE İLİŞKİN İLK DEĞERLENDİRME   15:20   CHP`Lİ VEKİLLER EĞİTİMDEKİ SORUNLARA KARŞI MEB`E YÜRÜDÜ   15:18   MİLLETVEKİLLİĞİ DÜŞÜRÜLEN CAN ATALAY`IN TBMM`DEKİ ODASINA İYİ PARTİ MİLLETVEKİLİ ERHAN USTA YERLEŞTİ   14:38   TOROSLAR BELEDİYE BAŞKANI YILDIZ; “12 YILDIR ÇALIŞMADAN MAAŞ ALANLAR VAR”  
 
     
   

AYM KARARINA RAĞMEN TAKSİM`İN İŞÇİLERE KAPATILMASINA TEPKİ GÖSTEREN ÇERKEZOĞLU: MİLYONLARIN GÖZÜ KULAĞI TAKSİM 1 MAYIS ALANINDA OLACAK


Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, 1 Mayıs İşçi Bayramı için bu yıl da yasaklanan Taksim Meydanı kararına karşı Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan ve Anayasa hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ile açıklama yaptı. Çerkezoğlu “Milyonların gözü kulağı İstanbul Taksim 1 Mayıs alanında olacak ve milyonlarca yürek Taksim Meydanı`yla atacak. Taksim, 1 Mayıs alanıdır ve bu hukuksal, tarihsel, toplumsal bir hakikattir. Taksim`in 1 Mayıs alanı olduğu gerçeğinin 2013 yılından beri tamamen keyfi bir biçimde yok sayılmasına, inkar edilmesine 11 yıl sonra 2024 1 Mayıs`ında artık son verilmelidir.” derken Sağkan da Anayasa Mahkemesi`nin verdiği “hak ihlali” kararına uyulması çağrısı yaptı.

 

Tarih : 24 Nisan 2024 Çarşamba 15:26   Okunma : 224

Haber: ÇAĞATAN AKYOL - Kamera: MEHMET ÇALPAR

(İSTANBUL) - Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, 1 Mayıs İşçi Bayramı için bu yıl da yasaklanan Taksim Meydanı kararına karşı Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan ve Anayasa hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu ile açıklama yaptı. Çerkezoğlu “Milyonların gözü kulağı İstanbul Taksim 1 Mayıs alanında olacak ve milyonlarca yürek Taksim Meydanı`yla atacak. Taksim, 1 Mayıs alanıdır ve bu hukuksal, tarihsel, toplumsal bir hakikattir. Taksim`in 1 Mayıs alanı olduğu gerçeğinin 2013 yılından beri tamamen keyfi bir biçimde yok sayılmasına, inkar edilmesine 11 yıl sonra 2024 1 Mayıs`ında artık son verilmelidir.” derken Sağkan da Anayasa Mahkemesi`nin verdiği “hak ihlali” kararına uyulması çağrısı yaptı.

DİSK, bu yıl yapılacak 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlaması için yıllardır yasaklı olan Taksim Meydanı`na işaret etmişti. DİSK heyetinin konuya ilişkin görüşmeler gerçekleştirdiği İstanbul Valisi Davut Gül ise dün yaptığı açıklamayla Taksim Meydanı`nının kitlesel kutlama yapılmasına kapalı olduğunu açıklamıştı.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan ve Anayasa hukukçusu Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Taksim`deki bir otelde basın toplantısı düzenledi. Çerkezoğlu, 1 Mayıs`ta dünyanın dört bir yanında sınıf kardeşleriyle birlikte demokrasiye, adalete, özgürlüğe, eşitliğe, barışa ve kardeşliğe dair umutlarını ve taleplerini ifade edeceklerini belirtti. Çerkezoğlu, şunları söyledi:

“Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılının ilk 1 Mayıs`ı ülkemiz açısından da önemli bir dönemeçte kutlanacak. Türkiye`nin dört bir yanında meydanlarda buluşacak, ekmeğimizin her gün küçülmesine, adaletin terazisinin tamamen bozulmasına, en temel hak ve özgürlüklerimizin gasp edilmesine karşı hep bir ağızdan sesimizi yükselteceğiz. Evlerinden, işlerinden, mahallelerinden, sokaklarından yola çıkıp el ele vererek 1 Mayıs alanına yürüyecek olan işçiler, emekçiler, emekliler, kadınlar, gençler, çocuklar başı dik, alnı ak bir biçimde hakkını, hukukunu savunacak. Ülkemizde 1 Mayısların bir simgesi var; işçilerin, emekçilerin mücadelesinin, geleneğinin bir simgesi var ve hepsinden önemlisi emeğe saygının bir simgesi var. Taksim Meydanı, 1977`den beri yüreğimizdeki yaradır ve yeniden yasaklandığı 2013 yılından beri de en büyük hasretimizdir. 2024 1 Mayıs`ında Türkiye`nin ve dünyanın meydanlarında buluşan milyonların gözü kulağı İstanbul Taksim 1 Mayıs alanında olacak ve milyonlarca yürek Taksim Meydanı`yla atacak. Taksim, 1 Mayıs alanıdır ve bu hukuksal, tarihsel, toplumsal bir hakikattir. Taksim`in 1 Mayıs alanı olduğu gerçeğinin 2013 yılından beri tamamen keyfi bir biçimde yok sayılmasına, inkar edilmesine 11 yıl sonra 2024 1 Mayıs`ında artık son verilmelidir. Taksim, 1 Mayıs alanıdır ve bu artık hukuksal bir hakikattir”

SAĞKAN: İŞÇİLER, SIKINTILARINI İSTEDİKLERİ MEKANDA DİLE GETİRME HAKKINA SAHİP

Erinç Sağkan da Taksim yasağına karşı geçen yıl Anayasa Mahkemesi`nin verdiği “hak ihlali” kararına değinerek şöyle konuştu:

“Tüm dünyada 1 Mayıs`ın coşkusu, bayram şöleni olarak yaşanacakken bizler yeni anayasa tartışmalarının içerisinde mevcut anayasanın uygulanması için hukukçular olarak da kendimizi anayasanın temel hak ve özgürlükler başlığındaki ilkeleri hatırlatmak zorunda buluyoruz. DİSK ve diğer bir başvuru neticesinde bundan yaklaşık 5 ay önce Anayasa Mahkemesi`nin vermiş olduğu karar üzerinden bir değerlendirme yapmak istiyorum. Çünkü eğer Türkiye bir hukuk devletiyse, anayasamız halen yürürlükte ise Anayasa Mahkemesi`nin uygulanmasını talep etmek, bu ülkenin vatandaşları olarak her birimizin de en temel hakkıdır. Tabii Anayasa Mahkemesi`nin kararına baktığımızda karar, sadece bir temel hak ve hürriyetin ihlal edildiğine ilişkin bir tespitle sınırlı kalmıyor. Tarihsel bir çerçeve de çiziyor bu karar ve özellikle 1 Mayıs`ın anlamından bahsederek 1977`de Taksim`de 34 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayların hâlen cezasız kalması nedeniyle Taksim`in 1 Mayıslar bakımından artık bir ortak hafızayı temsil ettiğini ve bu anlamda da simgesel önemi bulunduğundan bahsediyoruz. İşçiler, emekçiler yaşadıkları sıkıntılarını, dertlerini, beklentilerini istedikleri mekanda dile getirme hakkına sahipler. Aynı karar, şunun da altını çiziyor, ki bence bu kısım ayrıca çok önemlidir. İşçilerin, emekçilerin toplantı yapacağı yeri kendilerinin belirleme hakkı da vardır. Çünkü mekan belirleme özgürlüğünü de içermektedir toplantı, gösteri ve ifade özgürlüğü hakkı”

İbrahim Kaboğlu da İstanbul Valisi Davut Gül ile amirlerini hukuka uymaya davet etti, Anayasa Mahkemesi`nin kararlarının bağlayıcı olduğunu vurguladı.

TAKSİM ANITI ÖNÜNDEKİ SLOGANLI GÖSTERİYE POLİS MÜDAHALESİ

Basın toplantısının ardından DİSK`ten bir grup, Taksim Anıtı önünde "1 Mayıs`ta 1 Mayıs alanındayız" diye slogan atmaya başladı. Polis, müdahale ederek grubu alandan uzaklaştırdı.






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA