7 Haziran 2024 Cuma


18:23   VELI AĞBABA: "ŞEHIR MERKEZI BIR RANTA TESLIM EDILMIŞ DURUMDA, MALATYALıLARıN DEYIMIYLE `SAHAPSıZ` BIR MALATYA VAR"   17:39   CHP PM ÜYESI ERTÜRK: "TWEET ATANLARı SAATLER IÇINDE BULAN YETKILILER, ÖZEL ÇOCUĞA DAYAK KONUSUNDA NEDEN SESSIZLER?"   16:28   İNAN AKGÜN ALP: "KARS`ıN YUKARıKARAGÜNEY VE AŞAĞıKARAGÜNEY KÖYLERINDE INSANLARıMıZ HÂLÂ EŞEK SıRTıNDA SU TAŞıYOR"   15:19   ÖZGÜR ÖZEL, BTP GENEL BAŞKANı HÜSEYIN BAŞ İLE GÖRÜŞTÜ   14:53   ALI MAHIR BAŞARıR`DAN İKTIDARA ÇAĞRı   14:29   ÖZGÜR ÖZEL: “127 MILLETVEKILIYLE ERKEN SEÇIM KARARıNı ALABILECEK GÜÇTE DEĞILIM. OLSA YARıN ALıRıM, ÖBÜR PAZAR IKTIDARA GELIRIM"   14:18   MERSIN BÜYÜKŞEHIR, DÜNYA ÇEVRE GÜNÜ`NDE HEM ÇOCUKLARA HEM DE YAŞ ALMıŞLARA ÖZEL ETKINLIK DÜZENLEDI   13:45   SÜLEYMANCıLARA AIT YURTTAKI ÇOCUK İSTISMARı DAVASıNDA İMAMA 28 YıL HAPIS CEZASı VERILDI   12:35   CHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıSı BULUT, CUMHURBAŞKANı YARDıMCıSı YıLMAZ`A SORDU...   12:15   ÇAKıRÖZER ``MAYıS AYı BASıN ÖZGÜRLÜĞÜ RAPORU``NU AÇıKLADı   12:12   DEM PARTI`DEN ERKEN SEÇIM ÇAĞRıSı...    12:03   GÖKHAN GÜNAYDıN`DAN ÜNIVERSITELERE YABANCı ÖĞRENCI KABULÜ KRITERLERIYLE İLGILI ARAŞTıRMA ÖNERGESI   11:47   MEZITLI BELEDIYESI`NDEN DERE TEMIZLIĞI   10:58   AYHAN BARUT`TAN IKTIDARA: 10 BIN LIRA MAAŞı ALAN VATANDAŞıMıZ NASıL KURBAN KESECEK? BU ÇILEYE SON VERIN   10:48   SERKAN SARı`DAN BAKAN TEKIN`E MEZUNIYET TÖRENLERINI YASAKLAYAN GENELGE TEPKISI: ÇOCUKLARıMıZıN SEVINCINI YOK ETMEYIN   10:41   GAMZE AKKUŞ İLGEZDI: "KÜÇÜKÇEKMECE`DE YAŞANAN ELIM OLAY YALNıZCA BIR FRAGMAN"   10:40   AFYONKARAHISAR VALILIĞI, BELEDIYE BAŞKANı KÖKSAL`ı ``IRAKLı UYRUKLU KIŞIYE RUHSAT VERMEDIĞI`` GEREKÇESIYLE IFADEYE ÇAĞıRDı   10:19   MERSIN`DE “ÇOCUK FUTBOL ŞENLIĞI” BAŞLADı   09:24   MALATYA`DA 6 ŞUBAT DEPREMLERINDE YıKıLAN KıRÇUVAL OTELI DAVASı YARıN BAŞLıYOR... MILLI SPORCUNUN ANNESI ZELIHA AĞıRBAŞ: "AILELER OLARAK BIR AN ÖNCE ADALETIN SAĞLANMASıNı ISTIYORUZ"   01:10   BASıN KARTı YÖNETMELIĞINDE DEĞIŞIKLIK YAPıLMASıNA DAIR YÖNETMELIK RESMI GAZETE`DE YAYıMLANDı  
 
     
   

CHP SAMSUN MİLLETVEKİLİ ÇAN: "YATA VERİLEN ÖTV İNDİRİMİ ÇİFTÇİDEN ESİRGENİYOR"


Samsun`da Ziraat Mühendisleri Odası `kıtlık kapıda, çiftçi açlık sınırında` konulu panel düzenledi. Panelde konuşan CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, "Öğrenci almayan, alamayan başvuru yapmayan, tercih yapmayan öğrenciler ziraat fakültelerine öğrenci girişi yapılmayan yıllar var. Kıtlık kapıda her şeyi görüyoruz, ama yata verilen KDV, ÖTV indirimi akaryakıtta çiftçiden esirgeniyor" dedi.

 

Tarih : 17 Mayıs 2024 Cuma 11:39   Okunma : 153

MEHMET REBİİ ÖZDEMİR

(SAMSUN)- Samsun`da Ziraat Mühendisleri Odası, `kıtlık kapıda, çiftçi açlık sınırında` konulu panel düzenledi. Panelde konuşan CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, "Öğrenci almayan, alamayan başvuru yapmayan, tercih yapmayan öğrenciler ziraat fakültelerine öğrenci girişi yapılmayan yıllar var. Kıtlık kapıda her şeyi görüyoruz, ama yata verilen KDV, ÖTV indirimi akaryakıtta çiftçiden esirgeniyor" dedi.

Samsun`da Atakum Blediyesi`nin katkılarıyla Ziraat Mühendisleri Odasında Hasan Ali Yücel Kültür ve Eğitim Merkezinde `kıtlık kapıda, çiftçi açlık sınırında` konulu panel düzenledi. Panele Samsun CHP Milletvekili Murat Çan, Atakum Belediye Başkanı Serhat Türkel, CHP Samsun İl Başkanı Mehmet Özdağ, CHP Parti meclisi üyesi Nazan Yurttan Güneysu, OMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Özcan katıldı. 

"TRAKYA`NIN İKİ KATI BÜYÜKLÜĞÜNDE TARIM ALANI KAYBETTİK"

CHP Samsun Milletvekili Murat Çan şunları söyledi:

"Bu hükümetin en çok eleştirildiği konu tarım alanlarının her geçen gün üretimden dışlanması, uzaklaştırılması. Geçen gün genel başkanımız bir toplantıda dedi ki, Trakya`nın iki katı büyüklüğünde tarım alanı kaybetmişiz 22 yılda. Samsun bundan farklı mı? Samsun Türkiye ortalamasının daha üzerinde tarım alanı kaybetmiştir ama bir şey var; Samsun`da traktör satışları Türkiye ortalamasının 2 kat üzerinde. Yani traktörü bir tarım makinesini biz binek araç kullanıyoruz. Bunun bir tek açıklaması budur. Kıtlık kapıda biz 10 yıldır, biz derken hükümet 10 yıldır, dönüm başına verilen destekleme parası yerinde sayıyor. Hala bir dönüm karşılığında o verimli arazileri, 170 lira para veriyor yanlış bilmiyorsam. Peki kapıda açlık ama biz yerli üretime hiç destek veriyor muyuz? Hiçbir destek yok. Geçen gün çeltik ekim şenliğindeydik. Tarlanın içine kadar da girdik. Pirincin, çeltiğin maliyeti geçtiğimiz yıl 18 lira hadi iyimser söyleyeyim çeltiğe verilen para, 21- 22 lira ama üretici devletin vereceği 3-4 ay vadeli gördüğü için gitti esnafa verdi. Esnafa 15-16-17 liraya verdi ihtiyacı olan. Kıtlık kapıda ziraat mühendisleri, ziraat fakültelerine öğrenci girişi durmuş. Öğrenci almayan, alamayan başvuru yapmayan, tercih yapmayan öğrenciler ziraat fakültelerine öğrenci girişi yapılmayan yıllar var. Kıtlık kapıda her şeyi görüyoruz, ama yata verilen KDV, ÖTV indirimi akaryakıtta çiftçiden esirgeniyor."

"GENÇ NÜFUS KÖYLERE DÖNMESİ İÇİN TEŞVİK EDİLMELİ"

Samsun Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Hava Yurduseven Bayzat ise şunları söyledi. 

"Ülkemizde Cumhuriyet ile birlikte bir sektör olabilen akılcı ve doğru politikalarla ülkeyi besleyen tarım, son yıllarda maalesef yeterli desteği görememektedir. Tarımsal üretimde, büyük şirketlerin etkisinin artması ile küçük çiftçi korumasız hale gelmiş ve kooperatifçiliğin işlevsel olarak zayıflamasıyla kırsaldaki üretici aile çiftçiliğinden hızla uzaklaşmış, üretici hakkını alamadığı için üretimden vazgeçmiş, başta verimli topraklar olmak üzere doğal kaynaklar hızla talan edilmiş, çiftçinin üretimi ve geleceği borçlanmalar yüzünden ipotek altına alınmıştır. Halk sağlıklı ve ucuz gıdaya erişemez olmuştur. Ülkemizdeki tarım alanlarının yüzde 70`i küçük çiftçinin, yüzde 30`u ise orta ve büyük şirketlerin elindedir. Bu nedenle üretimde büyük payı olan küçük çiftçi ciddi bir şekilde devlet tarafından mutlaka desteklenmelidir. Köyünü terk ederek Büyükşehirlerin varoşlarına yerleşen genç nüfusun desteklenerek köyüne dönmesi sağlanmalı ve çiftçilik özendirilmelidir. Sürdürülebilir aile çiftçiliği ve bunun temel direği olan kadın çiftçiler özendirilmeli ve teşvik edilmelidir."

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA