23 Mayıs 2025 Cuma


11:59   CHP`LI GÜRER ÇIFTÇILERLE BULUŞTU: "BU FIYATLARLA HAYVANCıLıĞı SÜRDÜREBILMELERI MÜMKÜN DEĞIL"   11:22   TUTUKLU ESENYURT BELEDIYE BAŞKANı AHMET ÖZER YEDI AY SONRA ILK KEZ HAKIM KARŞıSıNDA: "BIZI BÖLÜCÜLÜKLE SUÇLAYANLAR BÖLÜCÜLÜK YAPıYOR"   10:07   ALMANYA, 3 AYDA 6 BINDEN FAZLA KIŞIYI SıNıR DıŞı ETTI   10:01   YENIŞEHIR BELEDIYESI, 50. YıL MAHALLESI`NDE YAPıMı TAMAMLANAN HALı SAHAYı HIZMETE AÇTı   09:54   ÇEKYA YAPıMı “KURTARıCıLAR-2” DIZI FILMININ ÇEKIMLERI TARSUS`TA YAPıLıYOR   09:32   İBB`YE 4. DALGA OPERASYON... ALI MAHIR BAŞARıR: "DELIL ARANMADAN, SONRADAN DELIL UYDURMAK ÜZERINE KURULU BU DÜZEN; HUKUK DEĞIL, MAFYA DÜZENIDIR"   08:31   AHMET ÖZER 7 AY SONRA HAKIM KARŞıSıNA ÇıKıYOR... AVUKATı HÜSEYIN ERSÖZ: ALGıLARıN DEĞIL, `OLGULARıN` TARTıŞıLDıĞı BIR GÜN OLACAK   07:54   İBB`YE 4. DALGA OPERASYON... İMAMOĞLU`NUN ÖZEL KALEM MÜDÜRÜ VE KORUMA MÜDÜRÜ DAHIL 49 KIŞI HAKKıNDA GÖZALTı KARARı   15:28   SUAT ÖZÇAĞDAŞ: "AKP IKTIDARıNDA IŞLEVSIZLEŞTIRILEN TEFTIŞ VE DENETIM SISTEMI NEDENIYLE OKULLAR VE EĞITIM SISTEMI SAVRULUYOR"   15:23   ALI MAHIR BAŞARıR`DAN ERDOĞAN`A: "SENIN KENDI YAPTıĞıN ANAYASAYA GÖRE BIR DAHA ADAY OLMA IMKANıN YOK. SEN ADAY OLAMAZSıN ZATEN"   11:26   TBMM PLAN VE BÜTÇE KOMISYONU... "CUMHURBAŞKANıNA TSK`DA `DISIPLINSIZLIK` NEDENIYLE GÖREVDEN ALMA YETKISI" VEREN MADDELER YENIDEN DEĞERLENDIRILMEK ÜZERE GERI ÇEKILDI   11:22   CHP`LI TANRıKULU`NDAN KURTULMUŞ`A ANAYASA ELEŞTIRISI: “BIR RIYASET MAKAMı OLARAK ÇOK KÖTÜ BIR ANAYASAL GELENEĞIN BAŞLANGıCıNA SEBEP OLDUNUZ”   08:09   AFAD: EGE DENIZI`NDE 6,0 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM   02:23   DONALD TRUMP, KATAR UÇAĞı SORUSUNU SORAN NBC MUHABIRINI SALONDAN KOVDU   01:40   TOTTENHAM, UEFA AVRUPA LIGI ŞAMPIYONU OLDU   23:36   TUTUKLU ÖĞRENCILERDEN 30 MAYıS ÇAĞRıSı: MAHKEMEMIZDE SIZLERIN DE YANıMıZDA OLMASıNı ÇOK ISTIYORUZ   23:12   TMSF, CHP`NIN 25 MAYıS BURSA MITINGI IÇIN BILBOARDLARıN KULLANıMıNA IZIN VERMEDI   23:05   CHP`NIN PENDIK MITINGI... ÖZGÜR ÖZEL, "ASGARI ÜCRETE TEMMUZ AYıNDA HAKIKATLI BIR ZAM YAPıLMASı IÇIN ÇALıŞMALARA BAŞLADıK"   22:52   BEŞ AB MILLETVEKILINE DOKUNULMAZLıK ŞOKU   22:43   CHP İSTANBUL İL BAŞKANı ÇELIK: AKP, MHP LIDERI SAYıN BAHÇELI`NIN BAŞLATTıĞı `TERÖRSÜZ TÜRKIYE` SÜRECINI KENDI ÇıKARLARıNA GÖRE KULLANMAK ISTIYOR  
 
     
   

Fransız Basınının Seçim Değerlendirmesi


Fransa’da, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron`un kararıyla gidilen erken genel seçimlerin ilk turunda RN, yüzde 34 alarak yarışı önde tamamlamıştı. RN’nin yükselişini önlemek amacıyla Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un öncülük ettiği merkezci birlik ve NFP’den adaylar, üçüncü oldukları bölgelerde birbirlerinin lehine yarıştan çekilmişti. Buna göre dün yapılan seçimlerde NFP, parlamentoda 182 sandalyeye sahip olarak birinci çıktı. Onu takiben Macron’un merkezci birliği 163 sandalyeyle ikinci olurken, RN toplamda 143 sandalyeyle üçüncü oldu. Fakat meclis çoğunluğunun sağlanması ve kabinenin kurulması için 289 sandalyeye hiçbir parti sahip olamadı.

 

Tarih : 8 Temmuz 2024 Pazartesi 11:26   Okunma : 1727

(ANKARA) - Fransa`da, dün gerçekleştirilen seçimden sonra Sol İttifak`ın partisi Yeni Popüler Cephe (NFP)`nin birinci çıkması, Fransız basınında büyük yankı uyandırdı. Aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) Partisi`nin seçimden üçüncü çıkmasının ardından, parti seçmenleri sokaklarda durumu protesto etti. Fransızlar, seçimde çoğunluğun sağlanamamasıyla kabinenin nasıl şekilleneceğini merak ederken, önümüzdeki günlerde Başbakan Gabriel Attal`ın istifası bekleniyor.  

Fransız basınında yer alan haberlere göre, sol ittifakın birinci olması beklenmedik bir zafer. Le Monde gazetesinde yer alan haberlere göre, RN parti üyeleri ve seçmenleri, öfke ve hayal kırıklığı yaşıyor. RN, Avrupa Parlamento ve Fransa seçimlerinin ilk turunda elde ettiği başarıyı tekrarlayamadı. Seçmenlerin bir kısmı, partinin üçüncü olmasını, sokaklara çıkarak protesto etti. RN parti üyeleri ise henüz bu yenilginin partiye neye mal olduğu konusunda soru sormak istemiyor.

Öte yandan, parlamento seçimlerinin ikinci tur sonuçlarını memnuniyetle karşıladığı belirtilen Emmanuel Macron`un, salı günü NATO zirvesi için Washington`a gitmek üzere yola çıkacağı ve "gerekli kararları almak için yeni Meclis`in yapılanmasını bekleyeceği” duyuruldu. 

Liberation gazetesinde yer alan haberlere göre, seçimlerde, RN`nin birinci olmasını bekleyen pek çok anketin sonuçlarının aksine bir tabloyla karşılaşıldı. Bu seçimlerin, Fransa`yı yeni bir döneme taşıyacağı beklenirken gelecek dönemde kabine oluşturmak için siyaset yelpazesinde soldan merkeze doğru bir koalisyonun olabileceği düşünülüyor. İkinci tura katılım oranının yüzde 67,1 olmasına dikkat çekilirken bu oranda bir katılım 1981`den bu yana görülmedi. 

Le Figaro`da yer alan haberlerde, çoğunluğun sağlanamadığı mecliste, özellikle 31 Aralık`tan sonra kabul edilmesi beklenilen bütçe tasarısı için oylamada bir kargaşa çıkıp çıkmayacağı merak ediliyor. France 24 kanalında ise NFP`nin “şok edici bir zafer kazandığı” ve Fransa`nın, yeni bir hükümet kurma zorluğuyla karşı karşıya olduğu söyleniyor. Başbakan Gabriel Attal`ın ise önümüzdeki günlerde istifa etmesi bekleniyor.  






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA