25 Haziran 2025 Çarşamba


12:04   TARSUS DOĞA PARKı YENI ÜYELERINE ‘MERHABA’ DIYOR   12:01   ÖZGÜR ÖZEL, BRÜKSEL VE BERLIN’E GIDIYOR   11:55   AVRUPA KONSEYI’NDEN CHP GENÇLIK KOLLARı GENEL BAŞKANı CEM AYDıN’A ZIYARET   09:25   BÜYÜKŞEHIR’IN ENGELSIZ YAŞAM PARKı, AILELERI AÇıK HAVA SINEMASıNDA BULUŞTURUYOR   01:18   BAŞKAN AV. ULAŞ YıLMAZ: “MUHARREM, ADALETIN SESI, VICDANıN YANKıSıDıR”   16:01   ÖZGÜR ÖZEL, ERDOĞAN’A SESLENDI: “ETKIN PIŞMANLıĞı BıRAK, SON PIŞMANLıK FAYDA ETMEYECEK. BU MILLET SANA HESAP SORACAK”   14:03   TOROSLAR’DA DAHA TEMIZ VE YEŞIL BIR ÇEVRE İÇIN YOĞUN MESAI   13:40   DIJITAL ÇAĞ, GEÇMIŞI BUGÜNE TAŞıDı.   13:31   ÇYDD’NIN KıZLARı, İŞKAD VE SEMA SOYKAN’A ÇIÇEKLERLE TEŞEKKÜR ETTI   13:25   HÜSEYIN KıŞ, EKONOMIDE ÇARPıCı GERÇEKLERE DIKKAT ÇEKTI   13:13   TARSUS BELEDIYESI’NDEN GıDA GÜVENLIĞINE SıKı TAKIP   11:15   BÜYÜKŞEHIR’IN DESTEKLERI ÜRETIME BEREKET, YETIŞTIRICILERE CAN SUYU OLUYOR   11:07   MHP GENEL BAŞKANı DEVLET BAHÇELI, 5 AY SONRA TBMM’DE GRUP TOPLANTıSıNDA   09:30   İRAN MEDYASı, TAHRAN’ıN SABAH SAATLERINDE İSRAIL’E DÖRT DALGA HALINDE FıRLATTıĞı FÜZE SALDıRıSıNıN ARDıNDAN, İSRAIL ILE ATEŞKESIN BAŞLADıĞıNı ILAN ETTI   09:19    ERDEMLI EMEKLI EVI ÜYELERI MERCAN BILIM MERKEZI’NI GEZDI   12:20   BAIN & COMPANY TÜRKIYE’DEN 500 MILYAR DOLARLıK ENERJI DÖNÜŞÜM FıRSATı   12:15   DıŞ KAYNAKLı SATıŞTA TALEP PATLAMASı: DIJITALLEŞME HıZ KAZANıRKEN, İNSAN TEMASı HALA EN KRITIK UNSUR   12:10   BÜYÜKŞEHIR’IN ‘TARIHI KILIKYA YOLU PROJESI’ GEÇMIŞ İLE GÜNÜMÜZÜ BULUŞTURMAYA DEVAM EDIYOR    12:06   CHP’LI KıŞ :BORÇ BATAĞı DERINLEŞIYOR FAIZ, İCRA, BATıK KREDI REKORDA   12:01    MEZITLI BELEDIYESI’NDEN KADıNLARA KAPADOKYA GEZISI  
 
     
   

Gülcan Kış, Bakan Ali Yerlikaya`ya seslendi...


CHP`li Kış, kadın cinayetlerini ve bireysel silahlanmayı Meclis gündemine taşıdı. Kış, Bakan Yerlikaya`nın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye yazılı soru önergesi verdi. Konuya ilişkin açıklama yapan Gülcan Kış, özellikle son yıllarda kadın cinayetlerindeki artışın toplumda büyük bir endişe yarattığını ve bu sorunun köklü bir çözüm gerektirdiğini vurguladı.

 

Tarih : 26 Eylül 2024 Perşembe 09:21   Okunma : 2959

(ANKARA) - CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, Türkiye`de artan kadın cinayetleri ve bireysel silahlanma konusunda İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya`nın yanıtlaması istemiyle TBMM`ye soru önergesi verdi. Kış, Bakan Yerlikaya`ya; "Kadına yönelik şiddeti besleyen unsurlardan biri de bireysel silahlanmadır. Bakanlık, bireysel silahlanmayı kontrol altına almak ve denetimlerini sıkılaştırmak için ne yapmayı planlıyor" diye sordu.

Kış, "Bir kadının daha yaşamdan koparılmasına sessiz kalamayız. 2024 yılına kadar işlenen kadın cinayetlerinin sayısına dair açık ve net bir bilgiye ihtiyacımız var. Bu kadınlardan kaçının uzaklaştırma kararı olmasına rağmen öldürüldüğünü bilmek ve bu kararların ne kadar etkin olduğunu sorgulamak zorundayız" dedi.

"Bireysel silahlanma tehdidi büyüyor"

Kış, bireysel silahlanmanın kadın cinayetlerinde önemli bir faktör olduğunu belirterek, İçişleri Bakanlığı`na bu konuda acil önlemler alınması çağrısında bulundu. Kış, "Kadına yönelik şiddeti besleyen unsurlardan biri de bireysel silahlanmadır. Ne yazık ki ruhsatsız silahların yaygınlaşması cinayetlerin önünü açmaktadır. Bakanlık, bireysel silahlanmayı kontrol altına almak ve denetimlerini sıkılaştırmak için ne yapmayı planlıyor? Ruhsatsız silah kullanımını nasıl engelleyecekler" diye sordu.

Önergesinde uzaklaştırma kararlarının ne kadar etkili olduğunu da sorgulayan Kış, birçok kadının uzaklaştırma kararı almasına rağmen şiddet görmekten ya da cinayete kurban gitmekten kurtulamadığını hatırlattı ve "Uzaklaştırma kararı alınmış kadınların güvende olması için hangi tedbirler uygulanıyor? Bu kararların etkili uygulanması için ek önlemler alınacak mı" diye sordu.

"Kadınların yaşam hakkını koruyun"

Kış, İçişleri Bakanlığı`nın kadın cinayetlerini ve kadına yönelik şiddeti önlemek için yürüttüğü kampanyalar ve farkındalık projelerini de gündeme taşıdı. Bakanlık tarafından şiddetin önlenmesine yönelik toplumsal farkındalık ve eğitim kampanyalarının sonuçlarına dair bilgi talep eden Kış, "Kadın cinayetlerini önlemenin yolu sadece yasal düzenlemelerden geçmez, aynı zamanda zihniyet değişimine de ihtiyaç vardır. Eğitim programları ve toplumsal farkındalık kampanyaları bu mücadelenin önemli bir parçası olmalıdır" ifadelerini kullandı.

Kış, kadınların yaşam hakkının devletin koruması altında olduğunu hatırlatarak, hükümete, Kadınların yaşam hakkını korumak devletin asli görevidir. 2024 yılında kaç kadın cinayete kurban gittiğini öğrenmek ve bunun nedenlerini derinlemesine analiz etmek zorundayız. Devlet tüm gücüyle kadına yönelik şiddeti ve cinayetleri önlemek için harekete geçmelidir" çağrıda bulundu.

Gülcan Kış, Bakan Yerlikaya`ya şu soruları yöneltti:

- 2024 yılı itibarıyla Türkiye genelinde işlenen kadın cinayetlerinin sayısı kaçtır? Cinayetlerin illere göre dağılımı nedir?

- Kadın cinayetlerine kurban giden kadınlardan kaçı daha önce uzaklaştırma kararı almıştı? Uzaklaştırma kararı almış olmasına rağmen öldürülen kadınların sayısı nedir?

- Bakanlığınız, uzaklaştırma kararlarının etkin uygulanması ve bu kararların ihlal edilmesinin önlenmesi için ne gibi ek tedbirler almayı planlamaktadır? Uzaklaştırma kararı almış kadınların güvenliğinin sağlanması adına herhangi bir özel uygulama düşünülmekte midir?

- Bireysel silahlanmanın önlenmesi ve denetlenmesi konusunda hangi adımları atmayı düşünüyorsunuz? Ruhsatsız silah kullanımına yönelik denetimler ve cezai yaptırımların artırılması adına bir çalışma yürütülmekte midir?

- Kadın cinayetleri ve şiddet olaylarına karşı İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülen toplumsal farkındalık ve eğitim kampanyaları nelerdir? Bu kampanyaların kapsamı, ulaşılan kişi sayısı ve sonuçlarına dair veriler mevcut mudur?

- Şiddete maruz kalan kadınların sığınma evlerine ulaşımı ve bu evlerin güvenliği ile ilgili mevcut durumda yeterli tedbirler alınmış mıdır? Türkiye genelinde kadın sığınma evlerinin kapasitesi nedir ve bu kapasitenin yeterliliği ile ilgili bir değerlendirme yapılmış mıdır?

- 2024 yılında kadın cinayetlerinin ve şiddet olaylarının azaltılmasına yönelik planlanan başka hukuki düzenlemeler veya politikalar var mıdır? Bu düzenlemelerden herhangi biri, şiddeti önleyici olarak bireysel silahlanmayı doğrudan kısıtlayacak önlemleri içeriyor mu?" 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA