13 Mayıs 2025 Salı


11:03   TKP GENEL SEKRETERI OKUYAN: "TÜRKIYE`DE KÜRT SORUNU, SıNıFSALDıR, LAIKLIĞE, CUMHURIYET`E, EMPERYALIZME BAĞLıDıR"   10:52   YOZGAT`TA SOĞAN ÜRETICININ ELINDE KALDı... ÇIFTÇI BILAL ÖZBEK: "MASRAFLARıMıZıN HIÇBIRINI KARŞıLAYAMADıK, ZARAR ETTIK"   10:50   ÖMER FETHI GÜRER: “14 MAYıS DÜNYA ÇIFTÇILER GÜNÜ`NDE ÜLKEMIZ ÇIFTÇISI MUTSUZ”   10:41   MARMARA`DA 4.1 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM   10:34   İŞSIZLIK MAAŞı BAŞVURULARı 2025`TE KATLANARAK ARTARKEN BAŞVURANLARıN YARıSı MAAŞ ALAMıYOR, 427 MILYARA ULAŞAN İŞSIZLIK SIGORTASı FONU`NDA ASLAN PAYı IŞVERENLERE   10:31   PKK`NıN FESIH KARARı... MANSUR YAVAŞ: "TÜRKIYE CUMHURIYETI DEVLETINI PAZARLıK YAPıYOR NOKTASıNA GETIRECEK HIÇBIR GIRIŞIME IZIN VERILEMEZ, VERILMEMELIDIR"   10:12   KKTC CUMHURBAŞKANı TATAR: “FEDERASYON DEMEK, TÜRKIYE`NIN BURADAN ÇıKMASı DEMEK, IKI DEVLETLI SIYASETTEN BAŞKA BIR SIYASET GÖRÜŞMEYIZ”   10:09   MERSIN`DE ŞEHIT VE GAZI ANNELERI, ANNELER GÜNÜ PIKNIĞINDE BULUŞTU   09:58   CHP GENEL BAŞKAN YARDıMCıSı ADEM: "FıNDıK FIYATı AÇıKLANMADAN YÜKSEK REKOLTE ILAN EDILIYOR, SONRA TMO ELIYLE ÜRETICI PAZARLıK GÜCÜNDEN KOPARıLıYOR"   09:58   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NIN "ENGELLILER HAFTASı" ETKINLIKLERI IKINCI GÜNÜNDE DEVAM ETTI   09:56   TEKIRDAĞ`DA HEKIME DARP IDDIASı... HEKIM BIRLIĞI SENDIKASı GENEL BAŞKAN YARDıMCıSı ÖZGÜR ÖZ: "BAŞHEKIM DERHAL GÖREVDEN ALıNMALı"   09:47   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER: “MESKİ OLARAK TÜRKIYE TARIHININ EN BÜYÜK YATıRıM DÖNEMINI YAŞıYORUZ”   09:12   SOMA MADEN FACIASıNıN 11`INCI YıLı...BAĞıMSıZ MADEN İŞ SENDIKASı GENEL BAŞKANı GÖKAY ÇAKıR: “301`I BIZE UNUTTURMAYA ÇALıŞTıLAR”   07:05   PKK`NıN FESIH KARARı... DEM PARTI MYK`Sı SÜRECI ELE ALDı: İMRALı`Yı ZIYARET EDENLERE YASAL GÜVENCE TALEP EDILECEK, SIYASI PARTILER ZIYARET EDILECEK   23:27   CHP YENI BOYKOT SITESINI KULLANıMA SUNDU: "BOYKOTYAP2025.COM"   14:43   CHP`LI IL BELEDIYE BAŞKANLARı TOPLANTıSı 14-16 MAYıS TARIHLERI ARASıNDA AMASYA`DA YAPıLACAK   13:29   GAMZE TAŞCıER: “SOMA`NıN ÜZERINE 52 SOMA DAHA YAŞANDı”   12:52   CHP`LI MAHMUT TANAL: “SAĞLıK HIZMETLERI ALANıNDA HEMŞIRELERIN EMEĞI GÖRÜNMÜYOR”   12:48   TBMM`DE BAŞKANVEKILLIĞI TARTıŞMASı... TBMM BAŞKANı KURTULMUŞ, GÜLIZAR BIÇER KARACA`NıN YERINE CELAL ADAN`ı TBMM BAŞKANVEKILI OLARAK GÖREVLENDIRDI   12:15   CHP`LI GÜLCAN KıŞ: “BU, ŞEFFAFLıKTAN KAÇAN BIR IKTIDARıN AÇıK ITIRAFıDıR”  
 
     
   

Deniz Yücel: "`Köylü milletin efendisidir` vizyonundan günümüze geldiğimiz nokta saygınlığı yok edilmiş çiftçilik mesleği..."


CHP Parti Sözcüsü Deniz Yücel, "Çiftçinin yaş ortalaması artıyor, çiftçilik mesleği giderek yaşlanıyor. Gençlerimiz ata toprağında tarım yapmak, üretmek yerine; kentlere göç edip ucuz iş gücü olmayı tercih ediyorlar. Mustafa Kemal Atatürk`ün `Köylü milletin efendisidir` vizyonundan bugün geldiğimiz nokta `Çiftçilik mesleğinin saygınlığının yok edilmiş olmasıdır`" dedi. 

 

Tarih : 26 Eylül 2024 Perşembe 14:20   Okunma : 707

CHP`li Deniz Yücel, Uluslararası pazarda Türk ürünlerinin tanıtımı amacıyla düzenlenen Interfresh Eurasia Fuarı`na katıldı. Yücel, katıldığı Interfresh Eurasia Fuarı`nda yaptığı konuşmada, Türkiye`de tarım alanındaki kötü gidişata ve çiftçinin emekçinin durumuna değindi. Yücel`in konuşması şöyle: 

"Hiç şüphesiz toprak vatanımız, tarım ekmeğimizdir. Ancak şu anda çiftçimiz ne yazık ki yok sayılıyor. Bu durum tarım sektörünü güçsüzleştirirken, çiftçiyi toprağından adım adım koparıyor… Gübre fiyatları, mazot fiyatları ciddi birer sorun... Tarlayla, market arasında büyük bir fiyat uçurumu var. Tarladan sofraya kadar olan zincir gereksiz uzun ve zincirin her halkası maliyet anlamına geliyor. Üretici dertli, tüketici de dertli. Sonuç; çiftçi küstü, köylü üretmeyi bıraktı. Gıda krizinin konuşulduğu günümüzde tarım; ne yazık ki ülkemizde olması gerektiği gibi desteklenmedi. Gençler üretime teşvik edilmedi.

Bugün ortalama bir çiftçinin yaşı 58… 30`lu yaşlar için çiftçilik, artık yapılabilir bir meslek olmaktan çoktan çıktı. Türkiye`de nüfus artıyor ama çiftçi sayısı azalıyor. Çiftçinin yaş ortalaması artıyor, çiftçilik mesleği giderek yaşlanıyor. Gençlerimiz ata toprağında tarım yapmak, üretmek yerine; kentlere göç edip ucuz iş gücü olmayı tercih ediyorlar. Mustafa Kemal Atatürk`ün `Köylü milletin efendisidir` vizyonundan bugün geldiğimiz nokta `Çiftçilik mesleğinin saygınlığının yok edilmiş olmasıdır.`

Bundan 20 yıl önce ülkemizde 2.8 milyon çiftçi varken, bugün 2.3 milyon çiftçimiz var. Yani 20 yılda nüfus 20 milyon artmış fakat 500 bin çiftçi kayıp. Çiftçilerimizin son bir yılda borcu yüzde 88 artarken, toplam borcu 652 milyar liraya ulaşmış durumda… Bir yılda neredeyse iki katına çıkmış… Çiftçinin yüzünün gülmesi için, Türkiye`nin yeniden tarımda kendi kendine yeten bir ülke haline gelmesi için, kıtlık yaşanmaması ve Tarımda dışa bağımlılığın son bulması için mucizelere gerek yok.

Kısa vadeli, orta vadeli ve uzun vadeli doğru bir planlama ve Tarım Kanununun çiftçiyi ve üreticiyi koruyan hükümlerinin uygulanması yeterli… Çiftçilerimizin omuzundaki yükü hafifletmek için Tarım Kanunu 21. maddesinin mutlaka uygulanması gerekiyor. Bakın bu maddede `Bütçeden ayrılacak kaynak, gayrisafi milli hasılanın yüzde birinden az olamaz` deniyor. Biz iktidarın kendi çıkardığı kanunu uygulamasını istiyoruz, mucize beklemiyoruz. Ve kanunen çiftçiye verilen desteğin gayrisafi milli hasılanın yüzde 1`inden az olamayacağını bir kere daha hatırlatmakta fayda görüyoruz.

``2016`dan günümüze üretim maliyetleri 7 kat arttı``

Tarımsal üretimi etkileyen en önemli kalemlerden biri de girdi fiyatları… Çünkü üretim miktar ve kalitesini, aslında girdi fiyatları belirliyor. Rakamlara baktığımızda ise girdi fiyatlarında önemli bir artış görüyoruz. TÜİK verilerine göre, tarımsal girdi fiyatlarının yıllık artış hızı 2016`da yüzde 6.40 iken 2024 yılında bu oran yüzde 41.60`a çıkmış. Yani 2016 yılında üretim için 100 lira harcanıyorken bugün aynı üretim için 700 lira harcanıyor. 7 kat bir artış var.

İşte bu güncel rakamlar ülkemizde uygulanan tarım politikalarının karnesidir. Bu durum tarımın sektörünü küçülten en temel unsurlardan bir tanesi… Bu noktada aslında üreticilerin çok da bir seçeneğinin olmadığını görüyoruz. Anlıyoruz ki mevcut tarım politikaları çiftçimizi büyükşehirlerde asgari ücretle çalışmaya mecbur bıraktı. Madenlerde yerin altında çalışmaya, tersanelerde çalışmaya, günübirlik işlerde çalışmaya mecbur bıraktı. Bunun elbette bir çok sebebi var ancak en önemlisi, yönetme ve bütçe tercihlerinin çiftçiden ve üreticiden yana kullanılmaması.

Çiftçimiz ekmeyi, dikmeyi, üretmeyi bırakmak zorunda kaldı. Çünkü ekmeyince ekonomik anlamda daha kârdalar. Mazot parası, gübre parası, sulama masrafı, elektrik faturası, ekini toplayan emekçinin yevmiyesi derken zaten çiftçinin eline bir şey kalmıyor. Bu sebeple de çiftçi fındık bahçesinden, çay bahçesinden, üzüm bağından, narenciye ağacından umudunu kesti. Uygulanan tarım politikaları onları büyük şehirlerin ucuz işgücü ya da işsizleri olmaya mahkûm etti. Hollanda`nın yüzölçümü kadar toprağımız 26 milyon dekar toprak, bugün ekilemiyor, dikilemiyor. Cumhuriyet Halk Partisi olarak tarım politikalarının sebebiyet verdiği bu durumun bir beka sorunu olduğunu düşünüyoruz. Çünkü biz, tarım ve hayvancılığı milli olması gereken stratejik bir alan olarak görüyoruz. Binlerce yıldır buğday yetişen bereketli topraklara sahip ülkemize, Ukrayna ve Rusya`dan buğday ithal edilmesini üzülerek takip ediyoruz.

Tarımın, çiftçinin ve üreticinin ayağa kalkması için tarım politikalarının acilen masaya yatırılması, ele alınması gerektiğini düşünüyoruz. Tarım sektörünü önceleyen, tarımsal üretimi arttıran, üreticiyi destekleyen, uluslararası alanda faaliyet gösteren şirketlerimize teşvik veren, üreticisinden ihracatçısına bütün ülkenin kazandığı bir tarımsal üretim sistemini kurmanın mümkün olduğunu düşüyoruz. Her alanda olduğu gibi tarımda da dünyada önemli gelişmeler oluyor. Bir yandan bu gelişmeleri takip ederek ve uygulayarak, bir yandan da çiftçiyi ve üreticiyi koruyan ve destekleyen önlemler alarak tarımı da, çiftçiyi de, üreticiyi de ayağa kaldırmak mümkün."

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA