23 Mayıs 2025 Cuma


15:28   SUAT ÖZÇAĞDAŞ: "AKP IKTIDARıNDA IŞLEVSIZLEŞTIRILEN TEFTIŞ VE DENETIM SISTEMI NEDENIYLE OKULLAR VE EĞITIM SISTEMI SAVRULUYOR"   15:23   ALI MAHIR BAŞARıR`DAN ERDOĞAN`A: "SENIN KENDI YAPTıĞıN ANAYASAYA GÖRE BIR DAHA ADAY OLMA IMKANıN YOK. SEN ADAY OLAMAZSıN ZATEN"   11:26   TBMM PLAN VE BÜTÇE KOMISYONU... "CUMHURBAŞKANıNA TSK`DA `DISIPLINSIZLIK` NEDENIYLE GÖREVDEN ALMA YETKISI" VEREN MADDELER YENIDEN DEĞERLENDIRILMEK ÜZERE GERI ÇEKILDI   11:22   CHP`LI TANRıKULU`NDAN KURTULMUŞ`A ANAYASA ELEŞTIRISI: “BIR RIYASET MAKAMı OLARAK ÇOK KÖTÜ BIR ANAYASAL GELENEĞIN BAŞLANGıCıNA SEBEP OLDUNUZ”   08:09   AFAD: EGE DENIZI`NDE 6,0 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM   02:23   DONALD TRUMP, KATAR UÇAĞı SORUSUNU SORAN NBC MUHABIRINI SALONDAN KOVDU   01:40   TOTTENHAM, UEFA AVRUPA LIGI ŞAMPIYONU OLDU   23:36   TUTUKLU ÖĞRENCILERDEN 30 MAYıS ÇAĞRıSı: MAHKEMEMIZDE SIZLERIN DE YANıMıZDA OLMASıNı ÇOK ISTIYORUZ   23:12   TMSF, CHP`NIN 25 MAYıS BURSA MITINGI IÇIN BILBOARDLARıN KULLANıMıNA IZIN VERMEDI   23:05   CHP`NIN PENDIK MITINGI... ÖZGÜR ÖZEL, "ASGARI ÜCRETE TEMMUZ AYıNDA HAKIKATLI BIR ZAM YAPıLMASı IÇIN ÇALıŞMALARA BAŞLADıK"   22:52   BEŞ AB MILLETVEKILINE DOKUNULMAZLıK ŞOKU   22:43   CHP İSTANBUL İL BAŞKANı ÇELIK: AKP, MHP LIDERI SAYıN BAHÇELI`NIN BAŞLATTıĞı `TERÖRSÜZ TÜRKIYE` SÜRECINI KENDI ÇıKARLARıNA GÖRE KULLANMAK ISTIYOR   22:40   ÖZGÜR ÖZEL`DEN "İMAMOĞLU`NUN TELEFONU BULUNDU" HABERLERINE TEPKI: BEŞ YıLDıR KULLANıLMAYAN BIR TELEFON, GRAHAM BELL BILE SIZIN KADAR SEVINMEDI TELEFONU ICAT ETTIĞINE   22:33   ‘KENT UZLAŞıSı` DAVASıNDA 10 BELEDIYE YÖNETICISININ TUTUKLULUK HALININ DEVAMıNA KARAR VERILDI   22:13   SELIN SAYEK BÖKE, KADıN SOSYALIST ENTERNASYONAL BAŞKAN YARDıMCıLıĞı`NA SEÇILDI... "TÜRKIYE`YI DÜNYADA HAK ETTIĞI YERE HEP BIRLIKTE TAŞıYACAĞıZ"   22:12   CHP`LI SARıBAL: BURSA`DA YAPACAĞıMıZ HALK BULUŞMASıNıN DUYURU AFIŞLERI TMSF TARAFıNDAN ENGELLENDI   22:09   CHP`NIN PENDIK MITINGI... ÖZGÜR ÖZEL: "BIZ 19 MAYıS`TA İZMIR`DE BIR KAPANıŞı DEĞIL, BIR BAŞLANGıCı GERÇEKLEŞTIRDIK"   21:49   CHP`NIN PENDIK`TE DÜZENLEDIĞI MITINGE YURTTAŞLARDAN DESTEK: BIZ EKREM İMAMOĞLU`NUN DÜRÜSTLÜĞÜNE, BU MILLET IÇIN ÇALıŞTıĞıNA INANıYORUZ   21:08   İMAMOĞLU, CHP`NIN PENDIK`TE DÜZENLEDIĞI MITINGE MESAJ GÖNDERDI: AÇTıKLARı HER SORUŞTURMA, YÜRÜTTÜKLERI HER ALGı OPERASYONU AYAKLARıNA DOLANıYOR   20:23   GENÇLER EDIRNE`DE TUTUKLU BULUNAN ARKADAŞLARı IÇIN KADıKÖY`DE BIR ARAYA GELDI: “ÜNIVERSITE GENÇLIĞI OLARAK, ÜLKE MONARŞIYE DÖNMESIN DIYE MÜCADELE EDIYORUZ”  
 
     
   

CHP`li Nermin Yıldırım Kara: Hatay`ın tarlalarındaki bir küçülme Türkiye`nin sofrasından eksilme demektir


CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Hatay`daki pamuk üreticilerinin yaşadığı sorunlarla ilgili "Hatay`ın tarlalarındaki bir küçülme, Türkiye`nin sofrasından eksilme demektir. Çiftçilerimiz de tarlalarını küçültmemek, kaygı duymadan ekebilmek, maliyetlerin altında borca düşmemek için seferber olmuş durumdalar. Tarım, bu kadar plansızlığı kaldıracak bir sektör değildir. Gıda güvenliğinden söz ettiğimiz yerde, çiftçilerimizi kollayacak bir planlamadan bahsetmeye de mecburuz” açıklamasını yaptı.

 

Tarih : 25 Ekim 2024 Cuma 12:08   Okunma : 510

CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, Hatay`daki pamuk üreticilerinin sorunlarına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Kara, şunları kaydetti:

"Ülkemizin tarım alanında ne kadar büyük bir üretim gerçekleştirdiği, eskiden, daha fazla vurgulanan bir gerçekti. Hem toplumsal yapımızın değişmesi hem de tarımda kendine yeterlilik politikalarının terk edilmesi, bu gerçeğin üzerini örtmüş durumda. Bu da tarımdaki sorunların tartışılmasını, gerçekçi çözümler bulmasını ya yavaşlatıyor ya da tamamen engelliyor. Tam da bu nedenle, Hatay`da tarımın ne kadar önemli bir geçim kaynağı olduğunu vurgulamamız gerekiyor. İlimizin toplam 552 bin hektarlık yüzölçümünün 275 bin hektarı tarım alanı olarak kullanılır. Topraklarımızın yarısından fazlasında, Amik Ovası`nda yoğunlaşan ama kıyı ovalarında da sürdürülen bir tarım üretimi söz konusudur. Bazı ilçelerimizde tarım alanları, toplam ilçe yüzölçümünün yüzde 90`ına yaklaşan genişlikte bir alan kaplar. Uygun toprak ve iklim koşulları sayesinde Hatay, ülkemizin tarımsal ürün zenginliğinin küçük bir yansımasıdır. Hatay`ın tarlalarındaki bir küçülme, Türkiye`nin sofrasından eksilme demektir. Çiftçilerimiz de tarlalarını küçültmemek, kaygı duymadan ekebilmek, maliyetlerin altında borca düşmemek için seferber olmuş durumdalar. Tarım, bu kadar plansızlığı kaldıracak bir sektör değildir. Gıda güvenliğinden söz ettiğimiz yerde, çiftçilerimizi kollayacak bir planlamadan bahsetmeye de mecburuz.

"Tüm çiftçilerimizin karşılaştığı sorunlar, pamuk üreten çiftçilerimizi de vurdu"

Pamuğun ‘beyaz altın` olarak nitelenmesinin bir sebebi var. Ulusal Pamuk Konseyi`nin 2023 yılı sektör raporunda da belirttiği gibi, alan verimliliği en yüksek bitkilerden birisi. Rapora göre pamuk, ‘Tahıllar ve diğer bitkisel ürünler` grubunda buğdaydan sonra ikinci büyük hasılaya sahiptir. Sadece tekstilde değil, otuz civarında sanayi kolunda, ham madde olarak kullanılmakta; böylece birden fazla alanda katma değer üretimine olanak tanımaktadır. En fazla ‘beyaz altın` üretimi yapılan şehirlerin başında da Hatay gelmektedir. Hatay İl Tarım ve Orman Müdürlüğü verileri, 2023 yılında, 139 bin ton kütlü pamuk üretimi yaptığımızı gösteriyor. Bu üretim, 2,6 milyon tonluk ulusal üretimin yüzde 9`una karşılık geliyor ve Hatay`ı ulusal pamuk üretiminde 4`üncü sıraya yerleştiriyor. Ancak taban fiyatın düşük tutulması, girdi maliyetlerinin artması gibi tüm çiftçilerimizin karşılaştığı sorunlar, pamuk üreten çiftçilerimizi de vurdu. Reyhanlı ilçemiz başta olmak üzere, çiftçilerimiz bizi gördüklerinde, verdikleri çabanın karşılığını alamadıklarından, borçlanmak zorunda kaldıklarından dert yanmaya başlıyor. Tüm pamuk tarlalarında benzer şikayetleri dinliyor, bunlara bir çözüm bulunmadığını müşahede ediyoruz.

"Yerli üretimi artıracak yeni bir tarım politikası oluşturulmalıdır"

Ulusal Pamuk Konseyi raporu, çiftçilerimizin endişelerini doğrulayan bulgular içermektedir: Ulusal ölçekte, 1 kilogramlık kütlü pamuk üretim maliyeti, bir yıl içinde yüzde 68 artmıştır. Maliyet ve fiyat arasındaki fark ise, 1 kilogram kütlü pamuk başına, 7 lira 25 kuruşluk bir zarara neden olmuştur. Bu farkın oluşması destekleme ve taban fiyatın düşük kalmasından kaynaklanmıştır. Bu nedenle, partimizin daha önce yaptığı çağrıyı yinelemek gerektiğini düşünüyoruz: Pamukta taban fiyat, en az 30 lira olacak şekilde ayarlanmalıdır. Ancak daha önemlisi, her zaman vurguladığımız gibi, yerli üretimi artıracak yeni bir tarım politikası oluşturulmalıdır. Bu politikanın yokluğunu, pamuk ekimi yapılan alanların azalmasında takip edebiliyoruz: 2004 yılında 6,4 milyon dekarlık alanda kütlü pamuk ekilirken, 20 yılın sonunda bu alan 4,7 milyon dekara düşmüştür. Önlem alınmamakta ısrar edilirse ‘beyaz altın` sadece adından ibaret kalacak, tüm değerini yitirecektir."

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA