13 Ağustos 2025 Çarşamba


13:46   EVRENSEL GAZETESINE KURŞUNLU SALDıRı   13:42   İMAMOĞLU’NDAN ULUSLARARASı ÇAĞRı   13:18   CHP KADıN KOLLARı GENEL BAŞKANı KAYA’DAN AILE ARABULUCULUĞU TEPKISI   13:16   GÖKHAN GÜNAYDıN: ERKEN SEÇIMIN DAHA FAZLA GECIKTIRILEBILME IHTIMALI KALMAMıŞTıR   13:14   GAZZE’DE ATEŞKES ÇıKMAZı   13:07   KıŞ ÖNCESI BOZTEPE’YE KAPSAMLı BAKıM   11:35   YENIŞEHIR BELEDIYESI KALDıRıM VE YOL IŞGALLERINE GEÇIT VERMIYOR   10:52   MERSIN’DE KıRSAL KALKıNMAYA BÜYÜK DESTEK: ‘HADI GEL KÖYÜMÜZE DESTEK VERELIM’ PROJESIYLE 300 AILE AYAĞA KALKTı   10:51   ÜNIVERSITE ÖĞRENCILERI BARıNMA SORUNUYLA KARŞı KARŞıYA... BAŞKENTTE EV KIRALARı 17 BIN LIRADAN, YURT ÜCRETLERI 12 BIN LIRADAN BAŞLıYOR   10:46   TBMM’DE KURULAN MILLI DAYANıŞMA KARDEŞLIK VE DEMOKRASI KOMISYONU’NA ÖZEL INTERNET SITESI HAZıRLANDı   10:42   ÖSYM, MILLI EĞITIM BAKANLıĞı AKADEMI GIRIŞ SıNAVı’NıN SONUÇLARıNı AÇıKLADı   10:02   MERSIN’DE ÜCRETSIZ ALMANCA KURSLARıNA REKOR İLGI: HEM DIL HEM ÖZGÜVEN KAZANDıRıYOR   01:29   LÜTFI PARıLTı: “BAŞARı, TOPLUMA KATKıYLA TAÇLANıR”   18:16   FABRIKALARıN GIZLI ENERJI KAYBı: KAPıLARDAN KAÇAN ISı! YÜZDE 30’UN ÜZERINDE TASARRUF MÜMKÜN   18:01   AHKİB’DEN İHRACAT REKORU: YÜZDE 53’LÜK BÜYÜMEYLE 48,5 MILYON DOLARLıK İHRACAT!   17:37   "HAYALLER ENGEL TANıMAZ!": MERSIN’DE "BIR ŞEFKAT HARESI" RÜZGARı   16:13   ÇANAKKALE’DE YANGıN...EVI YANAN YURTTAŞLAR: "EVLERIMIZ DEĞIL HAYALLERIMIZ YANDı"   16:09   MASADA GERGINLIK: "BIZI ALANLARA İTMEYIN!"   16:05   İDARE MAHKEMESINDEN, OKUL BIRINCILIĞI ÖSYM’YE BILDIRILMEYEN ÜNIVERSITE ADAYı LEHINE YÜRÜTMEYI DURDURMA KARARı   14:53   TOROSLAR’DAN SÜRDÜRÜLEBILIR GELECEĞE DEV ADıM: "SıFıR ATıK PARKı" GELIYOR!  
 
     
   

Basın örgütlerinden RTÜK Başkanı Şahin`in açıklamalarına tepki: İfade özgürlüğünü hedef almaktan, gazetecileri zapturapt altına almaktan vazgeçin


Basın örgütleri, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin`in ana haber bültenlerinde çok sayıda şiddet içeriğine yer verildiği ve haber sunucularının tarafsızlıktan uzak, maksatlı yorum yaptığı yönündeki açıklamalarına tepki gösterdi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Şahin`in açıklamasını “kabul edilemez” olarak değerlendirirken; Çağdaş Gazeteciler Derneği, “Basın özgürlüğünü hedef almaktan artık, gazetecileri zapturapt altına almaktan artık vazgeçin” ifadesini kullandı.

 

Tarih : 8 Şubat 2025 Cumartesi 20:27   Okunma : 213

(ANKARA)- Basın örgütleri, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin`in ana haber bültenlerinde çok sayıda şiddet içeriğine yer verildiği ve haber sunucularının tarafsızlıktan uzak, maksatlı yorum yaptığı yönündeki açıklamalarına tepki gösterdi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Şahin`in açıklamasını “kabul edilemez” olarak değerlendirirken; Çağdaş Gazeteciler Derneği, “Basın özgürlüğünü hedef almaktan artık, gazetecileri zapturapt altına almaktan artık vazgeçin” ifadesini kullandı.

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin`in bugün ana haber bültenleriyle ilgili yaptığı açıklamaya TGC ve ÇGD`den tepki geldi. TGC, şu açıklamayı yaptı:

“Türkiye`de gazetecilik mesleğine müdahale etmeyi alışkanlık haline getiren Radyo ve Televizyon Üst Kurulu son olarak haber bültenlerinin vatandaşları karamsarlığa düşürdüğünü iddia etmiştir. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, haber bültenlerinde vatandaşların karamsarlığa düşürülmek istendiğini ve ülkede olumlu olaylar yaşanmadığı algısının yaratıldığını, spikerlerin ve sunucuların kendi siyasal görüşlerini içeren yorumlarda bulunduklarını belirtmiştir. Ebubekir Şahin`in karamsarlık yaratma iddiasıyla 6112 Sayılı Kanuna dayanarak üst sınırdan ceza uygulanacağını dile getirmesini kabul etmiyoruz.

Kanunun amacı basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünü sağlanmasıdır

6112 Sayılı Kanunun amacı kanunda yazılı olduğu üzere basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünün sağlanmasıdır.Türkiye Cumhuriyeti demokratik bir toplumsa, kamuoyunu ilgilendiren tüm olaylar hakkında, halkı objektif ve gerçekleri yansıtacak biçimde aydınlatmanın basının varlık nedeni olduğu bilinmelidir. Halkı olumsuz etkileyen, kamu yararını zedeleyen sorunlarla ilgili olarak iktidarı ve yöneticileri eleştirmek, uyarmak, bu varlık nedeninin olmazsa olmazıdır. Anayasa`nın 28`inci ve 5187 sayılı Basın Yasası`nın 3`üncü maddesi de basının bu görevini düzenler. Haber gerçekse, haber güncelse, yayınlanmasında kamu yararı varsa, içerik doğru ifade ediliyorsa gazeteciler için bu haber yapılır, yayınlanır, sunulur ve yorumlanır.

"Basın özgürlüğü sadece lehte olan olaylar için değil, rahatsız eden fikirler için de uygulanır

Basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü sadece lehte olan, haberler, fikirler için değil, aynı zamanda muhalif olan, çarpıcı gelen, rahatsız eden haberler ve fikirler için de uygulanır. Bunlar, çoğulculuğun, hoşgörünün ve açık fikirliliğin gerekleridir. Türkiye Gazetecilik Hak ve Sorumluluk Bildirgesi`ni referans göstererek bu özgürlüklerin görev ve sorumluluk yüklediğini de açıklamalarımızda sıklıkla vurguluyoruz.

"RTÜK`ün toplumda çok sesliliği, yurttaşların haber alma hakkını ve kamu yararını gözetmesi gerekir"

İktidara yakın olmayan TV ve radyo kanallarını düzenli olarak cezalandırarak hukuksuzluğu sürdüren RTÜK`ü basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünü engellemekten vazgeçmeye çağırıyoruz."

ÇGD`nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada ise şunlar kaydedildi:

"Ne yazık ki; adı sansür, ceza ve yasak dışında herhangi bir kelime ile anılmayan RTÜK`ün Başkanı şimdi de haber bültenlerine takmış. Anayasa, kanunlar çok açıktır basın özgürlüğünü hedef almaktan, gazetecileri zapturapt altına almaktan artık vazgeçin! Basın ve ifade özgürlüğü sadece bir kesimin olumlu görüşleri için değil her türlü fikir için gerekliliktir. Mesleğimizin içindeki yaşanabilecek etik tartışmaları kendi sansürcü yaklaşımınıza bahane etmeyin, halkın haber alma hakkına müdahale hevesinizden vazgeçin!"






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA