25 Ekim 2025 Cumartesi


15:25   MAZBATASıNı ALAN CHP İSTANBUL İL BAŞKANı ÖZGÜR ÇELIK: BU CEBERUT IKTIDARı HEP BIRLIKTE DEĞIŞTIRECEĞIZ   15:23   EKREM İMAMOĞLU: YOLSUZLUK VE TERÖR SUÇLAMALARıYLA IKNA EDEMEDIĞINIZ AZIZ MILLETI CASUSLUK GIBI AKıL ALMAZ IFTIRA ILE MI IKNA EDECEKSINIZ?   15:21   32 GÜNDÜR TUTUKLU BULUNAN “SOĞUK SAVAŞ” SUNUCUSU VE KONUĞU HAKKıNDA TAHLIYE KARARı VERILDI   15:18   YENIŞEHIR BELEDIYESINDEN “KADıN SAĞLıĞı VE OTIZME ÇOK YÖNLÜ BIR BAKıŞ” SEMINERI   15:16   GÜLCAN KıŞ: MERSIN İÇIN PLAN YOK!   11:33   MAHKEMEDEN CHP KURULTAYLARıNA ONAY: İPTAL TALEBI REDDEDILDI   10:33   MUT’TA YOLLAR DEĞIŞTI, HAYAT KOLAYLAŞTı   10:16   AKDENIZ’DE SOKAKLAR YENILENIYOR: 7 MAHALLEDE DÖNÜŞÜM BAŞLADı   10:11   CHP KURULTAYLARı MAHKEMEDE: İPTAL DAVASıNDA KRITIK VIRAJ   09:15   TELE1’E “CASUSLUK” OPERASYONU: MERDAN YANARDAĞ GÖZALTıNDA, İMAMOĞLU VE ÖZKAN’A SORUŞTURMA ŞOKU   09:03   HAMURDAN CESARETE: ENGELSIZ YAŞAM PARKı’NDA SOSYAL KATıLıMıN EN LEZZETLI HALI   15:05   CHP’LI KıŞ: “BIR YANDA MILYAR EUROLUK KAYNAKLAR, DIĞER YANDA SUSUZ KALAN TARLALAR!”   15:04   CAN ATALAY’DAN TBMM BAŞKANı KURTULMUŞ’A ÇAĞRı   15:03   CHP’LI ÖZÇAĞDAŞ, YENIŞEHIR BELEDIYESI’NIN ’ERKEN ÇOCUKLUK GELIŞIMI PROJESI’NI INCELEDI   15:01   VAHAP SEÇER: “BIZIM ADAY GÖSTERDIĞIMIZ BIR ARKADAŞıMıZ ÇANKAYA’DA CUMHURBAŞKANı OLACAK”   14:50   GAZETECI ERCÜMENT AKDENIZ HAKKıNDA TAHLIYE KARARı VERILDI   14:48   ÖZGÜR ÖZEL: “İMAMOĞLU CUMHURBAŞKANı OLDUĞUNDA ILK TALIMATı, ‘CUMHURIYET YURTLARı’Nı BITIRIN’ OLACAK”   14:45   CHP’NIN KURULTAY IPTAL DAVASıNıN BEŞINCI DURUŞMASı YARıN YAPıLACAK   14:44   ABB: MANSUR YAVAŞ’A VERILEN 7 GÜNLÜK SÜRE, MÜLKIYE SORUŞTURMALARıNDA STANDART UYGULAMA   14:42   BULDAN VE SANCAR’DAN EDIRNE VE KANDıRA’DA CEZAEVI ZIYARETI: "DEMIRTAŞ VE YÜKSEKDAĞ’ıN SÜRECE DESTEĞI TAM"  
 
     
   

CHP`li Karabat: "Merkez Bankası`nın rezervleri güvenle birikmiş rezerv değildir. Mehmet Şimşek kamuoyunu açık bir şekilde yanıltmaktadır"


CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek`in, Merkez Bankası rezervlerinin arttığını açıklamasına tepki göstererek, "Mehmet Şimşek, faizin yüzde 50`ye çıkarıldığı Mart 2024`ten itibaren carry trade`in önünü açtı. Bu süreçte net rezervlerde 120 milyar dolar civarında bir artış söz konusu. TCMB`nin rezervleri üretimle, ihracatla, yatırımla, Türkiye`ye güvenle birikmiş bir rezerv değildir. Bu nedenle Mehmet Şimşek kamuoyunu açık bir şekilde yanıltmaktadır. Türkiye AKP ile bir adım dahi yola gidemez" dedi.

 

Tarih : 9 Şubat 2025 Pazar 11:08   Okunma : 340

(ANKARA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Karabat, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek`in, Merkez Bankası rezervlerinin arttığını açıklamasına tepki göstererek, "Mehmet Şimşek, faizin yüzde 50`ye çıkarıldığı Mart 2024`ten itibaren carry trade`in önünü açtı. Bu süreçte net rezervlerde 120 milyar dolar civarında bir artış söz konusu. TCMB`nin rezervleri üretimle, ihracatla, yatırımla, Türkiye`ye güvenle birikmiş bir rezerv değildir. Bu nedenle Mehmet Şimşek kamuoyunu açık bir şekilde yanıltmaktadır. Türkiye AKP ile bir adım dahi yola gidemez" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek`in Merkez Bankası rezervlerinin arttığı açıklamasını eleştirdi.

Karabat, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

"Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yine en iyi yaptığı şeyi yapıyor ve kamuoyunu yanıltıyor. Merkez Bankası rezervlerinin arttığını söyleyen Şimşek aslında neyi gizliyor, tek tek anlatalım. Şimşek, TCMB rezervlerini eksi 61 milyar dolardan 65 milyar dolara çıkardığını ifade ederek bununla övünüyor. Ama bu rezervin nasıl arttığından bahsetmiyor. Oysaki bu rezerv pamuk ipliğine bağlıdır.

Mayıs 2023 sonrası yüksek faiz politikasına geçen Mehmet Şimşek, faizin yüzde 50`ye çıkarıldığı Mart 2024`ten itibaren carry trade`in önünü açtı. Bu süreçte net rezervlerde 120 milyar dolar civarında bir artış söz konusu.

Carry trade miktarı açıklanmıyor. Ancak bunun en az 100 milyar dolar olduğu piyasa uzmanları tarafından ifade ediliyor. Bunun 40 milyar dolarını yabancılar, kalanının ise Türkiye`deki sermaye sahipleri tarafından sisteme sokulduğu belirtiliyor.

Carry trade ile döviz bazında yıllık yüzde 30-40 arasında getiri sağlanıyor. Yani geçen 1 yıllık süre içinde tefecilere 40 milyar dolarlık tefeci faizi ödendi. Bu paralar sistemde şu an TL pozisyonlarında işlem görüyor. Gelen ana para döviz ise TCMB`de emanet duruyor.

Gördüğünüz gibi TCMB`nin rezervleri üretimle, ihracatla, yatırımla, Türkiye`ye güvenle birikmiş bir rezerv değildir. Bu nedenle Mehmet Şimşek kamuoyunu açık bir şekilde yanıltmaktadır.

Carry trade için yabancılar konuşuluyor ama en büyük faizi yiyenler maalesef Türkler. İşçi, emekli, memurun maaşları enflasyon artmasın diye küçültüldü ama bu bir avuç carry trade milyarderine dokunulmadı. Enflasyonun esas sebebi işte bu rantçılar ve onların besleyicisi AKP`dir.

Türkiye ekonomisi her yıl 40 milyar dolar faiz ödeyecek güçte değil. Enflasyonun ve faizlerin ciddi miktarda gerilemeyeceği bu senaryo ile 2028`e kadar en az 150-160 milyar dolar faiz ödemesi yapmak gerekir. Bu yükü Türkiye`nin kaldırması imkansız.

Esas tehlike karşımızda... Faize çalışan sistem kısa sürede patlar ve Türkiye`yi ödemeler dengesi krizine dahi sokabilir. Devalüasyon ve IMF borçlanmaları ile reçete hazırlanır ama bu da çare olmaz. AKP`nin Türkiye`yi sürüklediği karanlık senaryo işte budur.

İşte bu nedenle Türkiye AKP ile bir adım dahi yola gidemez. Bir an önce erken seçime gidip, üretim ekonomisi, hukukun üstünlüğü ve güven iklimi ile yeni bir düzen inşa edilmelidir. Bunu yapacak olan da bizleriz."






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA