8 Temmuz 2025 Salı


16:04   ÖZGÜR ÖZEL’DEN "KARTALKAYA DAVASı" AÇıKLAMASı   16:03   ALI MAHIR BAŞARıR: "12 EVLADıMıZ NIYE ŞEHIT OLDU, IHMAL VAR Mı AÇıKLANMALı"   16:01   RTÜK’ÜN HALK TV’YE VERDIĞI 10 GÜNLÜK EKRAN KARARTMA CEZASıNı MAHKEME DURDURDU   15:59   MEZITLI’DE KAÇAK YAPıLAŞMAYLA MÜCADELE TAM GAZ SÜRÜYOR   15:58   ZEYDAN KARALARı’ıN GÖZALTı KARARıNA, AVUKATLARıNDAN ITIRAZ...    15:56   TARSUSLULAR, SAĞLıKLı YAŞAM DANıŞMA MERKEZI ILE DAHA MUTLU   11:39   KARADENIZ’DEKI 36 STK’DAN ZEYTINLIKLERIN MADENCILIĞE AÇıLMASıNA ILIŞKIN KANUN TEKLIFINE TEPKI: "GERI DÖNÜLEMEZ TAHRIBATLARA NEDEN OLACAK MADENCILIK FAALIYETLERININ ÖNÜ AÇıLACAK"   09:54   MERSIN BÜYÜKŞEHIR TATILCILERIN GÖZDESI TISAN’A ULAŞıMı KOLAYLAŞTıRDı   09:18   ÇORLU TREN FACIASı’NıN ÜZERINDEN 7 YıL GEÇTI… OĞLUNU KAYBEDEN MıSRA ÖZ: "TCDD GENEL MÜDÜRLÜĞÜ, BÜROKRATLAR VE SIYASILER DE HESAP VERECEK"   09:15   EKREM İMAMOĞLU’NDAN ÖZGÜR ÖZEL’E AÇıLAN SORUŞTURMAYA "SEZAI KARAKOÇ"UN SÖZLERIYLE TEPKI   09:08   MSB: METAN GAZıNDAN ETKILENEN 3 PERSONELIMIZ DAHA ŞEHIT OLMUŞ, ŞEHIT OLAN PERSONEL SAYıSı 8’E YÜKSELMIŞTIR   09:01   AB DELEGASYONU’NDAN BÜYÜKŞEHIR HALKKENT SOSYAL GIRIŞIMCILIK MERKEZI’NE ZIYARET   21:40   CHP PM TOPLANDı... BELEDIYELERE YÖNELIK OPERASYONLARıN ARDıNDAN IZLENECEK YOL HARITASı DEĞERLENDIRILDI   18:01   CHP MEZITLI İLÇE BAŞKANı AV. ULAŞ YıLMAZ: “HALKıN OYLARıYLA GELENLER, HUKUK DıŞı YÖNTEMLERLE HEDEF ALıNıYOR”   12:31   SABRI TEKLI, YENI MERSIN İDMANYURDU BAŞKANı OLDU   09:18   İSTANBUL BAROSU’NDAN AVUKAT ONUR BÜYÜKHATIPOĞLU’NUN GÖZALTıNA ALıNMASıNA TEPKI   09:16   METEOROLOJI: 10 ILDE SAĞANAK YAĞıŞ BEKLENIYOR   09:14   CHP’LI GÜLCAN KıŞ: “SANDıKTA YENEMEYENLER, KUMPASLA HALKıN IRADESINI SUSTURMAYA ÇALıŞıYOR!”   09:09   BÜYÜKŞEHIR’IN ESTETIK DOKUNUŞLARı İLE MERSIN DAHA DA GÜZELLEŞIYOR   01:12   EKREM İMAMOĞLU: CUMHURIYETIMIZIN TEMELLERININ ATıLDıĞı AMASYA BUGÜN TARIH YAZDı  
 
     
   

Danıştay`ın “müzik yasağı” genelgesinin yürütmesini durdurması: Mevzuatta, ülke genelinde müzik yayını yapabilme süresi belirlenmesine ilişkin düzenleme yok


Danıştay 4. Dairesinin, pandemi önlemleri kapsamında alınan ülke genelindeki müzik yayını yasağı saatini gece 01.00`e uzatan İçişleri Bakanlığı genelgesinin yürütmesinin durdurulmasına ilişkin kararında, Çevre Kanunu`nda ve ilgili yönetmelikte, ülke genelinde müzik yayını yapabilme süresi belirlenmesine ilişkin bir düzenleme bulunmadığı, ayrıca İçişleri Bakanlığının müzik yayını yapabilme süresini sınırlama yetkisinin olmadığı tespiti yapıldı.

 

Tarih : 12 Şubat 2025 Çarşamba 11:33   Okunma : 305

(ANKARA) – Danıştay 4. Dairesinin, pandemi önlemleri kapsamında alınan ülke genelindeki müzik yayını yasağı saatini gece 01.00`e uzatan İçişleri Bakanlığı genelgesinin yürütmesinin durdurulmasına ilişkin kararında, Çevre Kanunu`nda ve ilgili yönetmelikte, ülke genelinde müzik yayını yapabilme süresi belirlenmesine ilişkin bir düzenleme bulunmadığı, ayrıca İçişleri Bakanlığının müzik yayını yapabilme süresini sınırlama yetkisinin olmadığı tespiti yapıldı.

Türkiye`de koronavirüs önlemleri kapsamında pandemi sürecinde, saat 24.00`te sona erecek şekilde belirlenen müzik yayın saati, 10 Mayıs 2022 tarihli İçişleri Bakanlığı genelgesiyle saat 01.00`e uzatıldı.

İçişleri Bakanlığı konuyu, "Pandemide belirlenen müzik yayın yasağı saatinin, yaklaşan yaz mevsimi ve beraberindeki turizm hareketliliğine bağlı olarak uzatılmasına dair talepler Bakanlığımızca, Sağlık Bakanlığınca, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığınca birlikte değerlendirildi ve müzik yayın saati gece 01.00`e kadar uzatıldı" şeklinde açıklamıştı. İçişleri Bakanlığının 10 Mayıs 2022 tarihli genelgesi valiliklere gönderilmişti.

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi`nin yanı sıra çok sayıda kişi, "müzik yasağı"na ilişkin genelgenin iptali ve yürütmesinin durdurulması için dava açtı. İlgezdi, İçişleri Bakanlığı`nın, müzik yasağına ilişkin genelgesinin iptali için açtığı davayı kazandığını duyurdu.

"Genelge, yetki unsuru bakımından hukuka aykırı"

İlgezdi`nin açtığı davayla ilgili ilk incelemeyi yapan Danıştay 4. Dairesinin, yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararının gerekçesinde, müzik yayını yapabilme süresinin ülke genelinde saat 01.00`e kadar uzatılmasını belirleyen dava konusu genelgenin, "yetki unsuru bakımından hukuka aykırı olduğu ve uygulanması halinde telafisi güç ve imkansız zararlara neden olabileceğinden" yürütmesinin durdurulmasına karar verildiği belirtildi.

Gerekçede, idare hukukunda yetkinin, idareye Anayasa ve yasalarla tanınmış karar alma gücünü ifade ettiği, yetki, yasayla hangi makama verilmişse ancak onun tarafından kullanılacağı vurgulandı.

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile davalı bakanlığın görev ve yetkilerinin sıralandığı, bu bölümde, "ülke genelinde müzik yayını yapabilme süresi belirlenmesine" ilişkin bir düzenlemeye yer verilmediği aktarıldı.

Dava konusu işlemde dayanak gösterilen ve işlemin tesis edildiği tarihte yürürlükte olan Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetilmesi Yönetmeliği`nin, "özellikle nüfusun yoğun olduğu alanlarda, parklarda veya yerleşim bölgelerindeki sessiz alanlarda, açık arazideki sessiz alanlarda, okul, hastane ve diğer gürültüye hassas alanlar da dahil olmak üzere insanların maruz kaldığı çevresel gürültüler ile çevresel titreşime yönelik esas ve usulleri kapsadığı" belirtildi.

Gerekçede, “Söz konusu yönetmelik hükümlerinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütüleceği, yönetmelik kapsamındaki faaliyetlerde alan ve saat sınırlaması belirleme yetkisinin anılan bakanlığın taşra birimleri olan İl Mahalli Çevre Kurullarına ait olduğu, dolayısıyla davalı idarenin ülke genelinde müzik yayını yapabilme süresini sınırlamaya ilişkin görev ve yetkisinin bulunmadığı sonucuna varılmıştır” denildi.

Davalı İçişleri Bakanlığının itiraz hakkı bulunuyor

Öte yandan, 2872 sayılı Çevre Kanunu ile İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin, dava konusu genelgede belirtilen hükümlerinde de "ülke genelinde müzik yayını yapabilme süresi belirlenmesine ilişkin bir düzenleme bulunmadığı" vurgulandı.

Karara, davalı İçişleri Bakanlığının itiraz hakkı bulunuyor. İtirazı, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu görüşecek.

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA