1 Eylül 2025 Pazartesi


13:53   AFGANISTAN’DA 6,0 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM...   13:52   CHP’LI BAŞARıR’DAN YENI ADLI YıL MESAJı   13:51   ÖZGÜR ÖZEL, BALıKÇıLARLA "AV SEZONU"NU AÇTı   10:56   MERSIN BARO BAŞKANı ÖZDEMIR: “HUKUKA VE ADALETE OLAN GÜVENI DERINDEN SARSıLMıŞTıR”   10:15   MESKİ, DEĞIRMENDERE MAHALLESI’NIN İÇME SUYU HATTıNı YENILEDI   17:25   MERSIN’DE ZAFER COŞKUSU SAHAYA TAŞTı: AYVAGEDIĞISPOR ŞAMPIYONLUĞA ULAŞTı   17:12   ÖZGÜR ÖZEL’DEN ADALET BAKANı’NA 7 KRITIK SORU: “İKILI HUKUK SISTEMI MI İŞLETILIYOR?”   10:01   MERSIN’DE ATıKTAN HAYAT KURTARAN DÜDÜKLER: MINIKLERE HEM BILIM HEM BILINÇ   23:50   SINOP MEYDANı’NDA TARIHI BULUŞMA: CHP’DEN KUCAKLAŞMA ÇAĞRıSı   15:30   30 AĞUSTOS’UN GÖLGESINDE ANıTKABIR’DE SIYASI SLOGANLAR: CHP’DEN SERT TEPKI   14:15   KOLERA SALGıNı DERINLEŞIYOR: 382 BIN VAKA, 4.500 CAN KAYBı   13:29   ÖZGÜR ÖZEL’DEN İTTIFAK MESAJı: “DEMOKRASI YOLUNDA HERKESLE YÜRÜRÜZ”   11:25   ÖZGÜR ÖZEL: "BAŞTA GAZI MUSTAFA KEMAL ATATÜRK OLMAK ÜZERE TÜM KAHRAMANLARıMıZıN YOLUNDA ILERLIYOR; HEPSINI SAYGı VE MINNETLE ANıYORUZ"   11:25   KÜTAHYA ŞEKER’DE GREV BAŞLADı ,ENFLASYONA KARŞı ALıNTERIYLE DIRENIŞ   01:01   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’IN EĞITIM BAŞARıSı: GENÇLER HAYALLERINE ULAŞTı, SEÇER’DEN ANLAMLı MESAJ   15:54   SOSYAL BELEDIYECILIKTE DERSHANE MODELI: MERSIN’DEN TÜRKIYE’YE ÖRNEK BAŞARı   15:45   TOROSLAR BELEDIYESI’NDEN KAÇAK DÖKÜMLERE DIJITAL MÜDAHALE: ÇEVREYI KIRLETENLERE ANıNDA CEZA   15:37   YAYA GÜVENLIĞI TEHLIKEDE: AKDENIZ BELEDIYESI’NDEN SERT MÜDAHALE   15:20   GÜLCAN KıŞ: “TÜİK KÂĞıT ÜSTÜNDE İŞSIZLIĞI BITIRDI, GENÇLER HÂLÂ İŞSIZ!”   15:05   BAŞKAN VAHAP SEÇER’DEN 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMı MESAJı  
 
     
   

TTB Merkez Konseyi: “Gözaltı ve tutukluluk süreçlerinde sağlık hakkı ihlallerine son verilmelidir”


Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi, “Gözaltı ve tutukluluk süreçlerinde sağlık hakkı ihlallerine son verilmelidir. Gözaltı giriş-çıkış muayeneleri İstanbul Protokolü`ne uygun yapılmalıdır. Tutuklu vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerine erişimi sağlanmalı, muayene ve tedavi hakları korunmalıdır. Güvenlik güçlerinin topluluklara yönelik orantısız müdahalesine, kişilere yönelik kolluk görevini aşan fiziksel şiddete, yoğun ve yaygın biber gazı kullanımına derhal son verilmelidir” açıklamasını yaptı.

 

Tarih : 5 Nisan 2025 Cumartesi 14:01   Okunma : 1917

(ANKARA) - Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi, “Gözaltı ve tutukluluk süreçlerinde sağlık hakkı ihlallerine son verilmelidir. Gözaltı giriş-çıkış muayeneleri İstanbul Protokolü`ne uygun yapılmalıdır. Tutuklu vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerine erişimi sağlanmalı, muayene ve tedavi hakları korunmalıdır. Güvenlik güçlerinin topluluklara yönelik orantısız müdahalesine, kişilere yönelik kolluk görevini aşan fiziksel şiddete, yoğun ve yaygın biber gazı kullanımına derhal son verilmelidir” açıklamasını yaptı.

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi, gözaltı ve tutukluluk süreçlerinde işlenen sağlık hakkı ihlallerine yönelik yazılı açıklama yaptı. Açıklama şunlar kaydedildi:

“Uzunca bir süredir geniş toplumsal kesimlerin yıkıcı ve ağır sonuçlarına doğrudan maruz kaldığı, hukukun üstünlüğü ilkesinin hiçe sayıldığı, adaleti ve demokrasiyi ortadan kaldıran uygulamalar toplum sağlığını derinden etkileyen ciddi bir tehdit haline gelmiştir. Kutuplaştırıcı ve ötekileştirici siyaset, toplumsal barışı zedeleyerek ruh sağlığını olumsuz etkilemektedir.

Siyasetçilerden gazetecilere, belediye başkanlarından sanatçılara, emek-meslek örgütlerinden sendikalara kadar demokrasiden hukuktan ve adaletten yana olan tüm kesimleri hedefine koyan baskı, gözaltı ve tutuklama furyası gittikçe şiddetleniyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve diğer belediye başkanlarına yönelik hukuksuz gözaltılarla devam eden süreçte binlerce vatandaşımız gözaltına alındı ve yüzlercesi tutuklandı. 19 Mart`tan bu yana eylemlerde farklı illerde en az 2 bine yakın yurttaşımız gözaltına alınmış ve en az 300 yurttaşımız tutuklanmıştır.

“Yoğun biçimde kullanılan biber gazı sağlık alanında ciddi sorunlara yol açmaktadır”

Gözaltı ve tutukluluk süreçlerinde yaşanan hak ihlalleri, güvenlik güçlerinin topluluklara yönelik orantısız müdahalesi, kişilere yönelik kolluk görevini aşan fiziksel şiddet, yoğun ve yaygın biçimde kullanılan biber gazı özellikle sağlık alanında ciddi sorunlara yol açmaktadır. Tutuklu vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerine erişiminin engellenmesi, muayene ve tedavi haklarının kısıtlanması, ilaçlarının zamanında verilmemesi gibi uygulamalar, insan onuruna aykırı ve kabul edilemezdir.

“Gayri hukuki ve keyfi uygulamalar sıradan hale geldi”

Bugün yaşatılan bu gayri hukuki ve keyfi uygulamalar sıradan hale gelmiş ve bu durum milyonlarca yurttaşı, geçmişte ya da gelecekte herhangi bir sebeple gözaltına alınıp tutuklanabilecek durumda bırakmıştır. Kişiler, hukuki bir gerekçe olmadan her an baskı altına alınabilir, kazanılmış hakları kaybedilebilir. Bu durum, hukuki güvenlik ilkesinin tamamen ortadan kalkması anlamına gelir. Hukuki güvenliğin olmadığı bir yerde, ne hukuk ne de demokrasi kalabilir.

“Gözaltı giriş-çıkış muayeneleri İstanbul Protokolü`ne uygun yapılmalıdır”

Türk Tabipleri Birliği olarak, hukuk ve demokrasi dışı uygulamaların halk sağlığını ciddi olumsuz etkilediğini vurguluyor ve yetkililere çağrı yapıyoruz: Gözaltı ve tutukluluk süreçlerinde sağlık hakkı ihlallerine son verilmelidir. Gözaltı giriş-çıkış muayeneleri İstanbul Protokolü`ne uygun yapılmalıdır. Tutuklu vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerine erişimi sağlanmalı, muayene ve tedavi hakları korunmalıdır. Güvenlik güçlerinin topluluklara yönelik orantısız müdahalesine, kişilere yönelik kolluk görevini aşan fiziksel şiddete, yoğun ve yaygın biber gazı kullanımına derhal son verilmelidir. Toplumsal barışı zedeleyen kutuplaştırıcı ve ötekileştirici siyasetten uzak durulmalıdır. Hukukun üstünlüğü, insan hakları ve demokrasi değerlerine saygı gösterilmelidir. Sağlıklı bir toplum için insan haklarına, adalete, barışa ve demokrasiye sahip çıkmaya devam edeceğiz.”

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA