16 Ağustos 2025 Cumartesi


16:58   MEZITLI BELEDIYE ZABıTASı’NDAN SıKı DENETIM   16:55   BAŞOĞLU KABLO IDEF 2025’E TÜRKIYE’NIN SAVUNMA SANAYISINE MILLI ÇÖZÜMLERIYLE GÜÇ KATTı!   16:44   "ÇÖPTEN KURTARDı": İŞÇILER GÖZALTıNA ALıNAN BAŞKANLARıNA SAHIP ÇıKTı   16:41   ÖZGÜR ÖZEL’DEN SON OPERASYONA TEPKI   16:37   AYDıN BÜYÜKŞEHIR’DE ’İSTIFA ET, YOKSA İŞSIZ KALıRSıN’ İDDIASı!   11:48    MERSIN BÜYÜKŞEHIR, İKLIM KRIZINE KARŞı YOL HARITASıNı BELIRLEDI: “MERSIN İKLIME HAZıR” PROJESI BAŞLADı   11:44   CHP’LI GÜLCAN KıŞ: “HALK SEFALETLE, YANDAŞ SERVETLE KARŞı KARŞıYA – ŞIMŞEK KAÇAMAK YANıT VERDI”   11:43   BEYOĞLU BELEDIYE BAŞKANı İNAN GÜNEY, GÖZALTıNA ALıNMADAN ÖNCE AILESIYLE PAYLAŞTıĞı FOTOĞRAFLA MESAJ VERDI   11:15   BAKAN ŞIMŞEK: BRÜT REZERVLER TARIHI ZIRVEDE, TL MEVDUAT PAYı YÜKSELDI   09:30   VAHAP SEÇER’DEN AYDıNCıK’A TAM DESTEK: 1.4 KILOMETRELIK CADDE BAŞTAN SONA YENILENDI   07:56   İBB’YE YÖNELIK SORUŞTURMA DERINLEŞIYOR: CHP’LI BAŞKAN İNAN GÜNEY DAHIL 44 KIŞI İÇIN GÖZALTı   23:37   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı VAHAP SEÇER: GERÇEK CHP’LI TEHDIDE, ŞANTAJA PABUÇ BıRAKMAZ   16:19   ÖZLEM ÇERÇIOĞLU: "AK PARTI ÇATıSı ALTıNDA HIZMET ETMEYE DEVAM EDECEĞIM"   16:16   ÖZGÜR ÖZEL, ’İBB BORSASı’NA ILIŞKIN BELGE AÇıKLADı... ÖZEL: "ALLAH BUNDAN SONRA AK PARTI’YE AYDıN’DA KOLAYLıK VERSIN, MILLET MILLI IRADE HıRSıZLıĞıNı AFFETMEZ”   14:23   YENIŞEHIR BELEDIYESI SILIFKE’DE YANGıN SÖNDÜRME ÇALıŞMALARıNA DESTEK VERDI   14:19   İBB SORUŞTURMASı TUTUKLUSU IŞ ADAMı KAPKI’DEN, AVUKAT BIRINCI’YE SUÇ DUYURUSU   13:54   ÖZGÜR ÖZEL’DEN "İBB BORSASı" İDDIASı: "AK TOROSLAR ÇETESI ÇÖKÜYOR"   13:53   AYDıN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı ÇERÇIOĞLU, CHP’DEN ISTIFA ETTI   13:40   SILIFKE’DE YANGıN KABUSU: BÜYÜKŞEHIR, 87 PERSONEL VE 53 ARAÇLA MÜDAHALE EDIYOR   23:44   SILIFKE’DE CIĞERLERIMIZ YANıYOR  
 
     
   

Mersin Büyükşehir Belediyesi`nden Gülnar`a atalık tohum desteği 


Mersin Büyükşehir Belediyesi`nin “Yerel Nohut Çeşitlerinin Yerinde Korunması ve Pazarlanması Projesi” kapsamında Gülnar ilçesine bağlı Bereket Mahallesi`ne toplam 600 kilogram atalık nohut desteği sağlanacak.

 

Tarih : 8 Nisan 2025 Salı 09:52   Okunma : 6185

(MERSİN) - Mersin Büyükşehir Belediyesi`nin “Yerel Nohut Çeşitlerinin Yerinde Korunması ve Pazarlanması Projesi” kapsamında Gülnar ilçesine bağlı Bereket Mahallesi`ne toplam 600 kilogram atalık nohut desteği sağlanacak.

Mersin Büyükşehir Belediyesi`nin Tarımsal Hizmetler Dairesi koordinesinde 2021 yılında hayata geçirdiği proje ile Gülnar`ın atalık nohudu yeniden hayat bulurken; üç yılda 71 üretici, 4 bin 260 kilogram tohum desteğinden faydalandı. Bu yıl ise proje kapsamında Gülnar ilçesine bağlı Bereket Mahallesi`nde 10 üreticiye daha destek verilerek, toplamda 600 kilogram atalık nohut desteği sağlanacak.

Tarımsal Hizmetler Dairesi`nde Ziraat Mühendisi olarak görev yapan Pembegül Şeker, 2021 yılında başlatılan ve 2022-2023 yıllarında devam eden “Yerel Nohut Çeşitlerinin Yerinde Korunması ve Pazarlanması Projesi” ile ilgili şu bilgileri verdi:

“Atalık nohut üretiminin, gelecek nesillere aktarılmasını amaçlıyoruz”

“Üç yılda 71 üreticiye 4 bin 260 kilogram tohum desteği verilmiş olup, 2025 yılında ise Gülnar ilçesi Bereket Mahallesi`nde yaşayan 10 üreticiye daha destek olunarak toplamda 600 kilogram nohut desteği verilecektir. Projeyle; Mersin`de yerel nohut üretiminin düzenli bir şekilde yapılması, pazarlanması ve sürdürülebilirliği sağlanmaktadır. Bu şekilde kaybolmaya yüz tutmuş atalık nohut üretiminin gelecek nesillere aktarılması ve gen kaynaklarının korunması amaçlanmaktadır. Proje kapsamında yerel tohum üretiminin teşvik edildiği üreticilere, elde ettikleri ürünlerin pazarlanması kısmında gerek Mersin Büyükşehir Belediyesi gerekse de Mersinden Kadın Kooperatifi tarafından destek verilmektedir. 2025 yılında yerel tohumları desteklemek amacıyla buğday, nohut ve bu sene hayata geçirmeyi planladığımız bölgeye özgü leklek fasulyesinin üretim alanlarını ve miktarlarını artırmak için, atalık tohum desteklerimiz devam edecek.”

“Büyükşehir sayesinde ekmeğimizi topraktan kazanıyoruz”

Gülnar`ın atalık nohudunun meşhur ve uzun yıllar boyunca ihraç edilen bir ürün olduğunu belirten Bereket Mahallesi Muhtarı ve üretici Ünal Cin, zaman içerisinde bu nohut çeşidinin unutulmaya yüz tuttuğunu vurguladı. Köyden kente göçle birlikte ekim alanlarının azaldığını sözlerine ekleyen Muhtar Cin, “Bu proje, atalık tohumu canlandırmak için bize bir fırsat verdi. Biz de o fırsatı değerlendirmeye çalışıyoruz. Bu atalık tohumumuz kaybolmaya yüz tutmuşken, Başkanımız Vahap Seçer bizlere destek sağladı. Şimdi nohudumuzu ektik. Güzel yağmur yerse, üç ay sonra hasada başlanır. Üç dönemdir bu destekten faydalanıyoruz. Büyükşehir sayesinde ekmeğimizi topraktan kazanıyoruz” dedi.

“Büyükşehir`in desteği olmasaydı kendi başımıza ekim yapamazdık”

Daha önce serbest meslekle uğraşan ve emekli olduktan sonra Büyükşehir`in verdiği tarımsal destekler ile köyünde üretim yapmaya başlayan Mestan Duran, “Büyükşehir bu desteği vermeseydi toprağımızı ekmeyecektik. Çünkü maliyetler çok yüksek. Bunu kendi imkanlarımızla ekemezdik. Büyükşehir`in desteği ile ekiyoruz. Beş senedir bu destekten faydalanıyorum. Evimin tüm geçimini buradan sağlıyorum. Vahap Başkanıma bu yüzden çok teşekkür ederim” diye konuştu.

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA