%20(550%20x%20367).jpg)
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde, Mersinden Kadın Kooperatifi iş birliğiyle hayata geçirilen ve Dilek Hanif’in Mersin’e özgü dokumalardan tasarladığı kıyafetlerin yer aldığı “Mersin Dokumaları Kıyafet Sergisi”, Cumhuriyet Meydanı’ndaki Devlet Güzel Sanatlar Galerisi’nde ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.
Sergide; Ak Bez, Çekmeli, Kafesli Tıngıllı ve Kolon dokuma gibi yöresel kumaşlar, Hanif’in modern çizgileriyle buluşarak 15 parçalık uluslararası bir koleksiyona dönüştü. Bu eşsiz koleksiyon, hem kadın emeğini görünür kılıyor hem de Mersin’in dokuma kültürünü geleceğe taşıyor.
Genç Tasarımcılara İlham Oldu
Tarsus Üniversitesi Moda Tasarımı Bölümü akademisyenleri ve öğrencileri, sergiyi teknik gezi kapsamında ziyaret etti. Öğrenciler, geleneksel dokumaların modern yorumlarını hayranlıkla incelerken, kendi tasarımlarına ilham aldıklarını dile getirdi.
Öğr. Gör. Özge Beyaz Kaya: “Doğal kumaşların yeniden gündeme gelmesi ve kadın emeğinin bu projede öne çıkması çok kıymetli. Dilek Hanif’e teşekkür ediyoruz.”
Öğrenci Esra Cay: “Batman’dan geldim, bu sergi hayal gücümü genişletti. Kendi kültürüm için de benzer işler yapmak istiyorum.”
Öğrenci Güner Kurur: “Yöremde böyle dokumalar olduğunu bilmiyordum. Bu sergi ufkumu açtı.”
Kültürel Miras, Kadın Gücü ve Yerel Kalkınma
Mersin Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi’nin yürüttüğü proje, sadece bir sergi değil; aynı zamanda yerel kalkınma ve kadın istihdamı için güçlü bir model. Gözne’nin pilot bölge olarak belirlendiği projede elde edilen üretim modeli, kentin geneline yayılacak.