Gün geçtikçe kirlenen hava, su ve toprak nedeniyle çevre problemlerinin artması, iklim değişikliğinin yaşanması, birçok canlı türünün nesillerinin tükenme tehlikesi, insanların çevreye daha duyarlı olmasının önemini ortaya koyuyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, “5 Haziran Dünya Çevre Günü” kapsamında farkındalık oluşturmak için anlamlı bir etkinliğe imza attı. Çevre Kontrol Koruma ve Çevre Sağlığı Şube Müdürlüğü’nde görevli teknik ve büro hizmetlerini yürüten personel, Silifke Akyar piknik alanında ve Erdemli’de bulunan Lamas Çayı yanında çöp topladı.
Vatandaşların zaman geçirmek, piknik yapmak için en çok tercih ettiği alanlarda çalışma yapan personel, insanların zaman geçirdikten sonra doğaya bıraktığı çöpleri topladı. Toplanan çöpleri kamyon lastiği, gömlek, pet şişe, cam şişe, tek kullanımlık plastik tabaklar, çöp poşeti, ızgara teli gibi doğada yeri olmayan atıklar oluşturuyor.
AKYAR PİKNİK ALANINDA VE LAMAS ÇAYI ETRAFINDA DOĞADA YERİ OLMAYAN ATIKLAR TOPLANDI
1972 yılından bu yana çevre sorunlarına kamuoyunun dikkatini çekmek amacıyla kutlanan 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi personelleri çevre adına farkındalık oluşturmak için işe koyuldu. Vatandaşların piknik yapmak ve zaman geçirmek için en çok tercih ettiği iki yeri belirleyen ekipler, dakikalar içinde poşetler dolusu atık topladı.
MERSİN DENİZİNİ KARADAN KAYNAKLI ÇÖPLER KİRLETİYOR
Tek kullanımlık plastiklerin ve pet şişelerin kullanımının yaygınlaşması ile çevre kirliliğine neden olan atıkların önemli bir bölümünü plastikler oluşturuyor. Dünyada her yıl okyanuslara 8-10 milyon ton plastik atık bırakıldığı tahmin ediliyor. Mersin’de de denizde oluşan kirliliğin tamamına yakınını karadan kaynaklı çöpler oluşturuyor. Yerlere atılan çöpler, rüzgar ve yağmur etkisiyle yağmur kanalları ve akarsular tarafından denizlere taşınarak deniz kirliliğine yol açıyor.
Kolay kullanımından dolayı insanların tercih ettiği plastik ambalajlı ürünler, cam şişeler doğada binlerce yıl yok olmuyor. Geri dönüşüme göndermek yerine yere attığımız pet şişeler, metal içecek kutuları, cam şişeler uzun yıllar doğayı kirletmeye devam ediyor. Günümüz tüketiminde kullan-at ve tek kullanımlık ürünler önemli bir yer tutuyor. Ancak, bu ürünlerin kullanımından sonra oluşan atıkların geri dönüşüme gönderilmesi çok önemli. Geleceğimiz için, çevrenin temiz tutulması ve doğal kaynakların dengeli kullanımını sağlamak bizlerin elinde.
SADIK EKER: “YAPACAĞIMIZ ŞEY, İKİ KELİMEDEN OLUŞUYOR; BİRİ BİLİNÇ, DİĞERİ DUYARLILIK”
Çevre Kontrol, Koruma ve Çevre Sağlığı Şube Müdürü Sadık Eker, etkinliğin farkındalık ve çevre bilinci oluşturmak amacıyla düzenlendiğini ifade ederek, şunları söyledi:
“Temizlediğimiz yerler yaz aylarında vatandaşlarımızın yoğun olarak ziyaret ettiği yerler. Bilinç oluşturmak istedik. Son zamanlarda yaşadığımız pandemi ile sağlığın, temizliğin önemini öğrendik. Çevre konusunda bilinç ve duyarlılık önemli. Çocuklarımıza iyi bir çevre ve dünya bırakmak istiyorsak bilinçli olmamız gerekiyor. Daha duyarlı olarak çevremize katkı sağlayabiliriz. Etkinlik esnasında en sık karşılaştığımız çöp türü tek kullanımlık plastiklerdi. Bunlar yüzyıllarca doğayı kirletiyor. Vatandaşlarımız bunları kullandıktan sonra imkanları varsa geri dönüşüme atsınlar, yoksa çöp kutusuna atsınlar. Yere atılan çöpler bir şekilde denize ulaşıyor, ormanda kalıyor ve doğayı kirletiyor. Yapacağımız şey çok basit. Yapacağımız şey, iki kelimeden oluşuyor; biri bilinç diğeri duyarlılık.”