26 Nisan 2024 Cuma


16:33   İSİAS DAVASI DEVAM EDİYOR... MAHKEME, ÜÇ UZMANIN DİNLENİLMESİNE KARAR VERDİ   16:33   GAZETECİLER CEMİYETİ TARAFINDAN DÜZENLENEN “MEDYA KONFERANSI” BAŞLADI   16:15   EĞİTİM SENDİKALARINDAN MEB`İN YENİ MÜFREDAT PROGRAMINA TEPKİ   15:54   TARSUS GASTRONOMİ MERKEZİ, ŞEHRİN GÖZDE MERKEZİ HALİNE GELDİ   15:53   YENİ MÜFREDAT GELECEK EĞİTİM-ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN KADEMELİ UYGULANMAYA BAŞLANACAK   15:09   BELEDİYE BAŞKANI OLDU, EYLEMİ BIRAKMADI!   12:52    ÖZGÜR ÖZEL, DENİZLİ İL BAŞKANI ALİ OSMAN HORZUM’A VERDİĞİ SÖZÜ TUTTU   12:31   CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL DENİZLİ`DE   11:35   İSİAS OTELİ DAVASI... KIZI ASYA`YI KAYBEDEN BABA MEHMET TÜLEK: “SÜRECİN ŞEFFAF VE BİLİME DAYALI YÜRÜTÜLMESİNİ İSTİYORUZ”   10:45   DEPREMDE 72 KİŞİYE MEZAR OLAN İSİAS OTELİ DAVASI’NIN İKİNCİ DURUŞMASI GERÇEKLEŞTİ   09:52   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`İN ÇALIŞTAY SONUÇLARI, BM`NİN OCEAN DECADE KONFERANSINDA   16:40   YENİŞEHİR BELEDİYESİ KAÇAK PEYNİR İMALATHANESİNİ MÜHÜRLEDİ   14:47   EMİR CAN İĞREK`TEN MEZİTLİ 33 SPOR`A TAM DESTEK   13:51   METEOROLOJİ, KUVVETLİ RÜZGAR VE TOZ TAŞINIMI UYARISINI YİNELEDİ: GÖRÜŞ MESAFESİNDE DÜŞME, HAVA KALİTESİNDE AZALMA, ULAŞIMDA AKSAMALAR YAŞANABİLİR   13:36   AİLE BAKANLIĞI`NIN İLK KEZ DÜZENLEDİĞİ ÇOCUK ZİRVESİ TBMM`DE BAŞLADI   12:56   GÜLCAN KIŞ: HER 100 ÇOCUKTAN 20’Sİ ÇALIŞIYOR   12:50   İYİ PARTİ YENİ GENEL BAŞKANINI SEÇMEYE HAZIRLANIYOR   12:25   ÇORLU TREN KAZASI DAVASI... ÖZGÜR ÖZEL: “BU BAŞARI, DAYANIŞMA GÖSTERENLERİNDİR. BUNDAN SONRA HEP BERABER OLACAĞIZ”   12:02   ÇORLU TREN KAZASI DAVASI`NDA KARA AÇIKLANDI   11:54   FENERBAHÇE KONGRE ÜYESİ, İŞ İNSANI ÇİMEN`DEN TFF VE MHK`YA TEPKİ  
 
     
   

İyi Parti Ve Deva’dan ’’128 Milyar Dolar’’ Tepkisi:’’ Rezervleri Yerine Koymak Yıllar Alacak’’


 

Tarih : 21 Nisan 2021 Çarşamba 23:35   Okunma : 257

 

"128 Milyar dolar nerede?" sorusu haftalardır muhalefetin gündeminde, ancak hükümet muhalefetin beklediği netlikte açıklama yapmadı. Son olarak Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın, "Merkez Bankası olağanüstü durumlarda doğrudan döviz alım satım işlemi yapabilir" açıklaması tartışmayı daha da büyüttü. ANKA Haber Ajansı, Elvan’ın açıklamasını İYİ Parti Ekonomi Politikaları Başkanı Usta ve (DEVA) Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı İbrahim Çanakcı'ya sordu.

USTA: OLAĞANÜSTÜ DURUMDAN KASIT NE, BAKAN AÇIKLAMAK DURUMUNDA

"Bu 128 milyar doların eritilmiş olmasının hiçbir haklı mazereti olamaz. Olağanüstü durumdan kastının ne olduğunu biz bilemiyoruz. Bunu Sayın Bakan açıklamak durumundadır" diye konuşan İYİ Partili Usta, şunları söyledi:

 "Bu kaynakların önemli bir kısmı 31 Mart 2019 seçimlerinden önce kullanılmıştır. Yani daha o zaman pandemi de yok. Olağan üstü diyebileceğimiz bir durum yok. Çünkü 31 Mart seçimlerinden önce doları dizginlemek için düşürmek için yani iç siyaset uğruna, bu hükümet milletin rezervlerini kullanmıştır. Bir kısmı pandemi döneminde kullanıldı. Orada da aslında doları 6,85’te tutmak için kullanıldı. Normal olarak bir faiz artışı yapılmış olsaydı, bu rezervlerin hiçbirisini kullanamaya gerek kalmayacaktı. Sonunda rezervlerimiz eridi. Doları tutamadılar, dolar arttı sonradan da faiz arttı. Yani hiçbir şekilde netice alınamadı. Bu 128 milyar doların eritilmiş olmasının hiçbir haklı mazereti olamaz. Olağanüstü durumdan kastının ne olduğunu biz bilemiyoruz. Bunu Sayın Bakan açıklamak durumundadır. " 

"KAYNAKLARI ANCAK BORÇLANARAK YERİNE KOYABİLİRİZ"

"Bu kaynakların yerine konulması son derece zor. Bizim ticaret gelirlerimiz, ticaret giderlerimizden fazla değil. Bu kaynakları ancak borçlanarak yerine koyabiliriz. Bu kaynakların yaklaşık 55 milyar dolarlık kısmı toprak satışından yani mülkiyet gayrimenkul satışından oluştu. Yani bizim aslında, geçmişten atalarımızdan gelen topraklarımızı bu hükümet sattı. Ve buralardan 55 milyar dolarlık gelir elde etti. Rezervlerin bir kısmı böyle oluştu. Şimdi tekrar arazi mi toprak mı satacağız? Dolayısıyla bunların oluşması, Türkiye’de güven ikliminin gelmesine bağlıdır. Bu hükümet döneminde hiçbir şekilde yeniden yerlerine koyma imkanları yoktur. Eğer, biz eksilmezse buna şükrederiz."

ÇANAKCI: BUNLAR ANALİSTLERİN YAPACAĞI AÇIKLAMALAR OLABİLİR DE HÜKÜMETİN DEĞİL

Olağanüstü durumun pandemi ile ilişkilendirildiğini ancak bu sürecin pandemiden önce başladığına dikkat çeken Deva Partili Çanakcı da şöyle konuştu:

 "Olağanüstü durum dedikleri pandemiyi ilişkilendiriyorlar. Bu süreç pandemiden önce başladı. Pandemiden önce 50 milyar doların üzerinde işlem yapıldı. Dolayısıyla bunu olağanüstü durumla ilişkilendiremezsiniz. Dalgalı kur rejiminde eğer döviz talebine olağan üstü bir artış söz konusu ise bu durumda ancak geçici sınırlı süreli ve sınırlı miktarda satış yaparsın. Bunun dışında böyle iki yılı aşkın süren, 130 milyar dolara varan satış yapılmaz. Yani o zaman demek ki çok başka sorunlar var. Sizin izlemiş olduğunuz politikalar yanlış. Burada açıklama yapıyorlar, 'Vatandaş altın aldı, özel sektör dış borcunu ödedi, cari işlemler açığı arttı, yabancı yatırımcılar ülkeyi terk etti.' Bunlar açıklama değil. Bunlar analistlerin yapacağı açıklamalar olabilir de hükümetin yapacağı açıklamalar değil.

" 'ÖZRÜ KABAHATİNDEN BÜYÜKTÜR' İÇİN BİR ÖRNEK"

Deniliyor ki 'Biz bunları yapmasaydık Türkiye iflas ederdi.' Aslında çok acı bir açıklama bu. Bir anlamda Türkiye’yi iflas noktasına getirdiklerinin itirafı bu. Yani ‘Özel sektör, kamu borcunu çevirmekte zorlanıyor. Dışarıdan borç bulamıyor. Biz Türkiye’yi o kadar kötü bir noktaya getirdik ki artık özel sektörümüz, kamu sektörü borcunu çevirmekte tıkandı ve Merkez Bankası rezervlerini satmak zoruna kaldık’ bu anlama geliyor yapmış olduğu açıklamalar. Yapmış olduğu bu açıklamaların, ne anlama geldiğini de açıkçası kestiremiyorlar. Tabiri caizse, özrü kabahatinden büyüktür için bir örnek istersek bu örnek

"REZERVLERİ YERİNE KOYMAK YILLAR ALACAK"

Eğer satılan bu rezervleri, bugün yerine koymak istersek arada ne kadarlık bir fark söz konusudur. Çünkü bugün kur 8 lira 10 kuruş civarında, bu rezervlerin ortalama satış fiyatı baktığımız zaman bu döneme 6 lira 25-28 kuruş civarında arada ciddi bir fark var.  Bu çok kolay değil bu yıllar alacak. Siz rezervi biriktirmeniz için cari işlemler dengenizde ciddi bir iyileşme olması gerekiyor. Ülkeye çok ciddi anlamda bir döviz girişinin olması gerekiyor. Yine vatandaşlarımızın tasarruflarını birikimlerini, döviz ve altın yerine Türk lirasına yönlendirmeleri gerekiyor. Şimdi bu hükümetin izlemiş olduğu politikalarla, bunun zaten telafi edilmesi, yerine konulması söz konusu olamaz. Bu mümkün değil."

                               






Paylaş :
Etiketler :  İyi Parti, Deva, Rezerv, 128 Milyar Dolar

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!






 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA