23 Mayıs 2024 Perşembe


10:39   EMEKLILERDEN BAKAN IŞıKHAN`ıN ``KYK YURDUNDA ÜCRETSIZ TATIL`` MÜJDESINE TEPKI: BEN DAHA ANKARA`DAN BAŞKA BIR YERE GITMEDIM. ORADA NE YIYECEĞIZ? HANI PARA?   10:35   CHP`LI İLGEZDI: "SON 11 YıLDA EN AZ 2 BIN 500 GENCIMIZ IŞ CINAYETINE KURBAN GITTI"   10:32   HUKUKÇULAR DEVREDE: ANKARA BAROSU 9.YARGı PAKETI`NDEKI “ETKI AJANLıĞı" SUÇLAMASıNıN SAKıNCALARıNA YÖNELIK ÇALıŞMA YÜRÜTECEK   10:11   BURHANETTIN BULUT`TAN CHP`NIN EMEKLI MITINGINE ÇAĞRı: "İÇINDE BULUNDUKLARı DURUMA ITIRAZ EDEN EMEKLILER VE BU KONUDA HASSASIYET YAŞAYAN HERKESI BU MITINGE DAVET EDIYORUZ"   10:10   AYHAN BARUT: "ÜLKEMIZE YÖNELIK ÖRTÜLÜ VIZE AMBARGOSUNA KAYıTSıZ KALAN AKP IKTIDARıNı KıNıYORUZ"   10:03   DEVA PARTISI GENEL BAŞKANı ALI BABACAN ÇIN`E GIDIYOR   10:02   TEOMAN, CUMARTESI ANNELERI`NIN EYLEMININ 1000. HAFTASı IÇIN SÖYLEDI: "BENIM ANNEM CUMARTESI"   09:42   METEOROLOJI`DEN 7 IL IÇIN YEREL KUVVETLI YAĞıŞ UYARıSı   09:23   MSB: PIYADE SÖZLEŞMELI ER VEDAT ZORBA ŞEHIT OLDU   01:06   TBMM GENEL KURULU`NDA TARTıŞMA… AKP`LI ÇALKıN: BU GRUPLAR ÇıKıYOR, BIRÇOĞU DA KAFAYı ÇEKIP ARKADAŞLARıMıZA HAKARET EDIYOR. MURAT EMIR: SÖZÜNÜ GERI ALSıN, YOKSA MECLIS ÇALıŞAMAZ   21:04   ÖZGÜR ÖZEL`DEN BÜYÜK EMEKLI MITINGI`NE ÇAĞRı: "ONURLU YAŞAM, HAKÇA PAYLAŞıM IÇIN EMEKLILERE SAHIP ÇıKMAK ISTEYEN HERKESI BEKLIYORUZ"   19:57   BAŞBAKAN RISHI SUNAK AÇıKLADı: İNGILTERE 4 EKIM`DE ERKEN SEÇIME GIDIYOR   17:17   TÜRKİYE BELEDİYELER BİRLİĞİ`NDE MERSİN`İ CHP GRUBU`NUN TEKLİF ETTİĞİ LİSTE TEMSİL EDECEK   16:12   EV SAHİPLERİNE TANINAN YILLIK 33 BİN LİRALIK VERGİ MUAFİYETİ KALDIRILACAK, KİRAYA ZAM YOLDA...    15:35   ERKAN BAŞ: "SADECE İNSAN GİBİ YAŞAMAK İSTİYORUZDAN İBARET HALE GELDİK. BAŞKA BİR BEKLENTİ KALMADI"   14:05   KPSS İÇİN BAŞVURULAR SÜRERKEN, KAMUDA PERSONEL ALIMININ KISITLANMASINA TEPKİLER DEVAM EDİYOR   13:33   TBMM`DE TARTIŞMA... ALİ MAHİR BAŞARIR`DAN OSMAN GÖKÇEK`E...   12:39   CHP LİDERİ ÖZGÜR ÖZEL`DEN YENİ MİTİNG, RİZE`DE "ÇAY MİTİNGİ" HAZIRLIKLARI BAŞLADI   12:32   NORVEÇ, İRLANDA VE İSPANYA FİLİSTİN`İ TANIMA KARARI ALDI   11:59   HATAYLI DEPREMZEDELER ENDİŞELİ  
 
     
   

CHP’de imza koşulu yüzde 5’e indi


CHP’nin 19.Olağan Tüzük Kurultayında Genel Başkan adaylığı için yüzde 10 imza koşulu yüzde 5’e indirildi. “aktif-pasif üyelik” oylamaya takılırken , “2 genel seçim kaybeden Genel Başkan görevi bıraksın” önerisi ise reddedildi.

 

Tarih : 12 Mart 2018 Pazartesi 02:45   Okunma : 715

CHP’nin iki günlük 19. Olağanüstü Tüzük Kurultayı’nda, ikinci gün maddelerin tek tek oylanmasına geçildi. Maddeler üzerine görüşmelerde ilk tartışma üyeler arasında “aktif-pasif” ayrımı getiren üyeliğin yeniden düzenlemesine ilişkin maddede oldu.

'Türkiye'yi o diktatör bozuntusundan kurtaracağız'

Bu madde salt çoğunluk yakalanamadığı için kabul edilmezken, tüzükte üyelik düzenlemesi yapan bölüm sona bırakıldı. Öte yandan Muhharem İnce ekibinin verdiği “2 kez genel seçim kaybeden genel başkanın görevi bırakması” önerisi de delegelerin ezici bir çoğunluğuyla reddeddildi. Öte yandan genel başkan adaylığı için yüzde 10 olan imza koşulu yüzde 5’e indi. CHP’nin Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen 19. Olağanüstü Kurultayı’nda ilk gün tüzük taslağının tamamına ilişkin görüşmeler tamamlanmış, konuşmaların ardından ilk iki madde oylanmış ve kabul edilmişti.

Kurultayın ikinci günü sabah saatlerinde, üçüncü maddenin oylanmasıyla başladı. Edinilen bilgiye göre; Kültür Merkezi’nde gerçekleşicek Edip Akbayram konseri nedeniyle erken sonlandırılan ilk günkü görüşmelerin ardından muhalif milletvekilleri Meclis’te toplandı.

Milletvekilleri, tüzük görüşmelerine itiraz edecekleri maddeleri ve hangi maddelerde önerge verileceğini masaya yatırdı. Tüzük Kurultalı’nda ilk itiraz taslak tüzüğün dördüncü maddesinde yer alan ve üyelik sistemini yeniden düzenleyen maddeye ilişkin oldu. Maddeyle üyeler ‘üye” ve “destekçi üye” olarak ayrılmış, parti çalışmalarına etkin katılanların, aidatlarını ödeyenlerin “üye”, partiye gönül bağı ila bağlı olanların da “destekçi üye” olmaları öngörülmüştü. Maddenin muhalefet açısından en çok tartışılan hükmü ise destekçi üyelerin seçme ve seçilme hakkına sahip olmamasıydı. Oylamada madde, salt çoğunluk yakalanamayınca kabul edilmedi. Maddenin kabul edilmemesiyle görüşmelere bir saat ara verildi. Arada ne yapılması gerektiğini tartışan tüzük komisyonu, üyelikle ilgili 4’ten 10. maddeye kadar olan “2. Bölüm”ün tamamen atlanmasına, tüzügün tüm maddelerinin görüşülmesinin tamamlanmasının ardından üyelikle ilgili düzenlemenin tekrar görüşülmesine karar verildi.

Tüzük taslağının “Genel Başkan” başlıklı 19. maddesinde Muharrem İnce ekibi 2 kez üst üste genel seçim kaybeden genel başkanın, genel başkanlığının düşmesine ilişkin önerge verildi. Ancak önerge, 102 kabul oyunda kalarak reddedildi. Bu görüşü daha önce Muharrem İnce 36. Olağan Kurultay’da yaptığı konuşma sırasında “Genel başkanın nasıl geleceği belli, nasıl gideceği belli değil” diyerek dile getirmişti. Önergelerini çektiler Milletvekilleri Selin Sayek Böke ve İhan Cihaner’in aralarında buluduğu ekip “Gelecek İçin Tüzük” başlığıyla alternatif tüzük bir hazırlamış ve delgelere dağıtmıştı. Toplamda 26 önerge veren ekibin de önergelerinden 20’sini geri çektiği öğrenildi. Tüzüğün “Kurultayda seçimler” başlığında genel başkan adayı olmak için gereken yüzde 10 imza koşulu, ortak önerge ile yüzde 5’e indi. Kılıçdaroğlu’nun da desteklediği önergenin kabulüyle, genel başkan adaylığı için gereken 127 imza sayısı, 64 olarak yarı yarıya düşürüldü. Eski Genel Başkan Deniz Baykal döneminde yüzde 20 olan imza koşulu, Kılıçdaroğlu döneminde önce yüzde 10’a son şekliyle de yüzde 5’e inmiş oldu.

Parti Meclisi 60'ta kaldı

Tüzükte Parti Meclisi’ni düzenleyen maddelerin oylamasına geçildiğinde, muhalefet 60 kişilik PM’nin 80’e çıkmasına ilişkin önerge verdi. Bu önerge de delegenin çoğunluğunun oyuyla reddedilirken tüzükte PM üyeliğinin 60 olarak kalması karara bağlandı.

Önseçim krizi

Kurultayda önseçimi de içeren TBMM üyeliğinin belirlenmesi başlığında kriz çıktı. Maddenin oylaması sırasında uzlaşma sağlanamadı. Oy sayımına itiraz eden delegeler “önseçim” diye bağırdıktan sonra katlarını divanın önüne bıraktı. Tartışmaların büyümesi üzerine kurultaya ara verildi.

MYK’yi Genel Başkan belirleyecek

İlk taslak tüzükte yer alan MYK’da genel sekreter ile hukuk, mali, örgütlenme ve yerel yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcıları dışında kalan MYK üyelerinin PM’den seçimle gelmesi öngörülüyordu. Ancak bu hüküm “Seçim üzerine seçim“ ve “PM’de rekabet” denilerek eleştirilmişti. Son taslakta ise bu madde yine eskiden olduğu şekliyle yani MYK’nın tüm üyelerinin genel başkan tarafından atanması şeklinde değiştirilmişti. Madde bu haliyle kabul edildi. Buna göre, genel başkanın MYK’nın sayı, görev alanları ve isimleri belirleme hakkı olacak.

Cumhuriyet 

 

 






Paylaş :
Etiketler :  chp, tüzük kurultayı, kemal kılıçdaroğlu

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA