4 Mayıs 2024 Cumartesi


15:08   YENİ MÜFREDATA TEPKİLER SÜRÜYOR   15:02   1 MAYIS`TA ARKADAŞLARI GÖZALTINA ALINAN ``FİLİSTİN İÇİN BİN GENÇ`` EYLEMCİLERİ: ``FİLİSTİN MÜCADELESİ YARGILANAMAZ``   14:15   ÖZEL, KILIÇDAROĞLU GÖRÜŞMESİNİN DETAYLARINI ANLATTI   12:56   İÇİŞLERİ BAKANLIĞI: ``YERLİKAYA DA DAHIL BAKAN YARDIMCILARININ KORUMA ARAÇ VE KORUMA POLİS SAYISI AZALTILMIŞTIR``   12:52   1 MAYIS`TA TAKSİM`E ÇIKMAK İSTERKEN GÖZALTINA ALINAN 65 KİŞİ ADLİYEYE SEVK EDİLDİ   12:32   ÇEKMEKÖY BELEDİYESİ`NİN AKP`DEN CHP`YE GEÇMESİYLE ÇOCUK PARKI AKARYAKIT İSTASYONU OLMAKTAN KURTULDU   11:47   MSB: FIRAT KALKANI VE BARIŞ PINARI BÖLGELERİNDE 7 PKK/YPG`Lİ TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ   11:40   CHP`Lİ ZELİHA AKSAZ ŞAHBAZ: “MENENJİT VAKALARI ARTIYOR, VERİLER GİZLENİYOR. BAKANLIK, ÜCRETSİZ AŞI YAPSIN”   10:46   EĞİTİM-SEN SİNOP ŞUBE BAŞKANI UZUN YENİ MÜFREDATI ELEŞTİRD   09:35   MECLİS`İN SORU ÖNERGESİ KARNESİ... MUHALEFETİN SORULARI YANITSIZ KALDI   09:32   MERSİN BÜYÜKŞEHİR ZABITASINDAN DİLENCİ OPERASYONU   09:31   EKREM İMAMOĞLU AVRUPA SOSYALİST PARTİSİ ÖZEL OTURUMUNDA KONUŞTU   08:26   İLİÇ`TE İKİ MADENCİNİN DAHA CANSIZ BEDENİNE ULAŞILDI   15:56   ÖZGÜR ÖZEL, CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE GÖRÜŞMESİNİ DEĞERLENDİRDİ   15:47   KORAL ÖMÜR 3 MAYIS BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GÜNÜ’NÜ KUTLADI   15:35   DEM PARTİ`DEN CHP`YE ZİYARET...    15:32   ERDOĞAN`DAN, ÖZGÜR ÖZEL İLE GÖRÜŞMESİNE İLİŞKİN İLK DEĞERLENDİRME   15:20   CHP`Lİ VEKİLLER EĞİTİMDEKİ SORUNLARA KARŞI MEB`E YÜRÜDÜ   15:18   MİLLETVEKİLLİĞİ DÜŞÜRÜLEN CAN ATALAY`IN TBMM`DEKİ ODASINA İYİ PARTİ MİLLETVEKİLİ ERHAN USTA YERLEŞTİ   14:38   TOROSLAR BELEDİYE BAŞKANI YILDIZ; “12 YILDIR ÇALIŞMADAN MAAŞ ALANLAR VAR”  
 
     
   

MANİSALI ECZACI: “İLAÇ YOK 10 TANE ALMAK İSTEDİĞİM İLACI 2 TANE VERDİLER YAKINDA KARNEYLE İLAÇ ALACAĞIZ”


Manisa`da eczacılık yapan Sadiye Demirel, ilaç yokluğundan dert yandı. Demirel, “İlaçlar yok. O yoklar bitmedi. Şu anda 10 tane almak istediğim ilacı 2 tane verdiler. Yakında karneyle ilaç alacağız. Euro`yu 7.60`dan hesaplıyorlar. Bizim giderlerimiz yüzde 300 artıyor. Bir yüzde 37 zam gördük, bir yüzde 25 zam gördük bu da yeterli değil. Elektriğim en fazla 300-500 TL arası geliyordu şimdi 3 bin TL elektrik faturası geliyor. 38 yıllık eczacıyım böyle bir şey görmedim. Bu kaçınılmaz bir sondu çünkü yerli ilaç yok, hep ithal” dedi.

 

Tarih : 21 Eylül 2022 Çarşamba 16:02   Okunma : 262

Manisa`da eczacılık yapan Sadiye Demirel, ilaç yokluğundan dert yandı. Demirel, “İlaçlar yok. O yoklar bitmedi. Şu anda 10 tane almak istediğim ilacı 2 tane verdiler. Yakında karneyle ilaç alacağız. Euro`yu 7.60`dan hesaplıyorlar. Bizim giderlerimiz yüzde 300 artıyor. Bir yüzde 37 zam gördük, bir yüzde 25 zam gördük bu da yeterli değil. Elektriğim en fazla 300-500 TL arası geliyordu şimdi 3 bin TL elektrik faturası geliyor. 38 yıllık eczacıyım böyle bir şey görmedim. Bu kaçınılmaz bir sondu çünkü yerli ilaç yok, hep ithal” dedi.

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen Manisa`nın Turgutlu ilçesinde dün eczaneye giderek yaşanan sorunları dinledi. Eczacı Sadiye Demirel, Başevirgen`e şu sözlerle dert yandı:

“İlaçlar yok. O yoklar bitmedi. Şu anda 10 tane almak istediğim ilacı 2 tane verdiler. Yakında karneyle ilaç alacağız. Euro`yu 7.60`dan hesaplıyorlar. Bizim giderlerimiz yüzde 300 artıyor. Bir yüzde 37 zam gördük, bir yüzde 25 zam gördük bu da yeterli değil. Elektriğim en fazla 300-500 TL arası geliyordu şimdi 3 bin TL elektrik faturası geliyor. 38 yıllık eczacıyım böyle bir şey görmedim. Bu kaçınılmaz bir sondu çünkü yerli ilaç yok, hep ithal.

Bu kaçınılmaz bir sondu. Çünkü yerli ilaç yok, hep ithal. SSK zamanında SSK`ların kendi fabrikalarında hastalara yetecek kadar ilaç üretiliyordu. SSK hastanelerini lağvettiler, o güzelim ilaç fabrikaları çürümeye bırakıldı. Hastalar o zaman ilacı 3,30 kuruşa alıyordu, 5 lira ödemiyordu. Şimdi en basit tansiyon ilacına bile 80-85 lira fark ödeniyor.”

BAŞEVİRGEN: “BUGÜN İLAÇTA VE AŞIDA YAŞANAN DIŞA BAĞIMLILIK VE KITLIĞIN TEK SORUMLUSU AK PARTİ İKTİDARIDIR”

Eczane ziyaretleri sonrasında yazılı bir açıklama yapan Başevirgen şu değerlendirmelerde bulundu:

“15 yıl öncesine kadar Türkiye pandemi hastanesine, aşı üreten enstitü ve yerli ilaç fabrikasına sahipti. Bu kurumların hepsi AK Parti döneminde kapatıldı. 1979 yılında kurulan ISO 9002 kalite belgesine sahip tek ilaç fabrikası olan SSK Şişli Bomonti İlaç Fabrikası`nda SSK`nin ilaç ihtiyacının yaklaşık yüzde 20`sini karşılayan ağrı kesici, antibiyotik, vitamin ve öksürük şurubu gruplarından toplam 22 çeşit ilaç üretiliyordu. Tablet ilaçlar, israfı ve masrafları düşürmek için hastanın ihtiyacına göre ambalajsız veriliyordu. 2005`te kilit vuruldu. Refik Saydam Hıfzıssıhha Enstitüsü, 1928`de kuruldu. Aşı üretiminde dünyaya örnek gösterildi. 2011`de KHK ile kapatıldı. Bugün ilaçta ve aşıda yaşanan dışa bağımlılık ve kıtlığın tek sorumlusu AK Parti iktidarıdır.

“ECZANELERDE CİDDİ BİR İLAÇ YOKLUĞU YAŞANIYOR”

Eczanelerdeki ilaç yokluk seviyesi yüzde 17`lere kadar çıktı. Eczacı Odalarından bu konu ile ilgili aylardır uyarı yapılıyor. Eczanelerde ciddi bir ilaç yokluğu yaşanıyor. Son bir yılda ilaç fiyatlarına önce yüzde 37 daha sonra yüzde 25 zam yapıldı. Buna rağmen beklenen iyileşme olmadı. İlaç fiyatlandırmasında belirlenen sabit kur ve gerçek kur arasındaki makasın açılmasıyla, piyasada bulunmayan ilaç sayısı da giderek artıyor. Artan maliyetler nedeniyle ilaç firmaları ya üretim yapmıyor veya az sayıda ilaç üretiyor. Fiyatlar yükseldikçe hastaların ödediği ilaç farkları da artıyor. Yurttaşlar geçmişe nazaran ilaca daha fazla para ödüyor. Ödeme kapsamından çıkarılan yüzlerce ilaç var. En basit ağrı kesicilerin fiyatları bile 25 liradan başlıyor.  Devletin ‘İlacın en ucuz olanını öderim` şeklindeki ilaç kararnamesi buna neden oluyor. Eşdeğeri varsa o ilacın ucuz olanını devlet ödüyor, o ilaç yoksa muadilini hasta cebinden veriyor. Bu sorun, bir sosyal hak olan sağlığa erişim hakkını da ihlal ediyor. İktidar bir an önce ilaçta dışa bağımlılığa ve yaşanan ilaç krizine bir çözüm bulmalı hem eczacıları hem de yurttaşları bu yokluktan kurtarmalıdır."

 






Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!





  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
  YAZARLAR
 


 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
altioksiyaset.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

URA MEDYA